Last news in Fakti

26 Май, 2024 09:26 3 542 40

Продължава повишението на цените на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци

  • храна-
  • борса-
  • зеленчуци-
  • захар-
  • олио

Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 1,37 на сто до 2,140 пункта

Продължава повишението на цените на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци  - 1
Снимка: БГНЕС

Повишението на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната продължава и тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 1,37 на сто до 2,140 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 2,111 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Краставиците поевтиняват, като при тези от внос спадът е с 9 на сто до 2,13 лева за килограм, а при оранжерийните - с 4,8 на сто до 2,80 лева за килограм. Цената на оранжерийните домати също е по-ниска - със 17 на сто до 2,97 лева за килограм, както и на картофите - с 4,6 на сто до 1,44 лева за килограм.

Морковите поскъпват с 10,9 на сто до 1,32 лева за килограм, а зрелият лук кромид (внос) - с 12 на сто до 1,77 лева за килограм. Зелето продължава да поевтинява и тази седмица, като цената му стига 0,88 лева за килограм, което е с 10,2 на сто надолу.

Ябълките от внос са по-скъпи с 8,1 на сто до 1,74 лева за килограм, докато лимоните запазват цената си и се търгуват по 2,38 лева за килограм. Бананите отстъпват с 2,6 на сто до 2,67 лева за килограм, а ягодите (внос) - с 4,9 на сто до 4,06 лева за килограм. Цената на портокалите е по-висока с 4 на сто до 1,84 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 2,1 на сто до 10,96 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" - с 1,6 на сто до 17,18 лева за килограм.

Цената на киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) пада с 0,9 на сто и се купува по 1,16 лв. за кофичка от 400 гр., докато прясното мляко (3 процента масленост) поскъпва с 2,6 на сто до 2,33 лева за литър.

Пилешкото месо поевтинява с 0,8 на сто и се предлага по 6,60 лева за килограм, а яйцата (размер М) – с 3,2 на сто и се купуват по 0,30 лева за брой на едро.

Цената на ориза отстъпва с 0,9 на сто до 3,25 лева за килограм, а тази на лещата скача с 0,9 на сто и е съответно 4,32 лева за килограм. При зрелия фасул също се наблюдава поскъпване с 0,5 на сто до 4,16 лева за килограм.

Захарта отстъпва с 3,5 на сто и се търгува по 1,93 лева за килограм, а олиото поскъпва с 1,5 на сто до 2,73 лева за литър. Цената на брашното тип 500 тръгва нагоре с 1,5 на сто до 1,32 лева за килограм, докато тази на кравето масло (пакетче от 125 грама) е с 4,1 на сто по-ниска до 2,59 лева за брой.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    30 1 Отговор
    Щях да се учудя ако беше обратното.
  • 2 Зеленчуци който не яде

    18 5 Отговор
    Време за летни диета, на плажа не е за тюлени.
  • 3 герап

    39 2 Отговор
    Продължава понижението на заплати и пенсии.
  • 4 Пет

    40 4 Отговор
    лева кило домати си е живо скубане !
  • 5 електрошок

    32 1 Отговор
    Българите ги чака глать.
  • 6 ФАКТИ

    20 7 Отговор
    Просто българина трябва да се научи да се храни със сезонните продукти, сега не е домата, сега се яде връзки пресен лук и чесън по 1 лев връзката, марула по 1,50 и връзка репички по 1,50 а не пластмасов изкуствен домат само семки и твърд като дюла с вкус на гнило за 4 лева. Домата е юли месец като излезе на пазара българския розов и сладък месест домат, студен със сиренце в горещините отепало се е...

    Коментиран от #33, #40

  • 7 ПРЕЗ КОЛКО ПРЕКУПВАЧИ МИНАВАТ

    23 0 Отговор
    Държавната комисия по стоковите борси и тържищата ДА ПРОВЕРИ, СОБСТВЕНИЦИТЕ НА БОРСАТА ПРЕОТТДАВАТ ПОМЕЩЕНИЯТА ПРЕЗ 3 РЪЦЕ- И ЦЕНИТЕ СА ТОВА, КАКВА Е ДОСТАВНАТА ЦЕНА В БОРСАТА И КАКВА ИЗЛИЗА ЗА ПАЗАРА
  • 8 съвет

    39 3 Отговор
    След три години щавене и съсипия , как нещо ще поевтинее ?! Идва 09 Юни , мислете с главите си !
  • 9 ФЕЙК

    18 3 Отговор
    На борсите цените "падат" на пазара се ВДИГАТ. Паля семейния ТИР и тръгвам по борсите за евтинийка !
  • 10 Уви !

    39 4 Отговор
    Всичко поскъпна с ПЪТИ , само доходите ни се вдигнаха с проценти /за кого повече ,за кого по малко/ . Докато вЕрваме на сладки ,ама празни приказки по телевизора ,торбите с кеша отлетяха за екзотични дестинации ,а за нас остана да плащаме за взети безсмислени външни заеми ,за велоалеи ,за издумкани нахалост бюджетни пари ,за Драг кралици на красотата ,за тон боя и сто колчета /на Попа и Витошка/ за 1 200 000 лева /без ДДС/ ,за "златни арки" от АлиЕкспрес дето струват там 2 000 лв. ,ама ние ги плащаме по 50 000 лв. ,за колата и охраната на Кирцата /които трепят хора/ и пр. и пр. .
  • 11 Очевидец храбър

    34 0 Отговор
    Продължава повишението на цените на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци, в унисон с понижението на заплати и пенсии, изядени от инфлацията !!!
  • 12 НА КОГО Е БОРСАТА В ДРУЖБА СОФИЯ

    19 5 Отговор
    НА ГРУПИРОВКАТА ТИМ, ТОВА КАЗВА ВСИЧКО - МОНОПОЛ = НА ПАРИ АМА МНОГО
  • 13 Сандо

    37 3 Отговор
    Виновни са пенсионерите с тяхното увеличение на пенсиите.И Путин естествено,закъде без него - ТОЙ за всичко е виновен.Само нашите управляващи гледат мъдро и доволно от чекмеджетата.
  • 14 грубиян

    37 2 Отговор
    Кво се тръшка българина?! Скъпо му било! И по скъпо ще става ,който гласува за ШАРЛАТАНИ - ГЛАДУВА!!!
  • 15 лекуващ лекар

    24 2 Отговор
    След ТРИДЕСЕТ И ПЕТ години щавене и съсипия, как нещо ще поевтинее ?! Идва 09 Юни, мислете с главите си, но не с долните !!!!

    Коментиран от #16, #18

  • 16 що така

    29 3 Отговор

    До коментар #15 от "лекуващ лекар":

    Прав си докторе , 35 години са , ама последните три ... маменцето ни се ... ! Бюджета - празен , заеми - до уши , един пирон не е забит , една улица не е направена , една сграда /обществена/ нито е построена , нито е боядисана , навън ни се смеят , ние тука си псуваме и пак ... или не гласуваме , или .. кълвем на гола кука . Що така ?!
  • 17 Фен

    27 0 Отговор
    Няма значение! Важното е да налагаме санкции, да купуваме руски газ и уран през посредници, Сърбия да ни продават ток, произведен от нашите въглища. Путин вие като линейка из Кремъл, така сме го притиснали!
  • 18 Мъдев

    17 1 Отговор

    До коментар #15 от "лекуващ лекар":

    И лекарите са същите скубачи алчни лапачи
  • 19 Който не отглежда своя реколта за да

    22 0 Отговор
    Отглежда свои деца купува вносна реколта и гледа децата на другите
  • 20 Изглежда това е

    13 0 Отговор
    Изглежда това е Основната Цел на Реакционната Политика на Управляващите Политици в България през последните 30 години! Но явно Народа трябва да си подбере политиците! И не само да слуша техните Лъжи! Докато правят Друго!
  • 21 пенсионер

    24 0 Отговор
    Много лъжат нашите политици ,ама много. А па тия от ПП и ДБ ,те досега една истина не са казали. Ужким ни увеличиха пенсийките а то ,всичко толкова много скочи като цена ,че сега с ужким увеличените пенсии не можем да купим и половината от това ,дето го купувахме отпреди уж увеличението. Сега пак ни кандърдисват да гласуваме за тях. Няма да стане. Тоя път ,гласуването ще е без мене.
  • 22 БОКО ТИКВАТА БУДА БАРСЕЛОНСКИ

    12 6 Отговор
    Съсипа България. С тази всеобхватна корупция и кражби. Няма външни инвестиции и желаещи да развиват производство в България. Всеки знае че ще бъде притиснат и рекетиран от бухалки на Барба Ганьос. Трябват пачки за Мата Хари за Мис Потен потник и кохорта от гербави душмани. Да се спасява кой както може..

    Коментиран от #24, #26

  • 23 Механик

    7 0 Отговор
    Не ви вярвам. Преди седмица един анализатор тука анализираше мощно, че всичко е под контрол и жените бият ново дъно. Човека каза, че най-много са паднали цените на основните хранителни продукти, на зеленчуците и на горивата.
    На него вярвам аз!
  • 24 Хи хи

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "БОКО ТИКВАТА БУДА БАРСЕЛОНСКИ":

    Как ти ги роди акълът тези щуротии ? какво ли се чудя, без акъл , толкова !
  • 25 Какви цени, сортове

    12 1 Отговор
    влизат в статистиката. Сорт "Гергана", единствените краставици ставащи за ядене 6.50 в кварталния магазин. Домати изобщо не купувам, дори розови, над 2 седмици не се развалят, а при разваляне отвратителна миризма на риба, ГМО техники. С месо, сирене, кашкавал, мляко се справих, само от частни ферми. Но със зеленчуци и плодове огромен проблем да се избегне синтетиката. Навсякъде блъскат сухи вещества и химии. Да те е страх да пазаруваш, жената крещи и хвърля в кошчето.
  • 26 вониш , бе

    9 10 Отговор

    До коментар #22 от "БОКО ТИКВАТА БУДА БАРСЕЛОНСКИ":

    Абе троли , ми ББ го няма вече +- 4 години . Мислиш , че не помним какво беше докато той беше на власт , помним .
    Сега пак ще го върнем , защото за тези +- 4 години се убедихме , че тези които защитаваш не могат и патъците да му лъскат . Само с лаладжийство не става , само с крадене не става и само с ала-бала не става .
  • 27 ЧОЧО

    9 2 Отговор
    И какво като дойде 09.06.2024 и за когото да гласуваш са същите,една майка партията ги възпитала.Сития за гладния не мисли.
  • 28 Инфлацията и

    10 1 Отговор
    спекулата довършват държавата. С еврото една ябълка "златна превъзходна" ще струва 4 евро или осем лева, отделно че съмненията за синтетика и ГМО остават. Вече е психологически стрес да пазаруваш и ядеш. Преди 2.5 започна масовият геноцид в България. Доходите на обикновените българи вдигнати с 20%, инфлацията е минимум 60%, а при някои стоки и услуги минава сто процента. Минимум всеки българин обедня с 40%. Започна се от скъпи горива, санкции и оттам всичко по веригата. Но пък управниците си вдигнаха заплатите и доходите с 300%. Важното е, че ядем бръмбари, отровно зърно и химикали, а лозунгите на Троцкистите не спират от сутрин до вечер, Шенген и Евро, евро шенген,.
  • 29 Хахаха

    8 0 Отговор
    Хахаха няма инфлацията няма няма стоката просто е по скъпа хахахаха ако реалните данни излязат ще има голямо главоболие аххахаах всичко е фейк сега
  • 30 Как да го няма Бойко

    6 6 Отговор
    Че нали той 3 години люлееше в скута си всякакви "извращения". Три години след преврата срещу него, гласува с тях поголовно. Невинни няма, всичко е една нечистоплътна "договорка" и фалшифицирани избори. Не можеш да изтриеш 3 години ГЕРБ в НС и гласуване с ДПС, ПП, ДБ. Те управляваха заедно България ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ.

    Коментиран от #31

  • 31 Стамат

    7 5 Отговор

    До коментар #30 от "Как да го няма Бойко":

    Посмали малко ! Само 9 месеца гласуваха с ДПС и ПП , преди това ГЕРБ беше опозиция и го чегъртаха , а Бойко дори не беше в парламента. Не съм доволен от НЕ -коалицията , но тя показа арогантното , некомпетентно , мошеническо лице на ПП-ДБ. Това е достатъчно за тия с акъл да си направят изводите.
  • 32 И ГЕРБ

    7 4 Отговор
    се изложиха тотално, за съжаление. А Борисов можеше да е Орбан, но не му достигна смелост, време му е за Пенсия.
  • 33 Селянин

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТИ":

    Я , па ям какво то сам си произведа!
  • 34 Демократ

    6 2 Отговор
    Цялата верига за хранителни продукти от асоциациите до тържищата се владее от ДС агенти, които са си разпределили баницата България още преди 34 години и докато ги търпим, ще се гаврят с нас. Милиционерската школа в Симеоново ги е нароила много. В България няма нито пазарна икономика, нито свободна конкуренция, всички цени ги определят измислените държавни схеми. Държат парите, властта и контрола над всичко.

    Коментиран от #39

  • 35 Анонимен

    2 0 Отговор
    Добре ,де,от какъв зор,българина сякаш е цъфнал и вързал!
  • 36 Отврат

    1 0 Отговор
    Така ще е до краят на украинската авантюра.Едно голо ДАЙЙ...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Пенсионер

    4 0 Отговор
    Кой сега ще каже на НОИ, че месец юли 2024г., актуализацията на пенсиите ще трябва да бъде поне 20%. Да, ама не нали? Всички мълчат, дума не обелват. Така им изнася.
  • 39 КДС

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "Демократ":

    ДС сигурно ти е виновна и за градушката, къде се изсипа преди няколко дни над София. Стига сте говорили глупости. Като сте некадърни, сърдете се на себе си. ДС я няма от 1990г.
  • 40 Яяяяя

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТИ":

    Български отдавна няма, просто няма кой да работи, тук там някоя баба още е запазила старото семе ама и те вече не могат да отглеждат, годините пречат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове