Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 03:17 2 102 18

18 февруари 1856 г. Хатихумаюнът дава подем на църковната и културна автономия на българите в Османската империя

  • хатихумаюн-
  • танзимат-
  • османска империя-
  • реформи-
  • религиозни свободи-
  • българи-
  • възраждане

Още с прокламирането на Гюлханския хатишериф от 1839 г. Цариград обявява настъпването на епохата на танзимата, т.е. време на реформите

На този ден през 1856 г. османското правителство обнародва втория акт на Танзимата- Хатихумаюна. За мнозина днес този документ не е познат, той обаче е една от предпоставките за подема на църковната и културна автономия на българите.

Султанският указ е приет под натиска на Великите сили- Англия, Франция и Австро-Унгария и макар да не се зачита, поставя началото на нов етап в българското Възраждане.

Документът е приет седмици преди Парижкия конгрес, свикан след Кримската война 1853-1856 г.

С него Англия, Франция и Австро-Унгария искат да вържат ръцете на Русия, която се очаквало да постави въпроса за угнетените християнски народи, намиращи се под османско владичество и да впише въпроса в мирния договор в специален параграф.

Руските геополитически цели преди век и половина са обличани в лозунги за освобождаване на славянските народи, потиснати от Османската империя на Балканите. Западните Велики сили обаче се страхуват от руското надмощие над Проливите и предпочитат да поддържат вече разлагащата се Османска империя.

Хатихумаюнът потвърждава дадените по-рано с Гюлханския хатишериф от 1839 г. права на султанските поданици и очертава параметрите на по-нататъшните реформи в империята. Още с прокламирането на Хатишерифа, Цариград обявява настъпването на епохата на танзимата, т.е. време на реформите.

Въпросните реформи предвиждат пълна свобода

на религията и вероизповеданията, равенство на мюсюлмани и немюсюлмани пред законите, право на собственост и имущества, достъп на немюсюлманите до обществени служби, училища, армия и пр., равно облагане с данъци без разлика на вероизповедание и религия, въвеждане на ред във финансите и държавния бюджет, реорганизация на администрацията, право на представителство на населението в управленските структури на страната, отваряне на банки, строителни работи и т. н.

На практика както Гюлханския хатишериф, така и Хатихумаюнът не се зачитат, но посочените в документите права, дават основание на българите да поставят пред султанското правителство въпроса за църковната и гражданска автономия. Тези два документа не дават реално обявените права на българското население, но предизвикват раздвижване в средите на тогавашната интелигенция.

Хатихумаюнът поставя началото на нов етап във Възраждането на българите.

След обнародването на документа цариградските българи изпращат петиция до султана с искане за самостоятелно представителство.

Най- значимото последствие обаче касае църковното движение. Започва сериозната борба за замяна на гръцките владици в българските храмове. Движението приема своята нова програма, чиято основна цел е независима Българска църква.

Съборът на Цариградската патриаршия от 1858-1860 г. отказва на българските искания, но това дава допълнителни сили за разгръщането на борбата за отделяне от Цариградската патриаршия (което на практика означава и културна автономия).

Църковното движение след Кримската война постига своята цел. На 28 декември 1870 г. е издаден ферманът за учредяване на Българска екзархия.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    22 20 Отговор
    Прозорецът на Овертон се разтваря над България втълпявайки на Българите колко добре сме си живеели под Турско робство.
    А те са ни клали като добирък!

    Коментиран от #4

  • 2 Сатана Z

    20 12 Отговор
    Априлско въстание 1876 г. извоюва първото международно признание за правото българите да имат своя държава...
    Преди 138 години четата на поп Харитон и Бачо Киро води епична боеве край Дряновския манастир!


    Струва си да се прочете отговорът на въстаниците, когато османците им предлагат да се предадат:

    „Пашо, от твоето писмо нищо друго не узнахме, освен това, че ни съветвате да се предадем. Вие се отнасяте не като към въстаници, които са нарамили пушки, за да се бият за правата на своя народ, а като към разбойници, избягали от затворите и ни обещавате царска милост. Вие не ни питате в писмото си защо сме се вдигнали на оръжие против правителството на султана и какво искаме. Пашо, ние сме въстанали против вас да браним народа си, когото измъчват турските власти. Издаде се хатихумаюнът, които признава нашите права наравно с вашите, но написаното остава само на книга. Проектира се и конституция, която поставяше раята на еднакви права с мюсюлманина, но всичко остана мъртва буква. Ние досега чакахме своите права като хора, но нищо. Убедихме се, че всичко това се обещава и пише само да може да се заслепи Европа, а не за интереса на поробените народи. И най-сетне, като се убеди българският народ, че султанското правителство се грижи много малко за неговите права и като вижда, че сатърът и произволът на неговите владетели тежи над неговия врат, реши с оръжие да потърси своите права и свобода. И ако мислите, че като ни избиете, унищожите ще можете да ни смир

    Коментиран от #3

  • 3 Сатана Z

    17 13 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    И ако мислите, че като ни избиете, унищожите ще можете да ни смирите, много се лъжете. Народът иска своите правдини и е решил да ги спечели, ако ще би със смърт. Ние сме се повдигнали не против мирното население. Не, ние искаме от правителството да ни признае правата като народ и докато не стане това, живи няма да се предадем в мъчителските ви ръце - ние сме решили да мрем и ще запазим клетвата си. А вие ще бъдете отговорни пред Европа за вашите тиранства.”

    Коментиран от #8

  • 4 жнец

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    ще те пожъна
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сатана Z

    7 13 Отговор
    Помнете,че в момента ни пренаписват историята,НО:
    Хатихумаюнът от февруари 1856 г. e следствие от Кримската война от 1853-56 , с който Турция за пръв път признава вече, че има български народ, и с който още един път се повтаряха и разширяваха дадените от Хатишерифа и Танзимата правдини на българския народ, но и сега също пак само на книга.
    Обсаждането на Севастопол причинява изгетляне на част от руските войски от Дунавския фронт, а това дало повод на народните дейци вътре в България, да подготвят въстание и да ударят в гърба турските войски, които се намирали на Дунава. С тази смела и опасна задача се наема българският капитан Никола Филиповски. 55-годишен – старец вече, закупува барут и оръжие и подготвя широко въстание.
    Докато работата се тъкмяла, турците узнали за готвеното въстание и изпращат в Търново и околността войска, начело с Махзар паша, син на Великия везир Рашид паша. Заговорниците отлагат въстанието за по-благоприятно време. Такива въстания по това време със същата цел – да ударят турските войски в гърба, се готвят, както отбелязахме, и във Видинско и Свищовско, но, по съвета на русите, те били отложени.
    През пролетта на 1856 г., когато българският народ вижда, че и след издаването на Хатихумаюна положението му остава същото, дори се влошава, отново по места се надига. Пръв е пак Търновският край.

    Старият борец, капитан дядо Никола Филиповски кръстосва градове и села и през юли решава да обяви въстание. Планът бил следният: въстаници
  • 7 хайдутин

    17 16 Отговор
    Османците са написали тези “права“ , колкото да “вържат ръцете“ на Русия , но нищо не са изпълнили , освен отделянето на българската църква от гръцката , за това и 1877г. Руската армия идва в България и българският народ е бил освободен от робство , а българските чорбаджии предатели били “окупирани“.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СЛАВА НА РУСИЯ НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА

    10 14 Отговор

    До коментар #7 от "хайдутин":

    TE И ОКРАНЦИТЕ ПИСАХА МИНСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ И НЕ ГИ ИЗПЪЛНИХА АМА СЯ БЪХТЯТ ЛИ ГИ ДА ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА? МАЛКО БОЙ ЯДАТ, ТАКА Е БИЛО И С ТУРЦИТЕ ЯЛИ СА БОЯ ОТ МЕЧКАТА НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА !!!
  • 10 Зъбен данък

    9 14 Отговор
    Хатихуман, Метишафран, Къртисайван... няма значение, християните и мюсюлманите стават с равни права в България след Освобождението! Когато тук става българско и властта е българска, а това става само и единствено благодарение на Русия. Ко да го правиш, История, вари го печи го, все си остава История. До преди това, в "либералната" Османли Емпайър, българите сме плащали "зъбен данък", прочетете за него
  • 11 мдаааа

    0 3 Отговор
    В Хатихумаюнът цари скепсис ...
  • 12 Т.е.

    6 11 Отговор
    Щяхме да бъдем освободени още през 1856, ако не бяха защитили Осм.империя - Англия, Франция и Австро-Унгария
  • 13 Дава, въшки

    7 10 Отговор
    Добре че руският цар освобождава България.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 реру

    11 1 Отговор
    "... На 28 декември 1870 г. е издаден ферманът за учредяване на Българска екзархия."


    Тя става факт и това е отразено в издадените карти...

  • 16 00001

    3 4 Отговор
    Една държава която се управлява от хаидути си остава държава крадена и разделена от хайдути държава.Такава държава не може да съществува дълго, доказано е в миналото два пъти, сега към коя друга държава ще се присъденинява или ще бъде присъединена? Като не може да се управлява сама други ще я притежават и управляват, такъв народ не заслужава собственна държава.
  • 17 Ний ша Ва упрайм

    2 2 Отговор
    ако имаше права и равноправие в шериата нямаше да има Левски, Ботев, Бенковски, Вазовото "Под игото", Априлското възстание, Батак, хилядите паметници в пред Балкана и около Априлци, Плевенска панорама, Шипка .... нямаше има 2 юни. Новите управляващи трудно ще изтрият историята
  • 18 Графа

    4 0 Отговор
    Само че трябва да уточните, че ферманът за учредяване на Българската екзархия е издаден след настояване на Граф Игнатиев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове