15 Август, 2024 17:47 11 343 59

Бившият банкер Цветан Василев направи скандал при изслушването си пред парламентарна комисия

  • цветан василев-
  • комисия-
  • парламент-
  • нотариуса

Нови разкрития около казуса с "Нотариуса"

Започна изслушването на банкера Цветан Василев в комисията „Нотариуса“, предаде репортер на Novini.bg.

Програмата на комисията за проверка на фактите около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото предвижда изслушвания още на Лозан Панов, Делян Пеевски и Калин Стоянов. Василев от 10 години пребивава в Белград след фалита на КТБ.

Началото на заседанието започна със скандал. "Този издирван от интерпол престъпник да дойде лично, не знам къде се крие, може би в Руското посолство. Там трябваше да бъде проведено заседанието на комисията", каза Хамид Хамид от ДПС. Лена Бориславова от ПП-ДБ призова Василев да бъде изслушан.

"Аз съм вносител на предложението. Подкрепям Лена Бориславова. КТБ беше най-голямата афера след източването на банките и има пряка връзка с правосъдната система", каза Златан Златанов, който е вносител на предложението Василев да бъде изслушан.
"Правите маймунджилъци на издирван аферист. Хиляди българи са без вода, четирима министри чакат за изслушване, вие ще изслушвате този издирван престъпник. Правите услуга на руската мафия", каза Хамид.
"Фантазиите ви летят този следобед", репликира го председателят на комисията Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Хамид Хамид от ДПС се обърна към Василев с въпроса защо се крие в приятелска на Русия страна, а не се яви пред българския съд и дали олигарха Константин Малофеев му е помогнал. Той го обвини в кражба на 3 милиарда лева от банката.

В отговор, банкерът посочи, че никой по никакъв начин до сега не е правил оценка на активите на ЦКБ.

Хамид поясни, че не го обвинява той, а българската прокуратура. Той попита още дали знае, че приятелят му Константин Малофеев е финансирал войната в Донбас с пари от КТБ.

Към 20-ти юни след организираният удар на вашия бос, всички тези активи бяха там и бяха предложени като оздравителен план на служебното правителство, за да оцелее банката, но това беше отхвърлено. Всички фирмени активи бяха предложени в кошница, заяви той.

Лена Бориславова от ПП-ДБ попита кой стои зад инициалите Д. П.1. Срещу него стои над половин милиард лева. Какво стои зад записките "Пеевски/Кръстева", които се намират в данните по делото?

Василев призна, че с Пеевски са имали съвместни проекти. Той обясни, че кредитите са имали за цел да покриват дългове, свързани с медиите му, които били губещи.

„Не е тайна, че КТБ до средата на 2013 г. кредитираше проекти на семейството Пеевски-Кръстева, включително и съвместни наши проекти. Отношенията ни се усложниха. Започнахме преговори. Вероятно оттогава са свързани тези мои кратки резолюции. На определен етап тези кредити не са били добре обезпечени. Поискахме допълнително обезпечение, но той отказа. Паралелно са се движили процедурите в прокуратурата и следствието, което се ръководеше от неговия приятел Пепи Еврото. Пеевски е разпитван, но за делото за подготовката на убийството му. Пепи Еврото е главният технически организатор на подготовката на удара срещу банката. Той е изпълнявал поставените задачи от Пеевски“, обяви банкерът.

"Той е издирван престъпник с руската мафия, изслушването може да го направите в Руския културен център, там сигурно имат същата техника за пряка връзка с Цветан Василев", обяви Станислав Атанасов от ДПС.
"Ако някой е наясно с фалита на КТБ, това е ДПС. Тогава ние отвън възразявахме срещу тези модели", отговори Йорданова. Изслушването на Цветан Василев започна.

След това бе дадена думата на Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, който попита дали е имало влияние над съдебната система от страна на Пепи Петров – Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса.

Цветан Василев пожела в началото да направи уточнението, че не е престъпник, а е обвинен от бившия главен прокурор Иван Гешев, който е бил изхвърлен от прокуратурата заради уронване на съдебната власт. „Не съм издирван от „Интерпол“ и не съм руски агент. Г-н Петьо Петров - Еврото е основен доказан участник в удара срещу КТБ през 2014 г. Не виждам по какъв начин съм могъл да подам сигнал срещу Еврото, след като българската прокуратура не пожела да ме изслуша“.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скандално

    170 1 Отговор
    беше поведението , грозния език , хитруващите по селски и играещи го много умни субекти , които , моля ти се , са български депутати ?

    Коментиран от #13

  • 2 да де

    147 3 Отговор
    И тоя ф е с стана пръв русофоб като шиши, интересно защо прокуратурата досега не направи нищо за да има процес и да им лъснат голите задници на всички политици в заверата.
  • 3 Скандал

    161 8 Отговор
    с какво ? Че каза на всеослушание , че Гешев е назначение на Борисов и Пеевски ли ?
  • 4 бандит методиев борисов-яшаров

    166 6 Отговор
    с шиши откраднахме банка, най тлъстата

    Коментиран от #59

  • 5 Небезня

    101 3 Отговор
    ти да видиш, НЕфакти пробутват НЕистините на 1 от сайтчеатата на Шопара финансирано с крадените от КТБ пари....
  • 6 ФЕЙК

    123 7 Отговор
    "Другаря" Хамид и подомноумните му сутрин да проверяват тоалетните си чинии за някой срит руснак готов да ги дръпне за.......
  • 7 Беглеца

    20 81 Отговор
    Превежда 2 милиона наППДБ ЗА ИЗБОРИТЕ 20.10 Е ЗА ТОВА НА МУСТАКА ЛЕНА

    Коментиран от #27

  • 8 сигурно

    143 8 Отговор
    Мафиотите в парламента треска ги тресе от Ц.Василев ако се върне и започне да говори !!
  • 9 .......

    27 111 Отговор
    Тоя не бил руски агент, ама управлявал капиталите на руска банка, и като го подгони прокуратурата и Интерпол избяга не в САЩ или Германия а в Сърбия, която е руски сателит.

    Коментиран от #28

  • 10 ТаУмВзе

    53 22 Отговор
    За тоя е Ясно, че е Изпълнителче! Що обаче Костов не е у Панделата като Поръчител е по палавата ситуация, за която не се дудне от платените журналя.
  • 11 германеца

    66 11 Отговор
    Сега разбирам защо ДПС се раздвои . Това се оказва защитна мярка . Всичко зависи от това какво ще се случи с войната в Украйна . ДПС иска да се запази , независимо от развоя на събитията . Всъщност всички те са зависими путинофили .
  • 12 Я па Тоя

    50 6 Отговор
    СКУЧНИ АКТЬОРИ, В СКУЧНА ГРОТЕСКА НА ПСЕВДОДЕКОРАЦИЯТА!!!... АБСОЛЮТНО ЯСНО Е, ЧЕ НЯКАКЪВ СИ МАГУРАДЖИЙСКИ БРОКЕР НЕ МОЖЕ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ДА БЪДЕ НЕ СОБСТВЕНИК, НЕ ДИРЕКТОР,АМИ ДОРИ И НЕ КИНЕФОЧИСТАЧ В БАНКА!!!... О,ОВЦЕ НЕЩАСТНИ, БЕЕЕЕ!!!.

    Коментиран от #29

  • 13 Град Козлодуй

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Скандално":

    Така е

    Коментиран от #47

  • 14 куку

    23 0 Отговор
    всичко е ясно - да влезе убития3933
  • 15 Дик диверсанта

    101 4 Отговор
    Всички знаем, че Хамит Хамит е голям бандит.
    Разкриването на политическите връзки при фалита на КТБ би довело до изсветляване на определени политици основно от ДПС. Ако не бяха откраднати парите днес навсякъде можеше да има вода, нали това ползва хамитчо като основание да не се изслушва.

    Коментиран от #16

  • 16 хламиДбандит

    72 3 Отговор

    До коментар #15 от "Дик диверсанта":

    в дпс-гроб всички сме милионери а шефовете милиардери
  • 17 Адрес 4000

    28 9 Отговор
    Той ли го направи
    Или хлaмид хлaмид заедно с израждане?

    Коментиран от #23

  • 18 Българин

    74 4 Отговор
    Защо ли толкова държат да докарат Ц. Василев в България? Българските съд и прокуратура отдавна са под контрола на Кой!

    Коментиран от #20

  • 19 Българин 🇧🇬

    69 4 Отговор
    Повече от ясно е ,че протурската ДПС е свързана с фалита на КТБ (банката за Южен поток) Заради този фалит Турция заграби трасето , и с помощта на Борисов си построи Турски поток . Заради това сега ежегодно ще плащаме милиарди на турската Боташ .

    Коментиран от #45

  • 20 Курнелия

    0 8 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    На БСП
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Салам Салам

    58 0 Отговор
    И Хамид Хамид и Мехмед Мехмед трябва да бъдат разпитани по въпроса: Кой изяде салама, а на нас остави обелките? Всички там са ОПГ.

    Коментиран от #24, #43

  • 23 Екзекуторът

    37 3 Отговор

    До коментар #17 от "Адрес 4000":

    +++
    Особено полудяха като се споменаха руските тайни служби
    Защо ли?
    А уж Прасеевски го раздава върл русофоб и Евроатлантик напоследък

    Коментиран от #39

  • 24 Българин 🇧🇬

    44 0 Отговор

    До коментар #22 от "Салам Салам":

    В коментар 17 казвам защо Хамид така сърцато крие защо бе затрита КТБ и Южен поток . Заради интересите на Турция , и енергийно заробване на българите .
  • 25 Иван

    55 1 Отговор
    Пеевски да сё арестува и да се изкара пред съда
  • 26 Тони

    11 47 Отговор
    Кога този крадец и престъпник кога ще се върне в България за да понесе отговорност за хилядите български семейства, които ограби, и на които съсипа живота? Не ме интересува какво говори, интересува ме кога ще го върнат, кога ще му конфискуват имотите и кога ще бъде вкаран в затвора.

    Коментиран от #30, #33, #38

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    40 1 Отговор

    До коментар #26 от "Тони":

    Не той съсипа КТБ,
    а КОЙ и ТОЙ ❗
    Няма значение ТИ какво мислиш и какво искаш ‼️
  • 31 Даниел

    38 0 Отговор
    Ужаса се състой в това,че престъпниците в парламента вече и не се крият в опитити си да спрат излизането на истината за фалита на банката и много друго схеми оглавявани от политическия ни елит!

    Коментиран от #55

  • 32 Дик диверсанта

    33 0 Отговор
    Искате да кажете, че Д. П. е смял и изкарал през дебелото си черво тези 500 000 000. Все бях чувал за свине, ама чак толкова. Ей какви уроди се раждат на тази земя.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 виктория

    25 0 Отговор
    хамид хамид е пътник!!!
  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор

    До коментар #32 от "Дик диверсанта":

    Може още една нула да добавиш, ще е по-близо до истината 🤔
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 оня с коня

    15 1 Отговор
    хамид е предателя на левски!!
  • 38 6-6-6

    28 1 Отговор

    До коментар #26 от "Тони":

    Кои са тези хиляди семейства, като всички влогове до 100 000лв бяха покрити. Изгорелия е Василев, погледни преди фалита какви дружества и що чудо имоти имаше в портфолиото от активи на ктб.

    Коментиран от #40

  • 39 Оракулът

    12 14 Отговор

    До коментар #23 от "Екзекуторът":

    Още по хубаво е
    Бойко е на каишка на прасето
    А прасеевски е наглеждаш цялата организация около Турски поток
    Ще се окаже че прасето е топ актив на руското разузнаване
    По топ от и от Бойко ,но не колкото Резидента
    Явно са го пребили в Дюбай защото тогава не е свършил нещо както трябва
    А на резидента се пада честта да ни превърне в Беларус
    Все се надявам че тридневната излагация ще сгромоляса путлерският режим
    Иначе затъваме в нещо по лошо от БайТошовият соцРеализъм

    Коментиран от #52

  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "6-6-6":

    Той няма да прочете❗
    Той не знае истината❗
    Той не се интересува КОЙ е виновен❗
  • 41 Да,да

    16 0 Отговор
    Хамид Хамид ще ходи на концерта на Дюран Дюран, заедно Мехмед Мехмед в Баден Баден.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Оракула от Делфи

    30 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин 🇧🇬":

    АЗ ГОВОРЯ 10 ГОДИНИ АМА НИКОЙ НЕ МЕ СЛУША!

    А сега слушайте Цветан Василев , лично!
    Какви ги е вършил Пеевски , от 10 години насам и продължава да ги върши!

    Хамид Хамид , говори, като надъхан каруцар, и бранеше Пеевски ,като дявола от тамян!
    До вчера отявлени комунисти, а днес върли врагове," Магнитцки "ги побърка до един!
    Утре и Китайци ще станат, стига да има келепир!
    Може ли толкова ограничени елементи , да ни представляват в Парламента???
    Разрешението на Българския проблем , може да има само ако всички тези от " Хунтата "напуснат Парламента
    доброволно и оставят България на спокойствие поне за няколко години!
  • 46 Гражданин

    22 0 Отговор
    Като, че ли Хамид се притеснява да не би Василев да не заговори.
  • 47 Нхм

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Град Козлодуй":

    Кое е така бе Драгомир Вальо
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Чочо

    25 0 Отговор
    И къде е скандалът на Василев?
    По скоро Хамидчо,направи скандал.
    Ама на Марчето ие простено.
    Тя,толкова си може!
  • 50 Отец Чапаев

    20 1 Отговор
    Марийке объркала си се......Хамид Памид направи скандал.
  • 51 ПОНЕ НАУЧИХМЕ ЧЕ ППДБ СА ДЕПЕСАРИ

    3 4 Отговор
    БОЙКО СЪЩО !

    Коментиран от #53

  • 52 В грешка си

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "Оракулът":

    А последното ти изречение говори, че нямаш понятие какво е било преди погрома на тази "революция". Върнаха България 100 години назад
  • 53 Не се връзвай на такива "партенки"!

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "ПОНЕ НАУЧИХМЕ ЧЕ ППДБ СА ДЕПЕСАРИ":

    Руски димки, вече ги знаем !
  • 54 Жмръц

    12 1 Отговор
    Понеже бил човек на руската мафия,затова Цж.В бил издирван и считан за престъпник.Демек,ако беше човек на К03як(какъвто е лицето Д.П.),нямаше да има проблем.От всички факти точно това излиза.КаЛбоите пазят техните престъпници,а онези,другите тря се гонят и съдят.И какъв е този Хамид Хамид?Даже името му не е българско...П0 върня.
  • 55 Българин 681

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Даниел":

    "УжасЪТ се състоИ в това, че престъпниците в парламента вече и не се крият в опититЕ си да спрат излизането на истината за фалита на банката и много други схеми, оглавявани от политическия ни "елит"!"
    С тези дребни корекции те подкрепям напълно!
  • 56 Гост

    8 0 Отговор
    Явно ДПС има....голям пръст...в източването на КТБ...така яростно плюят Василев...
  • 57 Албаннюз

    4 0 Отговор
    Нерезът и групата му станаха ревностни атлантици.Яко крадене е паднало.Ама много яко.Една ОПГ СРЕЩУ ДРУГА.
  • 58 Хаха

    8 0 Отговор
    КОЙ прокуди Цв Василев от България ? КОЙ заграби активите на КТБ ? КОЙ изтри с гумичка дълговете си към КТБ за десетки милиони . КОЙ е най - активен в позицията си срещу Василев с призив да бъде осъден ? КОЙ държи на каишка прокуратурата в БГ ? На всички тези въпроси целият български народ знае отговора . Но си трае и знае , че има Видовден .
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове