4 Август, 2024 12:43 1 479 22

Йонко Грозев не знае как се избира парламентарната квота на ВСС

  • йонко грозев-
  • съдебна реформа-
  • политика-
  • реформа

Нещо повече, поправката бе приета по настояване на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов

Отчайваща некомпетентност демонстрира съдебният реформатор Йонко Грозев, който беше спряган от Христо Иванов за нов главен прокурор и който е в сметките на демократичната общност, ако не за нов член на ВСС, то поне за омбудсман.

На коментара на водещата, че проблемът е в липсата на политическо съгласие за мнозинство от 160 депутатски гласа, той коментира, че това вече не било актуално. Нещо повече, поправката бе приета по настояване на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов.

В първия уикенд на отпускарския месец август, останалият без работа доскорошен съдия на България в Европейския съд за правата на човека, се появи в ефира на обществената телевизия, за да жали за решението на Конституционния съд от миналата седмица, с което Шестата поправка на основния закон, свързана със съдебната власт, бе отменена заради противоконституционност.

Докато повтаряше многократно колко „голямо зло“ за страната била българската прокуратура, а конституционните съдии неправилно са „шамаросали“ неговия близък приятел Христо Иванов и цялата гвардия от „реформатори“ на правосъдието Грозев демонстрира тотално непознаване на основния закон.

Без изненада юристът, когото медиите от кръга „Капитал“ определят като „авторитетен“, защити поредната екзотична и разбира се, противоконституционна законодателна инициатива на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) за стопиране работата на Висшия съдебен съвет с нарочна поправка на Закона за съдебната власт.

Грозев повтори тезата на ПП-ДБ, че кадровият орган бил с изтекъл мандат и трябвало нов състав да избира следващия главен прокурор и нов председател на Върховния административен съд.

На коментара на водещата, че проблемът е в липсата на политическо съгласие за мнозинство от 160 депутатски гласа, Грозев коментира, че това вече не било актуално.

По-късно журналистката отново го попита – сигурен ли е, че парламентарната квота на ВСС може да се избира с обикновено мнозинство от над 120 парламентаристи, Грозев призна, че е неподготвен, но посочи, че това било отменено от Конституционния съд. Това, обаче, не отговаря на истината.

Промяната на Конституцията, която регламентира, че парламентът избира членове на ВСС с поне 160 гласа е от 2015 г. и изобщо не е била обект на питане до КС.

Нещо повече, поправката бе приета по настояване на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов. Тя залегна и за съдебния инспекторат. Това са причините поради, които към днешна дата – един състав на ИВСС кара вече трети мандат, а при ВСС - втори.

Отчайващата некомпетентност на Йонко Грозев, което би било повод за скъсване на изпита по Конституционно право на всеки студент от Юридически факултет, всъщност е нагледен пример какви хора искат да управляват процесите в съдебната система у нас. Това пише "Епицентър".

Не става въпрос за неволен лапсус, а за базово непознаване на правната материя на българската конституционна уредба, а да не говорим за нулевия практически опит на персони като Грозев, Христо Иванов, Надежда Йорданова, Атанас Славов и прочие „съдебни реформатори“.

Грандиозният гаф от съботния сутрешен ефир на БНТ показва и нещо много тъжно за родния юридически елит. А именно, че допусна преди девет години, адвокатският кръг, проводник на интересите, на който са Христо Иванов и Йонко Грозев, чрез опорочен конкурс да изпрати в Съда в Страсбург за съдия юрист, който не познава в детайли Конституцията на собствената си страна.

Това стана чрез скандален конкурс, организиран от Министерство на правосъдието, с министър Христо Иванов и с участието на бившия съдружник на Грозев в Българския хелзински комитет – Красимир Кънев.

А за да се стигне до нагласения конкурс, тогавашната съдийка в ЕСПЧ Здравка Калайджиева „случайно“ реши да се оттегли от поста, две години преди изтичане на мандата ѝ.

В крайна сметка се стигна дотам, че Грозев и Калайджиева бяха посочени като лидери в съдебни решения на ЕСПЧ, в които съдиите са били в конфликт на интереси. Проучването излезе преди три години и показа пагубното влияние на фондацията на Джордж Сорос – „Отворено общество“ над европейското право.

Единственото успокояващо в настоящия момент е, че Грозев сам призна, че му липсват качества за главен прокурор, но отчаяно заяви, че никои не го е търсил.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    18 2 Отговор
    Важното е да знае как се събира кеша другото няма значение.
  • 2 ТаУмВзе

    12 2 Отговор
    Тва е брадатият Смийгъл! ХАХАХАХ
  • 3 ужасен

    15 2 Отговор
    ТА ТОЗИ ДЯВОЛ ЛИ РАЗДАВА ПРАВОСЪДИЕ !!!
  • 4 Онзи

    15 3 Отговор
    Как си пасва името на визията....
  • 5 То щото

    16 2 Отговор
    Ристя Иванов е много компетентен
  • 6 да де

    9 4 Отговор
    Тоя Грозев и оня Христо Грозев от белингкат утешителят на вдовици имат ли нещо общо.

    Коментиран от #9

  • 7 Българка

    7 7 Отговор
    Да разбирам ли,че за Епицентър и Мара най-компетентен юрист е Пеевски?....Или по-точно назначените и зависимо от него гнили ябълки.........

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Лицев профил

    11 1 Отговор
    на пе, офил.
  • 9 Зигмунд Ф

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    Да. И двамата са обект на изследванията ми.
  • 10 Хаха

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Както Йонко, така и Ристю, и ПееФски и всички пишманреформатори, ако ги питаш елементарен въпрос - каква е структурата на съдилищата и прокуратурите в България, едва ли и един от тях ще даде верен отговор веднага, преди да се обадят тук/там на съветници и т.н. Не знаят структурата, а и никога не ги е интересувала, но са "сигурни", че трябват "реформи"!
  • 11 Хи хи

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Не , нищо не си разбрала ! Пеевски не се хвали с промени в конституцията , похвали се , че ХИ е седял в скута му само и само да му минат нефелните промени .Пеевски не държеше ли прокуратурата , сега държал и съдът , мани бе. Аз имам предложение, което работеше назад в годините . ХИ да си направи нов съд, прокуратура , ВСС и т.н . , както навремето имаше два синода . К

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хаха

    7 1 Отговор
    Кой нормален човек го интересуват п.ндИлските изпълнения на синя и м.авояд и кое жУвотно в скута на кое било седяло.... Факт е, че и двамата хал хабер си нямат от право, дори структурата на съдилищата и прокуратурите не знаят, а борбата е за надмощие в задкулисието, на което са царе, както и разбира се за съществуването му....

    Коментиран от #15

  • 14 Гост

    11 1 Отговор
    Чуя ли БХК и започвам да повръщам!!!
  • 15 Слави Македонията

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хаха":

    Христо Иванов е червен мравояд. Цялата му рода е членувала в БКП, при това на високо ниво.
  • 16 Тц,тц

    10 1 Отговор
    Той колко много още неща не знае, само той си знае (по Божинката). Но с подкрепа от демократичната общност и застъпничеството на правни титани като Ристю Иванов Бойкикиев стигаш и до съдия в Европейския съд. Либерали, бате.
  • 17 Иван Грозни

    6 0 Отговор
    Ето затова скоро няма да намерим правия път. А колко умни и праведни/найвече трудолюбиви/ нямат работа, а ходят като побъркани. Като го гледам тоя губя всякаква надежда. Как беше казал поета: "като го разровиш ще вуни"
  • 18 Майстора

    4 0 Отговор
    Така е защото правистите завършили с отличен стават адвокати, а слабаците и връзкарите стават съдии и прокурори.
  • 19 Ха ха ха а така

    1 0 Отговор
    Винаги съм казвал , че жълтопаветните непотребници , са нагли и долни , некадърни и вредни за държавата - факт неоспорим.
  • 20 Катина

    1 0 Отговор
    е, такава мафия и при ББ не е била
  • 21 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ДЕЦА НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ ---ТОВА Е ФИЗИОНАМИЯТА НА ФАШИСТКАТА ДЕМОКРАЦИЯ --- МАЙКИТЕ И БАЩИТЕ ВИ СА ПО- СИЛНИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 22 Стефан

    1 0 Отговор
    Всичко свързано с Христо Иванов не би могло да е по-различно от него самия, тоест пълен провал
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове