Last news in Fakti

8 Април, 2024 12:07 1 513 15

България има нужда от пълноправно, а не половинчато участие в Шенген

  • ес среща с балканите-
  • eu meets the balkans-
  • форум-
  • соломон паси-
  • илхан кючюк-
  • алва фин

Лидери от Балканите дискутират интеграцията на Западните Балкани в ЕС

България има нужда от пълноправно, а не половинчато участие в Шенген - 1

За България единственият начин напред е пълноправното членство в Шенген. „Ние не сме полудържава и не приемаме полушенген“, каза по време на официалното откриване на форума „ЕС среща Балканите“ в София съпредседателят на АЛДЕ Илхан Кючюк.

„Причината именно София да е домакин на високопоставената среща за трета поредна година е, че България има традиции и институционална памет и уникален етнически модел, който направи така че войната да не се случи на наша територия и избрахме пътя на мира и членството в НАТО и ЕС. България през 2018 г. постави на високо ниво темата за разширяване“, припомни Кючюк.

Той изрази мнение, че днешният форум ще бъде още едно основание да повярваме в своите собствени възможности. Форумът вече е платформа за обмяна на идеи и за търсене на различни гледни точки. „Не сме правителство, не сме официална институция, а сме политическа организация, която представлява интереса на 70 партии в ЕС и извън него“, наблегна Кючюк в своето изказване.

„Днес трябва повече отвсякъде да си зададем въпроса искаме ли да продължаваме да сме в Съюз, който е разхлабен сам по себе си и бива обвиняван, че е доста малък и закъснял или искаме да сме организация, която да създаде ключова консолидацията на тези 27 държави и разширяване в посока на Балканите“, каза Кючюк.

Балканите вече не са център на световно внимание, както беше по време на кризата в Косово в края на миналия век. Това заключи председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси: „Днес на третата година от войната в Украйна, седмици след заявката на президента Макрон, че НАТО трябва да помисли и евентуално да изпрати войски в Украйна, ние трябва да си даваме сметка, че Балканите повече не могат да бъдат центърът на света“.

След Балканите фокусът пада върху Украйна, Турция, Молдова, Азербайджан. Ние не сме повече центъра на света и единството, което може да направим е да имаме обща амбициозна цел. Първо, което е нужно шестте държави на Балканите да се обединят така, че да приключат преговорите за присъединяване към ЕС до 2027 г., като няма значение коя държава кога ще влезе.

„Западните Балкани трябва да направят общ пазар, който да е по-тесен и по-задълбочен от този на ЕС, за да покажем на Съюза, че нашия Балкански потенциал работи много добре“ е мнението на Паси.

Нищо не пречи на Западните Балкани да се интегрират помежду си преди да са се интегрирали в целия ЕС. „Трябва да бързаме и трябва да си дадем сметка, че имаме и продължаваме да имаме един основен и противник и дори враг на ЕС в лицето на Русия. Ролята на връзката между НАТО и ЕС е като пъпната връв на нашата сигурност“, направи аналогията Паси.

Той обърна внимание и на факта, че в България ще се проведат избори „2 в 1“, т.е. за европейски и национален парламенти. „Това не е добре за европейския дебат, но с конференция като тази може да преодолеем тази лоша тенденция. Виждам тази конференция като откриване на кампанията за ЕП на господин Илхан Кючюк“, заключи Паси.

Икономическите и демографските ползи от присъединяването на държави от Западните Балкани към ЕС са огромни. Сред тях са увеличаване на БВП, подобряване на търговските отношения, както и обемът на инвестиции.

Държавите, които са се отправили към ЕС, включително Молдова, това са страни (както и Италия), които имат проблем със застаряващото население. Но те могат да предложат и много млади таланти. Интеграцията, от която ще се възползват бързо развиващите се страни, които могат да предложат млада работна ръка, ще са от полза за ЕС. Ще може да се конкурираме на много по-високо ниво, дори на световното ниво, спрямо периода преди интеграцията“, каза по време на своето изказване изпълнителният директор на Европейския либерален форум Алва Фин. Според нея присъединяването на държави от Западните Балкани към ЕС ще спомогне за развитието на уникални в световен мащаб индустрии. А това, от своя страна, означава, че ще се разчита все по-малко на авторитарни режими.

Противодействието на заплахите за мира и сигурността в света е интеграция и солидарност. "Днес повече отвсякога имаме нужда да бъдем обединени", каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел на форума „ЕС среща Балканите“.

Интеграцията в ЕС и европейското общо пространство на върховенство на правото, на общия пазар на стоки, хора, услуги и капитали е единственият жизнеспособен път за развитието на региона на Балканите. "Сложната геополитическа ситуация поставя пред всички нас множество предизвикателства. Тя подлага на риск европейската и световната сигурност", обясни вицепремиерът.

Много е важно да не губим от поглед необходимостта да продължи активната работа за противодействие на антиевропейската дезинформация и пропаганда, допълни Габриел, която отбеляза подкрепата на България за Украйна, Молдова и Грузия. През последните девет месеца е имало конструктивен диалог между България и Република Северна Македония. Постигането на пълна нормализация в отношенията между Сърбия и Косово е от ключово значение за стабилността и просперитета на целия регион. "България е и ще продължи да бъде надежден партньор на Западните Балкани по пътя на тяхната интеграция в ЕС", каза Габриел.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имаме нужда

    8 0 Отговор
    Ама , имаме и други нужди.
  • 2 Краварска медия

    15 0 Отговор
    Пасито требе да заминава по бързата процедура
  • 3 Тоя пак ли се появи

    8 0 Отговор
    Правилно, м@йн@та муна православието!
  • 4 Ужас безкрай

    11 0 Отговор
    Може да не сме полудържава и да не приемаме полишенген, но приемаме всякакви полуи-ди-о-ти да ни управляват цялата държава.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 шефа

    7 0 Отговор
    За тоя ..род и целия му род само трап с дълбочина два метра.
  • 7 Тодов Славков - Циганин Яшарски

    1 0 Отговор
    Добре, че Семит Паси го каза, всички да го разберат.

    Коментиран от #9

  • 8 Не може Пълноправно

    2 0 Отговор
    Западът строи сухопътни граници. Важното е, че ни взеха биометрични данни без наше съгласие (голямадемокрация и базови права) и ни подариха осъдени мигранти. Къвто им Шенгена, такава и; Конституцията, такова и еврокомунистическото им управление.
  • 9 По внимателно

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тодов Славков - Циганин Яшарски":

    не обиждай евреите - това същество е помак по майка, а ме еврей! мйка му е от Смолянско!
  • 10 бай Бончо

    6 2 Отговор
    Паси , ти може да искаш Шенген , ЕЗ ,ЕС , даже ЕС ЕС , може да искаш .Това не означава, че народа иска същото .Аз например искам да съм с Русия и традиционните ценности , ха сега де !
  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор
    Влечугото изпълзя и започна за съска против праволаславието !
  • 12 Кадир

    3 0 Отговор
    Мръсен Боклук е тоя на снимката.
  • 13 Путин

    2 0 Отговор
    Защо. Го. Показвате. Това. Мазнини. И. Гнусно. Евреиче
  • 14 Путин

    2 0 Отговор
    До. Мръсни. Евреин. Дано. Да. .пуснеш. шалом
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове