Last news in Fakti

5 Януари, 2024 08:34 754 19

Кръгла маса на тема новия регламент за ГМО ще се проведе в София

  • гмо-
  • правила-
  • ес

Повод е все още неясната позиция на България за предстоящото на 11 януари ново гласуване в Брюксел на предложението на ЕК за новото поколение генетично модифицирани растения (или т.нар. "нови геномни техники" или NGT) да бъдат извън проверките и оценките на риска

Кръгла маса на тема новия регламент за ГМО ще се проведе в София - 1
Снимка: shutterstock

Кръгла маса на тема "Представяне на общата позиция на граждански и браншови организации, учени, лекари, адвокати, потребители във връзка с проекта за регламент на ЕК за новите ГМО пред министри, депутати от Народното събрание и Европейския парламент" ще се проведе в Националния пресклуб на БТА в София днес от 12:00 часа, съобщиха от сдружение "Агролинк", представител на коалиция "За да остане природа в България".

Повод е все още неясната позиция на България за предстоящото на 11 януари ново гласуване в Брюксел на предложението на ЕК за новото поколение генетично модифицирани растения (или т.нар. "нови геномни техники" или NGT) да бъдат извън проверките и оценките на риска. Точно месец по-рано, на 11 декември 2023 г., министрите на земеделието на Европейския съюз не приеха предложението. Девет страни членки категорично заявиха своята позиция против премахването на контрола на новите ГМО и проекта за регламент - Австрия, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Словакия, Словения, Кипър, Малта.

Според "Агролинк" очевидната липса на подкрепа от страна на министрите е предупреждение към законодателите, че изключването на новите ГМО от действащите правила на ЕС за ГМО ще наводни европейските полета с патентовани нови генетично модифицирани семена и ще увеличи монополите в селскостопанския сектор.

По време на предстоящата кръгла маса български граждански организации и личности, представители на различни сфери от българското общество, ще представят на българските политици своята обща позиция и ще защитят правото си на избор какви семена да ползват при производството, достойнството на българската земеделска наука, както и с каква храна да хранят себе си и децата си.

Подписалите се под общата позиция смятат, че новите генетично модифицирани организми (ГМО) трябва да бъдат етикетирани по такъв начин, че потребителите, фермерите, семепроизводителите, търговците и преработвателите да могат да ги разпознават и избягват по всяко време. Те също трябва да продължат да бъдат обект на оценка на риска и оценка в съответствие с принципа на предпазливостта на ЕС.

Според подписалите се, ЕС и националните правителства трябва да направят повече изследвания относно рисковете за здравето, околната среда и биоразнообразието, както и на социално-икономическите въздействия на новите ГМО и разработването на общи методи за откриване. Същевременно всяка страна членка на ЕС като суверенна държава трябва да има право на собствени решения, свързани с култивирането и предлагането на пазара на ГМ семена, посадъчен материал и храна.

Миналия месец противниците на новия регламент излязоха на протест пред сградата на Министерския съвет. Тогава България промени позицията си и гласува с "въздържал се", но протестиращите заявиха, че това не е достатъчно и следващия път страната ни трябва да гласува с "против".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    11 1 Отговор
    Очаквате , кръгла маса , от хора с кръгли дупки в главата , да реши нещо полезно за България.....!!!??? Това е една мимикрия , че вземат решение за нещо , а не заповеди от посолства , които изпълняват осъзнавато предателски !!!

    Коментиран от #3

  • 2 Закръгляване

    11 0 Отговор
    За създателите и разпространителите на ГМО не кръгла маса, а кръгъл дръвник трябва и полукръгла брадва.
  • 3 Трол

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    На тази кръгла маса със сигурност има и поне 2-3 тъпи ъгъла, които са готови да се подпишат под празен лист със заглавие "Съгласни ли сте с ГМО?".
  • 4 Ха така,

    8 0 Отговор
    Вече съвсем открито заявяват, че искат да ни ГМО-сат, дори и контрол да не им се налага! Хубава, човеколюбива политика, няма що!
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    8 0 Отговор
    - Айде на пържолитеее ❗ От щурци, от хлебарки, от червеи......
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    7 0 Отговор
    -Айде на марулите❗ Пресни са, скачат скачат още ❗
  • 7 Монсанто

    8 1 Отговор
    На кръглата маса няма да дискутирате а ше отваряте тлъстите пликчета които сме предвидили за джобовете ви. А българете ше ядат кво има
  • 8 Реалист

    12 0 Отговор
    От така наречената ЕК предлагат да ви продават ГМО храна която не е тествана за странични ефекти. Направо предлагат да рискувате обаче да е забранено да знаете, че рискувате.
  • 9 Професора

    6 0 Отговор
    В Русия ГМО е забранено ако те хванат, че произвеждаш с ГМО семена затвор.
  • 10 ЕСССР трябва да се разтури!

    4 0 Отговор
    Ето ви отново лицето на ЕСССР. Взема се решение, което ще подложи здравето на всички ни на риск и ще ни направи тотално зависими от кефа на шепа корпорациее на тъмно, без обсъждане и в най-кратки срокове. Само заради това трябва да се гласува твърдо против, та следващият път, когато се предлагат такива радикални промени в живота на хората да бъдат подложени на истинско обсъждане, да бъдат направени всички необходими изследвания. Но да бъдем опитни зайчета и роби на корпорациите - не са познали!
    Тоя съюз е вреден за всички държави и трябва да се разтури. Оттам идва само корупция, лобизъм, нечовешки политики и прокарване на вредни за всички ни интереси.
  • 11 Този съюз става

    8 0 Отговор
    Все по-опасен и вреден. Само излизане от него ще ни реши проблема. Нито бежанци, нито ГМО, нито войни искаме... А тези натам ни бутат, да загинем с тях.
  • 12 Фалиралите

    3 0 Отговор
    Да видим кой има топки.
  • 13 Отровена

    3 0 Отговор
    пшеница, буболечки, синтетика, ГМО. Предатели! Забележете без етикети. На българския народ е обявена тотална война на унищожение от 34 г. управляващи марионетки. Оставка, Съд, Затвор. Тази година предстои продаване на земеделска земя срещу хартийки, от Коалицията. След гаврата с Конституцията и окончателното им бетониране във властта, са дали още една Концесия за добив на злато, на дъщерна фирма на сегашния Концесионер. Вместо да купят оборудване и технологии за собствен добив и да приберат 28 тона злато от Банката на Англия. Да оставят лев със златно покритие за вътрешен пазар. А за външен оборот да си ползват цифровите валути. Оставка на ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС, БСП.

    Коментиран от #15

  • 14 Йо Да

    3 0 Отговор
    Явно е, че сглобкаджиите са поели ангажимент към big brother и за ГМОто... Българската земя е плодородна и интересна... Гласят ни да станем, като Украйна... Полекичка фондове с неясни собственици изкупиха огромни количества звмя и сега срещу няколко сребърника натискат сглобкаджиите да прокарат разрешение за отглеждане на ГМОта... А това с етикетите е али-бали.... Знаем в БГто как един етикет се замества от друг....
  • 15 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Отровена":

    Това не засяга само нас, а цяла Европа. Това което компании като Монсанто вече направиха в САЩ сега искат да го натресат на нас. Чист лобизъм в полза на корпорациите и във вреда на хората.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иван Петров

    0 0 Отговор
    За това си купувам качествени български семена от sortovisemenabg. com и цяло лято ям като ненормален хубав плод. Даже на комшиите раздавам!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове