Last news in Fakti

20 Март, 2014 08:39 1 769 0

В МВР създават фалшиви документи, за да прикрият грешките при операцията в Лясковец

  • нсс-
  • атанас атанасов-
  • мвр-
  • лясковец-
  • спецполицай-
  • загина-
  • ранени-
  • светлозар лазаров

Кадровата политика на това правителство е ужасяваща, смята бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов

В МВР създават фалшиви документи, за да прикрият грешките при операцията в Лясковец - 1
Ген. Атанас Атанасов

В централата на вътрешното министерство се създават антидатирани документи и такива с невярно съдържание, за да се прикрият грешките на униформените при операцията срещу Петко Савов Петков в Лясковец. Това заяви бившият шеф на НСС Атанас Атанасов в студиото на „Тази сутрин” по бТВ.

При щурма срещу дома на психичноболния мъж загина един спецполицай, а трима бяха ранени.Вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров хвърли вината върху двама оперативни работници от Велико Търново, които на своя глава отишли да снимат апартамента на Петков ден преди операцията.

Николай Радулов, който е бил на позицията на Лазаров, коментира, че щом се налага използването на СОБТ, би трябвало спецотрядът сам да си е направил разузнаването, а не да разчита на стари данни и информация от местните формирования. Освен това, по думите му, няколко дни преди щурма, укрепеното жилище на Петков е трябвало да е под постоянно наблюдение.

Според Атанасов, в момента в силовото ведомство се фалшифицират документи именно, за да се скрие от проверката на инспектората за пропуснатото разузнаване в Лясковец. Той допълни, че не е работа на СОБТ да се занимава с лица с психични отклонения.

Ексшефът на НСС беше категоричен, че акцията е проведена изключително некомпетентно, но в момента „всички се хвърлят да спасят зетя на Камен Пенков” (Лазаров е женен са дъщерята на бившия зам.-министър в кабинета „Станишев”-б.р.). „Кадровата политика на това правителство е нещо ужасно, не минава даже през партийни централи, има задкулисна банка кадри”, заяви Атанасов.

Журналистът Иван Бакалов на свой ред заяви, че задген. Атанас Атанасов акцията в Лясковец се виждат години на неефективни действия от страна на МВР и липсва подготовка на всички нива в системата.

По време на изслушването пред вътрешната комисия на парламента вчера депутати попитаха дали единият от търновските антимафиоти наистина е бившият бодигард на Бойко Борисов Павел Ангелов, като Светлозар Лазаров потвърди тази информация, а Кирил Добрев от левицата съзря саботаж от страна на опозицията.

Според Атанасов и Радулов става въпрос за театър, базиран на подготвени от МВР опорни точки. „Схемата е „нека сега Бойко Борисов да доказва, че има сестра”, а знаем, че той има”, коментира ексшефът на НСС.

Радулов посочи, че тези, които прехвърлят вината за провала в Лясковец върху агенти на Бойко Борисов, всъщност удрят вътрешния министър Цветлин Йовчев, който му беше съветник по въпросите на националната сигурност.

В края на интервюто двамата специалисти поставиха любопитен въпрос – кой или кои в сегашното ръководство на МВР в миналото си на действаща барета е охранявал Мето Илиенски и Красимир Каменов – Къро.

Да се твърди, че двама служител на ниско ниво ще поемат цялата отговорност е несериозно. Когато се използва СОБТ отговорността е на най-високи равнище. Това коментира пък в „Здравей, България” по Нова ТВ депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков.

Обстановката е ескалирала от началото на януари, Петков се е готвел за самоотбрана доста сериозно, припомни народният представител от опозицията.

Вучков посочи и други грешки при провалената акция на МВР, като даде пример с това, че съседите на Петков не са били изведени.

„Главният секретар на МВР трябва да поеме отговорност. Оттук нататък за всичко, което се случва в сектор „Сигурност”, трябва да отговаря вътрешният министър. Без съмнение отговорност трябва да бъде понесена”, заяви депутатът. От ГЕРБ вече поискаха оставката на Лазаров.

„Вчерашното изслушване имаше за цел да изясни до голяма степен фактическата обстановка и действията на полицаите по случая Лясковец”, отбеляза Атанас Мерджанов от Коалиция за България. По думите му на заседанието станало ясно, че „областните дирекции на МВР съществуват като феодални владения”. Необходимо е да се направи цялостна проверка на всички дирекции и на тази във Велико Търново, смята представителят на парламентарното мнозинство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове