Last news in Fakti

19 Март, 2014 16:23 2 208 3

Операцията в Лясковец провалена заради цивилни полицаи

  • операцията-
  • лясковец-
  • провалена-
  • заради-
  • цивилни полицаи

Единият от провалилите се бивш гард на Борисов

Операцията на МВР в Лясковец е провалена заради двама цивилни полицаи, забелязани от обекта на специализираните действия Петко Петков ден преди акцията. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред Парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Лазаров заяви, че
по неизяснени причини двамата, които са служители на Областната дирекция на МВР - Велико Търново, са снимали къщата на Петков на 13 март. Снимки за изграждане на стратегията за операцията вече са били направени. Петко Петков е забелязал цивилните полицаи, които впоследствие са осъществили контакт с  патрулиращи техни колеги.

„Операцията е провалена, защото на 7 март е представен видео материал, фотозаснемане, планове и скици на жилището на Петко Петков. По необясними засега причини на 13 март 2014 г., двама служители на МВР-Велико Търново са направили заснемане на жилището на Петко Петков. Това е направено без разрешението на съответните по-високопоставени лица. Петков е забелязан и се скрива в къщата си. Полицаите, които са били цивилни по време на второто заснемане, са били забелязани от Петков. Те са осъществили и контакт с униформени служители в полицейската патрулка до къщата, като са им предали камерата”, обясни Лазаров.

След това единият униформен служител заснема и връща камерата на цивилния полицейски служител. „Имам докладни записки за съответния случай, че не са разпореждали повторно заснемане и филмиране на къщата и това са своеволни действия”, категоричен бе Лазаров.

Главният секретар на МВР каза, че цивилните служители са докладвали на униформените, а те от своя страна не са били запознати с операцията. Лазаров обясни, че Петков се е подготвял за обсада, а действията на загиналия командос Емил Шарков са предотвратили по-фатални последствия. Къщата на Петков е била с метални решетки на прозорците, а входната врата е била укрепена по такъв начин, че достъпът до жилището е било невъзможно. Едната стая в къщата е била пригодена за склад. В нея е имало предмети от първа необходимост, дрехи, фенери, лампи, храна. По прозорците са поставени плътни чаршафи и е видно, че Петков е очаквал полицейска акция.

По време на заседанието на парламентарната комисия, разследваща причините за трагедията в Лясковец, депутатът от БСП Кирил Добрев попита риторично дали единият от цивилни полицаи, провалили операцията, се казва Павел Ангелов и е бивш гард на Бойко Борисов.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров потвърди за името, но каза, че не знае нищо за биографията му. Уточни само, че въпросният полицай преди две години се бил прострелял сам в ръката при неясни обстоятелства. В момента работи в криминалния сектор на ОД МВР-Велико Търново.

Добрев нарече действията на двамата полицейски служители "саботаж" и "провокация", които очевидно са повлияли на случилото се след това.

При опита да бъде заловен психичноболният Петко Петков простреля спецполицая Емил Шарков и рани други трима полицаи от Отряда за борба с организираната престъпност.

Със спор между депутатите започна заседанието на вътрешната комисия в парламента. Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов предложи да има допълнителна точка за изслушване на главния секретар на МВР за акцията с кокаина и евентуалното участие на общинския съветник Орлин Алексиев от ГЕРБ в нея. От БСП обаче контрираха с това, че зад тази акция трябва да бъде изслушан и вътрешният министър Цветлин Йовчев, който в момента е в САЩ. От "Атака" пък предложиха изсушване на бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който е тук в залата, в случая, в Коиловци. След гласуване на депутатите се прие решението днес да има  единствена точка за изключване на главния секретар Светлозар Лазаров и заместник вътрешният министър Васил Маринов за акцията в Лясковец.

По време на изслушването стана ясно, че първото разрешинелно  за оръжие на Петко Петков, което е издадено още от 2006 година, а през 2009 то е удължено до 2012. През това време мъжът е закупил от различни оръжейни магазини във Велико Търново и в София две ловни пушки и един ловен автомат. Въпреки това справка на МВР показва, че Петко Петков, въпреки че има ловен билет, нито веднъж не е участвал в лов в района на Велико Търново. Стана ясно още, че през 2012 година в действителност е планирана операция с участието на баретите от тогавашният главен секретар на МВР. Обяснения по този въпрос даде заместник вътрешният министър Васил Маринов:

След направена преценка за същеиствуващата опасност за живота и здравето на служителите, които ще  бъдат ангажирани да извършат принудителното довеждане, имайки в предвид психологическото състояние на лицето Петков и това, че притежава оръжие в ОД-МВР-Велико Търново е изготвена справка от временно назначения длъжността директор на ОДН-МВР-Велико Търново комисар Живко Коцев до главен секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев, с която е поискал съдействие от СОБТ МВР, Института по психология за провеждане на 15 март 2011 година на специална операция по задържането на Петков и довеждането му в съдебно заседание. При пристигане на място екипите на СОБТ и Института по психология на МВР съвместно с ръководството на ОД-МВР-Велико Търново и  служителите, включени в състава на Специализираното тактическо звено за бързи действия при ОД-МВР-Велико Търново започват планиране  на тактическите действия и организацията по провеждане на операцията. За провеждането на тази операция има резолюция на главния секретар на МВР Калин Георгиев за организация и подпомагане колегите от ОД-МВР, лицето може да предизвика заложническа ситуация. На основание на тази резолюция са предприети тези последващи действия. Датата е от 15 март 2012 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rock Stenley

    0 1 Отговор
    ммдаа нагли до край комуняги
  • 2 васил димчев

    1 0 Отговор
    Цялата им акция е грешна и по идея и по изпълнение.

    Действат срещу Български гражданин пък бил той и изперкал като срещу враг, с цел да го смачкат и унищожат. Получиха си заслуженото в случая и вместо да си подадат оставките стоварват вината и наказват Българския народ с репресивни действия.

    Виновните се опитват да се изкарат герои и стоварват тежестта на закона върху главите на невинните Българи.

    ВИНОВНАТА полиция вместо наказание получава правомощия да започне да тормоз над БЪЛГАРИТЕ с проверки въпреки че БЪЛГАРСКИТЕ гражданите притежаващи разрешителни за носене на оръжие с нищо не са виновни.
  • 3 алкап

    0 1 Отговор
    гражданин който в момента е без бабрек и лекарите ги ебат аналлно да му се прави всеки ден процедури и тва е заради баретите на лазаров. а в съда ще се разбере че човека е стрелял при самозащита
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове