Last news in Fakti

4 Юли, 2007 00:00 1 609 0

Атанас Гаров, изпълнителен директор Colliers International, България: В САЩ всичко е предсказуемо, а тук се иска пазарен нюх

  • много-
  • които-
  • пазар-
  • проекти-
  • българия-
  • пазарът-
  • имоти-
  • бизнес-
  • голяма-
  • партньори-
  • работим-
  • недвижими-
  • решения-
  • възможност-
  • площи-
  • компания-
  • такива-
  • създаваме-
  • недвижими имоти

Господин Гаров, от 2002 г. сте в Colliers България. Заменихте Ню Йорк със София. Защо?
- Винаги съм свързвал бъдещето си с България. В Ню Йорк също се занимавах с недвижими имоти. Работата в един силно развит и конкурентен сегмент на американската икономика дава възможност много бързо да научиш много за конкурентния пазар. София пък е шанс да си част от процесите по създаване на такъв пазар. За мен по-интересната част е създаването, не толкова участието на регулиран и добре функциониращ пазар.


Решихте да реализирате американската си мечта в България?
- Реших, че реализацията на една мечта зависи не от мястото, а от хората, които правят постигането й възможно. Тук работя с много такива хора - целият ни екип, нашите клиенти и партньори. В този смисъл имам свои мечти и желания, дали са американски или български, не зная.


Как вие правите мечтите в кариерното развитие да се случват?
- Все по-ясно става, че основният капитал на една консултантска фирма е човешкият ресурс. Събрахме страхотен екип от млади специалисти. С тях заедно се учихме и израствахме. Водещ е не опитът, с който всеки е дошъл, а желанието за създаване на успешни проекти.


На какво ви научи българският пазар?
- Научи ни, че от нас зависи да създаваме възможностите - това е може би най-точното описание на компания като нашата. Пазарът тук е много малък. Трябваше да мислим как да се разрастваме, а не просто да завладяваме още един клиент, да направим още един проект. Стремим се да развиваме такива услуги, които да добавят стойност за нашите клиенти.


Какво най-силно се търси на този пазар?
- Най-много се търсят коректност и професионализъм. Преди да се е случил още, пазарът започва да изпитва дефицит на точно тези две качества. В България пазарът на офисни проекти извървя най-дълъг път. Трябваше да се отговори на нуждите на различните ползватели на недвижими имоти. После дойде ред на търговските площи, в този сегмент все още има да се реализират много проекти. Пазарът на жилища е много динамичен. Пазарът за логистични и индустриални площи пък е най-младият. Тепърва ще се оформят различен вид търговски площи, които привличат различен тип купувачи, наематели и крайни потребители. Ще започне реализация на крайградски и извънградски проекти с големи хипермаркети на едно място. Предстои изграждане на аутлет центрове.


Кои бизнес партньори чувствате като стабилно рамо във вашия бизнес?
- Наши бизнес партньори, от една страна, са фирмите, с които работим по разработването на нови проекти на пазара за недвижими имоти и с които създаваме нова среда, в която живеем, работим, пазаруваме. От друга страна, се радваме на партньори, с които подобряваме вътрешната среда на компанията, работейки по проекти, които създават по-ефективен, по-мотивиран и по-успешен екип. Такива проекти в момента разработваме с Deloitte България и сме много щастливи от резултатите.


Каква част от успеха е нюхът за това, което ще се случи в бранша след няколко години?
- Това е голяма част от успеха. За България и за повечето неразвити пазари публичната информация нито е много, нито е толкова точна. Крайните решения се вземат именно с предусещане накъде е тръгнал пазарът. На пазари като американския голяма част от решенията са сведени до наука поради съществуването на добра информационна база.


Кой е най-резкият контраст между българския и американския пазар?
- Размерът! Там в голяма степен всичко е предсказуемо, тук нещата тепърва се създават.


А сега не ви ли е трудно да се свиете в дребните мащаби на българския пазар?
- Успяваме да превърнем този недостатък във възможност, която да ни мотивира да търсим нови решения и ниши. Трябва да намерим вариант да растем на малък пазар. Всеки проблем може да е и много голяма възможност.


Как се предпазвате от грешки?
- Винаги имаме и план Б. Екипният подход ни е спасявал да тръгнем в погрешна посока. Случвало се е да направим завой от пътя, който сме избрали. Ключовите решения се обсъждат, тестват се - това ни предпазва от фатални грешки.


Как се изградихте като ръководител?
- Имам визия за това къде искаме да стигнем.


Кое прави лидер човека на най-високата позиция в една компания?
- Лидерите, които съм следвал, са имали визия.


Къде искате „да заведете” тази компания?
- За нас недвижимите имоти не са поредната сграда, поредният бизнес парк, който трябва бързо да изградим, да населим и да спечелим едни пари. За Colliers недвижимите имоти са средата, в която всички живеем и работим. И когато я създаваме, мислим, че тя е за поколения напред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА