Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Септември, 2023 08:23 2 711 41

Новият български еврокомисар: От 12 години България изпълнява критериите за Шенген

  • илиана иванова-
  • шенген-
  • еврокомисар-
  • ес-
  • румъния-
  • българия-
  • северна македония

Ние ще продължим да работим много активно по този въпрос, обеща тя

Новият български еврокомисар: От 12 години България изпълнява критериите за Шенген - 1
Снимка: БГНЕС

Илиана Иванова вече заема поста европейски комисар. Тя даде интервю пред bTV, коментирайки въпроси за вноса от Украйна, за Шенген, за възможностите да наваксаме закъснението ни по Плана за възстановяване и устойчивост, както и за защитата на българските интереси спрямо Северна Македония.

Една от горещите теми тази седмица е украинското зърно. Гореща за България заради протестите и заради исканията за забрана за внос. Гореща за Европа, защото три държави членки въведоха едностранни ограничения. Може ли всяка една държава членка в един момент да реши да въвежда едностранни ограничителни мерки?

Още новини от Украйна

Илиана Иванова: Вие сама казахте, че това е обща европейска политика. Така че там, където имаме европейска компетенция, важат европейските правила. Ще бъде в разрез с правилата въвеждането на едностранни мерки, но разбира се държавите членки могат сами да решават какво да правят. Последиците обаче… Знаем, че при всяко нарушаване на общата политика има такива последици. Не бих съветвала да вървим в тази посока, а да търсим общо европейско решение, което мисля, че се случва и виждаме с еволюцията на събитията от последните дни, че това е правилната стъпка.

Вашият съвет е да не се въвеждат едностранни ограничителни мерки. А за такива има ли санкции?

Илиана Иванова: Моят съвет е да продължаваме да търсим диалога, конструктивната дискусия, което правим и в момента. Защото и двете страни имат своите аргументи.

Оттук нататък смятате за по-разумно България да договаря директно с Украйна или да минава през Брюксел?

Илиана Иванова: Аз мисля, че процедурите са много ясни. Ние трябва да търсим общо европейско решение. Комисията работи заедно с всички държави членки и това е пътят.

Темата за Шенген… Какъв жест от страна на Европейката комисия беше падането на Механизма за сътрудничество и проверка? Жест към България?

Илиана Иванова: Мисля, че това е обективна истина. Да, важно признание е, но това са факти. Още през 2019 г. беше прекратен докладът, формално Механизмът го прекратяваме сега. Това са обективни факти и България е изпълнила всички критерии. Това е нещо, с което трябва да се поздравим, да бъдем доволни, но пътят към Шенген минава през одобрението на държавите членки. Позицията на ЕП и на ЕК е ясна от много отдавна. От 12 години България изпълнява тези критерии. Мисля, че се уморихме всички да повтаряме едно и също – и евродепутати, и национални власти. И позицията на ЕК, която беше много ясно изказана и от председателката в речта за състоянието на ЕС миналата седмица – изключителната добавена стойност и принос, който България и Румъния имат към опазването на границите. Така че за ЕК това остава приоритет. Искам да Ви уверя, че ние ще продължим да работим много активно с всички тези, които все още не са повярвали и не са съгласни, докато това стане факт.

Другата държава, спряна за Шенген – Румъния, заяви, че дори възнамерява да съди Австрия, ако отново я спре за Шенген. Възможно ли е това? Възможно ли е да има обезщетения, възможно ли е да има съд за Австрия?

Илиана Иванова: Не е редно аз да коментирам какво трябва да правят отделните държави, това е работа на държавите членки да взимат своите решения какви мерки да предприемат и в каква посока да адресират тези проблеми. Позицията на ЕК, още веднъж повтарям, е много ясна - ние ще продължим да подкрепяме и България, и Румъния в този път, докато това стане факт.

Планът за възстановяване… България е сред най-закъснелите. Всички пари трябва да са усвоени и всички проекти трябва да са завършени през 2026 г. Какво е възможно да спасим ние по този План за възстановяване? Според Вас върху кои цели трябва да се концентрираме, за да не загубим всичко?

Илиана Иванова: Нека първо да кажем, че не е само България тази единствена страна, която има проблеми, забавяне и предоговаряне. Това е нещо ново за всички. Този механизъм е нов за всички държави членки и е нормално да има този процес на напасване, на предоговаряне, на доизглаждане на някои несъответствия. Доколкото видях изпълнението на тези ключови етапи и цели, е около половината, за да можем за заявим искане и да получим плащане по втория транш. Трябва да се ускорят тези процеси от българска страна. Но искам да уверя, че това, което е възможно от наша страна, от моя страна, като съдействие, като помощ и съвети – напълно е отворена нашата врата за съдействие, с българското правителство да наваксаме това изоставане, но работата трябва да се свърши от страна на България. Защото особено в тези трудни, тежки моменти на ограничени бюджети, имаме най-голяма нужда от това финансиране, което е тук, то е на разположение, просто ние трябва да си свършим работата, за да го получим. Над 700 милиона евро по второто плащане чакат да бъдат усвоени, просто трябва да изпълним ключовите етапи и цели.

Ще има ли гаранции за защита на интересите на България спрямо Северна Македония?

Илиана Иванова: Дали ще бъдат запазени българските интереси? Аз мисля, че правилата са много ясни. И всяка държава, която е в този процес на предприсъединяване, трябва да извърви своя път и да изпълни своите ангажименти. Така че, ако говорим за Република Северна Македония – имаме ясни ангажименти по отношения на промени в Конституцията, имаме два други протокола в Договора за добросъседство и приятелство. И когато тези неща бъдат изпълнени… Аз разбира се не съм човекът, който ще се ангажира със срокове кога ще стане, но правилата са ясни за всички и комисията не прави изключение за никого.

Правилно ли разбирам, че отговорът Ви е „Да, българските интереси ще бъдат защитени“?

Илиана Иванова: Аз мисля, че е ясно. В тези ангажименти, които са дефинирани в предприсъединителните споразумения на страната кандидатка – докато те не ги изпълнят, процесът на присъединяване няма да се случи.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    25 1 Отговор
    Едва сме отлепили от критериите за губерния...
  • 2 Коко

    26 3 Отговор
    Всички са пропаднали след като сме им станали ортаци. Да влизаме!
  • 3 Тома

    34 2 Отговор
    Да изпълнила е всички критерии за шенген на хартия ама австриици и нидерландци не са прости

    Коментиран от #20

  • 4 Читател

    23 1 Отговор
    Интегрирана ли е, или си е от лилавите?
  • 5 Мда....

    28 1 Отговор
    ....а пък из София полицията си организира гонки с т. нар. бежанци ей така за спорта, на ден по 50 пъти. Глупости поредни от сбъркани политици със сбъркана политика.
  • 6 българин

    29 0 Отговор
    новата е по противна и от старата но е важно да дърпа яко и да се отчита редовно
  • 7 ще преведа че тая се оплете

    28 1 Отговор
    от 12 години българия слогува на садистите содомисти от евро-джендър-съоза ръководен от дявола с 5 пола… само и само да им угоди си предава народа и всичко българско и свято за да се намаже на сатаната !!!
  • 8 Женшен

    27 2 Отговор
    Всички критерии за индиански резерват, бананова република и цигански катун. Шенген, ама някой друг път.

    Коментиран от #12, #13

  • 9 ха ха

    22 0 Отговор
    е значи че заради шенгенските изисквания дълбаем дъното , и от към морал и от към мизерия
  • 10 соломон напасания

    31 0 Отговор
    В България като станат еврокомисари и за страната си говорят в 3 лице множествено число .
    Винаги съм го казвал и пак ще го кажа , няма по продажни политици (разбирай и население по обясними причини) от българските .
  • 11 Бай Митко

    31 0 Отговор
    Поредната от слугинажа! С нищо не впечатлява! Само празни клиширани приказки и до тук! Критерият е дереджето на народа и страната! Последни във всичко!
  • 12 нямам повече въпроси

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "Женшен":

    Интересно защо не бяхме смятани за такива преди 33 години ?!

    Коментиран от #15, #25

  • 13 кочан

    24 0 Отговор

    До коментар #8 от "Женшен":

    В Европа сме защото им трябва буферна зона между изтока и запада и може би ще станем най големия емигрантски лагер в света.А тази леля е само прах в очите на слепите и е малко стара за сексмарионетка.
  • 14 митю стомната

    19 2 Отговор
    тази едва докопала се до властта, и почна със съветите си против интересите на страната ни
  • 15 ВЕЦ, ТЕЦ, АЕЦ лой с конец

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "нямам повече въпроси":

    39-то място по икономическо развитие от 180 държави.

    Коментиран от #27

  • 16 Австриец

    22 0 Отговор
    Изпълнява дедовия! Пълна блокада на корумпираното ви правителство! След оставката му можежда помислим!
  • 17 стоян георгиев

    18 2 Отговор
    Ква е тая тетка със зауччените фрази! Ако изпълнявахме изискванията нямаше да сме 5та колона на краватите!
  • 18 Софиянец

    21 1 Отговор
    Докато изпращаме такива тъпири да ни представят в европа, ес винаги ще се държи като господар с нас!
  • 19 Ама нова европатицо,

    13 0 Отговор
    Вземи да преведеш на български определението ещ"енергийно беден" от новия закон на умопобърканата сглобка на гроб- пп- дейбъБългария- ДПС( турска партия), щото явно са го писали след килограм кокаин и 10 бутилки ракия ....или го е писал няко от дъпъсъ, който е учил български дори като втори чужд език....
  • 20 Рая

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    Не искат защото Нидерландия ще загуби много, ако българските пристанища заменят техните във вноса на стоки.
  • 21 Ком

    16 0 Отговор
    На колониалните държави България им трябва само като суровина база (злато, мед, олово, цинк, качествена земеделска продукция и евтина работна ръка), пазванти на границата и място където да си продават боклука. Другото е политически цинизъм.
  • 22 Ком

    11 1 Отговор
    Задайте си въпроса:
    "Защо тази статия е под тема Украйна?" "
  • 23 Шопо

    16 0 Отговор
    Не ви щем еврото!
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 24 Сандо

    15 0 Отговор
    Айде тръгна по пързалката - вчера стана европейка,днес вече лъже като евроатлантичка!
  • 25 Бай Митко

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "нямам повече въпроси":

    Помните ли я, или сте слушали, или сте чели за Народна Република България!
    Онази България която беше в 10-сятката на Европа по БВП!
    Онази България, в която нормално живееха, учеха и работиха над 9 млн. човека сигурни и спокойни за утрешния си ден!
    Онази, загубената вече, съсипана и обезлюдена България!
    Имаше такава велика държава на Балканския полуостров в Европа!
  • 26 Гост

    15 1 Отговор
    Прочетете в друг известен сайт за тоалетите на тази "провинциалистка", / имам предвид нахакания поглед на снимката, нямащ нищо общо с миловидното й изражение преди избора й за комисар/клиентка на една от кралските модни къщи, при която тоалетите си поръчва Кейт Мидълтън. В същия сайт се цитира и месечната й заплата, като комисар от 45000 лв., равняваща се на близо 58 минимални месечни заплати в страната, която представлява.Какво искате от такава жена, та тя даже не се свени от факта че такива като нея са виновни страната им да е най- бедната" роднина" сред богатите от ЕС и не само сред тях.
  • 27 Бай Митко

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "ВЕЦ, ТЕЦ, АЕЦ лой с конец":

    Имаше мощна, икономически силно развита държава България, чиито показатели бяха на световно ниво – лека и тежка промишленост, металургия, машиностроене, развито селско стопанство, образование на световно ниво, здравеопазване и площ, която максимално се използваше, обработваше и сееше за благото и просперитета на гражданите на тази, от 34 години изцяло изгубена България …
    Имаше една такава държава със силна армия, четвърта космическа сила в света, с двама астронавти, Атомна електроцентрала, язовири, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, с най-големия на Балканите международен автотранспорт, с раз-вита оръжейна промишленост, открити и подземни рудници за добив на полезни изкопаеми – елементи от цялата Менделеевата таблица, и най важното и неоспоримо ЗЕМЯ дадена ни от Бога, райски кът където българите живееха и произвеждаха всичко за себе си и за износ по света!

    Коментиран от #29

  • 28 Алооо

    14 2 Отговор
    Тази е Шизофреничка. Какви критерии изпълняваме от 12 години, само се краде през това време...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бибитко

    10 1 Отговор
    Илиана Иванова е също калинка на Бойко Борисов като Мария Габриел със същия мисловен автоматизиран капацитет. Това са безплътни хора с чиновническа раболепна душа.

    Коментиран от #34

  • 31 456

    8 0 Отговор
    Какъв Шенген, какви пет лева? Онзи ден гледах клип, как цял БУС преминава границата ни. България е външна граница на ЕС и през нея се минава свободно, кой откъдето си иска. Това което имаме сега като ограда е кръгла нула.
  • 32 българин

    8 0 Отговор
    и тази некадърница ще залезе но ще открадне много да се надяваме че някой от горе вижда
  • 33 Очевидно ги подбират с конкурс

    7 1 Отговор
    От 12 г. ги изпълнявааме и още не сме ги изпълнили! От къде ги намират тия кухи лейки! Няма да се учудя да са хора на тиквата Буда!
  • 34 777

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Бибитко":

    тя ако не е такава няма да е там като всички около него като при лъвовете чакат мъжкия да се натъпче и за тях каквото остане
  • 35 Шанел

    8 0 Отговор
    Какви критерий бе ,а корупцията по високите етажи ,а беззаконието в България ,а подкупната съдебна система ,а обедняването на народа - колкото повече обеднява Българския народ толкова повече по богати стават управляващите ,а а пияните и дрогирани шофьори и безсилието на държавата да се справи с тях ,управляващите унищоха България а сега претендират и за Шенген ,Европа трябва да нямат акъл ако приемат България в Шенген защото ще унищожат и нея ,Там дето мине Българин трева не никне....
  • 36 Това на критериите

    10 0 Отговор
    А геноцида ни за да влезем в Шенген.КОЛКО СМЕ ЖАЛКИ ЕС ВИ КАЗВА СКАЧАЙТЕ ОТ МОСТА И НАЩЕ ПОЛИТИЦИ ГОТОВИ!!!НИТО ЕВРОТО НИТО ШЕНГЕН ЩЕ НИ ОТЪРВЕ ОТ ЕСЕСОВСКАТА СМЪРТ!БЪДЕТЕ СИГУРНИ В ТОВА!
  • 37 Диамантената ръка

    6 0 Отговор
    2035г. България от 24 г. изпълнява критериите за Шенген...
  • 38 фактите

    6 1 Отговор
    С обувки за 900 евро е лесно да се говори бла бла, типичната амбициозна провинциалистка...там е само да лапа, нищо няма да направи за България. Или по-точно даже повече от нищо.
  • 39 Нашийник

    6 1 Отговор
    Пак ли тая селска пача?! Същата калинка, като жирафата, назначена от банкянското престъпно говедо!
  • 40 девойко безлична,

    2 1 Отговор
    и ти ли се включи в хора, който НИКОЙ освен нашите управници не чуват?
  • 41 дон

    0 0 Отговор
    Герберастка сган.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове