Last news in Fakti

3 Март, 2024 21:30 2 062 38

Важните новини във ФАКТИ на 03.03.2024 г.

  • румен радев-
  • явор божанков-
  • съдия лада паунова-
  • камен воденичаров-
  • евелина келбечева-
  • елеонора митрофанова-
  • слави трифонов-
  • петър витанов-
  • герб-
  • иван таков-
  • полк цветан мумджиев-
  • корнелия нинова-
  • васил терзиев-
  • николай денков-
  • илияна йотова-
  • кирил петков-
  • калин стоянов-
  • боян папазов-
  • ген. съби събев-
  • росен желязков-
  • шипка

"Но и тази година, няма да го крием, е по-различна от другите", продължи президентът. "Затова съм тук, за да ви благодаря на всички вас, че обединени опазихте Националния ни празник от посегателството. Светлината на чистите ви помисли разпръска лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало, каза още държавният глава

Важните новини във ФАКТИ на 03.03.2024 г. - 1
Снимка: БНТ

Румен Радев: 3 март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България

Днес сме се стекли хиляди, от всички краища на родината, за да заявим, че Трети март не ознаменува само победата на бойното поле. Не е и само датата на един международен договор, както нерядко се опитват да го представят. Трети март излиза далеч извън рамките на конкретните събития от епохата на Освободителната Руско-турска война и е много повече от един исторически триумф. Това заяви президентът на България Румен Радев от Паметника на свободата на връх Шипка, цитиран от "Фокус".

Божанков: Да познаваме и уважаваме историята е наш дълг. Историята. Не митологията

Да познаваме и уважаваме историята е наш дълг. Историята. Не митологията.
Понеже чухме днес главната копейка на държавата да казва от паметника Шипка “точно на това място”.
На точно това място нищо не се е случило.

Съдия Лада Паунова: Сигналите за престъпления, извършени от главен прокурор или негов заместник, към момента са 65

Чисто физически никой не ме пази. Ако съм подложена на натиск и заплахи, ще сезирам съответните органи. Не мога да кажа, че сме свикнали, защото никой не може да работи под натиска на заплахите. Но съответният съдия може да устои на такива въздействия. Това заяви съдия Лада Паунова, която ще гледа делата срещу главния прокурор и неговите заместници, в ефира на Нова телевизия, цитирана от novini.bg.

Румен Радев: Трети март е съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище

Отново сме заедно, за да почетем Трети март – ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Това заяви президентът Румен Радев в София на площад „Народно събрание“. Той прие почетния строй на представителните части на Българската армия, съобщават от novini.bg.

Камен Воденичаров: За 146 години България преминава през 4 форми на управление и 4 пъти пренаписва историята си

За 146 години България преминава през 4 форми на управление и 4 пъти пренаписва историята си. Такова мнение изрази в ефира на „На Фокус” актьорът Камен Воденичаров.
„В учебниците за огромно съжаление се взимат теми, събития и факти, които са угодни на тези, които ги пишат. Намесата на политиката в историята е катастрофална. Българската историография е изключителен длъжник на всички нас. Благодарение на нашите родители, баби и дядовци получавахме информация за това, което липсваше в книгите”, коментира той.

Евелина Келбечева: България плаща за Освобождението си на руснаците-в сегашни пари това са 32 тона злато

„Не бих отишла на Шипка. Бих отишла на връх Свети Никола, където да се поклоня на падналите опълченци и руски воини, които са не само руснаци, а и украинци, финландци, както знаем”. Това каза историкът проф. Евелина Келбечева в "На фокус" по Нова телевизия.

Митрофанова за Трети март: Руско-българските отношения ще преживеят бурни времена и определено ще станат още по-силни

"Скъпи приятели на Русия в България!
Поздравявам ви с националния празник - Деня на Освобождението от османско иго.
Руско-турската война от 1877-1878 г. се превърна в наистина съдбовно събитие, което завинаги свърза народите на нашите страни. Хиляди руски воини, стотици опълченци и лекари заплатиха с кръвта си българската свобода и държавност. Светостта на този подвиг се усеща особено тук, на Шипка, откъдето днес ви изпращам своите поздравления."

Трифонов: България я има благодарение успеха на Русия в Руско-турската война. Успехът на руския народ, не на Путин

"Уважаеми и скъпи сънародници, честит трети март!
Да ви е честит националният празник на България – денят на Освобождението от турско робство.
Обяснявам го подробно, защото този трети март е различен. Не, че нещо се е променило в историята. За някои хора се е променило отношението към историята, тъй като, някои хора имат интереси в настоящето, заради които са способни да пренебрегнат историята. Малко гадно звучи, но наистина има такива хора. Няма да ги упоменавам кои са на днешния ден, но мисля, че вие прекрасно се сещате. А и те не се крият, крещят с пълно гърло, така че не само да ги забележим, ами направо да се отвратим."

Петър Витанов: Движение "Трети март" имаше само една цел и я изпълни-запази датата като националния празник на България

Движение "Трети март" имаше само една цел и я изпълни.

Политолог: ГЕРБ ще имат интерес от коалиция с "Продължаваме промяната" до момента, в който могат да я заменят

ГЕРБ ще имат интерес от коалиция с "Продължаваме промяната" до момента, в който могат да я заменят. Според мен няма готовност и нов политически субект, който да може да влезе в политическа комбинаторика и да предложи ново управление. Това коментира пред БНР проф. Димитър Вацов, политолог и преподавател в НБУ.

Иван Таков: Каквото и да правят инструментите на политическата конюнктура, няма как да премахнат Русия от историята ни

Каквото и да правят инструментите на политическата конюнктура у нас днес, няма как да премахнат Русия от българската история. Това каза председателят на БСП - София Иван Таков по повод националния празник 3 март. Представители на ръководството на БСП - София, районни председатели, членове и симпатизанти се включиха в шествието по повод 146 години от Освобождението на България, организирано от Българския антифашистки съюз и Координационен съвет "България-Русия". Те поднесоха венци и цветя на Паметника на българския опълченец и на паметника на Цар Освободител, съобщават от пресцентъра на БСП-София.

Полк. Цветан Мумджиев – "Българският Шиндлер" (СНИМКИ)

Участник в трите национално-освободителни войни, командир в трудовата повинност и Временната трудова повинност, наричан Спасителят заради ролята му при спасяването на българските евреи и техните събратя от Беломорието, полк. Цветан Мумджиев несправедливо е забравен в нашата история. Филмът “Спасителят” на сценариста Димитър Недялков и режисьора Владимир Щерянов, осъществен с подкрепата на продуцента Добромир Чочов, управител на “Доли Медия Студио” е част от поредица за герои, защитавали целостта, честта и достойнството на България.
Премиерата на документалния филм „Спасителят“ ще се състои на 6 март във Военна академия в София. Това е историята за живота на полковник Цветан Мумджиев, за борбата му при спасяването на хиляди български евреи, а също така на техните събратя от Беломорието в годините на Втората световна война. През 1943-1944 г. той е началник на Временна трудова повинност и под негово ръководство са всички еврейски трудови станове и биваци в България. Някои историци го наричат „българският Шиндлер“, макар неговото дело да е многократно по-мащабно. Всеки народ би се гордял с подобна личност. Но… паметта за него умишлено е потопена в забравата на времето за българската и световната общественост.

Нинова за 3 март: Горди сме, че сме българи. Народ, който има памет, и никога няма да пренапише историята си (ВИДЕО)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова честити на българите 3 март с видео обръщение от връх "Шипка", публикувано на страницата ѝ във Фейсбук. Ето какво се казва в него:

Васил Терзиев: Най-добрият начин да почетем свободата и тези, които са я извоювали, е да се борим всекидневно за нея

Кметът на София Васил Терзиев честити на българите Националния празник 3 март с послание на страницата си във Фейсбук:

В София за 3 март: Вход свободен за Регионалния исторически музей и Градската галерия. И разходки с "Икарус" и "Чавдар"

По повод националния празник на България 3 март сградата на Столичната община ще бъде осветена с цветовете на българското знаме от 18:30 ч., съобщи пресцентърът на Общината, цитиран от БТА.

Денков: Днес не е ден за атаки, а за празнуване. Очакваме документа от ГЕРБ, процесът върви

Преговорният процес с Мария Габриел за ротацията върви нормално. Очакваме документа от страна на ГЕРБ и тогава ще видим как ще оформим крайния документ. Така че процесът върви. Това коментира пред журналисти министър-председателят Николай Денков, който, заедно с вицепремиера Мария Габриел, участва в церемония по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин на днешния национален празник - 3 март, предават от БТА.

Илияна Йотова: 3 март е гордост, достойнство, самочувствие

Вицепрезидентът Илияна Йотова честити на българите Националния празник 3 март с послание на страницата си във Фейсбук. Ето какво написа тя:

Кирил Петков: Да сме свободни означава да не допускаме зависимости, които да ни карат да правим дела, в които не вярваме

И съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков честити на българите днешния 3 март с послание на страницата си във Фейсбук. Ето какво написа той:

Калин Стоянов: Да променяме днешния ден към добро с енергия и силна вяра. Нека пребъде България!

"Честити 146 години свободна България! Трети март е символ на свобода, вяра и надежда за бъдещето. Нека продължаваме да се чувстваме свободни, но и отговорни! Да променяме днешния ден към добро с енергия и силна вяра. Нека пребъде България!". Това написа вътрешният министър Калин Стоянов във Фейсбук по повод годишнината от Освобождението на България, цитиран от БТА.

Драматургът Боян Папазов: През 1991 г. БСП искаше 3 март за национален празник заради връзката с Русия

БСП искаше 3 март за национален празник заради връзката с Русия при обсъждането в 7-ото ВНС. Това каза пред БНР тогавашният народен избраник Боян Папазов от СДС, известен наш драматург и сценарист.

Ген. Съби Събев: Няма основания да се иска оставката на министър Тагарев, защото причините са изцяло политически

Днешният ден е Национален празник и е редно да си спомним с благодарност за всички, които са загинали за нашата свобода – сред тях има украински, финландски, руски и други войници, които са служили в Руската императорска армия. Това заяви в „Добро утро, Европа“ военният експерт ген. Съби Събев.

Росен Желязков: Днес е ден за памет, благодарност и национална гордост

"Днес е ден на памет. Да благодарим на българските опълченци, да благодарим на всички руси, румънци, беларуси, украинци, финландци, сърби, черногорци, които са напоили българската земя с кръвта си. Днес не е ден за политически спекулации, не е ден за политическо злободневие, днес е ден за памет, благодарност и разбира се национална гордост". Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков пред журналисти в град Шипка, където, в храм-паметника “Св. Рождество Христово”, беше отслужен благодарствен молебен от Старозагорския митрополит Киприан.

Стотици българи се събират край Паметника на свободата на връх Шипка, за да отбележат националния празник на България

По повод 146-ата годишнина от Освобождението на България стотици българи от двете страни на Балкана се изкачват по стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка, за да отдадат почитта си към загиналите герои.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 4 Отговор
    Плевелски честити ли ни празника? А онова, на което родината му била Труция? Изобщо, къде се скриха днес всичките тия?
  • 2 Всичко, което разделя българите

    12 28 Отговор
    трябва да се махне!
    МОЧА, 3-ти март, ул. Московска, улица Граф Игнатиев и още хиляди подобни простотии !

    Коментиран от #13

  • 3 Ломския

    9 2 Отговор
    В София намериха мъртва жената на земеделец от Врачанско, случаят се пази в тайна

    Коментиран от #25

  • 4 Дрът русофил пита

    12 19 Отговор
    Абе понеже ние веем руски знамена, да питам Кремъл ще свети ли днес в българските цветове?

    Коментиран от #22

  • 5 Националният празник беше опорочен !

    12 16 Отговор
    На Шипка се развяваха партийни знамена на „ Възраждане“!
    Нашите еничари яхнаха и Националният ни празник!
  • 6 Маскаль

    10 16 Отговор
    Маскалите много народи са „асвабадили“
    Не е само българският !
  • 7 В Сан Стефано и Берлин

    12 20 Отговор
    не е имало нито един български представител!
    Пряко доказателство, че руснаците са ни готвили за Задунайская губерния!

    Коментиран от #14

  • 8 Бг малоумник

    12 22 Отговор
    Само малоумник може да си мисли, че след цели 12 руско - турски войни за Проливите на Босфора, руснаците са дошли да ни "асвабаждават".

    Коментиран от #15

  • 9 РЕД И ХАОС

    13 12 Отговор
    Плевен и храма Александър Невски, са по-важни от Шипка. Шипка е за да ни разделя от Русия. А опълченци без Русия нямаше да има. Русия 20 години по-рано се е отказала от проливите и от външната политика, затова продава и Аляска. Александър Втори не иска да води външна политика, омерзен от Европа и тогавашното НАТО-ЕС - Виенският конгрес. Но руснаците омерзени от новините за кланетата, и искат да помогнат на християни - при това православни. Българите са последните християни без собствена държава на Балканите. Русия договаря Сърбия и Гърция. В последният момент западните държави се отказват от Гърция, но Русия не, има няколко кораба до Гърция. И турците признават Гърция. Турция и Русия много пъти са съюзници. Дори когато Русия обявява войната за нашата свобода. Руският народ, пък и либерална Европа настоява руският цар да спаси българите. Русия и руснаците създават нашият език и култура, нашето образование и нашите очи към българщината. Още в средата на 19 век, дори със съдействие на турците, защото до тогава сме били славяноезични гърци, можещи да учат само в гръцки училища и да посещават гръцка църква. Но Гърция вече е суверенна и е жадна за територията поне до Стара планина, а чрез Паисий - Орбини и Венелин, Априлов, ..., турците си гарантират тези територии пред гърците. Да, Русия окупира тези територии, с българите, за да ги пази от кланетата. Левски и Ботев щяха да са гърци ако не бяха Русия, и щяха да се борят за Гърция. Окупационният корпус е бил на

    Коментиран от #19

  • 10 хххх

    6 6 Отговор
    Гледа супер см0тано.
  • 11 Кой идиот от Брюксел

    5 13 Отговор
    взе тази путинофилска територия в ЕС и НАТО ?
  • 12 Руската шизофрения

    14 18 Отговор
    Самите те живеят в свинарник, тръгнали другите народи да оправят.
  • 13 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Всичко, което разделя българите":

    А нещо за онази неетническа партия?
  • 14 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "В Сан Стефано и Берлин":

    Ами що не отиде пра-пра-пра дядо ти? Сигурно, защото с цървули не са пускали в Берлин.
  • 15 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Бг малоумник":

    Нас ни освободиха. Вас ви изгониха, ама не всичките.
  • 16 146 години свободни от робство

    17 6 Отговор
    Шапки долу за хилядите загинали, и браво на родолюбците, изкачили днес Шипка
  • 17 146 години свободни от робство

    13 6 Отговор
    Шапки долу за хилядите загинали, и браво на родолюбците, изкачили днес Шипка
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 15 Отговор
    В момента тече организирано, широкомащабно промиване на мозъци от руските слуги в "суверенна" БЪЛГАРИЯ.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 10 Отговор

    До коментар #9 от "РЕД И ХАОС":

    Плевен е отнесен от пороя предизвикан от руснаците които заприщват с бентове трите реки минаващи през града и след това бентовете са взривени.
  • 20 България🇧🇬

    16 7 Отговор
    Румен Радев Български призедент Обичан от Народа☝🇧🇬 !!!
  • 21 Гост

    3 6 Отговор
    ....но не от всички!!!
  • 22 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дрът русофил пита":

    ...не няма да свети ,в бълг.цветове ,защото ....те дойдоха ,да ни ОСВОБОЖДАВАТ ,сега да не сме още с чалми,и фесове,а не НИЕ ТЯХ!
  • 23 Казуар

    2 10 Отговор
    Благодарение на европейските велики сили България не е станала част от руската империя, губерния, като други страни около Русия.

    Коментиран от #24

  • 24 Аха

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Казуар":

    Благодарение на Англия, която натиска Русия, България е орязана и Сан Стефанският мирен договор отменен! Безродници!

    Коментиран от #26, #28

  • 25 Град Лом

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ломския":

    Кой ломски си ве , капутино ?
  • 26 Казуар

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Аха":

    Но не е станала руска губерния, и Русия не е стигнала до топлото море.

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 мдаааа

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Аха":

    Благодарение на Россия , сега МаСедония мрази БАлгария ...

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Благодарение на Русия

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "мдаааа":

    сега не си ханъма! Виждам, че ти е гадно.

    Коментиран от #38

  • 30 Не лъжи

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "мдаааа":

    Според Санстефанският договор за който е натискала Русия, Македония е в България! Според Берлинският договор, с който орязват България под натиска на Англия и Австро-Унгария, Македония е отрязана от България! Безродници!

    Коментиран от #31

  • 31 мдаааа

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Не лъжи":

    Орбане , Ти ли си ве ?! Империи вече , нема ,... Е па - нема !!!

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ТаУмВзе

    4 5 Отговор
    Импийчмънт и затвор за рублоподлогата и крадливите му банди.
  • 34 Отец Дионисий

    4 3 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол