Last news in Fakti

17 Декември, 2023 16:09 1 247 34

В Бургас събират пари за паметник на Апостола на Свободата

  • левски-
  • паметник-
  • бургас-
  • българия

Паметникът ще е композиция, в която статуята на Левски ще бъде с височина 3.5 метра, а заедно с постамента ще е близо 5 метра

Благотворителен базар за събиране на средства за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас ще се проведе следващата неделя на площад „Тройката“. Каним бургазлии да подкрепят инициативата, съобщи пред БНР Велина Димитрова от фондация „Гордите българи“, инициатор на събитието.

„ Базарът ще предлага ръчно изработени украси, картички, картини и сувенири, предоставени от няколко бургаски училища и творци от цяла България, както и Българската Православна Църква, в лицето на Бургаското Духовенство. На събитието ще присъства и фотограф, който ще направи на всеки, който желае Коледна фотосесия на фона коледната украса“, уточни Велина Димитрова.

Има готов проект за паметника на Апостола на свободата, който ще е срещу сградата на общината. Той е на архитектите Васил Дончев и Филипа Гугучкова, а скулптурата ще бъде изработена от Радостин Дамасков. Негови са скулптурите на Петя Дубарова и Александър Георгиев - Коджакафалията.

Паметникът ще е композиция, в която статуята на Левски ще бъде с височина 3.5 метра, а заедно с постамента ще е близо 5 метра. В композицията ще има и лъв, който ще е височина 1.60 метра и ще е ориентиран към улица "Александровска". Необходимата сума за създаването на паметника е близо 500 хиляди лева. В това число влизат средствата за строително-монтажните дейности, за осветлението, както и за фигурите на Левски и лъва, които ще са отлети от бронз.

„Заповядайте на базара, за да подкрепите Великото ни дело, за да оставим заедно на поколенията заветите на Апостола и да увековечим неговата Светла личност, за да не забравяме никога кои сме и защо сме се борили за България! ", призовават организаторите.

Паметникът ще бъде изграден изцяло с дарения. Всеки българин, който желае да подкрепи благородното начинание може да дари средства по банкова сметка:

Първа Инвестиционна Банка IBAN: BG02FINV91501017699161

PayPal : @Gorditebulgari

Благотворителният базар, чрез който се събират средства за реализиране на идеята ще се проведе от 10 до 17 часа на площад „Тройката“ на 17 декември /неделя/.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шиши

    6 9 Отговор
    Да се нареже!

    Коментиран от #3, #18

  • 2 КОТарАК

    14 9 Отговор
    Митрофанова няма ли да даде някоя рубла?
  • 3 Червен кхмер

    19 14 Отговор

    До коментар #1 от "Шиши":

    Съгласен и там има един Альоша, героически загинал след като е превзел цистерните с техн.спирт на гарата в Бургас, преди това убил пазача българин ,който го молел да не пие, но братушката се налочил......и вот тебя паметник на Альоша - алкаша.
  • 4 Путинофил

    12 6 Отговор
    Не можете да ни изпреварите.
    МОЧА е 45 метра.
  • 5 Хе-Хе

    11 17 Отговор
    Ай стига с тоя Левски, при това много спорен! Има предостатъчно паметници и всички го знаят до втръсване! Направете паметник на някой Човек, който столетия е крит от обществото по полит коректни причини! Да издигаш паметник на Левски, все едно да не знаеш какво да вземеш от магазина и ,,избираш" това, което ти рекламират по телевизията и факти.бг! Ниско ниво, евтино купуване на гузни съвести! Вид индулгенция! Възхвалявам Левски, руша Альоша, говоря против Русия, значи съм в час, културен и модерен! След 2-3 дни по същия начин ще ми надувате бедната картуна за Списаревски, защото не знаете никой друг българин, защитавал София от Запада!

    Коментиран от #9, #28

  • 6 Пипи

    12 5 Отговор
    Интересно, че сега се сетил бургаския кмет. Ловимгиба в мътна вода. Да даде пример, да дари от краденото, дето е заделил през годините на властване на Барба Ганьос.

    Коментиран от #15

  • 7 Русофил

    6 9 Отговор
    Време е да върнем паметниците на Ленин и Сталин в България.

    Коментиран от #8

  • 8 Доцент Валентин Вацев каза, че

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    в Русия вече са изградени нови 246 паметника на Сталин и това било много оптимистично за България.
  • 9 Питащ

    23 6 Отговор

    До коментар #5 от "Хе-Хе":

    Васил Левски "спорен"? Това може да го напише само един пропаднал човек, който не може да се нарече българин. Срам и погнуса!

    Коментиран от #33

  • 10 Моарейн

    13 4 Отговор
    Сакън, недейте. След някоя и друга година ще трябва да харчите двойно повече пари за нарязването му. Най-добре първо питайте амбасадата, а после направете паметник на американските господари.
  • 11 незнайко

    12 2 Отговор
    За събарянето на паметника в София намират пари а за паметник в Бургас чакат на ПОДАЯНИЯ !!! ОТВРАТ !!!
  • 12 Хе-Хе

    7 8 Отговор
    Какво общо има пък Левски с Бургас!? Кмета е решил да даде малко пари на някой местен творец и това е! Много го интересува някой Левски, особено герберастите! Вижте заветите на Левски и кой от тях важи за 100% гербераст и сглобкаджия? Крадат, наглеят, обогатяват се, пилеят, рушат, предателстват! А Левски се подстригал и отчел в тефтерчето, че дал 1-2 гроша ,,народна пара" за бербер и една боза...! Там могат да направят паметник на странджанския герой Атанас Премянов!

    Коментиран от #14, #29

  • 13 Несебърлия

    11 9 Отговор
    А защо не на мястото на Альошата?
  • 14 Питащ

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хе-Хе":

    На Атанас Премянов? Хайдукът комунист? Да... точно на него да направят. Много ще му отива на Бургас.
  • 15 Лост

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пипи":

    Преди изборите нищо. А сега изведнъж повишение на данък смет, синя зона и т.н.Там си имаше една елха която умориха. А паметник на Левски има в Морската градина.
  • 16 чироза

    6 2 Отговор
    На морски град му отива нещо на морска тема:незнайния матрос,изявен мичман.Или тема с рибарите и морето.Така е по света.

    Коментиран от #17

  • 17 Пипи

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "чироза":

    Или на цар Симеон и битката при Ахелой. Велики моменти от нашата история.
  • 18 Ъхъ

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Шиши":

    Варварите от ППДБ и Феномена Пеевски и него ще събират!

    Коментиран от #24

  • 19 Румен

    1 7 Отговор
    А на чирака, който Левски закла кога ще вдигнете паметник?

    Коментиран от #22, #23

  • 20 Румен

    5 1 Отговор
    Паметника ще струва 50,000 , а покрай него ще откраднат 200,000. Е затова се прави
  • 21 Алигатор

    6 2 Отговор
    Копейките пари за паметник на Левски не дават . Те си искат МОЧА .
  • 22 Знаещ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Румен":

    Едно време, когато се роди дете с недъзи или ментално увредено, са го давили или убивали. Смятам, че така е трябвало да постъпят, очевидно с кого. Гнус.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 събират пари

    3 1 Отговор
    Да бе че после Атлантиците и него да го нарежат
  • 26 Само да не стане

    1 0 Отговор
    Че парите отдавна ги има и едно случайно двойно плащане да се случи
  • 27 Стоядин

    0 2 Отговор
    Да съберем пари за паметник на Георги Димитров
  • 28 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хе-Хе":

    Върви си у вас и си прави там паметници на султана ти. Тук е България и ще издигаме паметници на Левски, Ботев, Бенковски.... Във всеки град и във всяко село.
  • 29 Другият един

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хе-Хе":

    Браво бе колега за предложението Таман Премяната най ще им ходи на тез разбойници дето 30г я крадат тази държава и накрая ще я унищожат и занулят
  • 30 Трансформърс...

    3 1 Отговор
    Ами , време е и паметника на " альошата" да си ходи и там на този висок пилон , да е паметника на Левски!

    Коментиран от #34

  • 31 баба ти от Пловдив

    1 0 Отговор
    защо бе хора, в село средец да кажат кой е обесил Васил Левски, с помощта на граф игнатиев, който е наредил обесването!200 турски заптиета са го водили в София!!!!майката на Левски- 20 пъти давена в кладенец! Сестра му удавена, уж се самоубила! Елена Ботева- Женева, социология -1886- най красивата студентка!
  • 32 Възроден

    2 0 Отговор
    Вижте сега, нищо лично, но само да знаете, че не може да има паметник, по-висок от паметника на Съветската армия !
  • 33 Стоядин

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Питащ":

    99% от драсканиците за лефски са фейк
  • 34 Събаряй Альошата

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Трансформърс...":

    Може да издигнем на Исус Христос Дева Мария или пазителя на Бургас Свети Никола
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове