Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 13:14 2 026 9

Николай Стайков: Трябва да се изследват подробно всички дела, в които е участвал Мартин Божанов - Нотариуса

  • нотариуса-
  • инвестбанк-
  • велимир атанасов

“Вдигна си роклята, гледката беше хубава” - това не е откъс от розов роман, а извадка от свидетелските показания на върховен прокурор по наказателно дело

Николай Стайков: Трябва да се изследват подробно всички дела, в които е участвал Мартин Божанов - Нотариуса - 1

“Вдигна си роклята, гледката беше хубава”. Това не е откъс от розов роман, а извадка от свидетелските показания на върховен прокурор по наказателно дело номер 11728/2017 г. по описа на Софийски районен съд (СРС). Това би бил само забавен момент за юридическата преса, ако по наказателното производство, образувано по жалбата на прокурора заради улична свада с млада жена, в негова защита не се оказват двама съвсем случайни свидетели от квартал “Манастирски ливади” – Мартин Божанов-Нотариуса и неговият адвокат и съдружник Велимир Атанасов.

Това пише в разследване на Антикорупционния фонд по повод скандала със схемата за влияние в съдебната система, в която участва Нотариуса.

По делото излиза и списък с дела, преписки и производства, по които Велимир Атанасов и дружествата на Мартин Божанов предоставят правно обслужване на “Инвестбанк”, до чийто главен офис се случва процесната свада.

Случката накратко: Николай Соларов, тогава прокурор във Върховна касационна прокуратура (наричан от свидетеля Атанасов “Кольо Соларов“), вече пенсионер, подава жалба в Софийска районна прокуратура (СРП) срещу млада жена за нанесена му лека телесна повреда и хулиганско поведение (“като последна циганска уличница” е точният цитат от сигнала).

Според Соларов на 15 февруари 2017 година в 8 часа сутринта той и съпругата му (която работи в администрацията на прокуратурата) са имали конфликт с жената за предимство на пътя. Конфликтът прераснал във физическо съприкосновение, при което тя го одрала по лицето. Соларов представя съдебно-медицинско удостоверение за причинена му лека телесна повреда, въпреки която все пак успял да отиде на работа, макар и да го е било срам да се покаже на колегите си, а и няколко месеца след това е бил на успокоителни.

Всичко това вследствие на агресивното поведение на младото красиво момиче с черна вечерна рокля. Описанието е на самия Соларов, а името на момичето запазваме в тайна. На следващия ден той подава жалбата до СРП, която е разпределена в одитирания към момента отдел „Дела с обществен интерес“.

Високият „обществен интерес“ на иначе съвсем тривиалната случка се оказва, че следва само и единствено от служебното качество на жалбоподателя. Едва ден след подаването на сигнала прокурор от отдела образува наказателно производство без обичайната в подобни случаи предварителна проверка, каквато всъщност е поискана със сигнала.

В хода на разследването се появяват двама свидетели, които изцяло потвърждават версията на върховния прокурор – това са Мартин Божанов-Нотариуса и бившият съдия, тогава вече адвокат Велимир Атанасов, негов съдружник. Те казват, че пили кафе на улицата до главния офис на „Инвестбанк“, на която са консултанти, и станали неволни свидетели на случката в 8 часа сутринта, докато чакали за среща в банката.

Атанасов разпознал Соларов като колега и по-късно същия ден му намерил телефона и му се обадил, за да му сподели колко е възмутен от поведението на младата жена и му предложил, ако има нужда, да го посочи като свидетел. Вероятно поради преживения огромен стрес обаче, прокурорът е забравил да спомене за свидетеля-очевидец Атанасов в жалбата си.

По-късно при съдебното разглеждане на делото Божанов и Атанасов потвърждават показанията си срещу младата жена от досъдебното производство, а нейната и на свидетелите ѝ версия, че е имало и нецензурни изрази от страна на прокурора, заплахи с позицията му в прокуратурата и хвърляне на бутилка по нейния автомобил, остава некредитирана от съда.

Жената е призната за виновна, получава административно наказание „глоба“ и е осъдена да заплати на Соларов 2500 лева обезщетение по депозирания от него граждански иск. Присъдата е потвърдена от Софийски градски съд и влиза в сила.

В протокола за разпит от досъдебното производство свидетелят Мартин Ангелов Божанов е записан като “неосъждан, адвокат от САК”. Представлявалата подсъдимата по делото адв. Галя Гълъбова се опитва да оспори достоверността на свидетеля Божанов, като му иска справка за съдимост и прилага медийни публикации, които го свързват с имотни измами, но това е отхвърлено от съда. В крайна сметка съдът се уповава в значителна степен на показанията на Божанов и Атанасов, за да признае подсъдимата за виновна.

С цел да се провери истинността на показанията на двамата свидетели, оказали се удобно за прокурора Соларов около „Инвестбанк“ в 8 часа на това февруарско утро, съдът уважава искането на адв. Гълъбова за предоставяне на консултантските им договори с банката. В съдържащия се по делото списък присъстват и номерата на делата и производствата, по които Велимир Атанасов и дружествата на Мартин Божанов предоставят правно обслужване на „Инвестбанк“.

„Този списък и разказаното накратко наказателно дело 11728/2017 г. на СРС показват, че за пълното изясняване на дейността на групата на Мартин Божанов трябва да се изследват подробно всички дела, в които е участвал, независимо от процесуалното му качество, и всички договори, които той и свързаните с него лица са сключвали“, заявява Николай Стайков, разследващ журналист от Антикорупционния фонд (АКФ).


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То още отсега

    16 0 Отговор
    е ясно, че са пълна измама всичките дела, в които е участвал.

    Коментиран от #2

  • 2 Оня с рикията

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "То още отсега":

    Така е, да ги анулират и да възстановят имотите на хората, които е измамил.
  • 3 най-лесно е на умрял

    6 0 Отговор
    измамник да се отнеме всичко . да не се рови . и на еврото - всичко . а ако се формира щаб като на залужни или навални тогава всичко да се провери , заедно с шерифи . Да . много смех . за 4 седмици , лъжи и бози .
  • 4 Тука вече нищо неможе да ме очуди

    10 0 Отговор
    Живеем в една от най банановите републики
  • 5 Зико

    3 2 Отговор
    А кой го уби, дали не трябва да се разследва. АКФ си гони свои цели. Пак с натиск, пак със следене, тайно заснемане и те се борят за власт в съдебната система. С какво са по-различни от Пеевески, Еврото и Нотариуса?
  • 6 Ами, даа

    0 0 Отговор
    Всички негови дела и делата на тия от клуба и ще излязат пресечните точки, само че трябва да е от комисия парламенрна временна, гладувана за целта, от прокуратура не може нищо да се очаква, а също и мвр да започнат да разплитат случая защитен свидетел и съответните контакти, срс-та, изобщо да се съветват с хора от системата Лозан Панов, Цариградска
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Джоро Джоров

    0 1 Отговор
    ВСИЧКИ. СЛУЖБИ. СА. ПОТЪНАЛИ. В. КАЦАТА. С
    ВОНЯЩИ КОРУПЦИОННИ
    ФЕКАЛИИ. ТОЧНО. ТАКА. ДО
    УШИТЕ. СА. ВЪВ. ФЕКАЛИИ.
  • 9 Българин 🇧🇬

    1 2 Отговор
    Много шум за нищо .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове