Last news in Fakti

22 Март, 2024 05:49 1 832 19

Керемедчиев: ЕС даваше добър живот на своите граждани, но иде затягане на коланите

  • милен керемедчиев-
  • европа-
  • сащ

Европа беше икономически колос на глинени крака, смята бившият зам.-министър на външните работи

Керемедчиев: ЕС даваше добър живот на своите граждани, но иде затягане на коланите - 1
Снимка: Фейсбук

Не трябва да подценяваме европейските избори. За съжаление, ако българската конюнктура покаже, че отиваме на избори 2 в 1 или пък ще има национални парламентарни избори преди европейските, това наистина може да окаже голямо влияние върху избирателната активност.

Това каза пред "Фокус" Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Той предупреди много внимателно да наблюдаваме процесите, които се случват в Европейския съюз.

Милен Керемедчиев подчерта, че европейските избори са много важни: "Виждаме една много сериозна тенденция за противодействие на неолибералната политика, която властваше в Европа. Всъщност тази тенденция тръгна от САЩ. И виждате много сериозната антимигрантска вълна, която нараства като риторика в предизборната кампания в изборите в САЩ. Тази вълна в момента залива и Европа и вече имаме показатели за всичко това, което се случва".

По думите на Керемедчиев досега Европа е живяла много охолен и безпроблемен живот: "Европейският съюз е една от основните водещи световни икономики, която даваше добър живот на своите граждани. Но това беше един икономически колос на глинени крака. Европа плащаше за своята безопасност и за своя охолен живот на всички други около нея фактори – плащат на САЩ за защита, охрана и въоръжение, за да може да опазва границите на Европейския съюз, защото без САЩ НАТО не съществува, в последно време плаща на Турция, за да спира мигрантите, на Египет също да спира мигрантите, на Афганистан пък да приема репатрирани мигранти. Т.е. Европа плаща за всичко, за това свое охолство, но този период вече свърши", отбеляза той.

Като причина за това Милен Керемедчиев посочи войната в Украйна: "На прага ни имаме сериозна война, която се разраства, и една държава Русия, която за последните две години премина изцяло на военновременни нива за своята икономика. Русия харчи 30% от своя брутен вътрешен продукт за армията си или съпътстващи военната операция дейности. Европа и европейски страни, всъщност за това и бившият президент Тръмп е толкова активен в своите предизборни речи, Европа до момента изоставаше в това да харчи пари за своята отбрана, повече разчиташе, пак казвам, на външните фактори. Оттука нататък обаче този отрезвяващ душ вече дойде, и се заговори за еврокомисар по отбраната, заговори се за това Европа да започне да отделя средства за директна помощ на Украйна, тъй като се видя, че тези 62 милиарда долара, които бяха обещани от САЩ, по-вероятно е да не дойдат поради предизборната ситуация се в САЩ и кампанията, която се води. Т.е. Европа първо, трябва да бръкне и извади тези 62 милиарда, второ, се вижда, че всяка една страна-членка допълнително изважда от допълнително средства, за да подпомага Украйна. Т.е. в един момент се оказа, че конфликтът в Украйна стана европейски и световен.

Според бившия зам.-министър на външните работи САЩ си измиха ръцете и оставиха Европа да с занимава с този въпрос: "Всъщност това пък беше звънецът, който събуди в европейските чиновници, които казаха: "Да, ние осъзнаваме, че оттук нататък трябва да се харчат много повече средства за отбрана и защита, да се мисли за европейска армия, да се мисли за повече купуване на въоръжение, вдигане на бюджети за отбрана и т.н.“. Това означава обаче две неща: Или Европа ще започне и има вече такава идея, да се тегли общоевропейски дълг, който да бъде гарантиран от всички 27 страни-членки, т.е. да се вдигне задлъжнялостта на всяка една страна-членка на Европейския съюз, или затягане на коланите. Т.е. този охолен живот, за който ние говорихме последните години, вече няма да е реалност. А има вече изказвания и на евродепутати, които казват: Европа рано и късно също трябва да премине на военновременни нива на своята икономика".

По думите на Милен Керемедчиев оттук нататък е много вероятно нашите права и привилегии, които сме имали като европейски граждани, в един момент да започнат да намаляват: "И тук вече е сериозният проблем по какъв начин особено младата поколение, което е настроено по-либерално, по-революционно, по-искащо от своите правителства, ще възприеме тази идея, и доколкото това ще доведе до сътресение вътре в Европейския съюз относно протести, изцяло социални, поради ограничаване на социални блага, които до момента е имало".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булекзит

    64 1 Отговор
    34 години само стягаме коланите. Резервът на България ще се управлява пряко от ЕЦБ с прием на пропадналото евро и цифровия концлагер. Българският народ е мизерствал 34 г., за да може неизбирани бюрократи от ЕЦБ и ЕС да харчат парите ни. А след енергийната катастрофа описана от дебатите вчера в НС, ни чакат глад, мизерия и студ. И много незаконна сеч, купуване на свещи, копане на незаконни кладенци за вода. Никога, никога в цялата ни история не е било: глад за качествена храна, жажда за качествена вода и енергийна мизерия за 70% от населението. Унищожихте България, за десерт реална опасност от ядрена катастрофа, гориво Уестинг, 7 и 8 блок Козлодуй, и неприбиране на ОЯГ.

    Коментиран от #4, #18

  • 2 Ъхъ

    35 1 Отговор
    Путин като ви спре и вазелина, тогава ще се озорите!
  • 3 Щото начело са

    42 2 Отговор
    едни американски пионки, затова.
  • 4 Сесесере

    7 41 Отговор

    До коментар #1 от "Булекзит":

    Да излизаме от ЕС и НАТО, да изпразваме магазините, затваряме границите, купуваме си по един Москвич, връщаме бай Тошо и почваме да цъфтим и връзеаме!

    Коментиран от #8

  • 5 Софето

    35 5 Отговор
    Повечето обикновени граждани не сме усетили такова нещо. Единствено слушаме за ограничения, криви краставици, зелени сделки, бисквитките по сайтовете и джендър идеологията. Чак такава простотия няма и в САЩ!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дреме

    21 1 Отговор
    ми за каруците има самолети, хеликоптери, скоростни влакове. Важно ми е здравето: качествена храна, чист въздух, вода и отопление, мир, чисто море, реки и язовири, много гори..
  • 8 Накозен американец

    45 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сесесере":

    България НИКОГА не е била равнопоставена членка в НАТО и ЕС. Приеха ни на принципа на прилапването и от тогава само доене. В ЕС сме, ама извън Шенген. В НАТО сме, ама само да ни ползват за плацдарм и да прелитат и преминават само с едно уведомление!
  • 9 Ха ха ха

    32 1 Отговор
    Нищо не е давал ЕС, а либерастката евробюрокрация пилееше парите на евроданъкоплатците наляво и надясно.Сега като ги натирим положението ще се подобри. И безчислените навлеци-гости също ще натирим.
  • 10 Празни приказки!

    43 0 Отговор
    Ей политически мишоци и слугинаж, казвайте нещата такива каквито са! Кажете кой нарочно прави всичко това и защо!? Имало пари да се плаща на всички, има пари да борим измислени пандемии, има пари за обречени зелени политики, има пари за разпространение на хомосексуализъм и други перверзии, има пари за вкарване и докарване на милиони външни паразити, има пари за многомилионен апарат от чиновници и паразити, пари има за репресивен апарат, а накрая е затягаме колани, защо?
    Самодоволен и циничен човекоподобен излишък управлява, докато не се самоизяде и колелото се завърти отново няма да се оправят нещата!!!
  • 11 1234

    40 0 Отговор
    Абе тия евроатлантици не се ли усещат, че войната обслужва изцяло интересите на САЩ?
  • 12 ха ха

    28 0 Отговор
    2% живеят добре , останалите сме в ерата на феодализма , колкото до войната , ако разоражът украйна вместо да я воражават , и русия ще отстъпи , а с идиотските забрани и наказания се лишиха от ресурси за икономиката си

    Коментиран от #13

  • 13 Само

    0 14 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха":

    €врото ще Ви оправи !

    Коментиран от #15

  • 14 Милен е

    26 2 Отговор
    Мазен, самодоволен тулуп, типичният крадлив апаратчик, станал милионер от участието си във властта! Днес ми се прави на пророк, като назовава истини, които за нас бяха очевидни още преди 10 години, но които той прозря едва днес! Но пак него канят по телевизиите да мъдрува - мазния продажник.
  • 15 ха ха

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Само":

    оправянето е невъзможно
  • 16 Айде и тоя

    23 0 Отговор
    Европа трябвало да се бръкне и да даде 60 млрд на Украйна...а защо трябва?!?!
  • 17 резервист

    13 1 Отговор
    Самодоволна и заради това сляпа Европа! Тя нямаше външни врагове, получаваше суровини в изобилие и имаше големи пазари. Докато съществуваше конкурентния социалистически строй, капиталистическа Европа се стремеше да направи животът на гражданите си по-примамлив. Конкуренцията беше унищожена и правата и свободите на гражданите престанаха да се считат за толкова важни. Съответно социалното напрежение почна да расте.
    Големият "батко" отвъд океана затъва в проблеми от всякакъв характер и както му е обичай гледа да ги прехвърли на "съюзниците" си. Резултатът от спретнатата от САЩ "арабска пролет" беше нарушени икономически връзки и емигрантска вълна. Създадените не конкурентни предимства изтеглят водещи производства от Европа в Америка.
    Замисленият като съюз на суверенни държави ЕС заприличва все повече на бившия Съветски съюз. Управлява се от бюрократи с все по-ниска подготовка и все по налудничави идеи. Ограничаването на суверенитета е станало самоцел.
    Зелената сделка в същност довежда до нарастването на печалбите на ограничен кръг хора и огромни проблеми за останалите.
    И естествено, откриха Врагът! Липсата на оригинално мислене ги доведе пак до Русия. Както обикновено. То не бяха ругатни, то не бяха санкции. В простотията си стигнаха до там да подтикнат Украйна към война, която можеше да бъде избегната. Вече се проля много кръв - руска, украинска и наемническа. Снабдяването с модерни оръжия на Украйна, с които тя още не може да си служи сама доведе на бо
  • 18 Евалата за коментара

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Булекзит":

    Направо им размаза фекала на лицето!
    Лошото е, че толкова стягахме коланите които се скъсаха.Ии сяаааааа кво праймм?
  • 19 Чочо

    5 0 Отговор
    Т.е. ние ще го преместим на поредната дупка.
    Защото това благоденствие ,никога не ни е засягало.
    Е...само нашите политици и олигарси "мажеха филийката с масло".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове