Last news in Fakti

19 Януари, 2024 14:09 1 277 9

Майката на починалата Даная поиска отстраняване на шефа на "Пирогов" и пълно изясняване на фактите около трагедията

  • пирогов-
  • даная

Ани Стоянова цитира и журналистическо разследване на Валя Ахчиева, което също третира проблемите и корупцията в спешната болница

Майката на починалата Даная поиска отстраняване на шефа на "Пирогов" и пълно изясняване на фактите около трагедията - 1

Ани Стоянова, майка на починалата 15-годишна Даная и председател на Фондация "Даная", публикува отворено писмо до премиера акад. Николай Денков. В него тя иска отстраняването на защитавания от ГЕРБ и ДПС шеф на "Пирогов" и разследване на фактите около смъртта на дъщеря ѝ. Дали това ще се случи, при условие, че всички са наясно със съществуващата политическа конюнктура, не е ясно. Но ако този случай не бъде разнищен, подобни трагедии, отнемащи живота на млади хора в страната ще продължат.

Ето и текста на писмото без редакторска намеса:

УВАЖАЕМИ АКАД. ДЕНКОВ, Настояваме, молим Ви и Ви доверяваме надеждите си, че фактите за смъртта на 15-годишната Даная Кулева в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ще бъдат установени по безспорен начин. Затова Ви молим до установяването на тези факти директорът на болницата за д-р Валентин Димитров да бъде незабавно временно отстранен.

Това пише Ани Стоянова, майка на починалата 15-годишна Даная и председател на Фондация "Даная", в отворено писмо до премиера акад. Николай Денков. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

"1. На среща с министъра на здравеопазването проф. Хинков на 17 януари 2024 г. получихме неговото уверение, че ще издаде незабавна заповед за нова подробна и обективна проверка по случая с Даная. Нейната цел е да установи направени ли са медицински пропуски в резултат на некомпетентно управление, бездействие или злоупотреби с животоспасяващи лекарства и дали е бил неправомерно ограничен достъпът на нуждаещи се пациенти до тези животоспасяващи препарати. Основания за тези съмнения се съдържат в одитния доклад на болницата и в журналистическото разследване на разследващия репортер Валя Ахчиева, излъчено на 16 януари 2024 г.

Проф. Хинков потвърди, че комисията ще има срок за извършване на проверката и становище по установените факти не по-късно от 28.02.2024 г. Тя ще бъде съставена от представители на следните институции:

- 2 ма проверяващи от ИАМН;

- 2 ма проверяващи от ИАЛ;

- 2 ма проверяващи от НЗОК;

- 2 ма проверяващи от звено “Одит” на МЗ.

2. Настояваме за временното отстраняване на директора Димитров, докато проверката тече, като ключово условие за нейната обективност и обществена състоятелност, тъй като той е заинтересована страна в качеството му на отговорен за организацията на дейността на болницата. Отстраняването на директора ще предотврати евентуални негови опити за влияние върху процеса или резултатите на проверката, както и за възможна манипулация на фактите.

3. Смъртта на Даная надхвърли размерите на частен казус. Финансовите нередности, разкрити при първоначалния вътрешен одит на МЗ, доведоха до решението за освобождаване на директора Димитров. Разследването на Валя Ахчиева обаче установява нови факти за злоупотреби с животоспасяващи медикаменти и лошо управление – това поставя множество нови въпроси, включително за връзката между финансовите нередности и погубени човешки животи. Отстраняването на Димитров след тези шокиращи журналистически разкрития, независимо дали нередностите се дължат на некомпетентност, или на корупция, е стъпка към честния анализ на състоянието, подобряване на организацията в болницата и най-важното – може да спаси човешки живот.

4. В журналистическото разследване на г-жа Ахчиева силно впечатление правят противоречивите и противоречащите си твърдения на различните служители на болница „Пирогов“, които се разминават с фактите в медицинската документация. От тях става ясно, че няма организация за адекватна и навременна медицинска помощ за нашите деца. Но се разбира и че за един пациент се изписват медикаменти за близо 3 000 000 лв. (3 милиона лв.), без за това да са приведени медицински мотиви, а за други пациенти, включително за Даная, не е изписана нито една доза от животоспасяващата терапия NovoSeven, пак без медицински аргументи.

5. В контекста на усилията, които България полага за борба с корупцията, на силното обществено недоверие към здравната система, както и на скорошните разговори с международни експерти, които ще съветват правителството за необходимите антикорупционни мерки, вярваме, че при такива шокиращи казуси България, като правова държава, е необходимо да създаде условия за истински ефективна борба с корупционните практики. Особено, когато техните жертви са деца, чиято смърт може би е била предотвратима.

Дата: 19. 01. 2024 г. С уважение, Ани Стоянова, Майка на Даная и Председател на УС".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цуца

    12 1 Отговор
    Май министър Хинков има защо да се рови в Пирогов?! Не ми е известно да е бил подведен под отговорност нЕкой доктор. Макар че Пирогов си остава една от квалитетните болници, не означава че не стават грешки. Изобщо, да ни пази Господ!

    Коментиран от #4

  • 2 Роза

    13 2 Отговор
    Да не попаднеш в ръцете на бялата мафия!!!-Това е единственото,което мога да кажа!Защото всеки от нас може да е на мястото на Даная и никой няма да му помогне!
  • 3 Буквоядец

    2 1 Отговор
    Тази жена защо не сезира прокуратурата!
    Прокуратурата може Осама по публикациите да го направи
    Това вторачване в административен орган,а не в правозащитни е необосновани,ако се търси истината.
    Ако се търси лична вендета е друг въпрос . Интересно е ,че и онзи съветник,даскалът от Рибново и той плашеше със същия този министър!
  • 4 Краси Марков

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цуца":

    Грешки няма, колега. Има касапи и убийци. Те не грешат.
  • 5 Никой

    5 0 Отговор
    " Да ги пазел господ пациентите " мантра на обречен човек. Търговията е обсебила болничните служители. Измамата , кражбата, недобросъвестно държане от болничния персонал, изнудването с " избор на екип ",предубедено заплащане към някои лекари. Оправданието ама видите ли сега нужния ви доктор,професор ,доцент е в отпуска, не е на работа,няма кой да извикаме . Виждате агонията на вашия близък ,плачете ,молите , заплашвате и само емпатия и ненавист от отсрешната страна. Иначе, всички с бели престилки са Хипократи. Зравната ни система е под всякаква критика и никой не може да се пребори за сега успешно с бялата мафия. Няма политическа воля от нито единбезхаберник, дори и от опозицията в НС. Да не са луди да бъркат в гнездо на оси.
  • 6 Голем смех ши е,ако

    1 0 Отговор
    госпожата успее за разлика от министъра,ако успее да го разкара тоя!
  • 7 Без име

    4 0 Отговор
    Напълно я подкрепям,но цялата система е прогнила и нищо няма да стане!
  • 8 Няма лекари

    4 0 Отговор
    В събота от две болници върнаха татко, който с последни сили потърси помощ там. В неделя вече не можа да стане от леглото. В понеделник срещу вторник татко почина в страшни мъки без диагноза и без дори опит за някакво лечение. Прости ми татко, че не можах да ти помогна...

    Коментиран от #9

  • 9 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Няма лекари":

    За съжаление така е в "европейска" България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове