25 Август, 2024 18:43 1 404 24

Ще има ли нов служебен кабинет? Отговорът - в понеделник

  • румен радев-
  • служебно правителство-
  • димитър главчев-
  • избори-
  • калин стоянов-
  • президент-
  • радев

До избора на нов служебен кабинет се стигна, след като депутатите не успяха да излъчат редовно правителство

Ще има ли нов служебен кабинет? Отговорът - в понеделник - 1
Снимка: БГНЕС

В понеделник ще стане ясно дали ще има нов служебен кабинет. Президентът Румен Радев ще се срещне с кандидата за служебен премиер Димитър Главчев на 26 август в 10 часа на „Дондуков“ 2, предаде bTV.

В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август държавният глава определи настоящия служебен министър-председател и председател на Сметната палата за служебен премиер и му възложи да предложи състав на служебен кабинет.

До избора на нов служебен кабинет се стигна, след като депутатите от 50-ото Народно събрание не успяха да излъчат редовен кабинет – неуспешни бяха и трите мандата, които им връчи президентът. Румен Радев първоначално избра друг кандидат за нов служебен премиер – зам.-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева.

После обаче отказа да подпише указ за предложеното от нея правителство, защото за вътрешен министър отново се предлагаше Калин Стоянов. След отказа Кожарева внесе жалба в прокуратурата, че е била подложена на натиск, а после се появи на протест на служители на МВР заедно с Калин Стоянов.

Служебният вътрешен министър си позволи да вдигне юмрук по време на протестната акция. Въпреки призивите да се оттегли той отказа да подаде оставка.

След това президентът възложи на Димитър Главчев да състави ново служебно правителство. До понеделник – 26 август, Главчев трябва да представи неговия състав, а ако Румен Радев го одобри, още същия ден ще издаде указ за назначаване на кабинета. Той ще положи клетва на 27 август в парламента. При такова развитие на процедурата новите предсрочни парламентарни избори ще са на 27 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рая

    13 3 Отговор
    Главчо, да не се изложиш като Горицата хаха

    Коментиран от #17

  • 3 хххх

    8 1 Отговор
    Главанаците вън!! Трябва ни Горица и бистра водица.
  • 4 Престъпниците от ГЕРБ, кога ще си

    12 3 Отговор
    поправят грешката за бензиновите двигатели, за да може да се оправят параметрите в техническите пунктове?
    Мафия = ГЕРБ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Прочетох длъжностите

    3 3 Отговор
    Така наречената дума в книга където е написано кои биха могли да бъдат министър-председатели на служебно правителство
    Там никъде не е написано че действаш министър-председател какъвто е Главчев има право да съставя правителство
    Според мен това е противоконституционно

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 хххх

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Прочетох длъжностите":

    Ами от Парламента още не са му орязали правомощията на шеф на Сметната палата мисля, а трябва!
  • 10 Докога

    4 2 Отговор
    натовците ще колят и бесят в България. Ще има ли български политици да се занимават с безводие, енергетика, здравеопазване.
  • 11 Едновремешните русофили са били

    5 1 Отговор
    по-отговорни българи от днешните!
    Преди да стане платен русофил Драган Цанков на 16 октомври 1882 г. в интервю за в.“Die Presse“, заявява:
    “Очистете отечеството ми от русите и у нас ще се прекратят всички смущения и ще се установи ред…Ако са ни освободили, то да ни оставят свободни – а ако не щат това, то може да се не говори за освобождение“…
    Доста по-късно, когато минава на руска издръжка Драган Цанков ще каже:
    „Ние подкрепяме русите, но да не забравяме, че сме българи“.

    Коментиран от #19

  • 12 Експерта

    3 0 Отговор
    И да няма не е голяма загуба !

    Коментиран от #15

  • 13 Рико

    4 0 Отговор
    Мисля да се кандидатирам за депутат! Ежемесечно ще давам доклад пред българския избирател какви хубосници е вкарал в парламента, за какво се харчи народна пара и какви мушенгии правят! Докато там не попаднат точните хора, обикновения човек, ще яде дървото! А министрите само с конкурс, такива неграмотници има, че на вързано куче хляб не могат да дадат!
  • 14 Тони

    6 8 Отговор
    искрено и много силно се надявам и се моля, Главчев да е разумен човек, и да остави г-н Калин Стоянов на поста вътрешен министър, тъй като няма по достоен от него. Все пак нали се говори за честност, Калин Стоянов е честен свестен човек, не е корумпиран.
  • 15 Иво

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Експерта":

    Точно!!! Един дол дренки са всички! Тези хора са назначени от Пеевски и Мутрата, все тая е, кой, ще ни сложат!
  • 16 импийчмънт за Мистър Кеш

    5 2 Отговор
    Децата и внуците на Главчев ще се срамуват от него, ако отстъпи пред недопустимия натиск на мистър Кеш и се откаже от Стоянов.Тая нощ трябва да остане сам с Бога и да не обслужва нечестивеца мистър Кеш!
  • 17 импийчмънт за Мистър Кеш

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Рая":

    Горица беше истински мъж, защото се опълчи на тиранина, а Главчев няма да е мъж, ако се подчини на мунчо.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 проклятието на България.

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Едновремешните русофили са били":

    В момента САЩ се договарят с Русия /съюзник от антихитлеристката коалиция/ и ние сме разменна монета. Затова отношението на САЩ е непостоянно, а Русия подклажда конфликти за да цари нестабилност в България. В Румъния няма русофили или те са малко и затова Румъния ни изпревари вече с 30 години.
  • 20 Колко милиона народна пара

    0 0 Отговор
    Трябва да похарчим, заради 20 човека които не могат да се разберат за правителство......

    Коментиран от #22

  • 21 Милиони за избори има

    0 0 Отговор
    За детски градини ...няма.
  • 22 Де да беше толкова просто

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Колко милиона народна пара":

    Зад тези така наречени от теб 20 човека стоят олигархични кръгове, така да го кажем мафия! Зад ПП и ДБ е единият кръг на мафията, зад ГЕРБ и ДПС другият! Каквото и да се разберат и помирят, ще е само да си разпределят нещо от България и за теб няма да има никаква полза, а само вреда! Само умен народ може да изхвърли мафията която се е окупирала във власт! Но за съжаление на тази територия липсва!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове