Last news in Fakti

10 Март, 2008 00:00 878 0

Хотелът носи повече доходност от мола

  • хотели-
  • висока-
  • инвестиции-
  • доходност-
  • доходността-
  • налична стая revpar
Към края на 2007 г. доходността от инвестиции в първокласни хотели в София е 8,5%. Така тя е по-висока от доходността от инвестиции в офиси или търговски центрове (съответно 7,5% и 7,85%) и е равна на тази при логистичните обекти, сочат данни от анализ на консултантската компания CB Richard Ellis.

Според Атанас Гаров, изпълнителен директор на българския филиал на международната консултантска компания Colliers International, причината инвестициите в хотел да носят по-висока доходност, отколкото тези в търговски площи, е по-големият риск. При по-висок риск винаги инвеститорите търсят по-висока доходност, уточни експертът. Друг е въпросът дали всички хотели в България могат да дадат по-високо възвращаемост от търговските центрове. Това зависи най-вече от мениджмънта на хотела и конюнктурата на пазара, добави Гаров.

По този показател София се нарежда на второ място след Москва, където доходността от инвестиции в хотели е 9,25% и е най-висока сред включените в проучването столици от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Въпреки ниските нива на заетост Москва отново се доказва като много доходоносен пазар, като отчита най-високи нива на приход от налична стая (RevPAR) за 2007 г. Хотелските стаи категория „четири" и „пет звезди" в руската столица са също и сред най-скъпите в света, като през 2007 г. средната цена там е достигнала 483 долара за нощувка.

На трето място с 8% доходност от инвестиции в хотели се нарежда Букурещ. През следващите три години в румънската столица е планирано изграждането на приблизително 4 хил. нови хотелски стаи, сочат данните. Броят на 4- и 5-звездните хотели в Букурещ се очаква да нарасне с 50% тази година след откриването на хотелите Radisson Bucuresti и Turist Ramada.

Като цяло приходите от налична стая (RevPAR) в ЦИЕ продължават стабилно да нарастват и това е причината в региона да има значителен обем проекти в развитие, се казва в анализа. Инвеститорите и операторите на хотели продължават да считат ЦИЕ за интересна инвестиционна възможност. Текущата тенденция е за изграждане на хотели като част от схеми със смесено предназначение.

Сделките с хотели в ЦИЕ стават по-прозрачни и по-достъпни за международните инвеститори. В резултат инвестиционната активност нараства в целия регион.В развиващи се пазари като този в ЦИЕ по принцип има силна връзка между развитието на офис сегмента и на хотелския. По-голямата част от градовете разчитат на корпоративния пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА