Last news in Fakti

5 Февруари, 2015 09:07 11 807 25

Българинът e с едно наум към безплатното

  • саниране-
  • програма-
  • въпроси
Българинът e с едно наум към безплатното - 1
Снимка: М. Богданова ©

Сигурно сте чували за patchwork. Преведено от английски означава кърпеж или покривало от различни парчета плат. Именно това се случи през последните 10 години със стотици жилищни сгради в цяла България. В стремежа си да намалят разходите за отопление, мнозина си направиха сметката, че като изолират жилището си, ще си „избият” цената за санирането в продължение на няколко месеца и след това ще спестяват. Сметката обаче се оказа невярна. Проблемът, с който се сблъскаха първите ентусиасти, беше мухълът и още куп по-малки, появили се в резултат на липса на опит. За да се отстранят те, собствениците на жилища трябваше да плащат допълнително и идеята за спестяване се оказа провал.

Следващите, които санираха апартаментите си, успяха да избегнат този проблем вземайки превантивни мерки. Сметките им обаче не се намалиха значително, защото стана ясно, че patchwork санирането не е толкова ефективно, колкото това на цяла сграда. Резултатът отново беше – значителни разходи, минимален ефект.

Така дойде периодът, в който с помощна на европейски програми, хората можеха да си санират целите блокове, като първоначално плащаха 50%, а след това 25% от стойността на обновяването. Останалата част се финансираше по проект „Енергийно обновяване на българските домове“. Тук препъни камъните бяха много, като се започне от увещаването на съседите, мине се през създаването на Сдружение и се стигне до получаването на банков заем, който и към днешна дата доста от собствениците на санирани сгради продължават да връщат.

Днес се прави поредния опит със санирането, а именно – то да е безплатно. Щом е безплатно е логично всички да са съгласни и до края на годината да има поне 1000 санирани сгради. На пръв поглед процедурата по кандидатстване е максимално опростена. Това, което трябва да направят съсобствениците в една жилищна сграда, е да регистрират Сдружение, да сключат споразумение с кмета и строителството да започне. И всичко това с държавни пари от Банката за развитие, което от МРРБ го тълкуват като безплатно. Звучи прекалено хубаво, за да е истина. Експерти от бранша тълкуват обаче, че няма безплатен обяд и българинът рано или късно ще трябва да върне заема. Дали защото е бил дълго време лъган, или защото ще трябва да плаща неопределена сума в неопределеното бъдеще, но българинът се плаши вече от безплатното и от написаното с малки букви под всеки договор, споразумение или заявление, текст.

Лавината от информация, с която Министерство на регионалното развитие и благоустройство залива през последните седмици гражданите, предизвиква още по-голяма лавина от въпроси и опасения от тяхна страна да не би участниците в това приключение да си загубят жилищата. Първият въпрос, който възниква е, че подписвайки договор с общината, Сдружението (което се състои от собственици на жилища в сградата, обект на саниране) делегират права на местната власт да избира фирма, която да извърши санирането и да сключва договори с нея. Така на практика собствениците нямат правни отношения, а оттам и не могат да контролират процеса, по санирането. Подобна процедура води до редица въпроси, като например какво ще се случи ако падне част от изолацията – към кмета (който е сключил договора) ли да се обърнат потърпевшите или към строителната фирма.

Друга постановка, която буди безпокойство у гражданите, е срокът на действие на Сдружението. В Споразумението за създаването му в точка 2 е записано, че Сдружението се създава безсрочно. През последната седмица експерти поясниха, че действието на Сдружението може да е със срока, който се дава като гаранция. За момента той е 5 години. Открит остава въпроса дали това ще се промени.

Първоначално в приложение 4 - Споразумение за създаване на Сдружение на собствениците, публикувано на страницата  на МРРБ, бе включено изречението „Сдружението отговаря с имуществото си”, което притесни гражданите. Адвокати не се наеха да го тълкуват. Впоследствие текстът бе премахнат от приложението.

Възниква и въпросът защо трябва да се кандидатства по програмата чрез Сдружение, а не чрез Общото събрание, което според Закона за етажната собственост също е форма на управление. „Хората  ще бъдат закрепостени да бъдат съдружници и да понасят тежестите, които това Сдружение може да има. А за прекратяването му по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, този закон препраща към Търговския закон, който дава огромни правомощия на ликвидатора да разпродаде активите на едно такова сдружение, за да удовлетвори кредиторите му”, каза днес по време на парламентарния контрол депутатът Магдалена Ташева. Според нея, програмата трябва да бъде спряна поне временно, тъй като са налице въпроси, които касаят изключителната собственост на българина върху жилището му, което е неприкосновено по  Конституция.

Иначе ползи от санирането има. Дори само тази, че цените на апартаментите във въпросните сгради, ще се повишат средно с 10%, по прогноза на анализатори, е достатъчен стимул да направите необходимата изолация. Новите собственици на такива имоти, обаче трябва да имат едно наум, защото купувайки подобно жилище от продавача, освен имота влизат и на негово място в Сдружението – заедно с всички активи и пасиви произтичащи от това.

Към днешна дата въпросите са повече от отговорите, така че по-добре patchwork визия, отколкото изстрадал европейски вид на градовете ни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    "Проблемът, с който се сблъскаха първите ентусиасти, беше мухълът." Ако се спазват определени изисквания, при саниране на "парче" няма да се появи мухъл.

    Коментиран от #15

  • 2 Досега пътища а сега сгради аман от греш

    0 0 Отговор
    Да прав е авторът но досега мухлясваха отделни апартаменти ,а сега ще мухлясват цели блокове ха а ха и здатова е необходима сдружение акойто не е съграсен го намушкват с декларация тъпотии!!!
  • 3 999

    1 0 Отговор
    Глупости поредната лъжа тези пари са заем с гарант държавата и ще бъдат връща ни от всички данъкоплатци повтарям всички,демек санираме на Иван и плаща Иван ,Петкан,Драган и т.н. Другото което е,че санирането ще се извърши основно в 5-те големи града което означава бедните райони като северозападна България да плащат на Софиянци икономиите.След като ще бъдат облагодетелствани да им вдигнат данъците и всякакви такси включително при покупкопродажба и така за срок от 20-25г.да бъдат изплатени тези пари.Поредната схема за кражба.
  • 4 Тадаръков

    1 0 Отговор
    Това саниране е доста неспаведливо- както е казал коментара под мене- санират на едници, плащаме всички! С какво тези единици са заслужили да получат социална придобивка от такъв мащаб? Нито са доказано бедни- пзонавам хора, които имат апартаменти в центъра, къщи, бизнес, няколко автомобили и си живеят в панелка, наследство от родителите, защото не ги стягат обувките относно това къде живеят. И какво излиза и на тези хора ще получат безплатно саниране, а сгради, паметници на културата в идеалния център, които диктуват облика на града ни- няма. Това е безумие! Единици са по- богатите в панелките, живущите са предимно разни наскоро дошли в София. Ми аз не съм съгласен с моите данъца да кърпят панелката на разни наскоро погражданени! Абсолютна дискриминация е тази програма- ако съм беден, но живея в нисък блок- няма безплатно саниране. Ако съм богат и живея в малък блок- да се снаирам сам. Ама ако съм панелко оботател и рога на изоблието ми се излизава. Безобразие. Хората от панелките са ужасно нагли по принцип- непрекъснато спъват нови строежи около блоковете си, все едно че имат право над заемята, върху която са построени блоковете. Ако държавата притежаваше панелките и ги отдаваше под наем за дълго време, както е на запад, или имаше някаква схема като в Англия- където собственика на земята е и собствнеик на сграда, а преотстъпва право на ползване за фиксиран брой години - 99, 999, и т.н. на собственика на апартамента, тогава имаше логика в безплатното саниране. Сега е чиста пробра перверезна дискриминация и държавата заслужава да бъде осъдена в Страсбург за това!

    Коментиран от #8

  • 5 самосанирал се гост

    1 0 Отговор
    Има си цели блокове, които са санирани без да се гарантира с имуществото. Сядат на общо събрание и решават, наема се фирма и се извършва ремонта, домоуправителя следи за изпълнението, прави се оглед след завършване, подписва се договор за гаранция, хората си плащат и това е. Излиза по-евтино, по-бързо и без гаранции.
    Всеки който е искал да си подобри качеството на живот го е направил. Едно нормално саниране на апартамент излиза 5х. лв. На колко ще го изпише въпросната фирма, дали ще използват качествени материали, понеже ако се огледаш какви щуротии и какви ремонти се правят на общински сгради чрез т.н. поръчки, по-скоро да не се прави нищо. Само за смяна на дограма някои кметове подписват на двойни и тройни цени и отделно договори за хиляди левове за гаранция? Вие вярвате ли на такива крадци и измамници? Те да ви решават ремонта на вашия апартамент и как ще се направи? Аз не!
  • 6 самосанирал се гост

    1 0 Отговор
    С тези пари да се подпомогнат социално слабите, ама наиситна само те. Стари баби и дядовци, безрабтни и др, и то след персонална оценка на всеки! Има хора които пият, пушат, не слизат от колите си и не си мръдват пръста за мизерните панелки. На всичкото отгоре някои имат по няколко панелни апартамента. И тези хора сега ще получат всичко дарум, защо? Това унизява останалите, които са си откъснали от хляба и са преживяли лишения, за да си устроят по-добре жилището.
    Това което се обяснява не е справедлива схема, не е домислено и не е морално издържано. Следователно е измислено от малоумници, каквито явно са управляващите, щом се опитват да убедят гражданите, че това е добре.
    Нека се санират болниците, домовете за стари хора и деца, детски градини и училища, музеи, паметници и общински сгради.
    Но не и на множеството нехайни лентяй, които със замах теглят кредит за автомобил, вместо да си модернизират и санират панелката за същата стойност.

    Коментиран от #9

  • 7 гост 12

    1 0 Отговор
    Първо безплатен обяд за всички няма. България внася едни пари (които са на данъкоплатците в страната) в Евросъюза като негов член, а от там ни ги връщат за целеви програми. Следователно с нашите пари ние ще санираме жилищата на други хора, както и ще осигурим прехрана на строители, който може би сега ще започнат да усвояват този занаят.
    Второ - високите блокове сигурно ще се санират по т.н. "алпинистски способ". Използването му ще доведе до по-ниско качество на санирането, което е резултат от нестабилна опора на строителя при лепене на плоскостите.
    Трето - може би най-важно - хвърлят се едни пари за ремонти на панелни блокове (над 40 г.), които вече са на границата на своята годност и подлежат на разрушаване.

    Коментиран от #10

  • 8 мунчо

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тадаръков":

    виж си само името или никнейма,как реши че си софиянец и то гражданин!Явно не си знаеш историята на града в който живееш!Толкова си .......,че чак искаш да сьдиш дьржавата в Страсбург!Ще ти се смеят и децата бе,това за Англия в Интернет ли го прочете!Мисля,че щом си толкова запознат с нравите и обичаите на хората от ,,панелките,,значи и ти си някаде от там,или бьркам!И не обиждай хората,нищо не са ти направили!
  • 9 999

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "самосанирал се гост":

    Тези пари да се финансират в производство което повишава вътрешният продукт на страната и дава работна ръка и ако се направи това нещо в северозападна България ще има и социален ефект. Един милиярд лева са минимум 25000хил.работни места което значи развитие на региона и допълнително 15-20хил. работни места.
  • 10 999

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост 12":

    Много си в грешка образовай се от къде идват тези пари и тогава говори.ТЕ са заем.
  • 11 lost paradise

    0 0 Отговор
    безплатен обяд няма така е. но защо не кажат къде е уловката?
    пари от евросъюза се отпускат за такива безумни глупости. добре нека се пазакрепят тези панелки. тези пари ги дават за да не се наложи да дават още повече скоро време. в панелни блокове в столицата живеят около един милион души. мноог от блоковете са си за събаряне. напукани панели по сглобки покривите текат. така ще се забави разрухата иначе един милион на улицата ще стане война. аз лично живея в ЕПК. не че е по-добре но това поне ако се поддържа има повече живот но си е кочина по принцип. ако някой е казал , че ще се връщат тези пари по добре хората сами да се организират а не да стават длъжници към някакви големи структури.
    но недоумявам как може да се стигне до абсурда заради 100 квадрата морска пяна видиш ли да ти вземат жилището. ако има такава опасност кажете го на хората алооо б.....те горе. пратихме ви там работа да вършите а не да слугувате на други правителства.
  • 12 sea

    1 0 Отговор
    хора, не се подлъгвайте да учредявате сдружение на собствениците, това е най - голямата измама в съвремената ни история; актове от община ще се връчват на сдружението, Софийска вода ще връчва сметки на сдружението, Топлофикация - също, ЧЕЗ - също, глоби, изобщо всичко, подобрение по сградата, поддръжка по общите части, поддръжка на околните пространства - за всичко това сметка ще се връчва на сдружението на собствениците.
    Ако искате да запазите собствеността си върху апартаментите не се подлъгвайте. Запитайте се за какво им е сдружение точно на собствениците, а не просто едно търговско дружество било то ООД. Това е опит за измама в колосални размери, измама, от която хиляди хора ще загубят жилищата си или ще станат роби до живот
  • 13 1313

    1 0 Отговор
    Безплатно е само сиренцето в капана на мишката
  • 14 1313

    1 0 Отговор
    приятно ви похапване на сиренцето аз живея в къща
  • 15 прост народ бедна държава

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Всички нормални държави минаха по този път и на никой не са взели коптора! Членувам в няколко сдружения, има си устав и не ме интересува кой какво дължи. Стигам до извода, че насила хубост не става и всеки си заслужава съдбата!
  • 16 вили

    0 0 Отговор
    Аз си изтеглих документацията от интернет.

    ДОГОВОР ЗА ЦЕЛЕВО ФИНАНСИРАНЕ

    Чл. 4. Лихва.
    Банката начислява лихва в размер на цената на ресурса, осигурен за целта чрез издадена държавна гаранция, съгласно чл. 100 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г., завишена с 0.5 процентни пункта. Лихвата се начислява текущо, но е дължима на датата на погашение на главницата.



  • 17 вили

    0 0 Отговор
    Трябва дa бъдат cъдени досегашните управници те разрешиха да правят преустройства и да превърнат жилищата в кочини.
  • 18 1234

    0 0 Отговор
    Не разбрахте ли,че всичко което се прави,е да бъдат отнети жилищата на хората.Като идваха американците се чудеха защо всички имали жилища,та дори и бедните.В америка който бил беден не трябвало да има жилище,да живеел на улицата.От начало искаха да си купуваме къщите на всеки 70 години,после пратиха едни дето ти вземат къщата и обещават да те гледат докато си жив,но те уморяват бързо и я вземат.И те си отидоха,сега със санирането ще се мъчат да ни вземат жилищата.Не се наядаха тия хора брей света ще глътнат.Да им приседне дано ,аман вече от доброжелатели.
  • 19 бай гъзара

    0 0 Отговор
    Е МНОГО ПРОСТ НАРОД СМЕ ,БОЙКО И ДРУГИТЕ МУТРИ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА НИ ВЗЕМАТ И ДУШАТА ,НАИСТИНА ЛИ ИМА ХОРА ВЯРВАЩИ ЧЕ ОНИЯ ГОРЕ МИСЛЯТ ЗА НАРОДА,В МОМЕНТА МЕН МЕ БОЛИ ФАРА ЗА М...ЛИТЕ ОТ МАКСУДА И ЗА БОЙКО НИЕ СЪЩО СМЕ М.....ЛИ,ПРИ ТОВА ЛОШ ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ
  • 20 Георги Алексиев

    0 0 Отговор
    БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА ! ! !
  • 21 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    българинът трябва да се учи от тези дето са минали по този път,като чехи словаци,словенци ...и т.н. държави със санирани панелки,може да се учим по темата и от румънците ,които са в по-напреднал стадии по тази програма.тя е много полезна за българия и трябва да се осъществи максимално бързо.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Бикясй

    0 0 Отговор
    Е все някой трябва да плати за тази простотия, въпроса е кой?
  • 23 Възмутен

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Десислава Димитрова":

    Що не се изкючиш?
  • 24 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Десислава Димитрова":

    Парите за санирането идват от световната банка.Тези банкери няма да ти дадат току така пари да си оправиш панелката.По един или друг начин тези пари ще им бъдат върнати от джоба на данъкоплатците.Няма нищо безплатно.
  • 25 Панелчо

    0 0 Отговор
    Лично аз предпочитам да си изтегля банков заем и да си санирам жилището без участие на държавата.Как да имам доверие на тези лъжци и мошеници в парламента, които продадоха цялата държава на чужди фирми уж за наше добро.Огледайте се и си направете сметката депутатите колко ги е грижа за народа.Източват пари от болници,банки,пенсионни фондове, евро програми и т.н. и сега ми казват, че ще дойдат да ми санират жилището безплатно :) ха ха ха НЕ, БЛАГОДАРЯ ЩЕ СЕ ОПРАВЯМ САМ, ЗАЩОТО НЕ ВИ ВЯРВАМ НАГЛИ ПОЛИТИЦИ.НЕ ИСКАМ И НЯМА ДА ДОПУСНА ДЪРЖАВАТА ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА В МОЯ ДОМ.