Last news in Fakti

3 Март, 2024 15:25 1 883 15

Полк. Цветан Мумджиев – "Българският Шиндлер" (СНИМКИ)

  • полк цветан мумджиев-
  • българският шиндлер

Участник в трите национално-освободителни войни, командир в трудовата повинност и Временната трудова повинност,  наричан Спасителят заради ролята му при спасяването на българските евреи и техните събратя от Беломорието, полк. Цветан Мумджиев несправедливо е забравен в нашата история

Полк. Цветан Мумджиев – "Българският Шиндлер" (СНИМКИ) - 1

Участник в трите национално-освободителни войни, командир в трудовата повинност и Временната трудова повинност, наричан Спасителят заради ролята му при спасяването на българските евреи и техните събратя от Беломорието, полк. Цветан Мумджиев несправедливо е забравен в нашата история. Филмът “Спасителят” на сценариста Димитър Недялков и режисьора Владимир Щерянов, осъществен с подкрепата на продуцента Добромир Чочов, управител на “Доли Медия Студио” е част от поредица за герои, защитавали целостта, честта и достойнството на България.
Премиерата на документалния филм „Спасителят“ ще се състои на 6 март във Военна академия в София. Това е историята за живота на полковник Цветан Мумджиев, за борбата му при спасяването на хиляди български евреи, а също така на техните събратя от Беломорието в годините на Втората световна война. През 1943-1944 г. той е началник на Временна трудова повинност и под негово ръководство са всички еврейски трудови станове и биваци в България. Някои историци го наричат „българският Шиндлер“, макар неговото дело да е многократно по-мащабно. Всеки народ би се гордял с подобна личност. Но… паметта за него умишлено е потопена в забравата на времето за българската и световната общественост.

Сценарият е на професор полковник Димитър Недялков, режисьор е Владимир Щерянов, продуцент Добромир Чочов. Това за тях е втори проект в същия състав. Огромният интерес на зрителите към предходния – „Белите орли“, в който по сходен начин се представят героичните дела на достойни млади авиатори, също абсолютно несправедливо заличени от безвремието, провокира авторите в търсенето на подобни теми.
След упорита и обстойна изследователска работа, свързана със събирането и анализа на голям обем от документи, публикации и факти от интервюта, заснети в България и Израел, е съставена хронологията в биографията на една изключителна личност, част от Българската войска в периода на най-трудните години за Отечеството ни. Полковник Цветан Мумджиев е участник в трите войни за национално освобождение и обединение, а в годините на Втората световна война заема основни командни длъжности в Трудови войски и Временната трудова повинност. Зрителят за пръв път ще научи подробности за това, що е то „трудова повинност“, защо и как се е появила и как впоследствие е била заимствана от България и приложена в Съединените щати и в редица държави в Западна Европа. Показани са бурните времена на войните и мирът между тях. Историята е разказана на базата на коректно използване на потвърдени източници и с неподправен терминологичен апарат, копиран от архивните единици. Казана е истината за мобилизирането на българските евреи, работата им в трудовите групи и дейността на полковник Мумджиев в подкрепа на ежедневието им и живота на застрашените от тях.

Голямо внимание във филма е отделено на факта, че в България, която е съюзник на нацистка Германия през Втората световна война, въпреки натиска са спасени всички близо 60 000 евреи, населяващи територията на страната. Не е пропуснат и Народния съд, където точно българските евреи масово защитават пред новата власт обвиняемия Цветан Мумджиев, наричайки го „наш приятел и спасител“, за да може безапелационно да бъде оправдан.
Във филма са използвани уникални киноархиви, снимки и документи от времената, за които се разказва. Голямата част от тях се показват за пръв път на екран. Заснети са видни български историци, а също така представители на еврейската общност. Прави впечатление любовта, с която българските евреи, преселили се в Израел в края на четирийсетте години на 20 век, чиито родители са били трудоваци, говорят за родната си България. Това е интересна и красива история за широка аудитория, с теми като “героизъм”, “жертвоготовност”, “патриотизъм”, “приятелство”, които вълнуват хората от всички поколения и сега. Всичко това го има в „Спасителят“. Това е един разбираем, динамичен, жив, емоционален, трогателен филм, който няма да остави зрителите равнодушни!

Източник: bezgranitsi.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    23 4 Отговор
    Тогава е имало истински българи и водачи ,а сега са само подлизурковци , които за абсолютно нищо не стават !!

    Коментиран от #12

  • 2 Сталин

    21 14 Отговор
    Пак 6 милиона лъжи,спасихте евреите,за да може по късно да открадат и продадат България на интернационалните ционисти и да обрекат България на бедност и геноцид,тези са отговорни за това , Паси, Софиянски, Станишев, Надежда Нейнски, Мистър 10%, Емилия Шулева - Биджерано, Лорер и други знайни и незнайни ционистки кучета

    Коментиран от #5, #9

  • 3 лек въпрос

    11 8 Отговор
    Не пояснявате от кого е спасил евреите този български офицер ?
  • 4 Сатана Z

    17 20 Отговор
    Днес е 3ти Март.Национален празник на България.За Надзирателите във фашистките концлагери ще пишете на 9ти май.Денят на капитулацията на нашите съюзници от фашистка Германия.
    Тролските ви номера няма да минат.
    Да живее България и слава на Русия

    Коментиран от #7

  • 5 Верно е

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Забрави на Стъки жена му.
  • 6 Е как

    13 4 Отговор
    Как няма да бъде "забравен", като в продължение на 50 години е бил считан от комунистите за "фашист" !
  • 7 Софийски

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Капитулирал си ти и родата ти, начело с жените във фамилията ти шумкарска. Долни родоотстъпници, комуниста няма рад и родина - жена му е обща, а родината е рассия.
  • 8 До Сатана Z

    12 9 Отговор
    Заминавай в путинска Русия да четеш хвалебствия за надзирателите в болшевишките концлагери, глпако, не се опитвай да нареждаш на нас българите какво да честваме и какво да четем !
  • 9 Прав си

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Отидоха в парламента от посолствата им и оказаха натиск д а се гласува да може да купуват всичко в изпадналата в криза наша родина . На мижави стотинки
  • 10 Българската фашистка монархия

    5 5 Отговор
    изпраща в Треблинка 13000 евреи от Македония
  • 11 Доротея

    6 2 Отговор
    А за неговия Началник щаб на Трудовата повинност, полковник Иван Рогозаров нещо можете ли да потвърдите в същия щрих или точно напротив!?
  • 12 Дедо Пене

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "гражданин":

    КАКЪВ ПОДЛИЗУРКО Е МУТРАГЕНЬО ОТ БАНКЯ, КОЙТО СИ ГО ИЗБИРАТЕ ЗА N -ти
    ПЪТ И ОЧАКВАТЕ ДА МИСЛИ ЗА НАРОДА СЛЕД КАТО Е ОТКРАДНАЛ МИЛИАРДИ СКАТАНИ В ОФШОРНИ СМЕТКИ?
    МНООГО НАИВЕН НАРОД, КОЙТО Е БОЛЕН ОТ СТОКХОЛМСКИЯ СИНДРОМ -ДА СИ ОБИЧА УНИЩОЖИТЕЛЯ СИ!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 дидо

    3 1 Отговор
    всеки спасил някой от расата дето разпна Христос е предател не само на човечеството но и на Родината си
  • 15 Дойчемуле

    1 1 Отговор
    Ако беше жив и му беше станало ясно под козирката, колко е бил заблуден тогава, полк. Мумджиев щеше да ги копа сам лично тия негодяи и кръвопийци, гробокопачи на българския народ и България. Тая природна смет е най-вердната смес за българската нация в цялата й история.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол