Last news in Fakti

31 Януари, 2024 12:41 1 845 31

"Зелени закони": Една четвърт от българските морски плажове е частна собственост

  • зелени закони-
  • плаж-
  • черноморие-
  • черно море

Каква е предисторията на проблема?

Над една четвърт от крайбрежната плажна ивица на Република България е в ръцете на частни собственици в явно нарушение на Конституцията. За това предупреждават от "Зелени закони".

До тази ситуация се е стигнало, след като вече от три десетилетия министърът на регионалното развитие, народните представители и прокуратурата

си притварят очите за продължаващата приватизация и оставят сигналите за беззаконието без отговор.

Според анализ на „Зелени закони“, в България към 2024 г. съществуват не по-малко от 183 плажа, обхващащи 14 213 декара. 26% от тях, или 3 811 декара се притежават от частни лица и общини. Постепенно голяма част от тези територии се урбанизира, като чрез общи и подробни устройствени планове, общините са допуснали 1026 декара да бъдат застроени и извън предназначението „урбанизирана територия“. Частна собственост се открива в 41 плажа, като няколко от тях са почти изцяло приватизирани. Пример за това е най-големият български плаж при с. Ново Оряхово - частен на 90%, както и вторият по големина морски плаж у нас – този в Шкорпиловци – е частна собственост над 60%.

Предложените от народните представители Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Христо Иванов изменения на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които депутатите ще обсъждат на второ четене през февруари, отново не засягат този наболял проблем. Решението не е просто, но „Зелени закони“ посочва възможните механизми:

Първият начин е завеждане на иск от Министъра на регионалното развитие и благоустройството пред съда за обявяване на нищожност на сделките по реституция, замяна или продажба и осъждане на ответника да предаде на държавата фактическата власт върху имотите. Законовият инструмент е ревандикационен осъдителен иск по чл.108 от Закона за собствеността.

Втори начин за осигуряване спазването на Конституцията и закона е оспорване от прокуратурата пред съда на решенията на МС, МЗХ и поземлените комисии с искане да бъдат обявени за нищожни.

Третият начин е промяна в законодателството, която да визира актовете и сделките, довели до частна собственост върху крайбрежната плажна ивица.

Каква е предисторията на проблема?

Дълги години липсва определение какво точно е крайбрежната плажна ивица - за която чл. 18 ал. 1 на приетата през 1991 г. Конституция на Република България гласи, че е изключителна държавна собственост. Въпреки това, през 1995 г. същата се включва в Закона за концесиите (ЗК) като обект, който може да се концесионира.

Едва през 2005 г. се появява първото определение, което се опитва да разреши въпроса какво точно притежава държавата под формата на крайбрежна плажна ивица и морски плажове. Това определение в Закона за държавната собственост, обаче, обвързва крайбрежната плажна ивица с начина на трайно ползване - за рекреационни цели. Това позволява на МС и МРРБ да деактуват големи части от някои плажове, защото те не са имали такова предназначение, а някакво друго - например защитени територии и т.н., като по такъв начин ги включат в стопанския оборот и държавата започва да ги заменя и продава. Имотите са определени като пасища, други земеделски земи или гори. Най-известна е сделката с продажбите и заменките на гори на територията на бившата защитена местност Камчийски пясъци, започнала само три месеца сред приемането на закона. Независимо от множеството съдебни дела, водени от природозащитни организации, журналистически разследвания и улични протести, приватизацията на морски плажове продължава до 2008 г.

С влезлия в сила на 1.01.2008 г. Закон за устройство на черноморското крайбрежие се дава ново определение. Въпреки че това определение отново не е твърде ясно, от него може да се приеме, че границата на морските дюни зад територията, образувана от естествените процеси на взаимодействие между морето и сушата, е морски плаж, а крайбрежната плажна ивица е съставена от всички морски плажове.

Все още обаче липсва единен регистър на плажовете с техните граници

и през годините техният брой, площ и имена се променят многократно. Тази липса на прозрачност затруднява ефективното проследяване на ситуацията, предотвратяването на незаконните дейности и защитата на държавната собственост.

Необходими са незабавни мерки и промени в законодателството, които да възстановят държавната собственост върху крайбрежната плажна ивица и да предотвратят бъдещи неправомерни практики. Колко още се търпи от обществото това грубо погазване на Конституцията? И колко плажове, скали и дюни ще останат от „крайбрежната плажна ивица“ извън предназначението „урбанизация“?


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    20 1 Отговор
    Ами Пеевски да пита Данчо Ментата как става така.
  • 2 НЕ СЪМ ВИДЕЛ МУТРИ

    1 8 Отговор
    Да пазят ЧАСТЕН плаж в БГ.....

    Коментиран от #12

  • 3 а кой ги раздаваше

    9 6 Отговор
    НЕ, Не е лицето БМБ
    Основното раздаване беше при тройната със станишката
  • 4 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    4 2 Отговор
    Не ни дават плажовете, иначе отдавна да са наши.
  • 5 Кълъмбъс Хотела

    18 1 Отговор
    С Натура 2000 ограбихте малките хорица като им регистрирахте нивичките като местообитания на несъществуващи видове, а плажовете които в повечето слуъчаи са на няколко стотин метра ги раздадохте на мутри и политици.
  • 6 КАЖЕТЕ КОЙ ПЛАЖ

    2 8 Отговор
    Е частен.....по нашето Черноморие.

    Коментиран от #20

  • 7 ВСИЧКИ ПЛАЖОВЕ СА ПОД АРЕНДА

    2 7 Отговор
    И милионите взима държавата....или не е така.
  • 8 МУТРИТЕ НЕ ПИПАТ ПЛАЖОВЕТЕ

    0 3 Отговор
    Пращат им....баретите, като на Слънчака.
  • 9 Киро парапета

    8 0 Отговор
    Недейте така,че и Корал ще ми вземат.
  • 10 россиян..

    8 1 Отговор
    Така требва да бъде,народа си заслужава оправниците..он ги е избирал.
  • 11 Агнето

    2 0 Отговор
    На колко метра от границата вода - суша, в посока суша е държавна собственост?
  • 12 Морски

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "НЕ СЪМ ВИДЕЛ МУТРИ":

    Отиди на плаж Корал,когато Кирчо е там и ще видиш цялото НСО.

    Коментиран от #15

  • 13 Ванката Костов

    7 3 Отговор
    Бая милиончета прибрах от руските генерали да си напичат сибирските задници
  • 14 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    2 1 Отговор
    Друго си е към стотиците наши морски хотели да имаме частни плажчета......станижката пропусна да ни ги даде....
  • 15 ТО И НА КОРАЛ КОГА Е НИНОВА

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Морски":

    Е цялото НСО....ама не значи че корал е частен.
  • 16 ПОКАЖЕТЕ НОТАРИАЛЕН АКТ

    2 3 Отговор
    За частен пясъчен плаж....другото е алабализми, като цялата статия.
  • 17 Плажа слънчев бряг

    4 0 Отговор
    Бар Калигула /сега го няма/. Мутрите събираха пари да те допуснат до плажа. Пратиха им баретите. Натръшкаха мутрите на пясъка. От тогава няма мутри, няма Калигула.
  • 18 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    3 1 Отговор
    Плащаме концесия на ДЪРЖАВАТА.....милиони влизат в хазната от нас.
  • 19 Ужас безкрай

    1 7 Отговор
    Това е една доста некоректна статия, която разглежда, някакво виждане на някакви зелени активисти. Няма да навлизам в подробности, защото темата е доста обемна, но. Изготвянето на плановете за възстановяване, впоследствие и КВС са доста точни. Използвани са картни материали, както от 70те години на миналия век, така и от преди образуването на ТКЗС и от преди 1944г. Особено за тези, които са възстановявани в стари реални или възстановими граници. На всички е ясно, че там имотите са предимно частни. Въпреки това има не малко ощетени бивши собственици. Не на всички се възстанови всичко. Разликите бяха обезщетени с ПКБ, които разни приватизатори изкупиха на безценица, за да купуват предприятия без пари. Така че не малко бивши частни имоти останаха за държавата имоти, които после станаха заменени такива. Така че имотите са били частни преди и не са били плажове. Плажовете държавата си ги отдели и ги отдава на концесия. Освен това възстановяването е съгласно закон, а тия сега ми говорят за одържавяване. Комунизъм ли ще строим пак, ТКЗС ли правим? Що ли?
  • 20 Кълъмбъс Хотела

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "КАЖЕТЕ КОЙ ПЛАЖ":

    Св.Св Константин и Елена, Синята лагуна накакъв хотел ...Бей нещо си. Приморско Сънсет....

    Коментиран от #27

  • 21 Ами сега?

    6 5 Отговор
    А защо изобщо не се отваря и дума за 300 декара от крайбрежна зона на КК Камчия, които са не само частна но и собственост на чужда държава, а по точно на кметство Москва, движеща се някъде на "ръба на закона"?
  • 22 морски

    5 0 Отговор
    Когато народа се изправи и си върне държавата , ше си върне и всичко заграбено в това число и плажовете и достойнството
  • 23 Машала

    6 0 Отговор
    А трябваше 100% да са държавна собственос. Т.е. на народа. В Гърция всичко е дуржавно. Не може да строиш на 100 метра от морето. А нашият башибозук направи това, което истинският не направи! Както си го е писал Гео Милев! Това тук не е див капитализъм а дивашки капитализъм! Продават Майка си, баща си и Родината си за сребърници! Ще ги носят в гроба!
  • 24 ма това

    3 0 Отговор
    марчето ли го пише, ти да видиш? цъ..цъ..цъ.., ше и спрат химикалката ми се види....

    Коментиран от #26

  • 25 Не и не

    4 1 Отговор
    Държава отдавна няма! Факт! Няма и да има, спасявайте се, който все още може!
  • 26 ма това

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "ма това":

    марчето го пише да ни обади, че така е и така ще бъде и да свикваме-при соца морето, сега на картинка в нета, водата, сладката с чаени лъжички, срещу парички, тока, топлото, телевизора - левче кефче за минута, радвайте се и европейсгвайте атлантически....
  • 27 СТИГА БЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кълъмбъс Хотела":

    Къде на тези плажове ти искат пари за да стъпиш на тях.....че нещо не се разбра.
  • 28 ДАЙТЕ ИМЕТО

    0 0 Отговор
    На един частен плаж в България........
  • 29 Асен

    1 0 Отговор
    Зелени закони явно е поредното разклонение на зелената мафия
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мдаааа

    1 0 Отговор
    Отново ще я извоюваме за децата на децата ни. Пълна национализация и крадците в пандиза.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове