Last news in Fakti

14 Февруари, 2014 09:10 3 378 8

Погром над Джумая джамия в Пловдив, шестима са ранени (обновена 15:50)

  • протест-
  • куршум джамия-
  • делата-
  • вакъфските имоти

Джамия е на път да стане прецедент за делата за вакъфските имоти

Погром над Джумая джамия в Пловдив, шестима са ранени (обновена 15:50) - 1
Снимки БТА

Напрежението пред Джумая джамия в центъра на Пловдив ескалира и събралото се множество нападна сградата с камъни, бутилки и бомбички. Част от прозорците бяха изпочупени, а  сладкарницата на джамията пламна след като вътре бе хвърлена самоделна бомбичка, съобщават сайтовете Plovdiv24 и Marica.bg.

Шестима души са пострадали при сблъсъците на протестиращите с полицията в Пловдив в защита на Карловската Куршум джамия. Това съобщиха от Центъра по спешна помощ в града.

На пострадалите е направен пълен медицински преглед. Шестимата пациенти са приети в болнично заведение, казаха още от Спешна помощ.

Две момчета са с тежки рани по главите, след като са удряни с палки от полицаите при сблъсъка с тях.

Има и едно момиче, което е с кървяща рана, в предната горна част на главата. Самата тя коментира, че е била ударено от полицаи.

Хиляди протестиращи от цялата страна се събраха пред Съдебната палата в защита на Куршум джамия в Карлово, която на първа инстанция беше присъдена на главното мюфтийство. Делото започна тази сутрин в Апелативния съд в Пловдив. 

Над 5 000 души се събраха на протеста, сред тях - много футболни фенове. Поне пет автобуса докараха част от хората. Последните пристигнаха с три автобуса от Пещера.


Дъжд от камъни  и павета изпочупи прозорците на Джамията. „Еничари, еничaри”, крещяха разгневените протестиращи срещу жандармерията, която започна да изтласква протестиращите далеч от мюсюлманския храм. До това се стигна, въпреки изключително засиленото полицейско присъствие, което вместо да озапти тълпата я накара да реагира още по-гневно.

Протестиращите започнаха да мятат пиратки и бомбички, една от тях се заби в дървената табела на сладкарницата под Джумая джамия и я запали. Наложи се униформените бързо да реагират и да потушат пожара.

Двоен кордон от жандармерия и полиция успя да спре вълната, която се канеше да нахлуе в джамията.

Броят на участващите в митинга непрекъснато се увеличава.

Преди това протестиращите бяха пред сградата на турското консулство в Пловдив. Там се чуха викове "Вие не сте европейци, вие сте варвари". Те искаха обяснение от консула за острата му реакция срещу декларацията на Общинския съвет в Карлово за геноцида срещу българите при потушаване на Илинденско Преображенското въстание.

Минути по-късно протестиращото множество блокира булевард "Цар Борис III Обединител" в частта на пътната артерия около Тунела в посока Сточна гара, а движението се пренасочваше по обходни маршрути от органите на реда.

По-късно протестиращите се отправиха към Тунела в посока централата на ДПС в града под тепетата, призовавайки за окупация на централите на Движението за права и свободи в цялата страна. Полицията отцепи голяма част от булеварда. Скандира се "Свобода или смърт" и "Долу ДПС".

Протестиращите заплашиха, че ако съдът отново присъди Куршум джамия на Главното мюфтийство, ще се стигне до крайности. Те са готови да блокират Народното събрание и да обявят гражданско неподчинение.

На самото дело за Куршум джамия, заведено от Община Карлово, и двете страни по спора бяха изслушани. Решението ще бъде взето след месец.

Преди седмица повече от 1000 души протестираха при заседание по делото за четири общински имота в Пловдив - Баня Старинна, сграда срещу Водната палата, паркинга при съда и турските гробища. Въпреки че това дело беше отложено, протестиращите дадоха заявка да подновяват демонстрациите си при съдебните спорове за всички така наречени вакъфски имоти.

Това са недвижими обекти, които са били собственост на мюсюлманските духовни общности около Освобождението. Сега са изцяло общинска или държавна собственост и са били такива през последните 50-80 години.

Според тълкуванието на Закона за вероизповеданията на Главното мюфтийство, и в сгради, използвани за търговия или лечебници, са се провеждали религиозни занимания, което дава основания за претенциите за собственост.

В момента претенциите са за 90 имота, като освен за недвижими имоти, вече се говори за земи и гори. Основната задача на съда е да отсъди дали Главното мюфтийство е правоприемник на мюсюлманските общини.

Такъв е случаят с Куршум джамия в Карлово, архитектурен паметник от XV век, който в началото на ноември миналата година беше присъден на Главното мюфтийство от Окръжния съд в Пловдив. Вместо да бъде използвана за археологически музей, каквато е била идеята още преди 30 години, бившата Куршум джамия ще бъде възстановена като молитвен дом на мюсюлманите в Карлово. Тогава от мюфтийството все пак коментираха, че няма окончателно решение дали храмът ще стане действащ отново.

„Справедливостта е на страната на Карлово и на българския народ. Очаквам делото да не приключи. Очаквам след решението на Пловдивския апелативен съд да жали другата страна”, коментира кметът на Карлово Емил Кабаиванов малко преди началото на делото пред bTV..

„Ще дойдат няколкостотин карловци. Те не са извикани по административен ред, ще изразят настроенията на карловци, че това е провокация срещу чувството за историческа справедливост. Проблемът стана общонационален. Ако има промени в Закона за вероизповеданията, ще има претенции за хиляди”, прогнозира Кабаиванов.

По думите му, мюфтийството не е правоприемник на вакъфските дружества.

„Предишният главен мюфтия през 2009 г. предявява такъв иск, но сегашният мюфтия прави отказ на този иск през 2011 г. и според българските закони, ако веднъж се откажеш, нямаш право повече да предявяваш такъв иск”, подчерта Кабаиванов. Той настоя, че претенциите се основават на базата на „измислен нотариален акт” и на базата на показания.

Днешното заседание може да се окаже ключово за решаването на други дела, затова се очаква в Пловдив да има напрежение.

„Напрежението го създават в парламента и назначените на партиен кворум съдии. Със същия успех може и Атина да претендира за Света София в Истанбул. Всичко това е било българска земя преди да дойда онези”, коментира Димитър Ангелов – Дучето.

„Тук сме заедно да се обединим и да покажем, че цяла България може да се обедини. Не е правилно да се искат имоти, които са на всички”, подчерта представител на Ботев Пловдив.

„Ние сме преди всичко българи, после сме футболни фенове. Щом можем да пренебрегнем футболното си съперничество, трябва всички да се обединят – държавата трябва да се грижи за културата и историята, а не да поверява това на вероизповедания”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Куршум джамия-музей, що пък и да не е мавзолей /примерно на А.Д./ и всичко е решено...
  • 2 мечока

    1 0 Отговор
    По принцип турците и българо-мохамеданите не са виновни за простотията и безхаберието на нашите управници, но когато нещо е безстопанствено то веднага го полазват хлубарки, гризачи и др.
    Време е да почват да влизат в затвора некои от "големите" ла.на за да се поуспокой малко народа
  • 3 Бай Иван

    4 0 Отговор
    Няма да се дадем на тези фесове!На къде върви държавата ни с тази политика на правителството да им сервилничим на тези м...сти.Как е възможно да предлагат в БЪЛГАРСКИТЕ училища да се учи турски език?Не съм съгласен детето ми да учи турски!

    Коментиран от #4

  • 4 мечока

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Иван":

    Бате Бойко Иване, Бате Бойко е нашия човек. Българина умее най добре да се присмива на хорските дефекти, но само ББ би могъл дипломатично да се справи с мохамеданите. Другите дет не са "тикви" са ГОЛИ ТРАВЕ..ИТИ. На народа 1 обещават а пък на фесовете гол г.з вадят !!!!
  • 5 йордан попйорданов

    2 1 Отговор
    Ако случващото се е позиция на целия ни народ,то жалко за нас,защото направо влизаме в ролята на екскременти.Защо сме екскременти ли,ами най-малкото заради това,че с изложената позиция намазваме масло на филийката на упарвляващите ни, без значение от партийната им принадлежност,и по този начин се подвеждаме по свирката на едно управление на което не му остана полезен ход и хоп на дневен ред отново развяват етническата карта.Господа 240 еничери, на всички българи,турци,цигани,арменци,евреи,татари,помаци,макета,шопи им писна да ги подхлъзвате по банановата кора и да ги карате да се джавкат по между си след като на всичките проблемите им са еднакви,а именно финансово икономически и чисто социални.С това долнопробно заиграване и насъскване на групичка марсианци дет хабер си нямат от света, само ще накарате и последните мислещи да ви съжалят заради този просташки и елемнетарен политически ход след като разбрахте,че България е безвъзвратно загубена и на всичкото отгоре започнаха да ви стопират кранчето и от ЕС,а вие най-силно се надявахте да изцокате средствата от там.Не бъди народе елементарен,а бъди буден,на всички ни проблемите са еднакви,а именно тези 240 еничери които ни раграбват,те разграбват както българи така и турци и всички останали етноси,а от циганите се възползвта по време на избори(а те са такава маса,наглед неизползваема,това показва колко са изобретателни наште политици).Сега сигурно ще се нароят сумати патриоти из форумите,които ни история зная
  • 6 йордан попйорданов

    2 1 Отговор
    Продължение на пост 5:

    Сега сигурно ще се нароят сумати патриоти из форумите,които ни история знаят,ни свян имат,ни акъл имат,ама желание да се насерат върху всичко най-много те имат.И Волен е патриот ама не му пречи да се подиграва по най-долен начин с електората и последователите си,ама иначе бил народен човек.Аре сега да излезе и да започне с фашистките си лозунги и с това как ще има неспирно производство на сапун и веро.Срамота и позор,а елемнтарността е над всичко,точно заради това хората след освобождението са ни натресли австро унгарец да ни управлява,щото са ни видели кви сме лайненца и точно заради това никога няма да се оправим.
  • 7 Architect

    2 0 Отговор
    А Турция дали връща имотите на българи от Одрин и Лозенград?
    Не биха и помислили за такова нещо!
    Не срещу българските турци (тях и в Турция не ги искат!) трябва да се вика, а срещу Съда и Мюфтийството.
  • 8 koko

    2 0 Отговор
    ЗА ВСИЧКИ БГ ПАТРИОТИ И ХОРА С НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ http://www.vbox7.com/play:764b920c
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове