Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 13:11 5 802 32

Westinghouse събра над 50 български фирми, потенциални подизпълнители на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

  • уестингхауз-
  • български фирми-
  • технологи ар1000-
  • аец козлодуй

България може да бъде сред първите държави в Европа, които ще изградят ядрена мощност с най-модерната ядрена технология AP1000, каза Петьо Иванов, директор на „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“

Westinghouse събра над 50 български фирми, потенциални подизпълнители на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" - 1

Westinghouse Electric Company посрещна представители от над 50 компании на симпозиум за български доставчици, който организира тази седмица. Събитието предостави платформа за диалог и потенциално партньорство с местни доставчици за реализиране на проекта за изграждане на два нови ядрени енергоблока с технологията AP1000®, избрана от Република България за площадка „Козлодуй“.

На събитието присъстваха министърът на енергетиката Румен Радев и председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, както и ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и представители на посолствата на САЩ и Канада в България.

През юни 2023 г. Westinghouse сключи договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“, а през месец октомври 2023 г. подписа меморандуми за разбирателство с ключови български доставчици за съвместно участие при предстоящото изграждане на нови ядрени енергоблокове на площадка „Козлодуй“ и в други държави от Европа. Обхватът на меморандумите включва проектиране и доставка на системи за контрол и управление (СКУ), системи за радиационен мониторинг, както и предоставяне на различни инженерни, надзорни и строителни услуги.

„България може да бъде сред първите държави в Европа, които ще изградят ядрена мощност с най-модерната ядрена технология AP1000®. Този проект е от решаващо значение за осигуряването на надежден източник на чиста и достъпна енергия в България, което не само ще помогне за намаляване на въглеродните емисии, но и ще бъде инвестиция за икономиката ни, създавайки хиляди зелени работни места в цялата верига на ядрени доставки“, каза Петьо Иванов, изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“. „Партнирайки си с Westinghouse, ние имаме реални шансове да изпълним стратегията ни за осигуряване на чиста, безопасна и надеждна ядрена енергия.“

„Westinghouse има дългогодишни партньорски отношения с АЕЦ „Козлодуй“ и ядрената индустрия в България, включително подписаното през 2022 г. 10-годишно споразумение за доставка на ядрено гориво за един от енергоблоковете в „АЕЦ Козлодуй“, каза Елиас Гедеон, старши вицепрезидент по търговските операции в отдел Енергийни Системи на Westinghouse Electric Company.

„Ние отчитаме забележителен напредък в изпълнението на договора за предварителни инженерни дейности за новите ядрени мощности с технология AP1000®. Очакваме с нетърпение по-нататъшното разширяване на партньорството ни с опитни местни доставчици, за да реализираме заедно този потенциален проект за изграждане на нови ядрени мощности в страната.“

AP1000® е единственият ядрен реактор от поколение III+, внедрен в крайна търговска експлоатация, който използва напълно пасивни системи за безопасност, който е с модулен дизайн на конструкцията и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe. В САЩ, на площадката на АЕЦ „Vogtle“ в Джорджия, първият енергоблок с технологията AP1000® е вече въведен в крайна, търговска експлоатация, а други четири реактора с технологията AP1000® днес поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, като там в момента се изграждат още шест реактора със същата технология и се планира изграждането на още два енергоблока с тази технология.

Полша също избра технологията AP1000® за тяхната ядрена програма, а Украйна пое твърд ангажимент за девет AP1000®. Технологията и нейното изграждане е обект на интерес и на много други площадки в държави от Централна и Източна Европа, а също в Обединеното кралство и Съединените американски щати.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 УРА, УРА

    29 43 Отговор
    Защо ми се струва, че Петьо Иванов е брат на Христо Иванов?
  • 3 ИСТИНА Е

    44 43 Отговор
    Та тази фирма е във фалит от преди 5 год. ,и никой не иска га чуе за нея , и ще построят реактор , колкото самолетите ще дойдат !!
  • 4 3.14К

    23 42 Отговор
    Тук играят измамниците от Учиндол, Хасково и Дръндар.
  • 5 Реклама!

    25 22 Отговор
    Тия са строили, та са строили АЕЦ-ве по целия свят - спор няма. Това, с подизпълнителите, много ме кефи. Само малко се плаша, че не е магистрала, а АЕЦ.

    Коментиран от #9, #21

  • 6 Боклуци

    27 20 Отговор
    Целия свят ви гледа сеир
  • 7 Лаплап

    20 20 Отговор
    Цапцарап
  • 8 Бановци

    15 22 Отговор
    Харвард хаха
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    21 24 Отговор
    До колкото разбирам,тези на наша територия ще се пробват дали могат да построят АЕЦ.Ще се моля за тях,дано им се получи.
  • 12 Заплатите ще бъдат добри за трудът.

    26 6 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Американски искам да кажа
  • 13 Кози

    23 21 Отговор
    Тази статия, (или твърденията на костюмарчетата) е подвеждаща. AP1000 като нова технология в ядрените реактори има своите предисмтва в сигурността, има пасивни защити, по-лесна за управление, уж по-евтина за поддръжка. Това последното е само на хартия, защото такива блокове има няма 10тина работят от макс 5 години и още не са проверени като качество и леснота за поддръжане. Технологията е била разработена основно за американския пазар, но там 10 години уестингхаус не успява да построи няклко реактора и фалира. Последствие пазарът в америка решава, че е по-добре да си строят от старите блокове, щото вече са го правили, има фирми, има специалисти.
    В статията се споменава за Китайските AP1000, които чупели рекорди, но не споменавата че те са модифицирани от китайците, и са собственици на патентите си, и дори не се казват AP1000, a CP1000. С други думи не можеш да правиш паралел с китайската версия на реактора.

    Като цяло малко са държавите, които са решили да строят тези блокове. Ако след 20 години ние се окажем едни от тези малко държави, ще е тегаво с поддръжката и ще берем ядове.

    Коментиран от #14

  • 14 Кози

    13 20 Отговор

    До коментар #13 от "Кози":

    поправка - китайския е CAP1400. Качили са му мощността. Но е вярно и че в Китай имат и стандартни AP1000 - 4 на брой. След фалита на Уестингхаус решават да променят дизайна.

    Коментиран от #16

  • 15 1245

    15 23 Отговор
    Два района в България са подходящи за погребване на радиоактивни отпадъци –
    Дунавската равнина и Югоизточна България!
    ……..
    Това става ясно от отговор на въпрос на депутата от ДПС д-р Джевдет Чакъров до енергийния министър Румен Радев. Депутатът пита дали в националната енергийна стратегия на България ще залегне изграждане на хранилище за дългосрочно съхраняване на отработено ядрено гориво и ако да, правени ли са проучвания дали има подходящи за това места и кои са те.
    …..
    В резултат на задълбочен преглед на данните от геоложките проучвания, по предварително заключение, районите с подходящи по химичен състав скали са – гранити в Югоизточна България и мергели в Дунавската равнина.
    Тези са луди бе!
    ………………….
    И още малоумщина оказва се, че …
    Избраната Hyundai търси финансиране за реакторите в „Козлодуй“?!?!
    „Hyundai Engineering Construction Co.,Ltd., избрана да строи 7-и и 8-и блок в АЕЦ „Козлодуй“, разговаря с корейското правителство и корейските държавни банки за финансиране на проекта. От компанията обаче заявиха официално, че се опасяват от потенциално нечестни действия от страна на определени конкуренти.“
    АЕЦ на България ще е собственост на Южна Корея и ще погребва радиоактивните отпадъци у нас?!
    Нямаме думи.
  • 16 От АЕЦ

    16 20 Отговор

    До коментар #14 от "Кози":

    Всъщност китайците са внесли над 80000 изменения в проекта на АР-1000, за да успее изобщо да "припали". И Уестингхаус им е платил над $2.4 млрд заради закъснението от над 37 месеца!
  • 17 Статистик

    29 24 Отговор
    "... най-модерната ядрена технология AP1000..."???

    Всеки може да проверя на сайта на МААЕ това твърдение. Да, но твърдението издиша тотално - АР-1000 е поколение 2+, а руският В-466 е поколение 3+++ по класификацията на МААЕ. Образно казано - ако руският реактор е Тойота Рав-4, то американският е на ниво Трабант-600. И те така.

    Коментиран от #26

  • 18 Бамби

    23 23 Отговор
    Уестингхаус е фалирала фирма, която ще завлече икономиката ни с непосилни сметки, опасни реактори и какво правим с отпадъците?!

    Коментиран от #25

  • 19 смях

    14 21 Отговор
    МРЪСНИЦИ! КАКЪВ УЕСТИНГХАУС? Това са корейски б0клуци хюндай... защо лъжете хората??
  • 20 Украйна може да подпише иза 90 реактора

    19 21 Отговор
    С тази Американска Фирма! Всичко е Въздух под Налягане!!
  • 21 Там е работата, че не са строили

    16 21 Отговор

    До коментар #5 от "Реклама!":

    Сега ще им е за сефте. Истината е, че търсят подизпълнители, които ще строят, а те само ще приберат печалбата. Нещо като посредник, напълно ненужен в случая. Но така е в държавата на йесмените.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Яяяяяя

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Брикс рублата":

    За нас няма да е важно, защото ще се изпарим
  • 24 Гофрени

    10 1 Отговор
    Нали не ни трябваха реактори , имаше и референдум .
    Да си купиш нова кола , да я завиеш с найлон ,
    И да търсиш да купиш друга талига , ама по скъпа .
    И после да ,, излъжем ,, братята украинци да им подарим онази под найлона .
    ,,Голигоф. Ре .н. И ,,
  • 25 Бокови

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бамби":

    Какво правят с техните .
    Копаят ги по нивите и чакат ,, реколта,,
  • 26 Кой кой

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Статистик":

    Блъска минуси на очевидни истини .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Загорка

    14 1 Отговор
    Уестингхаус е възможно най-лошия избор от всички възможни, но беше натресен от Посолството без никаква конкуренция.

    Прословутият АЕЦ в САЩ с техни реактори бе пуснат със 7 години закъснение и струваше 17 млрд повече от договореното.

    Чешкото правителство наскоро ги изключи от конкурса за 4 блока в Чехия.

    Уестингхаус няма отношение към отработеното гориво и това ще доведе до огромно допълнително плащане на други фирми. За сравнение, сега Росатом си го прибира и рециклира.
  • 29 ГЕРБ,ДПС,ПП-ДБ

    9 3 Отговор
    ОРАГИНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА!!!!
  • 30 Аз съм от ссср

    6 1 Отговор
    Опитни зайчета ще сме,най скъпите и ненадеждни реактори за колониална България.
  • 31 Запознат

    7 1 Отговор
    Уестинхаус е самата дупка в кацата,тази фирма няма нито един реализиран проект. Ще бъдат откраднати парите на бедния български данъкоплатец.
  • 32 Запознат

    8 0 Отговор
    Нашите реактори които подарихме на Украйна са с клауза че ще се управляват от български фирми които ще държат златната акция за експлоатацията и изграждането му. Познатите тези фирми на кои ще бъдат. Тези договори са с гриф секретно. За това се бързаше с подаръка за Украйна, но има условие само ако Уестинхаус замени тази мощност в Козлодуй. Жалкото че тези неща не са на светло като се позовават на междуфирмената тайна при такъв род договори. Същото стана и с прословутите самолети. Да живее мафиотската и уродлива демокрация.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове