23 Юли, 2024 04:29 3 092 20

Ива Христова: Расте броят на заболелите от COVID-19 у нас

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • българия

Омикрон продължава да доминира

В последните седмици във Варна се наблюдава значително увеличаване на случаите на салмонелоза. В същото време, в България се отчита двоен и дори по-голям ръст на заболелите от Covid-19, в сравнение с предходната седмица. Тази информация беше предоставена от проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), в интервю за Българското национално радио (БНР).

„Това означава 69 случая за седмица, а миналата бяха 32. Не се очаква голяма вълна, но ще продължават да растат, въпреки че няма да стигнат далече. Това е Омикрон, няма промяна в симптоматиката и няма повишение на нивото на хоспитализации, но все пак е сериозно заболяване,“ обясни проф. Христова.

Според нея, Covid-19 започва с дразнене в гърлото, болка, кашлица, хрема и характерната за вируса отпадналост, която пречи на изпълнението на ежедневните задължения. Вирусът не остава само в гърлото, а навлиза в кръвта и предизвиква системни оплаквания. Има възможности за усложнения, свързани с навлизането на вируса в кръвта и увреждане на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове.

Проф. Христова обясни, че вълната от нови случаи на Covid-19 се дължи основно на варианта Омикрон, който продължава да доминира. Въпреки че няма нова промяна в симптоматиката на заболяването, нарастващият брой случаи е сериозен индикатор за разпространението на вируса. Проф. Христова отбеляза, че няма увеличение на броя на хоспитализираните, което е положителен знак, но все пак е необходимо повишено внимание.

В заключение, проф. Христова призова гражданите да бъдат внимателни и да спазват препоръчаните предпазни мерки. Тя напомни, че салмонелозата и Covid-19 са сериозни заболявания, които изискват навременна диагностика и лечение. Спазването на хигиенни норми и мерки за социална дистанция продължават да бъдат ключови за предпазването от разпространението на тези заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дучо

    64 6 Отговор
    Бадъня се разболе от ковид и си заминава,сега тука в колонията пак ни плашат с ковида поради това че иде края на колонизацията
  • 2 Яко ще се мре,

    60 4 Отговор
    Затваряйте моловете, фабриките и заводите и слагайте КПП-тата.Маски, ваксини, дистанция и ръкавици.Ше ни редят пак по детски площадки и ледени пързалки и няма да стигат чувалите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    47 2 Отговор
    Има летен грип.За два дни минава.
  • 5 А бе,

    39 2 Отговор
    от климатиците ще да е !
  • 6 Урсуса

    43 3 Отговор
    Ще ви набия бустерите !
  • 7 Кайчо

    28 4 Отговор
    Пак ще ни боцкат😋😋😋
  • 8 Кунчев

    29 1 Отговор
    ЗАТВАРЯЙЙЙ................ !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ти да видиш

    46 1 Отговор
    Айде пак зеха да ни подгреват!
  • 11 Гост

    58 1 Отговор
    Заболеваемостта от ковид 19 се увеличава,значи войната в Украйна свършва.
  • 12 истина ти казвам

    44 0 Отговор
    Я некой да пита боцнатите дали пак ше го направи? Ако може разбира се,
    щото повечето са на едно по добро място!
  • 13 хаберих

    36 0 Отговор
    Етиен Леви нарече Народното събрание "Зоопарк с просташки маталитет".
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Някой

    33 0 Отговор
    Да си затварят устата за ковида. Правеха се на спасители и постигнаха по обща смъртност към 70 хиляди повече починали. Трябва да бъдат разследвани като масови убийци. И защо държава като Туркменистан със забранено да се говори за ковида и с почти същото население, има над 100 хиляди по-малко умрели за 2021г от нас. Колко умират преди летните мерки 2022 и колко стотици повече следващите седмици. Това освен че тотално потъпкаха конституцията и закони и разните им документи с невярно съдържание, без право на издаване на заповеди и така нататък. Тези са едни престъпници и въпросът е дали са и убийци! Но това е за следствието и прокуратурата, които престъпно бездействат и се държаха като съучастници!

    Коментиран от #16

  • 16 уйко калеко

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    На 07,07.2021 г. В ТУРКМЕНИСТАН Е ВЪВЕДЕНА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ КОВИД НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НАД 18 Г. ПРАВЯТ СЕ ИЗКЛЮЧЕНИЯ САМО ПО МЕДИЦИНСКИ ПРИЧИНИ. .Одобрени са 2 руски и 2 китайски ваксини..
  • 17 бай Бай

    6 0 Отговор
    тия дни укронацистите заговориха за мир! Значи вече немогат или няма с какво да убиват руските украинци!
    Та веднага робите започнаха да се молят за Ковид !

    Симтоматиката е такава че дава възможност на докторите да правят луди пари от ковида!!

    Разбрахтели с какво лекуваха болните в смъртните отделения за Ковид??

    Няма да ви кажат щото просто омаряха хората!!
  • 18 Космодоктор

    4 0 Отговор
    Предвиждат се насрещни мерки, като спешна ваксинация на всички заинтересовани от нова "пландемия" страни с ваксина "Винкел 50".
    Очаквайте скоро и у вашият град...
  • 19 Няма такова нещо

    1 0 Отговор
    Има само патентовани препарати за промяна на ДНК с РНК - Подмяна.

    Това означава че, човешкото се подменя с нечовешко и тъй като е патентовано, ставате собственост на патентопритежателя !

    Това е измамата.

    И няма микроскопски доказан вирус. Има само отрова което е доказателство.
  • 20 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    Кунчев пак ще лапa маркуча.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове