Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 22:11 2 215 28

Енергиен експерт: Инфраструктурата в АЕЦ "Козлодуй" ще намали цената на 7-и блок

  • аец козлодуй-
  • ядрена енергетика

Изграждането на новите ядрени реактори в срок до 2033 г. е голямо предизвикателство

Енергиен експерт: Инфраструктурата в АЕЦ "Козлодуй" ще намали цената на 7-и блок - 1
Снимка: БГНЕС

Има вече натрупан опит със строителството и с експлоатацията на ядрените блокове, така че не може да се говори за липса на знание и умение или разбиране на технологията АР-1000. Това каза пред БНР енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум, който коментира темата за изграждането на нови два блока в АЕЦ "Козлодуй".

Той посочи, че вече има построени ядрени блокове от този тип, какъвто ще бъде 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" - два от тях са в Китай, има един вече построен в САЩ, довършва се втори.

Експертът подчерта, че с използването на налична инфраструктура на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще се намали цената на проекта.

"България вече е изготвила доклад по оценка на въздействието на околната среда. Този доклад е преминал всички необходими обсъждания в страната и в съседни страни. Той е одобрен и е в сила. Когато се развива ядрена технология, с нашите съседни страни трябва да сме и сме в непрекъснат контакт. Ние вече сме уведомили Румъния за предстоящото изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", обясни той и уточни, че остава Министерството на енергетиката да уведоми румънското енергийно министерство.

„По думите на Антон Иванов компанията "Уестингхаус", която е основен доставчик на оборудването, е добре позната в България. Тя работи на площадката на "Козлодуй" по различни проекти още от 1995 г.

Според Иванов изграждането на новите ядрени реактори в срок до 2033 г. е голямо предизвикателство:

"Има всички предпоставки проектът да се случи и да бъде реализиран в зададените му рамки, но трябва консолидация на наличните ни инженерни екипи, за да се осъществи проектът за нови блокове на АЕЦ "Козлодуй".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 или ще гърми

    28 2 Отговор
    или ще сме на тъмно и студено, тея нещастници друго не могат да направят
  • 2 Хайде пак на въртележката

    24 1 Отговор
    Пак ли ще купим чертежи. И отработеното горивото после какво ще го правим? Ще стане като с Белене, ще започнем строителство и краварите ще избягат
  • 3 Офофоф

    20 1 Отговор
    Нали пробваха с техния уран и видяха че не става. Що се отнася до "тяхната изградена централа " - тя функционира ли?! Май - не... И къде точно строят другата ???!!!!

    Коментиран от #14

  • 4 Ехооо

    7 3 Отговор
    Да се прави... Но да е Безопаснооооо
  • 5 Да, бе

    17 0 Отговор
    Инфраструктурата от гладни за комисионни чакали ще вдигне цената до Млечният път. Минимум.
  • 6 Екоталибан

    13 1 Отговор
    Я кажете един завършен проект на Уестингхаус някъде по света? Тия само цоцат пари и лъжат хората. Където горивото е тяхно не вземат отработеното, оставят го на площадките. Няма хранилища, няма нищо.

    Коментиран от #15

  • 7 Русофил

    10 1 Отговор
    Турчетата от гербппдбдпс закриват всичко, защото знаят, че когато постелят червеното килимче пред Султана, Турция не само ще ни храни, но и ще ни брани и ще ни осигурява електроенергия и горива от Русия.
  • 8 Браво, Марче

    12 0 Отговор
    Гълташ инфо като пуйка
  • 9 Продължаваме подмяната

    14 0 Отговор
    Марионетното българско правителство на ПП и ДБ работи изцяло против интересите на българския народ и е решило да не остави камък върху камък в тази държава. България трябва да бъде изцяло подчинена на англосаксонците, а българите по възможност сведени до минимум като бройка, като планът се изпълнява с много бързи темпове. На изборите гласувайте задължително против всеки представител на новата тройна коалиция на ПП ДБ, ДПС и ГЕРБ !
  • 10 ДоЦент

    22 0 Отговор
    В Белене имаме лицензирана площадка, имаме положени основи, имаме купени два реактора и въпреки всичко нашите продажници не искат да я построят. Руснаците щяха да ни я построят на кредит срещу 5 милиарда долара , който щяхме да изплащане от продажбата на ток, но Борисов бил говорил със сенатор Маккейн и той не давал да строим Белене ! Краварите не дават и до ден днешен България да има силна собствена и евтина енергетика, тя трябва да бъде съсипана от тях до край и след това евентуално да се изгради нещо полувенчато, но вече в тежка зависимост от самите тях и на десетократно по-висока цена. Това е новото евроатлантическо робство, а ние скачаме и танцуваме по команда като послушни пуделчета. Внимавайте пак за кого ще гласувате сега, защото евроатлантизмът е вреден за България.
  • 11 Запознат

    9 0 Отговор
    Да, новите блокове ще бъдат изградени като ПАВЕЦ Чаира, където при "ремонта" спряха завинаги и останалите два работещи блока.
  • 12 интересно

    12 0 Отговор
    как интереса клати феса на Тонито. То не бяха изявления в полза на дострояване на Белене, а сега Козлодуй (нали И Кю И е в списъка на 5-те избрани компании, чиито висш служител е бил/е/ще бъде Тонката). Да си ги ръси, в бранша и без това не го броят като мнение.
    Обаче да заблуждаваш хората, че налична инфраструктура на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще се намали цената на проекта си е безотговорно. Ама, той завалийката откъде да го знае!
    По-добре е да разкаже как се избира проект на тъмно, само по табелката на компанията на новите господари. Те така се избираха изпълнителите по соца, ама поне не ни съдираха с цената. Да сподели, защо не са гледани като възможност френските или корейските проекти. Защо се избира стара технология (може да е върха за американците, но те са на опашката в този бизнес от години и това е безспорен за експертите факт). Даже в Китай им разрешиха навремето да подтроят два блока само за политически паритет, но след "доброто" изпълнение повече договор не видяха. Все пак корейците построиха последните години АЕЦ в Емиратствата без характерните за Устингхаус 10 години закъснение.
    Едно само е прав - изграждането в срок до 2033 г. е голямо предизвикателство. Да си го кажем, Устингхаус не строи - ще ни предоставят проект, част от оборудването и от там - оправяйте се. Много голяма предизвикателство.
    Но ще се усвояват много, ама много пари
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 в мечтите си

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Офофоф":

    които ясно защо, нашите политици са решили да превърнат в реалност.
    Така е, не луд този който яде баницата, а този който му я дава. А ние сме богати, какво са някакви 30-35 милиарда долара - даваме ги, важното е да са щастливи и богати нашите американски братя (айде, ако им идва в повече и приятели можем да ги наречем).
  • 15 Статистик

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Екоталибан":

    Имат. В Китай. Работи на не повече от 80-85% , като жълтите са направили са над 80000 (!!!) изменения в проекта, за да тръгнат блоковете. Плюс $2 млрд глоби за Уестингхаус заради две годишното закъснение. На сайта на МААЕ има прелюбопитна информация по въпроса, която със сигурност никой от "политиците" ни не е чел!

    Коментиран от #24, #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Северозапад

    11 1 Отговор
    Работил съм на строежа на 5 и 6 блок . На обекта имаше 15000 работници,от които над 7000 бяха опитни монтажници. Бас държа, че сега не можем да съберем и 700 монтажници - та се питам - кой ще построи тази централа?

    Коментиран от #18

  • 18 ще помолим

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Северозапад":

    руснаците да ни открехнат къде по света са оставили достатъчно добре подготвени кадри.
    Те, все пак строят има-няма почти навсякъде в Азия, та все ще намерим политкоректни като произход чужди кадри.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Сега разбирам кака била истината?

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "ще помолим":

    Ако не са руснаците,американците нямаше да имат ядрена енергетика и нямаше да могат да си построят нито една АЕЦ.
    Абе откъде ви намира копейката такива неграмотници?!
  • 20 Оди да ги

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "ще помолим":

    Молиш.
  • 21 Артилерист

    7 0 Отговор
    Подготвят ни за финансови и със сроковете "изненади" и се опитват да ни направят съпричастни на предателството си. Ей, какво ли не направиха само и само да осуетят готовия руски проект, който отдавна вече щеше да работи. Милиарди са загубите на държавата от принудителното отказване, което колониалните господари ни наложиха. Цинизма в действията на американците по прекратяване на проекта Белене е по-нагъл от този за Южен поток, макар и не толкова зрелищен. Същото е положението и с принудата България да се откаже от изгодните руски енергоносители. Абсолютно идентична е ситуацията с налагането да дадем милиарди за самолети на чертеж. А в по-общ план с обезоръжаването на Българската армия чрез рязане, подаряване и продажба на най-годните ни и съвременни оръжия. Това са публично известни факти, като такива със сигурност има във всички сектори на икономиката. Това е да си колониално поробен от американците. И този колониален гнет тепърва ще се проявява с разрухата в образованието, здравеопазването, културата, традициите. Като начало цената на газа от следващия месец с 40% повече, на тока -с 20, инфлацията и тя нататък. Само купените медии се опитват да поддържат бодряшкия тон на атлантическата заблуда.
  • 22 Ден

    3 0 Отговор
    На каква глупост попаднах : Koнcyлтиpaйтe ce c финaнcoв cпeциaлиcт

    Финaнcoвият cпeциaлиcт мoжe дa ви пoмoгнe дa нaпpaвитe cвoя cтpaтeгия, ĸoятo дa paбoти caмo зa вac, зa дa пocтигнeтe цeлтa cи дa cтaнeтe милиoнep.

    хахахаха
  • 23 Сатана Z

    6 0 Отговор
    Кой ще я строи тази атомна ,циганите ,които редиха жълтите павета,или функционално неграмотните лумпени от градската десница?
  • 24 Аналитик

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Статистик":

    Само да добавя, че тия нещастници Уестингхаус не могат да изпълнят и половината от съвременните изисквания за безопасност на АЕЦ, така че никой няма да им позволи да изсипят и една торба цимент за нов блок. В момента само Русия и Южна Корея могат да строят АЕЦ "от-до", затова решението за нови блокове на АЕЦ "Козлодуй" прилича на това за чертежите на свалени от производство самолети Ф-16, но за мнооого повече пари.
  • 25 Искаме РЕФЕРЕНДУМ

    2 0 Отговор
    Това си е чиста корупцеонна схема.. Плъха при Бай Ставри.
  • 26 В Китай

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Статистик":

    се наложи, реално да сменят реактора и оборудването изцяло, проблеми огромни. За 30 г. Уестинг няма един завършен проект, реакторите им са по-старо поколение от руските, в пъти по-висока цена. Къде е 5 милиарда Канада и 250 милиона за 3 г.,, без пари Русия-изплащане от продажба ток и златна акция? Последно имат 3 построени преди 30 г. в САЩ, с четвъртия имаха проблеми и до ден днешен не работи. Проблем реактори, проблем гориво, станаха аварии с горивото в Украйна, Чехия която се отказа. Тези докато не предизвикат 2-ри Чернобил, няма да се кротнат. ПАВЕЦ Чаера го съсипаха. А Турция, Чехия, Унгария строят. Един Бангладеш строи руско. Поне Канадският проект да бяха избрали при НСДВ. Един реактор днес с оборудване струва 30 милиарда долара по западни стандарти, кой ще ги плаща тези пари? Площадка няма, лиценз няма, проект няма.
  • 27 Дечо

    2 0 Отговор
    Тоя експерт го готвят за шеф на американския проект и затуй го подкрепя. Заедно с братчето му Ристю Иванов яко са се сложили на ПОСОЛСТВОТО.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове