Last news in Fakti

9 Януари, 2024 17:47 1 678 10

Дано България реагира адекватно на новите предизвикателства (ВИДЕО)

  • ес-
  • ек-
  • белгия-
  • председателство-
  • българия

ЕС ще разчита и на нас при преговорите, които ще водят Сърбия и Албания с европейските институции

Дано България реагира адекватно на новите предизвикателства (ВИДЕО) - 1
Снимки: М. Богданова ©

На 1 януари Белгия пое председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС). То се очертава доста тежко за страната, като се има предвид, че в рамките на него приключват и мандатите на Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент (ЕП). Новите евродепутати ще бъдат избрани през юни, а дотогава Старият континент ще стане свидетел, не само на ожесточена предизборна борба, но и на обсъждането и приемането на близо 150 законодателни предложения на ЕК. Повечето от тях са блокирани поради липса на съгласие. Амбицията е те да бъдат приети до края на април, тъй като след това ЕП се разпуска и се влиза в предизборна кампания.

Мотото, под което Белгия ще управлява ЕС за фаталния 13-ти път през идните 6 месеца, е „Да защитим! Да укрепим! Да подготвим!“. В днешния динамичен и забързан свят и трите цели са някак трудно постижими и предизвикателството не само пред белгийското председателство, но и пред България, е доста голямо. „Мисля, че 2024 г. ще ни изправи пред много предизвикателства и се надяваме България да бъде адекватна на тези предизвикателства и да се справи. Едно от най-важните послания е да очакваме една година, в която да продължи работата на това стабилно правителство (бел. ред. българското). Мисля, че България и Румъния са едни от най-добрите примери по какъв начин една държава може да придобие членство в ЕС и в случая в Шенген“, каза Норберт Бекман-Диркес, ръководител на офиса в България, фондация "Конрад-Аденауер" по време на днешната дискусия "Белгийското председателство на ЕС и българската перспектива", организирано от ПанЕвропа България.

Посланикът на Кралство Белгия в България Н. Пр. Фредерик Мьорис увери участниците в дискусията, че страната му ще е надежден и устойчив партньор за всички, което несъмнено ще допринесе за просперитета на ЕС.

„По време на нашето председателство трябва да имаме амбиция да усилим авторитета на ЕС като институция. Изборите за Европейски парламент и Европейска комисия в края на нашия мандат е както предимство, така и предизвикателство. За кратък период от време трябва да бъдат финализирани много неща. Имаме и началото на подготовката на един нов институционен цикъл, което ни дава възможност да отправим поглед в бъдещето“, отбеляза Мьорис.

Белгийският посланик отбеляза и основните насоки, в които ще работи белгийското председателство: укрепване на границите, осигуряване на подкрепата за Украйна, борба с организираната престъпност и тероризма и засилване на устойчивостта на ЕС към хибридни кризи и предизвикателства.

Ще се работи за защита върховенството на закона. Това означава, че Белгия ще осъществява необходимия надзор, за да е сигурна, че то се спазва. Посланикът се надява също така в рамките на белгийското председателство да приключи работата относно междуинституционално сътрудничество.

В икономическо отношение се работи за финализиране на преговорите по законодателството за Зелената сделка и по реализацията на зеления и цифров преход, за да се подсили европейската конкурентоспособност.

Също така ще работи за улесняване на процедурите за вземане на решения от евроинституциите, за конструиране на бюджета, облагането и други политики, които да подготвят ЕС следващо разширяване.

„Заложените приоритети трябва да ни помогнат да постигнем трите цели, които са нашето мото: „Да защитим! Да укрепим! Да подготвим!“. Също така имаме и много важни законодателни цели за края на институционалния цикъл. Имаме задачи за реализиране в банковия сектор, в сферата на изкуствения интелект, законодателни нормативни актове, здравеопазване, които трябва да бъдат приключени“, отбеляза Мьорис.

През идните четири месеца усилено ще се работи по разширяването на ЕС. „Надявам се, че може да създадем рамка за преговори с Молдова. Да имаме напредък с Македония и Албания. Имаме план и се надяваме да отворим нова страница със Сърбия и Черна гора и ако вие (бел. ред. България) може да играете роля при преговорите със Сърбия и Черна гора, ще е чудесно“, каза Мьорис. В заключение белгийският посланик у нас изрази надежда, че работата по време на председателството на кралството ще е „задружна и колективна, но също така и отговорна“ и че Белгия се нуждае от подкрепа от всички европейски държави, включително и от България, като очаква плодотворна работа с българските институции.

България трябва да има силно присъствие на европейско ниво, като за целта трябва да е в Шенген, еврозоната и ОИСР. Това мнение изрази по време на дискусията българският външен министър Мария Габриел. „През 2024 г. трябва да бъдем способни да фиксираме датата за премахване на проверките и на сухопътните граници. Това означава България да има ключова роля за опазване на външните граници на ЕС, да продължава с добри практики да показва, че ние всички може да спечелим, ако Шенген функционира добре. Подходът ни е да има споделяне на отговорности. Ще искам да запазим темите за свързаност на шенгенските системи, на скрининга. Тези теми трябва по-често да се дискутират“, отбеляза тя.

Министърът акцентира на сигналите, които Белгия изпраща относно отстояването на върховенството на закона и демокрацията. „Всички реформи, които сме предприели в досъдебната система и конституционните промени, показва, че България ще остане силно ангажирана с тази тема“, каза Габриел.

Не бива да приемаме демокрацията за даденост и ще говорим за повече прозрачност и минимизиране на дезинформацията.

„Искам да обърна специално внимание на иновациите, защото са много силно застъпени в белгийската програма. Иновации и образование вървят ръка за ръка. Идеята за това Европа да инвестира в иновации и образование я позиционира спрямо останалата част на света на високо ниво“, отбеляза министърът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    18 0 Отговор
    В Германия революция,а във Франция падна правителството.

    Коментиран от #6

  • 4 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    17 0 Отговор
    Бюрократите на Сборището ги интересува само да са им послушни марионетките и подлогите по страни, за хората само ограбване за да издържат тоя голям апарат от чиновници и бюрократи.
  • 5 честен ционист

    15 1 Отговор
    Новите предизвикателства са как да осигурите по 3 пъти хранене на бежанците на ден, дето ще ви върнат - и помнете, свинско не ядат.
  • 6 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    В Аржентина назрява кръвопролитна гражданска война и е само въпрос на време! Във Франция може да се очаква избухване на гражданска война с тоя Макарон президент само на богаташите. Пламне ли Франция в Европа останалото ще рухне много бърже.
  • 7 Ветеринарен психолог

    12 1 Отговор
    Ние слушаме САЩ/за сега. След година-две ще слушаме Русия. Винаги Ганьо е бил пудел на силните.

    Коментиран от #8

  • 8 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ветеринарен психолог":

    Ние ако слушаме само Русия няма проблем, все пак сме братя. Но когато не само слушаме, а и слугуваме на англосаксонците няма как да сме добре и да живеем нормално.
  • 9 Анонимен

    14 1 Отговор
    Скоро Шенген няма видим.
  • 10 факуса

    6 2 Отговор
    ха ха,както каже галя
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове