9 Август, 2024 03:20 2 936 28

9 август 681 г. Византия признава хан Аспарух за владетел на България

  • хан аспарух-
  • византия-
  • българия

Тази реч на презвитер Константин се свързва с датирането на мирния договор между България и Византия

9 август 681 г. Византия признава хан Аспарух за владетел на България - 1
Снимка: Архив

На 9 август 681 г. на 16-тото заседание на Шестия Вселенски събор в Константинопол презвитер Константин за първи път споменава българската държава като такава.

Шестият вселенски събор (или Третият константинополски събор) се е провежда в периода от 7 ноември 680 г. до 16 септември 681 г. Свикан от император Константин IV Погонат, съборът взима 102 важни решения, осъжда патриарсите Сергий I, Пир и Кир, както и папа Хонорий I.

В изказването си презвитер Константин от Апамея споменава, че ако са го били изслушали, когато искал да се изкаже (още в началото на събора), „нямаше да претърпим това, което претърпяхме през годината, сиреч каквото претърпяхме във войната с България”.

Тази реч на Константин се свързва с датирането на мирния договор между България и Византия, който се явява международно признание на Дунавска България. Затова Началото на Дунавска България се брои от 681 г. Технически обаче това е признаване на част от преди това признатата още при Ираклий Кубратова Велика България.

През първите години на своето управление хан Аспарух извършва няколко важни държавнически дела:

  • регулира отношенията си със славянските племена в състава на държавата, като ги задължава да охраняват границите на юг и на запад;
  • предприема поход срещу хазарите, прогонва ги на запад и разширява България до р. Тимок и Карпатите;
  • укрепва новата столица Плиска и възстановява старата крепост Дръстър и други укрепени пунктове;
  • изгражда „великия презид” – земен ров и вал – от Черна вода на Дунав до Кюстенджа на Черно море.

През 688 г. византийският император Юстиниан ІІ нарушава мира и предприема поход към Солун и Македония, но на връщане попада на българска засада в Източното Беломорие и претърпява пълен разгром.

Чрез своите военни и дипломатически акции българският владетел влиза в съюз с Куберова България в земите на днешна Македония, постоянно застрашавана от Византия. Така хан Аспарух успява да присъедини и защити славянското и българско население от тези югозападни територии.

Смята се, че хан Аспарух е утвърдил хронологичния паметник „Именник на българските ханове”.

Храбрият и непобедим основател на Българската държава Хан Аспарух загива във войната срещу хазарите на североизток през 700 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Траките са българите

    15 12 Отговор
    А българите са на бълканите още преди Христа, но понеже гърците са ни украли историята могат да казват каквото си искат.

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Госあ

    7 12 Отговор

    До коментар #5 от "Траките са българите":

    Българите имаме ген и от степите и си личи, а гърците както твърдят някои от Африка. Но нека не забравяме, че вай стария университет е бил в Мароко, а Египет също е в Африка. Гръцката история превъзхожда нашата и е дала началото на европейската философия и наука. Защо трябва да си кривим душата ? Траките са били майстори и разказвачи, но анархисти и затова са се изгубили в България и Гърция, въпреки че определено носим техни гени и то повече от степите. Анархията, която напоследък е доста модерна и има някакъв чар, аз самият понякога изпадам в такива настроения, не носи нищо устойчиво. Големите достижения на цивилизацията са се случили с кооперация и йерархия

    Коментиран от #9, #25

  • 7 няма византия

    22 1 Отговор
    има източна римска империя
  • 8 ПИТАМ и ОТГОВОР НЕ ИСКАМ

    16 17 Отговор
    Тогава имало ли е Расия 🤫

    Коментиран от #11

  • 9 Роко

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Приятелю от кои степи бе? Преди да дойдат на балканите живеят в Кавказ (планина) преди това в Хиндокуш (планина) на балканите се заселват защото земята е планинска. Заселилите се в Армения българи живеят в планина, в Италия о каква изненада заселват се в планина. Номадите като Аварите и Унгарците се заселват в средно европейската степ щото са свикнали да живеят в степи. Няма нито едно историческо доказателство че българите са живяли в степите. Напротив всеки хронист споменаващ българите ги определя като културен народ строящ градове за разлика от степните народи.

    Коментиран от #15

  • 10 Роко

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "Траките са българите":

    Приятелю за над 3000 години документирана история на българския народ българите винаги са се наричали само с едно име БЪЛГАРИ никога траки или както и да е по друг начин.

    Коментиран от #17, #28

  • 11 уйко калеко

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "ПИТАМ и ОТГОВОР НЕ ИСКАМ":

    Все пак ще ти отговоря. ПЪРВАТА РУСКА ДЪРЖАВА ВЪЗНИКВА ПРЕЗ 882 Г, ПОД ИМЕТО КИЕВСКА РУС ОСНОВАНА ОТ РЮРИК.

    Коментиран от #18, #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 12343211

    9 1 Отговор
    Навремето се чувствах горд, а в днешно време ме гони безразличие..., кой ми втълпява това?!
    Човек да го е срам от вмирисана рибна глава....!
  • 14 Маке

    14 0 Отговор
    А по това време Македония вече беше завладяла Луната.
  • 15 Госあ

    5 9 Отговор

    До коментар #9 от "Роко":

    Монголия и днешен Казахстан. Баш от степите около Алтайските планини. Аз съм карал сноуборд там. Една мацка (китайка по бяла от 90%) от българките ми разправяше че местните там били по-близки до мен, отколкото до нея. И аз това и казах, че българите сме най вече траки. Древен народ от който е тръгнала европейската цивилизация. Цитирах и най достоверното проучване за разпространението на европееца и и казах, че сме близки с гърците и иналианците от Бергамо. Тя ми каза, че в началото ме е помислила за италианец. И във Франция всички ме мислеха за италианец или местен.

    Коментиран от #16, #20, #26, #27

  • 16 Госあ

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    И още нещо, китайците вярват на ДНК в днешно време и въглерода. Освен това, писмеността им датира от 1600г пр.н.е. Като са писали на хартия и използвали печат много, много преди европейците. Освен това, при тях легендите са сведени до минимум, за разлика от европейските митологии, та ако има нещо достоверно от хрониките, то най вероятно е на китайски
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 00001

    4 3 Отговор
    Има нещо което липсва в този разказ.Плато е записал че след всяка война на север от Дунав малобройното и загубила войната племе преминава Дунав и търси закрила на Балканите където остават да живеят.Племената на Аспарух са 7 от 30 000-50 000 на брой. те са в тези земи от 670 година, причината за войната е грабежите извършвани от така наречените Българи в Мизия/Северна България. Документация за пизнаването и основаването на България има от 705 година когато с хрисовул Мизия, Бесарабия и Молдова са дадени заедно с титлата Цезар на Тервел от Юстиниан 2, А самия Тервел е корунован за Цезар в Константинопол.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Роко

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "уйко калеко":

    И кво общо има Киевска Русь с Рассия? Е освен че земите на Рассия са били окрайнините на Русь
  • 22 00001

    6 5 Отговор
    Какви са Българите. Преди да дойдат другите племена след 1 век, в Българските земи живеят предимно 3 големи племенни групи,в София и Северо/източна/Централна България/Сърбия Живеят Големи и Мали Скордиси.на Исток за Гети, смесени с Роксолани, Бастерни и други племена. На Южния склон Стара Планина и долините живеят Келти,под тях са Одриси и Беси.има и много други по малки племена. Самите Траки са също мигртанти смесени основните жители на полуострова които са са Пеласги и Ахеии.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 00001

    1 3 Отговор
    Въпреки това, от 136 изследвани индивиди от Хърватия и Северна Сърбия ние проследяваме мащабен приток на хора от анадолски произход по време на императорския период. Между 250 и 550 г. от н.е. откриваме мигранти с произход от Централна/Северна Европа и Степта, потвърждавайки, че „варварските“ миграции са били задвижвани от етнически разнообразни конфедерации. Следвайки края на римския контрол, ние откриваме широкомащабното пристигане на смесени индивиди, 700 година които са генетично подобни на съвременните източноевропейските славяноезични популации, които са допринесли с 30%–60% от произхода на балканските хора, представлява една от най-големите постоянни демографски промени навсякъде в Европа по време на миграцията
  • 25 Оракула от Делфи

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Знанията , преписани на гърците ,са знания на месопотамските култури,6-7000 г. пр. хр. математиката , геометрия и астрономията идват директно от Месопотамските и арабските култури след периода на "Гилгамеш"!
    Александър Македонски , много по- късно събира знанията от целия познат до тогава свят в Александийската библиотека.
    Не забравяйте Пеласгите и Финикийците, които са положили корените на азбуки и езици в
    и около Средиземно море наречено още Пеласгийско море!
    Средиземно море е люлка на много общи, цивилизовани,
    тракийски култури, Минойската, Микенската, Елинската ,Етруската, и Римската
    които нямат много общо, с " данайските пришълци" облечени в леопардови кожи
    когато се появяват на Средиземно море .
    Нека покажем нашия" Мезек" с могилата си , за да стане много по- ясно ,кои са траките и от къде идват
    и какво са допринесли на целия световен исторически елит !
    Да не забравяме и Мала Азия с трайното си тракийското присъствие оставило дълбоки тракийски дири ,
    които са незлечими и до днес!
    На фона на което се появиха империй, като Одриската ,Персийската и Римската, в които България
    и траките са били важен фактор , като граждани , воини и царе в тези империй!
  • 26 А тука те мислят

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Че си от Факултето 😂😂😂
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Скопие

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Роко":

    3000 години?
    Менувај терапија - ВЕДНАШ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове