Last news in Fakti

14 Февруари, 2014 10:30 3 360 4

Голям скандал за майчиния език в НС

  • скандал-
  • нс-
  • герб-
  • атака-
  • дпс-
  • парламент

ГЕРБ и Атака напуснаха пленарна зала

Голям скандал за майчиния език в НС - 1
Снимка: НС

По-малко от час беше заседанието на парламента, което приключи със скандали и липсва на кворум, съощиха от dariknews.bg.

Причината е, че парламентът отхвърли идеята на ДПС за водене на предизборна кампания на майчин език. От ДПС не се регистрираха в началото на заседанието, а ГЕРБ и Атака напуснаха пленарна зала, когато Лютви Местан взе думата.

В началото на пленарния ден ДПС бойкотира заседанието на парламента. Всички депутатите от партията отказаха да влязат за регистрация в началото на пленарното заседание. При първата регистрация нямаше кворум. Председателят на парламента Михаил Миков отмени регистрацията и минута по късно народните представители събраха кворум. Малко след това депутатите отхвърлиха предложението на ДПС изборната кампания да се води и на друг език, освен на български. Така нареченият „майчин език" беше една от най-спорните точки в Изборния кодекс между ДПС и останалите три партии.

Лютви Метстан заяви, че този текст в кодекса е абсурден. Това даде началото на серия от скандали в пленарната зала.

„Гласувах „против", защото този текст е не просто дискриминационен, той не просто, че не защитава българския език, а откровено застрашава българския език, защото току що едно антиевропейско мнозинство даде право на други държави, в които живее българско национално малцинство, то да бъде обект на дискриминационно отношение", коментира Лютви Местан.

„Току що, забранявайки използване на други езици в хода на една предизборна кампания, вие казахте на националните парламенти на други държави, в които живее българско малцинство, че българите в чужбина могат да бъдат дискриминирани и на тях може да им се забрани да ползват своя майчин български език, защото, каквото ти е отношението към вътрешните малцинства, такова отношение ще искаш и към българското малцинство в чужбина. Освен това този текст е абсурден. Аз задавам въпрос: Ако за изборите за български представители в Европейски парламент листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, на което той има право, на какъв език ще води той кампанията си? Аз искам за протокола да отразите репликата от уж европейската партия ГЕРБ, които казаха, че ако Греъм Уотсън иска да участва в кампанията в България, да научи български език. Тоест ако не знае български, няма да участва. Къде има такова ограничение в Европа", заяви още Местан

Скандалът продължи с изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов. Той заяви от парламентарната трибуна, че тази забрана няма да му попречи да е свободен и да следва пътя на Осман Калъч, Давутоглу, Доган.

„Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна без значение вашето отношение към демокрацията. Гласувам „против" потисническото мислене на част от българските депутати. Искам да бъда свободен и ще бъда свободен. Заради тази свобода има български граждани, които се лежали по затворите, били са разстрелвани и ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, от сега ви казвам: Следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата си! В никакъв случай няма да се откажа от нея. Аз ще бъда свободен въпреки вашите рестриктивни действия. Ще вървя по пътя на Осман Калъч, Давутоглу, Доган. Аз съм за демокрация и ще продължавам да бъда за нея, без значение вашето отношение", допълни Хафъзов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 1 Отговор
    Нашите политици за пореден път доказаха, че са за "тепане". ДПС с поредната глупост /bende turkceye konysabilirim/, БСП , като техен коалиционен партньор си дадоха задника /ама не техния, а нашия/. ГЕРБ по време на тяхното управление бяха унесени в "кльопането" /не , че сегашните не го правят а и преди това/. Турците какво си мислят, че те са единственото малцинство ли. Ами арменците в България, евреите, наследниците на белогвардийците избягали в България след революцията в Русия. Ромите, които говорят цигански. На какво ще заприлича Родината ни-какафония...Това вече не се трае! Уядени /вече "загуцали" се политици. Тука вече няма оправия, мразя националсоциализъма, но нещо взе да ми липсва онзи с малките мустачки и налудничавия поглед...

    Коментиран от #4

  • 2 трезво мислещ

    1 1 Отговор
    Услуга на ДПС към БСП защото и на двете партии не им остана полезен ход след като разбараха,че държавата потъва.Това е ход може би и на агент Сава, защото народа се оказва доста недалновиден за да види как е употребен и оставен да се джавка на между етническа основа след като проблема на всички ни е еднакъв,а именно финансов и социален.Интересно е и съвпадението на събитията,а именно след орязването на средства от ЕС на които тъй силно се надяваха от сегашната тройна коалиция да източат.Вий си продължавайте да виете как фесовете са виновни за де Иванчо се е спънал и си е ожулил коляното,те нещата са над елементарната политическа култура която има нашето общество,а мислите нашенеца обикновенно са как си опъва бай Пенчо тестикулите пред телевизора вечерта и си цоква ракийката,а след 400гр. пребива жената и децата и ляга да спи.Май типично балканска картина изпълнена с много интелект,а употребени ще са пак етносите.
  • 3 Easy ryder

    3 0 Отговор
    Ето последиците от политиката на другарите комунисти през последните 70 години.Тази партийка някога създаде македонска нация в името на някакви интернационални простотии обслужваше Тито в съсзаването на велика Сърбия.Кога ще се извини мекерето Станишев на българския народ за това,за хилядите избити по време на това "помакедончване".Иначе се прегръща с Местан и се извинява че им сменили имената на горките "българи мюсюлмани".А никой не си спомня че на тези мюсюлмани насилствено са дадени турско арбски имена по време на робството.Кога Турция ще се извини за геноцида над българския народ?Цял свят призна арменския геноцид но Ердоган си трае,ще възражда османска империя.А наш Станишко ще се извинява.Сега някакъв селски бек щял да върви по стъпките на Доган......На Доган създаден от комунистическите служби за да обере етническия вот.Създадоха противоконституционна етническа партия само и само да са на власт.И не им пука за България,не им пука че с тези действия стават проводник на великотурската политика на Ердоган.
    И сега същите онези потурчени някога българи ще стават първи борци за връщане към "майка Турция".Каква ирония.Същата като братята "македонци" за които ние сме станали враг.И всичко това заради политиката на скапаните комунистически подлоги готови на всичко за да останат на власт.
  • 4 Nikolay Kazakov

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    За съжаление само той може да ни оправи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове