15 Септември, 2024 09:23 499 4

"Асоциация общински гори": Обществен съвет да бори горските пожари и наводнения

  • асоциация общински гори-
  • наводнения-
  • пожари

От асоциацията призовават и за разработване на Национална стратегия за справяне с климатичните промени

"Асоциация общински гори": Обществен съвет да бори горските пожари и наводнения - 1
Снимка: Асоциация общински гори

"Асоциация общински гори" настоява за спешно създаване на Обществен съвет за справяне с горските пожари и наводнения.

В официална позиция се подчертава, че горските пожари оставят след себе си декари овъглена почва, която е неспособна да задържа влагата. По тази причина при дъждове заплахата от бързо наводняване се увеличава и застрашава както природата, така и живота на гражданите.

Предвид нарастващата честота и интензивност на горските пожари, подхранвани от изменението на климата, асоциацията призовава за спешни реформи в управлението на земеползването, което да интегрира политики за управлението на горите и околната среда. Тези политики трябва да се съсредоточат не само върху предотвратяването на горски пожари, но и върху защитата от наводнения чрез интегриран и цялостен подход към управлението на земята и бедствията.

За да се засили общественото доверие към прозрачното и компетентно управление на нашите гори и разпределението на ресурсите призоваваме да се създаде Обществен съвет за справяне с горските пожари и наводнения, който да включва не само представители на държавната администрация, но и експерти, научни работници и неправителствени организации от областта на горското стопанство и околната среда, представители на местната общност, на политическите партии и независими одитори, настояват от асоциацията. На този съвет трябва да бъде възложено формулирането на политики, насочени към смекчаване на рисковете от горски пожари и наводнения, както и на реформи на подхода за земеползването и управлението на околната среда в нашата държава.

За 2024 г. България е на второ място в ЕС по брой горски пожари

На територията на страната 321 от пожарите са предизвикани по небрежност

В становището се посочва, че Общественият съвет трябва да се съсредоточи върху шест ключови инициативи:

- Планиране на земеползването и зониране: Разработване на разпоредби за стратегическо зониране, които да гарантират, че високорисковите зони се управляват отговорно и се използват ефективно, като по този начин се увеличава максимално безопасността и се свеждат до минимум опасностите.

- Устойчиво управление на горите: Приемане на практики в областта на горското стопанство, които насърчават биологичното разнообразие и залесяването с местни видове, подобряват стабилността на почвата и намаляват ерозията.

- Агролесовъдни системи: Насърчаване на устойчиви селскостопански практики, като контурно земеделие и агролесовъдство, които не само повишават селскостопанската производителност, но и подобряват здравето на почвите и намаляват рисковете от наводнения.

- Обществена ангажираност: Разработване на всеобхватни общностни програми за повишаване на осведомеността относно значението на предотвратяването на горски пожари и управлението на наводненията, даващи възможност на гражданите да поемат проактивни роли в опазването на околната среда.

- Интегрирани платформи за данни: Създаване на единна цифрова платформа за данни, която консолидира информация от метеорологични станции, сателитни изображения и наземни сензори, предлагайки преглед в реално време на условията на околната среда за информирано вземане на решения.

- Законодателно действие: Приемане на стабилно законодателство, което гарантира, че високорисковите зони са с ограничено използване, което ще смекчи потенциала за бедствия.

От асоциацията призовават и за разработване на Национална стратегия за справяне с климатичните промени.

Те считат, че най-спешните политики в горския сектор могат да се финансират чрез препрограмиране на програма "Околна среда" на основата на постигнат консенсус в сектора за най-неотложното и на равнопоставеност на собствениците.

В района на селата Микрево и Сапарево гори горски масив, пожарът в планината Славянка бушува две седмици

Източник: news.bg


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реване

    0 0 Отговор
    Асоциация: общинското гори,щото е непогледнато.
  • 2 Бай Ставри

    4 0 Отговор
    Какво прехвърляне на отговорност върху народа.До къде я докарахме държавата.Крадоха и изнесоха,накрая обществен съвет 1😡😡😡
  • 3 бушприт

    4 0 Отговор
    Че общинските зелени площи и горски масиви са оставени на произвола,в това няма съмнение. Общините трябва да си засилят контрола над собствеността си и да не се скатават и ослушват. Иначе тези общински служители за къв дедов са?!
  • 4 инж. Ганчо Илков

    1 0 Отговор
    Общественият Съвет няма да Реши Проблемите в Гарата. Единственият Начин Проблемите в Гората да бъдат Решени са Разработване и Прилагане на МФПСГ (Много Функционален План за Стопанисване на Гората) Методиката за Разработване се изучава в ЛТУ. Тези Планове за Устойчиво Развитие на Гората включват Видео Сателитно Наблюдение, Географска Информационна Система и Лесо Устройствата в Гората. Предоставят Реална Възможност за удовлетворяване Стопанските Дейности на Заинтересованите Страни - Дърво Добив, Животновъдство, Пчеларство, Производство на Горски Продукти (гъби, плодове, билки), Туризъм ( Велосипеден, Исторически, Ловен, Релакционен, Образователен). В Тези Планове няма Административни Калинки. В България има Разработени, но не Приложени МФПСГ (Централен Балкан, Средна Гора и др.) с Активното Съдействие на Швейцарски Експерти съвместно с Ръководството на ЛТУ (Фондация "Силвика", Ректора на ЛТУ, професор Стипцов, Преподавателя по ИТ н.с. Мяшков). За Справка: В Средна Гора Планът е Разработен и Утвърден от Об.С Панагюрище през 2006 година, но Общинските Власти нехайно и незнайно защо не го Прилагат. Същата Участ е и с Първият в Страната План в Община Берковица.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове