16 Септември, 2024 07:16 1 394 11

Отново на училище. Колко е излязла подготовката на един първокласник?

  • училище-
  • първокласник-
  • пари-
  • подготовка

Около 500 лева са похарчили родителите , за да закупят раници, униформи, тетрадки и други учебни консумативи, за да изпратят децата си в първи клас

Отново на училище. Колко е излязла подготовката на един първокласник? - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Около 500 лева са похарчили родителите , за да закупят раници, униформи, тетрадки и други учебни консумативи, за да изпратят децата си в първи клас. Проверка на БНТ показва, че най-драстично е поскъпването при учебните помагала към безплатните учебници за учениците от 8. до 12. клас.

"Искам да стана ветеринар, защото много обичам животните и обичам да се грижа за тях", казва първокласничката Ина Иванова.

Преди това обаче 7-годишната Ина от Русе трябва да премине през голямото приключение в света на знанието.

"Очаквам, че от първия ден може би ще намеря някои приятели, да се запознаем. Най-вероятно ще ни покажат стаята, ще разгледаме. Представям си госпожите да ни разказват такива готини работи".

За семейство Иванови тази учебна година ще е най-важна, но и финансово най-трудна. Освен, че изпращат малката Ина на училище, синът им Марк ще е абитуриент. Като опитен счетоводител майката Искрена е разпределила бюджета до стотинка. Първо купила раница за 80 лева за дъщеря си.

"Тази раница, която избрахме, беше да има различни отделения, за да е удобно на детето да си прави разграничения на учебниците, да има място за бутилка за вода. Също така да бъде тип карета, да си я тегли, защото учебниците предполагам ще са тежки за едно малко дете. Отделно си има ергономичен гръб с презрамки. Чантата за храна ще бъде отделно, няма да бъде в раницата с учебниците. Тази година като купувах тетрадки, забелязах, че са с около 30%, според мен грубо сметнато , по-високи цените или може би защото си позволих да си купя по-скъпи тетрадки, а не съвсем евтини", коментира майката Искрена Иванова.

До 1.50 лв. е цената на тетрадките с тесни и широки редове, както и на тези с квадратчета. Но за по-големите ученици тетрадките – речник от 300 страници могат да стигнат и до 15 лева. Децата до 4. клас , както и тези в 8. получават еднократна помощ от 300 лева за покриване на част от разходите за учебни пособия и материали.

"В началото на годината са 150 и в началото на втория срок още 150. Честно да ви кажа, ние вече сме напазарували, а тези 150 лв. идват на по-късен етап. Не, че няма да се използват, но 150 лв., които получаваме в началото на първи срок за едното дете – те са за консумативи – тетрадки, флумастери, темперни боички, пластелин и папки. Отделно трябва да закупим униформа".

Всяко училище в Русе има собствена униформа. Суичер, риза, тениска и вратовръзка струват 114 лева. Нужен е и спортен екип. Тази година семейство Иванови е похарчило по-малко средства за тетрадки и учебни помагала за дванайсетокласника Марк, но това е така, защото изучава софтуерни и хадуерни науки.

"Съответно се нуждая от лаптоп и компютър до себе си, не толкова от хартиени носители. За уроци мога да се нуждая от учебници, но аз също всичко съм си прехвърлил онлайн и най-често си използвам лаптопа. Понеже виждам като по-голям какви са разходите по организирането на бал, на купуване на учебници, на костюм, след което изпращане в чужбина, понеже искам да уча извън България, разбира се, и да се върна след това. Това си е много голям разход с квартири и със самолетни билети, но смятам, че ще се справим".

След родителските срещи в книжарниците в Русе се извиват опашки, родителите пазаруват по списъци, за да избегнат купуването на излишни неща, но забелязват покачването на цените на помагалата към безплатните учебници.

"Помагалата всяка година са сменени с нови камари, които са неупотребяеми. Не мога да ги бракувам, не мога да ги върна. Каквото съм спечелила, всичко отива в загуба. Ето ги камарите, вече сме опразнили рафтовете защото нищо от това, което имаме, вече не е актуално. Ако разгърнете вътре, малко са разместени страниците и вътре е едно и също. Ето христоматиите 8., 9., 10., 11. и 12. клас с нова картинка отпред, вътре е едно и също, но цената с 2 лева отгоре", казва Виолета Цанкова, собственик на книжарница.

Тази практика обрича малките книжарници на фалит, казва Виолета Цанкова, която е в бранша от 20 години, но не е сигурна докога ще издържи финансово.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре

    16 1 Отговор
    а за телефон колко ?

    Коментиран от #11

  • 2 Отново лъжи

    18 2 Отговор
    В кои магазини пазарувате за да се вместите в тези цени
  • 3 Kaлпазанин

    14 0 Отговор
    Зависи колко е мамино синчето на тати
  • 4 Първолаци

    18 0 Отговор
    Колкото сватба през соца.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Нищо не е

    3 8 Отговор
    Дребни пари, за един ден се вадят.
  • 7 Вълк единак

    3 14 Отговор
    Дано има достатъчно учители за нашите деца. След терора на Копейката.
  • 8 Констатираща

    15 2 Отговор
    Целта е да се подменят артикулите, за да се купуват нови, а за разходите на родителите, никой не мисли. Друг е въпросът, които искат твкива екстри, като да учат в чужбина... Сякаш тука нямаме хубави училища, в които идват да учат чужденци, но така е "Чуждата патка е по-сладка". Чуждопоклонничеството, не е от полза за никого.
  • 9 Ауеее

    3 4 Отговор
    Идно АИти за един ден ги искарва.
  • 10 Изхвърляне

    9 1 Отговор
    И за какви глупости са дали 500лв при безплатни учебници и не започнала учебна година и какво искат учителите.
  • 11 Констатираща

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Добре":

    Така е. Сегашните деца се гледат много разточително отделно, дето ги учат да гледат "в чуждата чиния" и така изграждат в тях неправилна ценностна система на подражание и завист, което оставя отпечатък в характера им за цял живот. В стремежа си да не лишат децата си от нищо, родителите ги разглезват и празвят нещастни за цял живот. Може и по-скромно да се отглеждат и възпитават, но да се постигнат много по-добри резултати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол