Last news in Fakti

28 Януари, 2024 10:31 1 684 37

Майката на Даная: Не водя война срещу лекарите и "Пирогов"

  • даная-
  • ани стоянова-
  • пирогов-
  • лекари-
  • болница-
  • здравеопазване

Ани Стоянова заяви, че държавата "е абдикирала, няма институции"

Майката на Даная: Не водя война срещу лекарите и "Пирогов" - 1
Снимка: БГНЕС

„От известно време се притеснявам, че в публичното пространство се казват неверни неща. За мен е много важно те да бъдат изяснени. Миналата седмица в „Събуди се” гостува директорът на болницата по детски болести „Проф. Иван Митев” д-р Благомир Здравков, когото аз много уважавам. Струва ми се обаче, че информацията, която той даде – не беше много обективна. Той се усъмни, че аз няколко месец съм мълчала. Искам да е ясно, че не съм мълчала. Започнах да говоря за липсата на грижи за дъщеря ми, още докато тя беше жива. Аз се принудих да напиша пост в социалните медии, за да накарам неврохирург да я прегледа, защото такъв не се беше появил три дни”.

Това заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA Ани Стоянова, майката на 15-годишната Даная, която почина през пролетта на 2023 г. Момичето страдаше от хематологично заболяване, изпадна в мозъчна смърт, а органите ѝ дадоха шанс за втори живот на няколко души. Припомняме, че Стоянова поиска проверка на обстоятелствата около смъртта на дъщеря ѝ в спешната болница "Пирогов”, защото според нея момичето е оставено без специализирано наблюдение и не ѝ е била предписана адекватна терапия.

Тя беше категорична, че отговорност от хората, замесени процеса на лечение на Даня – ще се търси по съдебен път. „Това не е обществен въпрос. Но когато има проблем в такава голяма болница като „Пирогов” и тя е на цената на детски животи – има отговорен. Истината и отговорността в България не е ценна. Тя няма стойност. Ако питате каква е цената…Ето, погледнете ме. Аз съм цената. Аз не съм жива. Аз само така изглеждам. Моля не си мислете, че някой е способен да я плати. Директорът на "Пирогов" трябва да си тръгне, независимо как се казва", подчерта майката на Даная.

Ани Стоянова заяви, че държавата "е абдикирала, няма институции". И настоя - лекарите да спрат да се държат с хората като с животни. "Време е да променим тази система. Когато се отиде на преглед, да има доверие между лекарите и пациентите. Това не е война срещу лекарите. Това не е война срещу "Пирогов". Това е урок по носене на отговорност", подчерта майката на Даная.

„Започнахме чисто институционалната битка. Чакахме „Медицински надзор” пет месеца да излезе с одит. Не съм мълчала и ден. Няма един ден, в който да съм останала вкъщи, да пия вино и да проклинам света. Боря се от първия ден срещу това, което се случи”, категорична е Стоянова.

По думите ѝ друго важно нещо, което трябва да се изясни, е аутопсията, която не е правена на Даная. „Беше ми предложена аутопсия. Аз отказах, защото ми беше обяснено, че аутопсията и донорството са несъвместими. Законово няма проблем, но чисто като технология - не могат да се направят и двете. Даная стана донор на четирима души и за мен това беше много важно. Толкова много исках да запазя частици от нея тук и затова се съгласих с донорството. Аутопсията няма отношение към моите претенции. Моите претенции не са медицински. Аз нямам проблем с това как е направена операцията. Моите претенции са само и единствено и относно дали беше организиран добре процесът на лечение на Даная”, категорична е майката на момичето.

Тя попита как е възможно дете с хематологично заболяване, което си е ударило главата, да бъде изпратено вкъщи само с обезболяващо, без да бъде направен скенер. „Тя попита как три дни дете в реанимация няма кой да го погледне и само онлайн се случваха нещата и с консултация по телефона. Как аутопсията помага и доказва това?”, зададе въпрос тя. И подчерта, че дъщеря ѝ е третирана като здраво дете, а не като специфичен случай на пациент, който има хематологично заболяване.

След срещата с лекари и ръководство на „Пирогов” тя заяви, че „била продуктивна”. „Трябва да се осъвременят протоколите. Не съм против специализантите, но когато се появи някакъв по-специфичен случай, те трябва да имат някой зад гърба си, на който да се обадят. Срещата мина продуктивно, като изключим държанието на директора, който започна по едно време да фамилиарничи, което е абсолютна липса на уважение – не само към мен, но и към случилото се”, подчерта Стоянова.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    17 8 Отговор
    Мафиотската държава е направила така, че бялата мафия и тя да е безнаказана и да събира пари от всичко. Направиха здравеопазването и лечението търговия, но само някой като пострада лично почне да се възмущава и само за неговия си проблем. А когато ти начисляват здравна вноска да си я плащаш сам когато си безработен на никой не му прави впечатление това и не се възмущава. Колко забогатяха и какви палати си направиха от бялата мафия, никой не ги пита и тях?!
  • 2 ПЬОТЪР ДЪНО В🤒

    3 6 Отговор
    ЩО ...ЩОТО ВИЖ В МЕНЮТО...
    КАКВА Е ЦЕНАТА НА
    ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА......☝
    ЕКИПА НА РАЗНИ РЕААЛИТИ СМЕШКИ
    Е ОТ СТО 100 СПЕЦИАЛИСТИ....
    А В ЕМЕРДЖЕНСИ....ЕДИН С ТЕЛЕФОН...!!!
  • 3 Да!

    12 7 Отговор
    Да! Тези си вземат само Заплатите и си осигуряват сделките и изобщо не се интересуват Що е то Здравеопазване! И Що е то Човек и Какви са неговите права! И всичко се нагажда само и единствено в интерес на личния имз Джоб!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Майора

    14 13 Отговор
    Жалко за станалото , но да се казва че няма лечение и че не е проведено както трябва , може да го кажат само специалистите! Не водите битка срещу доктори и "Пирогов" , а искате оставки! Няма смисъл от това , съдът няма да ви върне изгубеното!

    Коментиран от #8

  • 6 За съжаление

    7 5 Отговор
    За съжаление всичките са в Кюпа!
  • 7 Артилерист

    21 7 Отговор
    Ако кажа, че здравеопазването ни е в колапс, ще изглежда, че съм краен, но се молете и вземайте превантивни мерки, за да не попадате на"грижите" му. България беше за пример, а сега хората умират по стълбите на болниците...

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Тук нещата сложни!

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Майора":

    Въпроса е Колко Специалисти са тези Специалисти! Защото око говорим За Очните лекари... Мога да Заявя, респективно да го Дакажа! Че няма нито един!
  • 9 Майка

    14 5 Отговор
    Никой да не е на мястото на тази майка! Никой! Разбира се, че е по-лесно да се политизира проблемът, защото така се замита под килима основното. Писна ми от подобни изкривявания на истината. Щом нещо не им изнася, значи задължително трябва да е политизирано, за да се търси оправдание. Ами не! Последното нещо, за което мисли тази майка, е политиката! За бога, заради нечия немарливост, безхаберие, или още по - лошото, заради чувството за безнаказаност, нарушавайки законите, някои хора са се самозабравили! А цената е детски, човешки живот. Нямам думи за пореден път. Здравеопазването е само една част от картината. Подобни неща има навсякъде, за съжаление. Където има много пари, нещата миришат ужасно.

    Коментиран от #12, #33

  • 10 Била за пример

    9 8 Отговор

    До коментар #7 от "Артилерист":

    На светлинни години от западната медицина. Единственото любимата дума на българина "безплатно" не беше безплатно, а плащаха всички работещи. А по онова време и дума не можеше да става да се подлага под съмнение вината на лекар.

    Коментиран от #30

  • 11 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "Артилерист":

    Не сте краен точно така си е! Направиха болниците търговски дружества при наличие на частни такива, сега и частните болници вземат пари от държавата. Всички пари от вноски от държавата дадени за болниците отиват само за заплати на персонала в болниците. Лекарите всеки ден реват за увеличаване на заплатите им и да вдигат здравни вноски, такса посещение и пак това да отива само за заплатите им. Отделно взимат за едно медицинско за работа по 15 лева без отчет, правят си частни прегледи от тия със спрените здравно осигурителни права и си прибират кинтите пак бе отчет и т.н.

    Коментиран от #20

  • 12 Е.. Добре!

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Майка":

    Е.. Добре! Къде е Министъра Който постава условията? И защо неговите Наредби не поставят условие за изискващо едно Авангардно Медицинско Обслужване. Така кагкто това е регламентирано в Чл. 81,ал. 2, т. 1 и т. 4 от Закона за Здравето:
    "Чл. 81. (1) Всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ при условията и по реда на този закон и на Закона за здравното осигуряване.
    (2) Правото на достъпна медицинска помощ се осъществява при прилагане на следните принципи:
    1. своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ;
    2. равнопоставеност при оказване на медицинската помощ с приоритет за деца, бременни и майки на деца до 1 година;
    3. сътрудничество, последователност и координираност на дейностите между лечебните заведения;
    4. зачитане правата на пациента."

    Коментиран от #18, #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Отговор

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Е.. Добре!":

    Вижте пътят на парите... Е, там е истината. И отговорите също

    Коментиран от #25

  • 19 Феодализъм!

    2 5 Отговор
    Краткия отговор е: Феодализъм!
  • 20 Не е проблема в Парите!

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Не е проблема в Парите! А в Алчноста на това съсловие! Което иска малко труд и много Облаги! И после клинчи и говори врели некипели!
  • 21 Ами...

    10 5 Отговор

    До коментар #12 от "Е.. Добре!":

    Не ги ли чухте всички институции, които са извършили проверки по случая. Нямало нарушения!? Когато се разшумя напоследък много по случая, разпоредиха повторни проверки. И, о, чудо! Вече, видите ли, намерили няколко нарушения. А защо първия път не намериха? Някой от тези служители ще поеме ли отговорност? Да сте чули да се говори нещо по въпроса? Разбира се, не. Навързани като свински черва по върховете, ще има да чакаме нещо да се промени. Жална ни майка!

    Коментиран от #23

  • 22 Хмммм

    6 5 Отговор
    Не зная какъв точно е случаят тук и съжалявам за трагедията и болката на майката, които са големи, но за съжаление не от вчера здравеопазването в бг се е превърнало в търговия преди всичко. Лекарската грешка също е фактор, който все се гледа да се прикрива, но това не е правилно, защото се стимулира безотговорността. Има свестни и съвестни лекари безспорно, но за да си такъв, трябва да си преди всичко човек, а не просто лаком за пари г@з без морален кодекс, който да те движи в живота. Всички, които правят грешни пари тук на земята, може да се замислят дали с това не трупат яки дългове горе при началника, както казваше един бивш премиер.
  • 23 Да! Няма нарушения!

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ами...":

    Да! Няма нарушения! Според всички закони в здравеопазването , включително и НРД които противоречат на основния закон в Здравеопазването Закона за Здравето! От тук мажете да разберете какви Министри управляват тази Система и това Ведомство! Проблем с който съм се сблъскал лично Аз!

    Коментиран от #31

  • 24 Бялата мафия

    9 3 Отговор
    Гледа да очерни жената....Не се сещат че яеднъж вече са го направили и са я почернили....
  • 25 Това го виждам

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Отговор":

    Това го виждам ! И за това го знам!
  • 26 Прсто пазят зад.ниците и заплатите си!

    6 3 Отговор
    Прсто пазят зад.ниците и заплатите си!
  • 27 В България!

    3 3 Отговор
    В България! Мръсотията никога не спира!

    Коментиран от #29

  • 28 Аааа

    4 2 Отговор
    Бог да прости детето, но тази майка е АБСОЛЮТНО права, замислят ли се тези доктори какво и е на нея??? Всички знаем какви са голяма ЧАСТ от докторите!!!!
  • 29 Дали

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "В България!":

    Мисля, че тук все още е по-чисто и нормално от други места, въпреки че сме рекордьори по нашествие на НПО.
  • 30 Цццц

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Била за пример":

    Неверни неща внушаваш. По онова време лекарите носеха отговорности бяха хуманни! За живота на децата трепереха, защото санкциите бяха много сериозни. И човека не го лекуваха по пътечка, а като система...Имаше доверие и уважение между лекар и пациент.
    Системата на здравеопазване трябва да се промени. Търговията със здраве е убийствена. Контролът е занижен или съвсем отсъства. Докторите спазват съвестно само етичния си кодекс, според който трябва да се защитават, и го правят за сметка на живота на болните...Крадат обществени средства и убиват беззащитни хора безнаказано...Е, има и почтени, но и те са без глас сред тресавището здравеопазване.
    Поклон на тази майка, която се бори за всички нас! Въпреки безвъзвратната загуба, куражът й да се изправи срещу системата е е пример, който трябва да последваме, като я подкрепим, поне.
  • 31 Напротив

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Да! Няма нарушения!":

    Има нарушения, и в НРД и закона за лекарствата. Но тези нарушения бяха открити, незнайно защо, чак при втората проверка. Когато се разшумя. Тази информация беше изнесена публично. И нарушенията никак не са дребни, даже напротив. Цената? Един детски живот! Със сигурност, това не е изолиран случай
  • 32 Абсолютно съм съгласен и заставам до

    5 1 Отговор
    тази жена! С идването на директорския пост на Асен Балтов, Пирогов стана място за задоволяване потребностите на една група медицинска аристокрация. За кратко техния поход бе спрян от проф. Поромански. Тези хора нарушиха приемственоста в тази болница. В момента в пирогов работят специализанти и "професори"! Няма кой да наблюдава и коригира процесите! Всички от средния ешелон бяха изгонени! С подсказката на вицепрезидента министър сербезова назначи д-р Димитров за директор и тази тенденция се задълбочи.Още повече Димитров вкара болницата в допълнителни дългове. Резултата го знаем! Тук трябва да отбележим вицепрезидента е връзката между криминалните политици и президентството! Скоро ще застанем с имената си подкрепа на тази жена. Отстранете д-р Димитров още в понеделник! Решавайте Димиторв или вицето...... .
  • 33 Петров.

    1 6 Отговор

    До коментар #9 от "Майка":

    Вие, когато пишете наясно ли сте със ситуацията? Или имате необходимост винаги, ежедневно и ежечастно да хулите българските лекари, българската медицина.Каква е основната диагноза на това момиче?Наясно ли сте?Стига вече сте повтаряли като папагали едно и също!Защо не слушате и обясненията на водещите лекари, а се нахвърляте върху дежурните и върху директора?Стига,нали се правят проверки, каквато и да е истината- ще стане ясно!

    Коментиран от #34

  • 34 Майка

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Петров.":

    Личи си от коя прослойка сте. Точно, защото съм се информирала изключително добре по въпроса, го коментирам. Вие кога точно сте видели лекар да тръгне срещу колеги? Абсолютно никога. Бих казала същото на вас - моля, информирайте се колко нарушения са открили проверяващите от различни институции при втората, а не при първата проверка! Питате ли се защо е така? Явно не. Изгледайте също така материала на разследващия журналист Ахчиева по случая Даная. Толкова много неща има в него, над които си заслужава да се замислите. Свят ще ви се завие. Извинете, но изобщо не съм съгласна с Вас, имате право на мнение, както и аз, но Вашето е твърде субективно. За Ваше съжаление.

    Коментиран от #35

  • 35 Петров

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Майка":

    Вие имате право на лично мнение, но нека изчакаме проверките, и за Вас и за мен ще е по- спокойно!

    Коментиран от #36

  • 36 Само за сведение

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Петров":

    Проверките са приключили. Шефката на мед. Надзор обяви резултатите публично от повторните проверки. Също и от агенцията за лекарства. Нарушения има. Вече.
  • 37 Ей затуй на

    2 0 Отговор
    Масов бойкот и никви здравни осигуровки!И без туй по време на грипни епидемии масово се самолекуваме и докторите се нямат направление,а някой вече ходят само с съседна държава на операции и прегледи,защото вместо да доплащат у нас,по-добре тама да си платиш,и независимо,че са учили тия комшийски доктори у нас са по-добри вече и с по-добро отношение и по-съвременна техника,тама капачки за сенери и кувиози не събират
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове