Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Октомври, 2023 11:52 2 818 9

Щайнакер: "Няма обективни причини България да не е в Шенген"

  • шенген-
  • гудрун щайнакер-
  • българия-
  • германия-
  • украйна-
  • австрия-
  • нидерландия

Австрийското вето е мотивирано изцяло вътрешнополитически, каза Гудрун Щайнакер, бивша зам.-посланичка на Германия в София

Щайнакер: "Няма обективни причини България да не е в Шенген" - 1
Снимка: Shutterstock

ДВ: Госпожо Щайнакер, в момента в София управлява една - както се шегуват - "некоалиция" между ПП, ДБ и ГЕРБ. Как Вие като добра познавачка на българската политика оценявате това сътрудничество между либерално-демократичните сили и ГЕРБ на Бойко Борисов?

Г. Щайнакер: Погледната отвън, ситуацията много трудно се поддава на оценка. Според мен това обединение по някакъв начин функционира. Функционира, защото на пръв поглед няма шум в системата, спокойно е. В някакъв смисъл наблюдавам благоприятни реакции. Проблемите са огромни, това важи и за България - най-вече заради войната в Украйна. Но и в това отношение сегашното правителство в София показва ясна позиция и аз смятам това за нещо много положително.

Още новини от Украйна

ДВ: Правителството има ясна позиция, но населението видимо е разделено. Дори някои твърдят, че по-голямата част от хората имат лошо отношение към Украйна и украинците - и симпатизират на Русия. Как си го обяснявате?

Г. Щайнакер: Това все пак са само допитвания, но те сигурно обективно отразяват сегашната ситуация. България е много близо до войната, тя има и специални отношения с Русия. Но да вземем един друг пример: Словакия също е близо до войната, обаче никога не е била толкова близка с Русия. Учудващо е, че и в Словакия, както в България, населението е разделено, а много хора са критично настроени към Украйна. В този смисъл аз много по-добре разбирам разделението в България, отколкото това в Словакия. Но нека не забравяме, че в България силна е и другата позиция, това е чудесно. Там има толкова много почтени хора с ясна позиция по този конфликт, които не се кълнат непрекъснато във "вечната дружба" и специалните отношения с Русия, а гледат какви са фактите: че в случая си имаме работа с една окупационна, нападателна война, който е съвършено неприемлива. В обобщение: аз дори съм много приятно изненадана от позицията на България спрямо войната и поведението на българите.

ДВ: А какво ще кажете по друга гореща тема, която е Ваша "тясна специалност", така да се каже: българо-македонските отношения? Какво очаквате към този момент? Дали в Скопие ще успеят да прокарат конституционните промени? Дали София ще продължи да поставя препятствия пред членството на Северна Македония в ЕС?

Г. Щайнакер: Аз се надявам, че конституционните промени ще минат, албанците също ги подкрепят. Има сигнали, ще тези промени ще бъдат приети - както навремето се прие промяната на името на страната. Да, промяната на името все още е много непопулярна сред повечето славянски македонци, но в крайна сметка вече не е на дневен ред. Но дали България ще се задоволи с това? Много ми е трудно да го преценя като външен наблюдател. Много се надявам обаче, че ЕС ще се отнесе абсолютно сериозно към този проблем и ще проведе необходимите разговори - най-вече в България. И ще припомни на София колко е важно Северна Македония (но и Албания) да влязат в процеса на присъединяване. Колкото и проблематичен да е този процес, като имаме предвид, че Черна гора и Сърбия преговарят вече от 10 години и всъщност вместо напредък има крачка назад.

ДВ: Госпожо Щайнакер, вие живеете в Австрия и наблюдавате отблизо австрийската политика. Как оценявате ветото на Виена срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген? Дали мотивите са вътрешнополитически или пък има обективни причини.

Г. Щайнакер: Не. Няма обективни причини. Сигурно една шепа бежанци наистина идват от България, преминавайки през целите Западни Балкани, а пък от Румъния не идват почти никакви, ако не броим украинските, които вече са тук. Така че според мен ветото е изцяло мотивирано от вътрешната политика в Австрия. И мен страшно ме е яд на това! Напълно разбирам и гнева на българското и на румънското правителство по въпроса. За такава позиция няма никакво оправдание, няма обективни причини.

ДВ: Дали позицията на Виена ще се промени след изборите догодина - европейските и парламентарните?

Г. Щайнакер: Както знаете, Австрия също е разделена. Разломът е дълбок, а темата за миграцията непрекъснато се инструментализира в недопустима степен. Не че миграцията не е проблем - тя е проблем за почти всички държави в ЕС, но въпреки това с нея много се злоупотребява. Сегашното австрийско правителство я инструментализира, боя се,че ще я инструментализира и следващото. Това обаче е проблем на ЕС, който трябва да се решава по съвсем друг начин - с много по-честна и откровена дискусия.

Александър Андреев разговаря с Гудрун Щайнакер в рамките на Humanities Festival във Виена.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българка

    25 4 Отговор
    И ако Австрия го играе "аристократично" по отношение на Шенген, изпускате България европейци и тогава ще видите какво е мигрантско нашествие! На времето хан Тервел е спасил Европа от арабите, сега няма да има кой! Хан Тервел е канонизиран като светец от католическата църква, но явно другарите комунисти не са разрешили това да се преподава в българските училища, за да се гордеят малките българчета и днешните поколения да имат самочувствие! Ясно е защо!

    Коментиран от #3

  • 2 Кой има интерес

    9 21 Отговор
    никога да не се произнася цялата истина? За какво ни имат в ЕС? Има ли ПОНЕ една агенция или институт на ЕС на територията на България, както има във ВСЯКА друга страна? Подкрепиха ли ни в отношенията със Северна Македония? Наложиха ни Истанбулската конвенция (от 1 октомври 2023 г.) въпреки, че и Конституционният съд, и религията, и обществото ни са ПРОТИВ нея! 95% от населението в България са против изпращането на оръжие в Украйна - но политиката на неколцина в ЕС е обратната и нашите ....особено натагаренко се престарават. Бяхме сигурни, че ще ни приемат в ОИСР, но и оттам НЯМА отзвук. В Еврозоната биха ни приели, за да ни използват и се случи това, което се случи с Испания, Гърция и др. - да плащаме и като територия за използване. А управляващите в България предпочитат да се слагат на управниците в ЕС, за да поддържат статуквото, а не да се борят с корупцията и въвеждат върховенство на закона. И никога нашите управници не правят паралели с другите държави от Източна Европа, защото сме НАЙ-ЗЛЕ и най-слаби. Имам чувството, че за нас говорят със запушен нос.
  • 3 стига ма,

    8 20 Отговор

    До коментар #1 от "българка":

    "българко"!!!! Търсиш само повод да плюеш по комунистите (макар че комунизъм нямаше в България), защото това води до евтини дивиденти. Нали внуците на точно тези комунисти днес са най-големите евроатлантици и докараха България до това слугинско ниво???? Виждала ли си учебниците на децата да видиш КОИ КЛАСИЧЕСКИ произведения на Вазов, Ботев и т.н. са изхвърлени???
    Аман от сбъркани хора!
  • 4 Тома

    5 20 Отговор
    Шофьорите возищи мигрантите и те искат най после да влезем в шенген че да не ги гонят като финикиици по магистралите
  • 5 Ааааааа

    0 1 Отговор
    А вие искахте ли разрешение от Путлер за да влизане в Шенген
  • 6 Шопо

    6 0 Отговор
    Не ви щем еврото!
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 7 независимост

    2 0 Отговор
    "Според мен това обединение по някакъв начин функционира." - Функционира, благодарение на срещите и разговорите в "Посол-ство-ТО"! Има и келепир от цялата тази сглобка, разбира се. А едни хора се перат и лъскат имидж.....
  • 8 Стан

    1 0 Отговор
    В шенген няма да влезнем, защо?
    Шенген иска от нас да сме на ниво с предлаган стандарт за живот, защото шенген означава за нас свободно да се движим в другите страни, но това също така означава хората от другите страни да живеят и работят в България.

    Сравнение с България и Румъния, ние бяхме по-напред от Румъния като економика и стандарт на живот, но в последните години те ни изпревариха с голям скок.

    А нашите проблеми остават все същите, та даже и се задълбочават.

    Корупция - една от най-високите в европа
    Качество на предлагани услуги е ниско
    Инфраструктура и поддръжка
    - ток спира през дни, пъщита които са направени преди няколко години се рушът, водоснабдяване не доставя качествена питейна вода дори не прави изследвания за качеството на водата а и няма регулаторни органи да извършват това
    Няма програми и подпомагане на хора ивалиди
    Няма закони за защита на домашните любимци или орган който да следи за това
    Институцийте за защита на потребителите едва смогват да си вършат работата
    Няма добро отношение към еднополовите двойки
    - Наистина никой не го интересува и никой не се дразни кой с кого спи, но ако човек просто иска да излезне вън и да пие едно кафе с приятелка или приятел от същият пол, отношението може да е гадно, невъзпитано или просто казано грозно.
    Ниво на престъпност
    - Нивото на престъпление в нас се вдига, при това не с малък процент, погледнете последните интервюта направени за малките областни градчета и села
  • 9 ШЕНГЕН Е НАЧИН СТОТИЦИ БОКЛУЦИ В БЪЛГА-

    1 0 Отговор
    РИЯ ДА СИ ЧЕШАТ ЕЗИЦИТЕ И ХИМИКАЛКИТЕ - ТОВА ОБАЧЕ НЕ КАСАЕ НИКОЙ БЪЛГАРИН ! ШЕНГЕН Е ЕДНА ДЪВКА ЗА ДЪВЧЕНЕ И ЛОКУМ ЗА РАЗТЯГАНЕ ОТ ПОДЛОГИ И МОШЕННИЦИ !
Новини по държави: