Last news in Fakti

17 Юни, 2024 17:39 1 100 14

МВФ: Приемане на България в еврозоната е реалистично да стане по-късно през 2025 г.,

  • мвф-
  • русия-
  • китай

Страната намалява икономическите си връзки с Русия, но увеличава търговските си отношения с Китай, анализират от институцията

МВФ: Приемане на България в еврозоната е реалистично да стане по-късно през 2025 г., - 1

Икономическите връзки на България с Русия отслабват, но тези с Китай са във възход. Това отчита доклад на Международния валутен фонд (МВФ) по избрани теми след редовната мисия на организацията у нас в началото на годината, съобщи investor.bg.

Като малка отворена икономика България разчита на икономически обмен с глобални партньори. Въпреки това след тласъка, получен преди присъединяването към ЕС и преди глобалната финансова криза, нейната роля в глобалните вериги на стойността е нараснала слабо и остава под равнището на съседните държави по отношение на връзки със страните от ЕС, се посочва в изводите на МВФ.

Докладът отчита намаляващата роля на Русия в търговските отношения на България, посочвайки, че вносът е концентриран върху енергийни продукти, а износът за Москва е ограничен. Въпреки това заради дерогацията от ембаргото на ЕС върху внос на руски петрол, се е наблюдавало увеличение на доставките, а по-значителен спад в зависимостта от руски енергийни продукти се очаква да се наблюдава през тази година след отмяната на дерогацията от 1 март 2024 г.

Същевременно, макар и относително ограничено, значението на Китай в търговските взаимоотношения на България расте, като най-значителна е зависимостта на страната от китайския пазар в сектори като основни метали и добива на неенергийни продукти.

По данни на Министерството на икономиката и индустрията, оповестени по време на Българо-китайски бизнесфорум, стокообменът между България и Китай възлиза на 4 млрд. долара през 2023 г., като българският износ расте с 33% спрямо 2022 г. В края на 2023 г. общо инвестираните средства от Китай у нас възлизат на 150 млн. евро.

Износът на български земеделски стоки за китайския пазар е нараснал двойно на годишна база през 2023 г. спрямо предходната, става ясно от думите на земеделския министър Георги Тахов, участвал в същия форум. Търговията със селскостопански и хранителни стоки между България и Китай е нараснала с над 37% през 2023 г.

Въпреки известно нарастване на сложността през последните години, България до голяма степен остава специализирана в нискотехнологичен износ, отчитат още от МВФ.

Докладът показва още, че глобалната и регионалната интеграция на България се е забавила през последното десетилетие. Докато в периода, предшестващ присъединяването към ЕС и глобалната финансова криза, България получава голям поток чуждестранни инвестиции, след кризата, както много други държави, нарастването на участието на България в глобалните вериги на стойността намалява. Нивото на европейска интеграция на страната е сред най-ниските в сравнение с останалите държави от ЕС.

Исторически, едно от основните конкурентни предимства на страната, е предлагането на евтина работна ръка, отчита докладът. За да засили интеграцията и си да се наслади на ползите от приемане на еврото и присъединяване към Шенгенското пространство, България трябва да повиши своята конкурентоспособност, която не разчита на цената на труда.

Според доклада икономическата ситуация в България може да се подобри с увеличаване на инвестициите в транспортна инфраструктура и по-добро управление, защото именно гъстотата на пътната мрежа и върховенството на закона са двете области, в които България значително изостава. От МВФ отчитат, че има възможност да се инвестира в развойна и научноизследователска дейност, както и интернет свързаност, защото там се наблюдава значителна разлика между България и другите европейски страни.

Преките чуждестранни инвестиции са значително под пиковите си нива от 2007 г. В последното десетилетие те идват основно от европейски партньори и са концентрирани най-вече в сектора на услугите, особено – финансовите дейности, включително недвижими имоти, търговия на дребно и едро. Преките чуждестранни инвестиции обикновено вървят в комплект с участието в глобалните вериги на стойност, затова и ако България стане по-привлекателна за чуждестранни инвестиции, би се повишило нивото ѝ на интреграция и така страната би получила повече ползи от членството си в еврозоната, например – привличайки многонационални компании, които търсят място за релокация.

Перспективата за присъединяване към еврозоната и Шенген дава възможност за изграждане на по-здрави връзки с държавите от региона. За по-дълбока интеграция обаче България трябва да настигне другите европейски държави, като направи икономиката си по-конкурентна и привлекателна за чуждестранни инвеститори.

По отношение на възможността за приемане на България в еврозоната се допуска като реалистично това да се случи по-късно през 2025 г., но ако политиките и външнополитическите шокове не повлияят негативно на спада на инфлацията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🍊🍋🇧🇬

    10 7 Отговор
    Джефри Сакс: предложението на Путин за мир и отговорът на Съединените Щати, Колективният Запад и НАТО?


    Едно към едно, причините за Военната Конфронтация в Украйна:
    1. Действия за разширяване на НАТО бази (да се чете Съединени Щати) на Украинска Територия.
    2. Желание на Европа (да се Германия, Франция за последващ “Дранг нах Остен”)

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ясновидец

    15 5 Отговор
    От цялата статия , прочетох -евтина работна ръка ! Смятат ни за туземци , това е !
  • 4 Бендида

    19 1 Отговор
    Момена със стокообмена с Китай не го разбрах. Значи Кристалина, може като шеф на Световната банка да лобира и оказва натиск в полза на Китай, а сега като шефка на МВФ, вижда някакъв проблем за България , наричайки го зависимост. Лицемерно.
  • 5 да де

    17 8 Отговор
    Стига с тая еврозона защо държави които са в пъти по-добре от нас не се натискат, а нашите измислени политици само за това говорят явно ще крадът като за последно.
  • 6 🍊🍋🇧🇬

    7 4 Отговор
    Нищо от нещата които бяха валидни (икономика и финанси в ЕС) преди войната в Украйна, повтарям нищо от тези икономически и финансови показатели е валидно сега, след две години и кусур война?

    ЕС и Съединените Щати имат огромни дългове спрямо Украйна, без да спечелят Войната в Украйна същите ЕС и Щатите ще се озоват в огромна икономическа и финансова загуба, с две думи.

    България ще запълни финансовите
    дисбаланси на Европейският Съюз, нищо повече, поредната кражба на български фондове, коя под ред от 1989 г. насам?
  • 7 Васил

    9 3 Отговор
    Докато има Герб и Дпс никой няма да вземе България на сериозно!
  • 8 🍊🍋🇧🇬

    0 2 Отговор
    Рей Макгавърн: опасностите от погрешното разбиране на Путин?

  • 9 нннн

    5 2 Отговор
    Колко късно? 32-ри декември?
  • 10 МММ да

    4 7 Отговор
    При положение, че западните народи ревът и си искат националните валути, а държавите им са задлъжнели средно 120-130% по БВП(дори Германия), само на пишман икономисти не може да им стане ясно, че ЕВРОТО е блато.
  • 11 Име

    1 0 Отговор
    Разбирай:
    Ма малко заеми земате от нас. Ша са упрайте скоро ако тъй продължавате.
  • 12 Каква Еурозона

    2 2 Отговор
    Бе, с Африкански доходи, не@астник такъв, първо Шенген пълноправен член да стане България,. Ние си имаме Българския лев и така ще си остане. РЕФЕРЕНДУМ ПРОТИВ ЕУРОТО !!!!
  • 13 да де

    2 1 Отговор
    айде малко по късно , към 2125 г.
  • 14 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    1 1 Отговор
    Човек, съм на който му е все тая да ли ще бъде евро или лев, ама коментарите къртят дори, и клипове, ама истината е, че лева е ВЪРЗАН за ЕВРОТО тоест БНБ, дали ще печати лев или евро е все тая. Ако, питам някой от вас кои са хората на българските банкноти никой няма да знае, ама важното е да си против
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове