Last news in Fakti

31 Март, 2024 08:48 2 109 51

Реакции! Президентът избра за служебен премиер Димитър Главчев

  • димитър главчев-
  • румен радев-
  • служебен кабинет-
  • служебно правителство

Държавният глава Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията, а вчера му възложи да предложи състав на служебно правителство в рамките на седем дни

Реакции! Президентът избра за служебен премиер Димитър Главчев - 1
Снимка: БГНЕС

Решението на държавния глава Румен Радев да определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър- председател предизвика реакции сред политиците.

Димитър Главчев е част от номенклатурата на ГЕРБ. С цялото ми уважение към него, ясно е, че е партийно лице, заяви премиерът в оставка Николай Денков преди началото на днешното Отчетно-изборно събрание на "Продължаваме промяната". Той бе категоричен, че това, което се очаква от служебния кабинет по Конституция, е да проведе честни избори. Това, разбира се, ще зависи много и от състава на Министерския съвет, особено от министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление, отбеляза той. Видяхме какво се случва при предишни избори, така че се надявам добросъвестно да бъде свършена точно тази задача, заяви Денков.

Ние не се бъркаме в служебни правителства. Нямаме президент, откакто свърши мандатът на г-н Плевнелиев. Това заяви пред журналисти народният представител от ГЕРБ-СДС Тома Биков. „Това, което чух е, че той е бил единствената възможност“, посочи Биков и допълни "текстовете, които бяха приети като промяна в Конституцията, бяха предложение на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Димитър Главчев, когото познавам, е един изключително отговорен и принципен човек. Надявам се да свърши съвестно задълженията, които поема и да проведе едни честни избори, които са в полза на всички политически формации. Това заяви пред журналисти председателят на СДС Румен Христов. Доколкото разбрах от президента, той е единственият, който е приел тази тежка задача. Второ – право на президента е да избере измежду десетте посочени лица, които биха могли да заемат тази позиция, кой ще бъде избраният“, каза Христов.

Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ, коментира пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков преди началото на днешното Отчетно-изборно събрание на партията. Наши политически лица в този кабинет не трябва да има в никакъв случай, добави той и посочи, че ще следят много внимателно избора на министри. Според Петков следващите министри на вътрешните работи и на електронното управление ще покажат в каква посока ще се движат – ще има ли купен вот и дали пак ще бъдат "изгорени" 400 хиляди гласа на българските граждани.

Благодарение на "Продължаваме промяната - Демократична България" ще имаме служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС, защото те работят изключително добре в синхрон. Това каза лидерът на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов пред журналисти. Предложението за възможен кандидат за министър-председател беше на ПП-ДБ, промените в Конституцията, които бяха направени са също по тяхно настояване, посочи Костадинов и допълни, че идеята да се включи председателят на Сметната палата също е била тяхна.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) върнаха Бойко Борисов на власт, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Севлиево, където присъства на общинска конференция на партията. Кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев е 200 процента ГЕРБ, смята Нинова и допълва, че той ще прави това, което му нареди Борисов.

"Продължаваме промяната - Демократична България" даде списъка с кандидати за министър-председател на президента, всичките свързани с ГЕРБ. Това написа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и допълва, че Димитър Главчев е заел този пост преди няколко месеца с гласовете на ПП-ДБ.

Вчера държавният глава Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията, а днес му възложи да предложи състав на служебно правителство в рамките на седем дни.

Ще се стремим към избори "две в едно", каза пред журналисти кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. Ще търся министри, които са експерти, равно отдалечени от всички политически сили, подчерта той.

След промените в Конституцията за служебен премиер държавният глава можеше да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Така Димитър Главчев ще стане първият служебен премиер по новите правила.

Конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    52 4 Отговор
    Президентът няма избор‼️
    Б.Б. Д.П. и Кирето решиха да избира само между няколко политически назначени лица, а повечето се отказаха! И с право , кой ще зареже шестгодишен мандат за да е два месеца служебник ❗ Оня де Буци му дърпА ушенцето сега е ЕДИНСТВЕНИЯТ склонЕн ❗

    Коментиран от #17

  • 2 Както се казва

    45 4 Отговор
    Каквото посееш, това ще пожънеш ! Да им е честита новата придобивка, ха ха

    Коментиран от #4

  • 3 Разбира се

    16 2 Отговор
    и двамата са в групата на изтребителите! Добро решение
  • 4 Още

    36 2 Отговор

    До коментар #2 от "Както се казва":

    Хитрата сврака - с двата крака.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Демократ

    37 7 Отговор
    Браво,тези нахалници нямат мярка в лъжите и унижаването на хората,като ги правят на глупаци. Главчев падна от крушата и няма нищо общо с Герб и Борисов. Това,което се разиграва в момента,доказва,че задкулисните сценарии за запазване на мафиотското статукво са правени от професионалисти. Схемите са непробиваеми. Веднага назначиха на отговорните постове верните хора,които в определения момент ще изиграят най-важната роля за пълния контрол на държавата. Нечестните и фалшифицирани избори са най-важната част от този сценарий. После сценаристите казват,че хората са ги избрали на свободни и демократични избори. Отсега обаче е нагласен резултата, за да не се промени нищо. Главчев има богат опит,ама лъжците казват, че няма нищо общо с Герб. БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! 34 години въртене в кръг с нечестни избори,нечестно избран парламент, правителство и т.н. Няма мърдане! Хората затова не гласуват, защото няма честни избори и гласът им не се отчита правилно. Как ще излезем от тази вакханалия, в която ченгесарската мафия владее всичко? Народе,събуди се!

    Коментиран от #40

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Румен

    18 34 Отговор
    Най добрата инвестиция на Путин е Радев
  • 9 мхаа

    27 9 Отговор
    Да ни е честит Главоч Главчев Герблавчев.
  • 10 Благородният Гаргамел

    19 1 Отговор
    чакайте продължение
  • 11 Майорс

    22 4 Отговор
    Господс пт кослицията нс провалите , ксквото посвхте това и ще пожънете! Така е когсто имате длаби юристи брз нито един трудов стаж и съграждани на Прокопиев!И стига сте се оплаквали от министри , публично просто Киро каза че "Ала бала с машините спечелихме изборите"!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 РАДЕВ

    15 7 Отговор
    Клекна пред Бойко....
  • 14 Герен

    20 5 Отговор
    ВСЕ УСМИХНАТ С НАСТРОЕНИЕ ЕХИДНО РАДЕВ ГИ ПРИЕМА И СТИСКА РЪЦЕ. ПО ЕДНО ВРЕМЕ СТИСНА юмруче, НО НИЩО НЕ СТАНА. ИМАМ ЧУВСТВОТО,ЧЕ ТОЯ ТЪРСИ НЯКОЙ ДА МУ СВЪРШИ РАБОТАТА. ТОЙ САМО ДУМИ И НИЩО. МУТРИТЕ СИ СТОЯТ ГРАБЯТ ДЕЛКАТ СИ И ПИЯТ МАЗНО КАФЕ. А ИМАХ НЯКОГА НАДЕЖДА.
  • 15 РЕАЛИСТ

    16 2 Отговор
    На някой от предците му , трябва да са викали Главчо, за да носи такава фамилия.
  • 16 Мафиоти

    8 11 Отговор
    Сглобката Борисов/Радев е в ход !
  • 17 ЩО ЛИ БСП ДРУГАРИТЕ

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Нямат кадри по върха на властта......

    Коментиран от #34, #35

  • 18 Ний ша Ва упрайм

    5 4 Отговор
    все ощи има мъже като Маджара по нащи земи наред с меките китки и парапетни любовчии

    Коментиран от #22

  • 19 Чума

    15 5 Отговор
    С това назначение президента се гаври с ПП и Нинова! И той и герберастите са хора от онова време, старателно и професионално подбрани от 18 годишни и подготвяни за демокрацията и честния бизнес! Може да се конкурират, но са от различни секции на един номенклатурен инкубатор - кой от ДС, кой от РУМНО, няма такова значение, когато се появи трети субект, който не е от тях, обединяват се и го ръфат! Всички са с досиета от службите и ВКР! Отдавна се подготвяха да стават капиталисти и децата на номенклатурчиците и партийите започнаха да цитират Чърчил, и, че демокрацията не била съвършена, но нищо по хубаво не било измислено. А такива като Бойко и Румен... Когато средношколците наближиха 18 години, по гимназии и техникуми плъпваха инсектори от милицията, ДС и Детска педагогическа стая, привикваха отличниците, виж какъв подбор и им обещаваха да ги уредят в Симеоново, за пожарникари и т.н., като КДС - кадри на ДС! Честните отказваха, а такива много и не ги търсеха, ясно защо. ,,Амбициозните" кариеристи и мрасници си проличаха с времето. Другарят ми по чин се върна, сподели за какво ги привикват и каза, че отказал с мотива да не го утрепят някъде, както по филмите! Други станаха ,,хора" в бизнеса и политиката, както управляващите главочи!
  • 20 Цирк Зайчарски

    14 4 Отговор
    По скоро, недомислените конституционни промени принудиха президента да назначи председателя на сметната палата, за служебен премиер. Тъй като въпросният наш човек е от ГЕРБ, предстоящите избори ще бъдат меко казано нагласени в полза на ГЕРБ, освен това, като председател на сметната палата, ще трябва да проверява имотната декларация на служебния премиер.
  • 21 ПАРЛАМЕНТА РЕШАВА

    21 3 Отговор
    Радев изпълнява.....
  • 22 ПРОПУСНА

    3 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ний ша Ва упрайм":

    Червените ГЕЙЧЕТА ...
  • 23 Радев

    11 11 Отговор
    Изпусна момента като любимец и спасител на хората, скоро отива във забраваа
  • 24 Гацо Бацов

    5 2 Отговор
    В кочината нищо ново! Докато смъртта ни раздели.
  • 25 Доротея

    4 5 Отговор
    Не е нужно да коментирате, фотоса е показателен, вижте щастливо - благодарната, признателна физиономия на другаря Главчев! Този човек е роден да бъде изпълнител и работи вярно за лидерите, което за него е най висшето щастие! Изгони Нинова от залата, защото критиува лидера Борисов! Погледа му е същия, като на простоватия ординарец от Крадеца на праскови, когато чакаше похвала от полковника за работата си в градината! Смирен, преклонен, чака погалване зад ушите и похвала! В армията го постави на телефоните, да оформя документацията, брои, записва и докладва точ в точ! Да, де - този е счетоводителка!
  • 26 Мунчо

    6 8 Отговор
    Радев е поZор
  • 27 мммда

    5 4 Отговор
    И тоя път, ще има ала-бала с президента, но с герб.
  • 28 Най жалкото е

    16 2 Отговор
    да ги гледаш тия нещастници, как обвиняват президента, за своите нескопосани дела! Колко трябвва да си гьонсурат и да имаш очи да се покажеш, пък даже и най гнусно и нагло пак да лъжеш? С всеки изминат ден, отвращението към шарлатаните и измамниците, ми става все по голямо!
  • 29 Ха ха ха а така

    10 1 Отговор
    Какво удоволствие е , да слушаш жалкия вой на жълтоповетни непотребници, осъзнали как сами са се прее......... направо густо и половина .
  • 30 малко фактийййй

    11 1 Отговор
    Голям рев ще падне от Сульо , Пульо и Лодкаря , че няма вече ала-бала с президента и флашчици за парламента . Пепейкодебейците направо си отекоха в канала ..........
  • 31 нннн

    8 2 Отговор
    Пепетата мечтаеха академикcop.сденков и цялата му банда да останат и да се погрижат за ала-бала избори.
  • 32 Тъй тъй

    7 2 Отговор
    Подмянаджийте са новите комунисти , и като такива , от тях само рев и вой и нищо друго не може да се очаква .
  • 33 Извиха ръцете на институциятапрезидент

    8 3 Отговор
    И не само. Трябва да избира служебен премиер от група поставени лица. Повечето хора не го знаят това и сега ще тръгнат статии - Президента избра човек на ГЕРБ и сега пак те ще правят избори. Конкретно на другаря Радев не съм фен, но изглежда най-читав от всички.

    Коментиран от #42

  • 34 РЕАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "ЩО ЛИ БСП ДРУГАРИТЕ":

    То си цъфнал и си вързал, като не управляват БСП. Девета дупка на кавала си в Европейския съюз.
  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "ЩО ЛИ БСП ДРУГАРИТЕ":

    Щото не знаеш, че
    Р. Радев е кадър на БКП❗
    Б. Борисов е кадър на БКП❗
    А. Атанасов (ген.) е кадър на БКП❗
    Х. Бойкикев е кадър на БКП❗
    Да продължавам ли ❓
    Списъкът е доста дълъг 😉
  • 36 Чума

    2 6 Отговор
    Радев е главоч и се е обградил само с главочи! ПП му вдигнаха топката и той им тегли здрав кагебейски шут! Те много умело изпозваха рейтинга му преди 2 години, уж негови хора и се намърдаха на власт! Това Кирил нарече ,,ала - бала", тоест, че заигравката с президента е била неискрена, поради което той, излъган и осъзнат гневно ги нарече ,,шерлатани"! А не някакви манипулации с машини и простотии! Там президента не е намесен!
  • 37 Хронология

    2 1 Отговор
    Помните ли кой захапа президента че е мистър кеш, че е тъмна институция пълна с много кеш? И как направиха договорката и всичко се потули? Сега това е резултата!
  • 38 Ама разбира се!

    3 2 Отговор
    Разбира се, че ще има недоволни. Щом не са избрали теб или твоя човек ще си недоволен. Ако всички бяхме за един кандидат щеше да е ненормално. В Русия го правят през 6 години.
  • 39 Ако бяха пичове

    2 2 Отговор
    ПП-то и ДБ-то щяха да се острижат нула номер.

    Коментиран от #41

  • 40 хмм

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Демократ":

    Да не се гласува, защото няма да ти отчетат гласа, е велика ГЛУПОСТ! Високата избирателна активност прави манипулациите още по-трудни!

    Коментиран от #45

  • 41 между другото

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ако бяха пичове":

    Не си добре!
  • 42 мн си елементарен

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Извиха ръцете на институциятапрезидент":

    Кой отмени машинния вот на местните избори в 6 без 5?
  • 43 Този

    2 0 Отговор
    Ужас! Кога ще се отървем от ГЕРБ?

    Коментиран от #44

  • 44 Докато трябваше да се отърваваме

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Този":

    от ГЕРБ и ДПС, ни натресоха ПП и ДБ! И това всичко е възможно, защото голяма част от народа, мрази мисленето!
  • 45 Демократ

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "хмм":

    Трябва да принуди Парламента да приеме изборен закон,който гарантира честни избори. Като гласуваме за никого какво постигаме- правят си каквото искат. Имат си техния ЦИК,който узаконява беззаконието, наречено избори . Политическата кочина трябва да се изрие.

    Коментиран от #50

  • 46 за първи път

    2 0 Отговор
    в Българската история ще имаме Министър- председател доказан тъпан@р !

    Коментиран от #47

  • 47 Е как за първи път

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "за първи път":

    До сега какво имахме? Ами баце преди това, какво беше? Примери много.

    Коментиран от #48

  • 48 прав си

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Е как за първи път":

    Но баце в началото не бе разпознаван като тъпанар освен познаващите го, а сега всички разпознаваме бъдещия премиер като тъпанар! Преди да встъпи в длъжност!

    Коментиран от #49

  • 49 Не е разпознаван от тъпанари

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "прав си":

    Същото е и с киро и асен! Всички останали, ги разпознават от самото появяване. Умните хора, гледат действията, а не приказките и пропагандата.
  • 50 Ами..

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Демократ":

    Имахте мнозинство, защо не го гласувахте?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове