Last news in Fakti

23 Септември, 2023 04:15 8 264 101

23 септември 1923 г. 100 години Септемврийско въстание

  • септемврийско въстание-
  • монтана-
  • фердинанд

Създател на организираното социалистическо движение в България Димитър Благоев е бил против въстанието, осъжда го и казва, че то е обречено

23 септември 1923 г. 100 години Септемврийско въстание - 1
Снимка: Архив

Навършват се 100 години от Септемврийското въстание през 1923 година – израз на политическата нестабилност и кризата на демокрацията в България след Първата световна война. Поражението във войната води до нарастване на левите настроения в страната. През 1920-1923 г. на власт е най-голямата лява партия – Българският земеделски народен съюз /БЗНС/, припомня БНР. От него са започнати някои реформи, но управлението му се свързва и със случаи на корупция, авторитаризъм и безцеремонно използване на Оранжевата гвардия срещу политическите противници.

Земеделската власт изпада в изолация и е свалена с военен преврат на 9 юни 1923 година. След преврата премиер на България става Александър Цанков. В отговор избухва Юнското въстание, което бързо е смазано. То не е подкрепено от Комунистическата партия, която запазва неутралитет.

По това време, от 12 до 23 юни, в Москва се провежда пленум на Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал – посочва в интервю за Радио България историкът проф. Людмил Спасов. – И на този пленум тактиката на БКП е подложена на унищожителна критика. Васил Коларов /тогава генерален секретар на Коминтерна/ е изпратен в България. След пристигането си той изпраща телеграма до Москва, в която посочва, че в страната всичко е спокойно, че комунистите, които са били арестувани около 9 юни, са освободени, че има само цензура, но няма никакви условия за революционна борба.

Създател на организираното социалистическо движение в България Димитър Благоев е бил против въстанието, осъжда го и казва, че то е обречено.

Реакцията на Коминтерна обаче е остра. Германските комунисти твърдят, че пролетариатът в страната им е готов да се вдигне и да извърши социалистическа революция. В Москва смятат, че тя ще доведе до успешни революции в други европейски държави. И това се оказва решаващо по-нататък за събитията в България.

Коминтернът става непримирим по отношение на българските комунисти, а те продължават да отстояват своята позиция. Дори Георги Димитров заявява, че свалянето на земеделското правителство е дълбоко прогресивен акт – казва проф. Спасов. – Налага се интервенция от страна на Коминтерна.

В началото на август в България е изпратен коминтерновският агент Александър Абрамович-Четуев. Под неговия натиск Васил Коларов е принуден да промени първоначалната си позиция. Мотивите му за това са първо очакваната революция в Германия, на второ място –започналите в Москва преговори между ВМРО и съветското правителство. И на трето място се има предвид изразената от земеделската емиграция готовност през август да участва във въстание за свалянето на правителството на Александър Цанков. Така в началото на август Комунистическата партия в България възприема курс за въоръжено въстание.

БКП започва преговори с ВМРО. Условието на нейния лидер Тодор Александров е да не се вдига въстание в Югозападна България, в Петричкия край, защото това ще доведе до югославска интервенция. Той заявява, че ако това условие се спазва, е готов да поддържа неутралитет. За център на въстанието е избрана Северозападна България, пак близо до границата с Югославия. Това е свързано със замисляната революция в Германия. Една криза в отношенията между България и Югославия, един хаос на Балканите ще улесни победата на германската революция – пояснява проф. Спасов. – В Москва само Сталин има известни резерви по отношение на революционните възможности на германския пролетариат, но такава революционна фразеология се е завихрила, че и самият той е принуден да оттегли възраженията си.

В този контекст се развиват и събитията в България. Полицейските агенти на Александър Цанков узнават за настъпилата промяна в позицията на БКП. В Лопушна Цанков предупреждава селяните, събрали се за храмовия празник на местния манастир, че ако се поддадат на комунистическата пропаганда, ще бъдат удавени в кръв. На 12-13 септември са арестувани над 2500 комунисти. Въстанието избухва преждевременно на 13-и в Мъглиж. БКП не изпълнява поетия ангажимент пред Тодор Александров, в Горна Джумая /днес Благоевград/ е подготвена чета. Бунтът там е потушен с жестокост от дейците на ВМРО.

Ръководството на въстанието се съсредоточава във Фердинанд, днешния град Монтана, където са Георги Димитров, Васил Коларов, Гаврил Генов. С около 2 хиляди въстаници Гаврил Генов превзема Бойчиновци.

Бойчиновският бой е едно от най-големите сражения по време на Септемврийското въстание от 1923 година в България.

На 24 септември, по заповед на Окръжния революционен комитет на БКП, главните сили на въстаниците, под ръководството на Георги Дамянов, Иван Михайлов, Тодор Атанасов, Владимир Минчев, се насочват към Враца, с цел да я превземат. По същото време правителствени войски от Шуменския гарнизон, въоръжени с 5 картечници и 2 полски оръдия, настъпват по железопътната линия Криводол-Бойчиновци и привечер завземат гара Бойчиновци. Това заставя ръководството на въстаниците да пренасочи през нощта главните си сили към Бойчиновци. Там пристига Гаврил Генов, който е назначен за главнокомандващ бойната операция.

Въстаниците са зле въоръжени – разполагат едва с 2000 пушки, 4 картечници и 1 планинско оръдие. Правителственият отряд, въпреки че е многократно числено превъзхождан, е заел изгодна тактическа позиция на Бойчиновското плато, укрепил се е в сградите на гарата. Въстаниците започват атаката на 25 септември сутринта. Тъй като повече от половината от тях са невъоръжени, откъсват слънчогледови стъбла от околните ниви, за да изглежда в сутрешния сумрак, че носят пушки. Това вдъхновява Гео Милев за метафората със слънчогледите в поемата му „Септември“. Въстаниците започват фронтална атака в 4 часа сутринта. Първоначално постепенно, а скоро след това – масово, правителствените войски започват да отстъпват и в крайна сметка се предават.

Но на 18 септември правителството се обръща към Великите сили да му бъде разрешено да извърши мобилизация в нарушение на Ньойския договор. Мобилизирани са около 3 хиляди души. Създадени са и шпицкоманди от демобилизирани офицери и сержанти с богат военен опит. Освен това са изпратени части от гарнизоните в Русе, Плевен, Шумен. Така въстанието в Северозападна България е потушено с особена жестокост.

Над 5 хиляди души са избити, около 15 хиляди са арестувани и репресирани, 2 хиляди емигрират. Емигрират и ръководителите на въстанието Георги Димитров и Васил Коларов. Те бягат в съседна Югославия.

Причините за неуспеха на въстанието са няколко.

Арестите на опитни комунистически дейци в началото на септември води до слаба организация на въоръжените действия. В голяма част от страната дори комунистите не посрещат идеята за въстание с ентусиазъм.

Въстанието не избухва в големите индустриални центрове - София, Варна, Бургас, Пловдив, където са съсредоточени немалка част от привържениците на БКП. По този начин се дава възможност на правителството да използва големите войскови части в тези градове срещу въстанието в селските райони. Въпреки специалните усилия на БКП за агитация сред българските войници, армията застава изцяло на страната на правителството, макар че повечето войници произхождат от бедни селски семейства, традиционно симпатизиращи на БЗНС и БКП.

Железниците на страната, в които през предишните години избухват едни от най-големите стачки, по време на въстанието функционират успешно, ръководени от социалдемократическия министър Димо Казасов.

Това не пречи на Георги Димитров и Васил Коларов по-късно да се обърнат с отворено писмо, в което казват, че революционната ситуация в България продължава и в началото на 1924 година изграденият от тях Задграничен комитет ще обяви нов курс към въоръжено въстание. Скоро след бунта се провеждат избори в България и новият парламент приема Закон за защита на държавата.

С него Комунистическата партия е поставена извън закона. БКП създава нелегална военна организация, която инициира терористични акции. Спечелилото изборите правителство на проф. Цанков управлява авторитарно и също нерядко със средствата на терора. Демократичната система в България остава трайно нарушена до 1944, както и след това, когато в България навлиза Съветска армия и в страната скоро се установява просъветски режим.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТрампЛин

    35 38 Отговор
    Историята такава каквато е била, такава каквато Никога не е преподавана от историчарите на БКП! Доживяхме да я научим! Само заради това си струва да отстояваме постигнатото на 10 ноември 1989! Червените куфарчета, преврата на ДС, сценария със свалянето на ТодАр Живков, неосъществената Лустрация….всичко това ще го преживеем, но връщане назад Няма!!!

    Коментиран от #51, #81

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТрампЛин

    39 36 Отговор
    Срамна или Славна, Историята трябва да се знае!!! Никога няма да простя на Режима на БКП, за погубения ми живот и лъжите с които бяхме зомбирани! Никога!

    Коментиран от #13

  • 7 ТрампЛин

    29 32 Отговор
    Има ли събитие в Историята ни, за което комунистите да не са заслужили да висят по стълбовете? Има ли?

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    10 21 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    и то o6eceнu на собствените им чepвa
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ти си се родил зомбиран, драги

    26 5 Отговор

    До коментар #6 от "ТрампЛин":

    Ако ще и в рая да си пак ще си останеш едно тревопасно.

    Коментиран от #18

  • 14 Ами няма

    14 5 Отговор

    До коментар #7 от "ТрампЛин":

    То и сега трябва да ви весим по стълбовете,нали така внука на бкапето
  • 15 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    8 21 Отговор

    До коментар #8 от "козяшки трол мърляч":

    На работа си, обаче в тролцентъра на МиПpoфaнoвa. В събота щом си наряд първа смяна, значи си най тъпуя от всички. Или просто единствения останал, че нещо бюджета ви понамаля.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А тебе не са те раждали въобще

    5 8 Отговор

    До коментар #13 от "Ти си се родил зомбиран, драги":

    теб са те uZcpaлu.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 13 Отговор

    До коментар #17 от "козяшки трол мърляч":

    Продължаваш да си съдран роб, от какво и кога те освободи просия?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Факт

    30 7 Отговор
    Хората са били идеалисти,не като сегашните - позьори ! Ако,не лапат пари за протест не излизат,камо ли да умрат за кауза !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Колкото

    5 16 Отговор

    До коментар #31 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    толкова. Важното е, че ватите са включили на задна.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    Е то и аз съм психопат но какво да се прави!?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 🇧🇬🇪🇺💯

    15 6 Отговор
    За “рекорд”, дядо ми е криел, ранените въстанници 1923 г. от жандармерията.

    Про€€етите Коми идват при него след 1944 и му предлагат да стане директор на ТКЗС, съответно ги изпраща да вървят на …, три етажната къща на стария я събарят по късно, заряди градо устройствения план, немогат да съборят основите и затова ги взривяват, стария построява друга три етажна която коми опг -то я събарят по същата причина.

    Мобилизирват Конете му за Отечествената след 9ти, стария се записва доброволец за да се грижи за конете си, стигат до река Дрина Сърбия или Драва Унгария където войната свършва за България.

    По Дунава въстанниците 1923 г. са ги давили като плъхове, долу в Шлеповете, до средата на Дунава и взривяват.
  • 40 Няма

    19 8 Отговор

    До коментар #4 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ":

    по голямо зло на света от джендарите соросоиди ,да знаеш

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Къде са

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Няма":

    Покажи ми ги
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 САТЪРА НА ХАНА

    30 8 Отговор
    100 ГОДИНИ ОТ ПЪРВОТО АНТИ ФАШИСТКО ВЪСТАНИЕ В СВЕТА ....
    ... ФАШИСТИТЕ СИ ИГРАЕХА МАЧЛЕ С ГЛАВИТЕ НА АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ И БЪЛГАРСКИТЕ
    ЗЕМЕДЕЛЦИ И КОМУНИСТИ
    ....
    И НА 9-ТИ СЕПТЕМВРИ СЕ НАИГРАХА
    ....
    ЗАЩОТО НА 9-ТИ СЕПТЕМВРИ ОСНОВНАТА СИЛА КАТО ЧЛЕНОВЕ Е ПАК БИЛ БЗНС.
    ....
  • 48 Роден в Бойчиновци! 2ма дядовци,

    11 3 Отговор
    Участници, Земеделец и беспартиен? Не получавали Народни пенсии!!! 3 поколвния от 1918г живеят в две къщи на 50.-70м от Гарата! 1923г Аграрна държаеа 90%от населението Земеделци! Въстание на Земеделци!! Комунистите се броят на пръсти, като почнаха да дават Народни пенсии се Нароиха!!! Имаше паметник с плоча със имената на загиналите след 1989 Демократите разрушиха паметника, стоят Руините!! Комунистите първи избягаха в Сърбия!!

    Коментиран от #52

  • 49 САТЪРА НА ХАНА

    22 5 Отговор
    АКО НЯКОИ ПИТА ЗАЩО В НОЩТА НА 1-ВИ СРЕЩУ
    2-РИ ФЕВРУАРИ ОТ 1945 ГОДИНА НАСАМ ПРАЗНУВАМЕ ОБРЯЗВАНЕТО НА ФАШИСТИТЕ :)))
    ....
    НЕКА СИ СПОМНИ ЗА 23 СЕПТЕМВРИ 1923 ГОДИНА

    Коментиран от #56

  • 50 Към 48. 3 поколения

    0 0 Отговор
    Поколеия
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 САТЪРА НА ХАНА

    16 5 Отговор

    До коментар #48 от "Роден в Бойчиновци! 2ма дядовци,":

    ДВАМА ДЯДОВЦИ КОМУНИСТИ ОТ 1918 И 1923 ГОДИНА ... БЕЗ НАРОДНИ ПЕНСИИ...
    И ДВАМАТА ОБВИНЕНИ ЧЕ ИМАТ ДРЕБНОБУРЖОАЗНО МИСЛЕНЕ - НО ПОНЕЖЕ БЯХА МНОГО СТАРИ КОМУНИСТИ ОТ ТЮТЮНОРАБОТНИЧЕСКИТЕ СТАЧКИ , НЕ СМЕЕХА ДА ГИ ГОНЯТ - САМО СА ГИ ИЗКЛЮЧИЛИ ОТ БКП
    БАЩА МИ БОГ ДА ГО ПРОСТИ И АЗ ВТОРО И ТРЕТО ПОКОЛЕНИЕ КОМУНИСТИ.
  • 53 САТЪРА НА ХАНА

    16 4 Отговор

    До коментар #51 от "Офф..":

    ПРАВ СИ ... ПРЕДАТЕЛИТЕ ОТ ПОЛИТБЮРО И ЦК НА БКП И БЕЛИТЕ ЯКИЧКИ В СОФИЯ ИМАХА ПОЛИТИЧЕСКАТА ИМ ВЛАСТ , НО ИМ ЛИПСВАШЕ ИКОНОМИЧЕСКАТА И ЗАТОВА ПРИСТАНАХА
    НА АМЕРИКА :))
  • 54 лидо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ":

    Да се чете от нета за историята и за знания говори много за Вас,,,,,,,,,,,,,,
  • 55 Кочо

    25 2 Отговор
    Така е! Културните боржоа, щом им в посегнеш на интересите и рахатлъка, трепят, колят и бесят, за да наплашат народа, да командват и усвояват субсидии! Стамболийски го убиха най безпощадно, защото искал да ги вкара в затвора, заради националните катастрофи и най вече, че накарал чиновниците един път в седмицата да излязат от канцелариите и да положат полезен труд за обществото, като копаят канализация и строят читалище! Ама, как те лъскавите полуинтелигенти ще работят като простия народ!? И започват да трепят, а народа си тегли кротко ярема!

    Коментиран от #58, #60

  • 56 Имам идея

    5 5 Отговор

    До коментар #49 от "САТЪРА НА ХАНА":

    2 февруари да стане национален празник,едно референдумче и поне 80% ще са ЗА.
  • 57 САТЪРА НА ХАНА

    11 9 Отговор
    ПРЕДИ 9-ТО ЮНСКИЯ ФАШИСТКИ ПРЕВРАТ 1923
    .. СТАМБОЛИЙСКИ , ДИМИТРОВ И КОЛАРОВ СА СИ ДЕПУТАТИ В ПАРЛАМЕНТА И КРОТКО СА СЕ КАРАЛИ
    ...
    НА 9-ТИ ЮНИ ФАШИСТИТЕ СЕ ИЗГАВРИХА СЪС СЕЛЯНИТЕ , СЕЧТЕМВРИ 1923 СЕ ИЗГАВРИХА И СЪС СЕЛЯНИТЕ И СЪС КОМУНИСТИТЕ
    ....
    И ГО ЯДОХА НА 9-ТИ СЕПТЕМВРИ 1944. МИКОЙ НА 9-ТИ СЕПТЕМВРИ НЕ ЗНАЕ НАКЪДЕ ЩЕ ТРЪГНЕ БЪЛГАРИЯ - И СЛЕД КАТО КОЛАРОВ УМИРА , А ДИМИТРОВ Е ОТРОВЕН ОТ САЩ, НАЙ-ПРОСТИТЕ КОМУНИСТИ В БКП СЕ ИЗДИГАТ НАГОРЕ - БАЙ ТОШО - НЕЗАКОНЕН СИН НА ФЕРДИНАНД
  • 58 САТЪРА НА ХАНА

    21 5 Отговор

    До коментар #55 от "Кочо":

    СТАМБОЛИЙСКИ Е ВЕЛИК БЪЛГАРИН , НЕЗАВИСИМО ЧЕ НЕ Е КАТО МЕН КОМУНИС....
    .. ВЪВЕЖДА ТРУДОВАТА ПОВИННОСТ И
    .... ЗАБРАНЯВА СЪС ЗАКОН НА ПАРЛАМЕНТА ДА ИМАШ ПОВЕЧЕ ОТ 1000 ДЕКАРА ЗЕМИ -ДА НЯМА ЗЪРНЕНА МАФИЯ И ЧОРБАДЖИИ ...

    Коментиран от #87, #97

  • 59 БЪЛГАРИ ТРЕПАТ БЪЛГАРИ

    10 13 Отговор
    Комунизъм в действие

    Коментиран от #61

  • 60 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 4 Отговор

    До коментар #55 от "Кочо":

    той народа и сега си тегли харема а сглобката разпродава всичко че скоро ще пада от власт и бъза ли бърза а народа тегли харем и се препъва
  • 61 а ся де

    10 5 Отговор

    До коментар #59 от "БЪЛГАРИ ТРЕПАТ БЪЛГАРИ":

    българите трепат българи а после че чудим на руснаците що бият окранците !!!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Артилерист

    24 15 Отговор
    Делото на комунистите и земеделците е било привлекателно за народа заради жестоката експлоатация и невижданата бедност, сиромашия и безнадеждност в която е живял. България е крайно изостанала селска страна със сиромашко занаятчийство, дюкянчета, разменна търговийка. Мазни чорбаджии, банкери, бирници, полицейски, жандармерийски и фашистки властници ограбват клетия народ до кокал. Т.нар "бял терор" след Септемврийското въстание сваля земеделското правителство, министър председателят Александър Стамболийски
    езаловен и рязан жив на парчета от фашагите. Практически БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ е ликвидирана. В цялата страна са й останали 1000 души членове. Независимо от това тя СПЕЧЕЛВА ОБЩИНСКИТЕ ИЗБОРИ В СОФИЯ!!! Това показва колко вдъхновяваща, желано и чакано с надежда е било делото на комунистите под ръководството на Димитър Благоев-Дядото-велик българин, превел ни и такава велика книга като "Капиталът" на Маркс. Синът на Д. Благоев също е убит. Над 200 000 души се стичат на траурното шествие при погребението на Дядото. Фашизъм в България не само е имало, но той е бил ненадминат по своята жестокост. И аз не зная защо пиша "бил", когато той се въздига и днес пред очите ни.

    Коментиран от #74, #86, #88, #99

  • 64 БЪЛГАРИ УБИВАТ БЪЛГАРРИ

    11 12 Отговор
    Само така комунистите идват на власт
  • 65 Кочо

    13 8 Отговор
    Старите хора казваха, че е било голям фашизъм!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Точен

    19 11 Отговор
    Бай Тошо строеше и даваше работа на всички. Демократите рушат и мачкат работниците и селяните. Сега Българско е най-бедната държава в ЕС и най-бързо изчезващата. Самата демокрация е зло, защото разделя хората по заповед от Козяк.

    Коментиран от #69

  • 68 Българин

    15 13 Отговор
    Септемврийското въстание е поредното престъпление на русофилите срещу България и българите извършено по заръка на Москва.
  • 69 ЧЕ ЩО ТОГАВА БАЙ ТОШО ГО СВАЛИХА

    13 4 Отговор

    До коментар #67 от "Точен":

    Къде бяха здравите сили в БКП да спасят соца.....
  • 70 Кочо

    10 3 Отговор
    Комунистите русофили много обичат да говорят за фашизъм и антифашистко въстание. Но
    не обичат да си спомнят, че техния другар Кимон Георгиев
    е участник в "кървавият детоюнски фашистки преврат". И, че същият, заедно с двама други превратаджии от 9 юни Дамян Велчев и Димо Казасов, са извършили и преврата на 9 септември.
  • 71 СОЦИАЛИСТИ ТЕСНИ

    7 7 Отговор
    Само на Москва се кланят....
  • 72 КОМУНИСТА КИМОН ГЕОРГИЕВ

    9 3 Отговор
    Що земеделци изтрепах
  • 73 Само питам

    12 12 Отговор
    Русофилчета кво стана, новото Септемврийско въстание не успя. Зърнарите, които бяха използвани се разбраха с кабинета а Костя Копейкин, ко, то искаше да стане техен вожд беше изгонен най-позорно от протеста. И цирковете на Копейкин пред МОЧА не дадоха нужният ефект. Смешна робота
  • 74 САТЪРА НА ХАНА

    14 5 Отговор

    До коментар #63 от "Артилерист":

    НЯКОИ ХОРА СИ МИСЛЯТ ЧЕ
    ЕЛИН ПЕЛИН И ЙОРДАН ЙОВКОВ СА ПИСАЛИ
    НАУЧНА ФАНТАСТИКА
    .....
    ДОБРЕ СИ ГО КАЗАЛ
  • 75 кап.Йорданов

    7 10 Отговор
    довечера всички руzoфили на концерт на кабzoн
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 милиционер

    8 8 Отговор
    шепа национални предатели разпалват метеж, прерастващ в гражданска война, траеща до днес !
  • 78 Десетки години лъжа

    8 15 Отговор
    Десетки години комунистите тръбяха, че това било първото антифашистко въстание в света. По това време идея за фашизъм е имало само в главата на Бенито Мусолини. Въстанието е една напразно пролята българска кръв и разединяване на обществото по желание на съветските ни "другари".

    Коментиран от #84

  • 79 Сандо

    20 5 Отговор
    Интересно:целия материал е срещу Комунистическата партия и нищо за причините,за убийците-фашисти,взели властта с преврат и подложили цялото население на терор.И думите "Клаха българите така,както и турчин не го е клал" за кого се отнасят знае ли авторът?Типичен манипулационен материал в духа на новата политкоректност.А къде остава Истината?
  • 80 Абе комунде ли е ,

    4 7 Отговор
    само калайката го оправя!
  • 81 Всъщност,

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "ТрампЛин":

    Поетът Гео Милев беше разстрелян заради поемата Септември и твърдата си позиция в подкрепа на народа. И това се случи не при Социализма, а по време на бържоазната демиокрация

    Коментиран от #82

  • 82 Реплика

    8 0 Отговор

    До коментар #81 от "Всъщност,":

    Ти пък, това не се учи вече - не им отваряй очите
  • 83 Бай Яни

    4 13 Отговор
    100 години московско мешателство.русията е била и си остава враг номер едно на България
  • 84 Умен по цялата глава

    8 5 Отговор

    До коментар #78 от "Десетки години лъжа":

    Васил Коларов е генерален секретар на Коминтерна - Комунистическия Интер национал.Това е една терористична организация целяща да предизвика Световна комунистическа Революция на работниците и селяните срещу Капиталистите в отделните държави,без руските комунисти да атакуват с армията си тези държави.На практика Комунистическите партии да осъществят Световен въоръжен Държавен преврат,каквото е и Септемврийското Въстание.....Световен - нищо по- малко от това...В Германия се очаква също комунистически преврат..Всичко това се ръководи от Сталин и Руските комунисти...В резултата Руските комунисти изправят Българин срещу Българин и брат срещу Брата ..Двамата организирали Преврата - Георги Димитров и Васил Коларов бягат през Югославия обратно в Русия,за да нахлуят пак с Червената армия и да осъществят Комунизма в Царство България...
  • 85 Коч

    10 4 Отговор
    Моля, оставете комунистите! Те са доказано лоши! Посочете колко министри от правителството на Стамболийски са репресирани от фашистката власт, кой уби самият министър - председател и как точно го уби? Разстреля ли го, съди ли го или просто го обеси или го подложи на средновековни страсти на светата Инквизиция, че брат му умряя преди него, само като гледа какво го правят фашистките бесни псета!? Кой уби Петко Д. Петков, дядото на Асен Агов, генералите Личев и Топалджиков? Защо убийците не бяха изтрепани на 9 септември, а буха част от ОФ? Ама, извинявайте, един от Трета секция секция, Тома Прендов е на служба в армията до 1948 година! Обесва се през 1979 година, когато по телевизията народа вижда филма ,,По дирята на безследно изчезналите"! Кого тогава е съдил този вездесъщ народен съд, боже мой!?
  • 86 Ха ха ха

    6 11 Отговор

    До коментар #63 от "Артилерист":

    Не знам колко са били тук невиждано бедни, и експлоатирани, но в това време в любимият ти СССР на територията на днешна Украйна хората са измирали от глад, за глодомор ......иде реч....
  • 87 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #58 от "САТЪРА НА ХАНА":

    НАПРОТИВ,СТАМБОЛИЙСКИ Е ВЕЛИК СЕЛЯНДУР,ЗАСЛУЖИ СИ КРАЯ.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Роза

    6 1 Отговор
    "Там изгоряха селата и пеят бесилките!Вятъра стене над пустите ниви сега!"-Н.Фурнаджиев.
  • 93 Ники

    9 0 Отговор
    Интересно родени след 2000 година знаят какво и как е било някога ! Брей! Сигурно друсането им е отворило нова Чакра
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Загробски

    3 7 Отговор
    От 1918 година БКП взема болшевишки курс за насилствено сваляне на законно избранато правителство и установяване на комунистическа диктатура.От тогава начева гражданската война ,която разделя народа до 1989г.и до днес.
    За да се съхрани Държавата е гласуван ЗЗД.По този закон комунягите и тяхната болшевишка партия са обявени за терористи,и затова ги преследват и осъждат като такива.Метежа през септември е подготовка за преврат.Затова Държавата помита превратаджиите.
  • 96 Стойчев

    8 2 Отговор
    Възстанието е удавено в кръв с невиждана жестокост. Преди него обаче е преврата срещу земеделското правителство завършващ с убийството на Стамболийски. Следват събитията от 1925г. Това е перманентна гражданска война. Не само срещу комунистите. Но това сега се премълчава. А отрязаните партизански глави по площадите на България? А,изкараха ги терористи. И после след 9 септември имало терор. Събитията са резултат от предходните. Но това не изнася на съвременните "политици".
  • 97 Роко

    2 6 Отговор

    До коментар #58 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Приятелю Стамболийски е българския Хитлер прави всичко което ще направи Адолф десет години по - късно в Германия. За щастие в България се намериха родолюбиви офицери (каквито в Германия не се намират) които слагат край на лудостта преди да стане като в Германия. И не си прав Стамболийски както и Хитлер са комунисти също като тебе (макар Стамболийски да не го е признавал и се е наричал земеделец какъвто не е).
  • 98 Милев

    6 1 Отговор
    " Клаха народа си, както турчин не го е клал "

    Коментиран от #100

  • 99 Роко

    3 6 Отговор

    До коментар #63 от "Артилерист":

    Приятелю в главата ти е един исторически торлю гювеч. Стамболийски е свален и убит (съвсем заслужено между другото) през юни 23-та. След като се опитва да овладее държавата с оранжевата си гвардия (десет години по късно в Германия на подобни организации ще им викат кафяви ризи). През септември българския народ отдавна е забравил за оранжевия сатрап и си живее живота. От чужбина в България нахлуват въоръжени банди които не само нямат подкрепата на народа но и народа активно помага на полицията да се разправи с бандитите. Бандите е трябвало да вдигнат въстание в края на октомври в чест на годишнината на октомврийската революция но правителството разбира за заговора и разгонва бандитите (още може да се проследи по паметниците пътя на бягството на Гочо Тарабов и Васил Коларов). В така нареченото въстание (всъщност обикновен опит за метеж) масово не участва българския народ или поне не на страната на бандитите защото идеологията на бандитите е чужда на българския народ. Една забавна подробност част от революционната вълна от която е септемврийския метеж е и бирения пуч в Бавария ръководен от Адолф Хитлер (той е водач на съветския бунт в Бавария под ръководството на Москва).
  • 100 Роко

    2 6 Отговор

    До коментар #98 от "Милев":

    Приятелю никой не е клал народа. Народа не участва в метежа вярно бандите влезли на българска територия са клали народа и народа им отговаря с взаимност като масово помага на полицията да залавя бандитите.
  • 101 Иванчо

    3 3 Отговор
    Ми така де, пратиха големите акъли гошо терасата и коларовчето да избият интелигенцията като в рашън, ама като видяха дебелия, свърнаха в близката гора и избягаха като крастави псета в рашън, а будалите, удисали им на акъла го отнесоха.
    Те комунистите винаги бутат фитилите, а будалите им вършат работата, та до ден днешен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове