Last news in Fakti

7 Март, 2008 00:00 1 846 0

Васил Шопов: Страната ни е шампион по растеж на цените на имоти за 2007-ма

  • българия-
  • години-
  • имоти-
  • културата-
  • „феникс”-
  • някои-
  • „феникс-
  • голяма-
  • недвижими-
  • особено-
  • презастрояване-
  • определени-
  • министерство-
  • сделка-
  • собственост-
  • всички-
  • защото-
  • много-
  • българина-
  • въпреки-
  • голям-
  • година
, Васил Шопов – управител на агенция „Феникс”:Агенция „Феникс-недвижими имоти” е регистрирана в началото на 1993г. Днес към нейната структура функционират: „Феникс-недвижими имоти”ЕООД с офиси в София, Пловдив, Плевен, Ловеч, Слънчев бряг; „АЕXЕА – България”ЕООД; „Феникс Риъл Пропърти”ЕООД; „Ай Ел Пропъртис”ООД; „Феникс – Рубикон”ООД. „Феникс” е сред инициаторите, учредителите и собствениците на „Столица – Обединени Агенции”ООД. Учредител и единствено дружество колективен член и партньорска организация на АЕXЕА за България.


Как сте представен в публичното пространство?
- Публичното пространство е нещо относително. Ние брокерите, защото аз се възприемам като брокер (в този бранш съм повече от 15 години), сме обречени да бъдем контактни, универсални личности, с богата обща култура и с голямо дар слово. Необходимо е да влизаме в контакт със всички слоеве на обществото. Нашата професия изисква да умееш да „влезеш в тона” и на бизнесмена, и на обикновения човек, както на много заможния с потенциал, така и на този, който едва връзва двата края, но иска да си купи малка къщичка или панелче в краен квартал. Ако не успеем да направим това, ние няма да изпълним своята обществена роля. В бизнеса с недвижими имоти не трябва да забравяме нещо много важно: Ние пипаме най-тънката струна на човешката душевност на българина, а именно неговата собственост. Той трябва първо да ни приеме като човек, да спечелим доверието му, за да обслужим впоследствие сделката.


Тук ме провокирате да ви попитам ще се промени ли тенденцията: България е сред страните с най-голям процент собственост върху жилищата?
- Още преди години ми направи впечатление една анкета: На въпрос какво предпочитат да сменят жилището или работата си, американците масово отговарят жилището. В България е точно обратното. Едва 20% у нас са склонни да сменят апартамента си вместо работата. Тази привързаност на българина към собствеността, към неговото жилище, къща, произтича от манталитета му, има своите исторически корени от Средновековието, от Възраждането. Тогава домът с онези големи огради е бил неговата крепост, сигурност и защита от вражески, турски или черкезки набези. Затова въпреки членството ни в ЕС, в днешните модерни времена, не би се променила лесно тази българска привързаност към дома. Всички ние наблюдаваме мизерстващи стари хора, които имат например собственост – големи апартаменти в центъра на София, но не се разделят с тях, както биха могли да сторят. Вижте какво означава за българина собствеността.


Има ли отлив на чуждите инвеститори у нас?
- Тенденцията е за нарастване дела на чуждите вложения у нас. Статистиката ще отчете официални инвестиции за последната година – близо 7 млрд. EUR. По неофициални данни размерът е още по-голям, защото както знаете голяма част са в сектора на строителството и недвижимите имоти, където все още преобладаващо сделките се изповядват по данъчна оценка. България ставa все по-привлекателна за инвестиции и забележете, въпреки, че сме световен шампион по нарастване на цените за миналата година, напливът за имотите продължава.Ако доскоро хит бяха ваканционните имоти, сега инвестициите са насочени предимно към инфраструктурни проекти – офис и търговски площи, жилищни комплекси от затворен тип, с луксозно изпълнение, в съседство със SPA центрове и особено – терени на атрактивни места. Купувачите англичаните са заменени от руснаци и скандинавци. По-трудно се осъществяват сделките, които са по-далеч от плажната ивица. Някъде на седма, осма линия, например на Слънчев бряг, е възможно строителят да не стигне до цялостна продажба на жилищата, но на топ мястото всичко се изкупува без значение на цената! Не виждам опасност или причина бизнесът с имоти през следващите 7-8 години да забави темпа си.


Вие като брокер, считате ли че е налице известно презастрояване в определени райони?
- То е очевидно, да не кажа очевадно. Има презастрояване, включително в някои луксозни квартали като Лозенец, Изток, частично и в Бели Брези. Центъра от край време е така. Това се дължи на регулационните процедури, на тъй наречените ПУП-ове на парче. Считам, че до голяма степен приетият преди година нов ОУП на столицата ще успее да предотврати допълнителното презастрояване, въпреки че има безброй искания за определени квартали той да бъде променен. Става дума и за икономически интереси на определени „силни на деня” хора, поради което е възможно презастрояването да продължи в някои престижни участъци на столицата.


Почитател на изкуството ли сте или всички тези сувенири са от ваши пътувания?
- Имам голям трудов стаж в Комитета за култура някога, сега Министерство на културата. Пътувам често и в чужбина. Баща ми беше дипломат и навремето цялото ни семейство имаше дипломатически паспорти, така че мога да се похваля, че познавам редица арабски, европейски и азиатски държави.


Виждам, че фирма „Феникс” е инициатор на идея за учредяване на фондация за опазване паметниците на културата.
- Да. Работил съм дълго, както вече ви казах към Министерство на културата и по-точно към ресора на проф. Берменлиев. С реституцията на сгради – паметници на културата, попаднали някои от тях на собственици в чужбина, нямащи възможност за съхранението и опазването им, а по проекта „Красива България” не могат да се отпуснат достатъчно средства. С помощта на специалисти от ИКОМОС България и НИПК, бивши и настоящи служители на Министерство на културата решихме да съхраним и опазим за поколенията някои от частните сгради – паметници на културата.


Наскоро управляваната от вас компания „Феникс” отбеляза голяма годишнина. Малко или много са 15 години, за да се позиционираш на пазара на имоти у нас?
- Достатъчно са. Спомням си, че първата голяма сделка бе продажбата на имот, където видния футболист, понастоящем треньор Андрей Желязков, си направи една чудна къща. Особено първите две трети от тези години са изпълнени с голямо себеотдаване на професията, понякога до степен, граничеща с неразумното. Случвало ми се е по над 15 часа на денонощие да работя. Въобще в България не се прави лесно бизнес (в сферата на малкия и среден бизнес), особено ако не си осигурен с финансови ”инжекции”. Ние сме започнали в едно малко гаражче на „Евлоги Георгиев” и „Граф Игнатиев” и сме горди за постигнатия резултат. Представени сме вече в шест региона на страната, може би по потенциал сме в призовата тройка на агенциите за недвижими имоти в България. Всичко това без чужда помощ, без кредити, без банка (през първите 12 години) или чужда институция „зад гърба ни”.


Най- големият ви успех? Обичате ли да градирате успехите си?
- Аз съм щастлив с професията си, защото тя ми доставя удоволствие. Може би няма да го чуете другаде: предпочитам да правя сделки, да работя, вместо да почивам и да харча пари. На мен ми е по-трудно второто, отколкото да „правя пари”.


Вашата максима в живота?
- Когато страните са доволни след сключване на един договор при осъществяване на сделка, това е наградата за брокера, освен материалната страна на нещата. Често със своя принос към дадена сделка с последващо изграждане на красива сграда, аз чувствам съпричастност и гордост, подобна на гордостта на архитекта или строителя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА