Last news in Fakti

7 Февруари, 2015 18:45 12 503 9

При саниране собствеността на жилищата не е застрашена

  • саниране-
  • жилища-
  • програма

Самото саниране може да бъде и след 2016 и 2017 г.

При саниране собствеността на жилищата не е застрашена - 1
Снимка: М. Богданова ©

Основното притеснение на хората, които искат да си санират жилищата безплатно, е какви са последствията от учредяването на Сдружение и дали в последствие, на база тяхното участие в него, няма да им бъдат отнети апартаментите? Сдружението не е юридическо лице, което има правомощия да се разпорежда с нечии имоти. „Това сдружение дори няма правомощията и няма право да се разпорежда с това дали някой от членовете на Сдружението или от живеещите в сградата си е платил сметките за ток, парно и други. То не се интересува и няма правомощия в тази сфера. Сдружението, което се създава, е целево. Създава се единствено и само с цел да се кандидатства и да се получи финансиране по нашата програма”, каза днес по време на среща с граждани в Пловдив, Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройство.

Също така е важно да се знае, че Сдружението се регистрира по чл. 25, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост, защото именно там се казва, че това е целево Сдружение с ограничени правомощия, което да кандидатства, да получи финансиране и след като строителството приключи в негова полза да се издават и гаранциите за материалите и извършената строителна работа. „Затова изискваме неговата устойчивост за пет години поне, за да може издадените гаранции да бъдат управлявани, да бъде следен процесът или ако поради една или друга причина има проблем с качеството на извършените работи в гаранционния срок да може да се активира гаранцията от името на Сдружението и изпълнителят да бъде ангажиран за своя сметка да го отстрани”, допълни министър Павлова.

Също така, за да се гарантира неприкосновеността на частната собственост, се изисква пълното съгласие не само за участие в програмата, но и за съгласие за осигуряване на достъп от собствениците до жилища и общи части, за да се извършват необходимите строително монтажни дейности.

Самото саниране може да бъде и след 2016 и 2017 г. Строително монтажните работи ще са с продължителност между 3 и 5 месеца. „Етажната собственост, заедно с домоуправителя и строителя, е необходимо да изработят график за достъп до отделните апартаменти. По този начин ще се създаде организация и всеки ще знае кога ще се влиза в неговия имот, например, за подмяна на дограма или щрангове”, обясни министър Павлова. От следващата – 2016-а за безплатно саниране ще имат възможност да кандидатстват и сгради, в които има под 36 апартамента, както и тухлени постройки.

Санирането няма да увеличи данъчната тежест върху собствениците. Изчислено е, че за апартамент от 80 кв.м. увеличението ще е в размер на 1.60 лв. Но ако апартаментът е основно жилище за собственика, данъкът ще се намали. Второ намаление има и ако се плати с отстъпка до края на април на съответната година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    2 0 Отговор
    Г-жо Павлова, как хубаво обяснявате нещата, на човек да му стане драго да Ви слуша лъжите. Разберете се с ЦЕЦА ЦАЧЕВА, сдружението ели ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ или НЕ? Само преди два дни тя спореше с народен представител, че това не е ЮРИДИЧЕСКО лице, от което обезумях. Защо след като в закона за ЕС пише, че всяко решение взето от ОБЩОТО СЪБАНИЕ е нещо, което не може да се оспори дори и от съда, тогава какъв е проблема да се сключи с Управителя договор на база взето решение? - ЗА МЕН НИКАКЪВ. Според мен започва теслата и уловката за всеки влязал в това сдружение.
    1. Всеки вход, който има средства, съгласно закона за ЕС, за "ремонт и обновление", автоматически стават общи, тъй като ВИЕ сте така измислили недогледано нещата или умишлено, че сдружението трябва да бъде за целия блок, а не по входове. По това задължение примерно нашия вход има пари, а съседния - не, с това сдружение, парите стават общи.
    2. Защо трябва да ВИ се вярва, че няма опасност, да се плаща дори топлофикация. Сега се борим да се изкарат индивидуални договори на всеки абонат с топлофикация, след време ПРАВИТЕЛСТВОТО, в което сте и ВИЕ ще задължите, договорите с топлофикация да бъдат сключени със сдружението, а не с абонатите по отделно И ХОП СДРУЖЕНИЕТО т. е. ние членовете на сдружението ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ЗА НЕРЕДОВНИЯ АБОНАТ, МОНОПОЛИСТИТЕ И ПРАВИТЕЛСТВОТО СА ЕДНИ И СЪЩИ. НИКОЙ ОТ ВАС НЕ МИСЛИ ЗА ХОРАТА.
    3. ЗАЩО НИ ЗАБЛУЖДАВАТЕ, че парите са безвъзмездни - Световната банка не дава безвъзмездно - ПАРИТЕ СЕ ВРЪЩАТ ОТ НАС - ВСИЧКИТЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА, дали ми е саниран блока или не.
    4. Защо толкова бързате да се подават документите, след като още не са изяснени нещата, не е ли всичко на юруш? Не е ли ГЕРБЕРСКА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ?
    5. ЗАЩО НЕ СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ СТАРИТЕ БЛОКОВЕ, А ИМА ОТВРАТИТЕЛНО УСЛОВИЕ - ПО РЕДА НА ПОДАВАНЕ, но така с бързането не може да се мисли и пак УЛОВКА.
    ЗАЩО се говори само за саниране, а не за професионализъм. Първо да се обследват застрашените блокове, а те не са малко, ако не помните, записвайте си - имаше земетресение в Перник -2012 год, имаше блокове с нарушени конструкции и т. н.
    СЛАДКИТЕ ВИ ПРИКАЗКИ, ЗВУЧАТ ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ТАКА - ЛЪЖА И ПРАХ В ОЧИТЕ НА ХОРАТА.
  • 2 договора

    0 0 Отговор
    VII.Прекратяване на договора и специфични условия
    Член 8. Настоящият договор се прекратява:
    (3) Едностранно от довереника(кмета) с едномесечно предизвестие, в случаите на виновно неизпълнение на задълженията на доверителя(СС) по чл. 5(кой, как и с какъв документ ще установи виновното неизпълнение на задълженията по чл. 5 – ал.5 достъп(до всяко жилище)
    в 2(дву)!? дневен срок) и ал.7 не осигури склад(колко и какъв?)
    Доверителят(СС) дължи възстановяване на разходите (платени или дължими) по действително извършените дейности по чл. 2, както и дължимите неустойки по вече сключени договори(могат
    да напишат всичко) от страна на довереника(кмета)…
  • 3 Landlord

    0 3 Отговор
    Ето, вижте всички, които мрънката, как ЧСИ ще дойде да ви опише панелите и да останете на улицата. За жалост това няма да се случи.
    Милена, както винаги адекватна и с грижа за читателите на Факти.бг е проучила въпроса и ви го поднася в разбираемо написана статия! Адмирации, Милена!
  • 4 Кой ще плаща

    1 0 Отговор
    VII.Прекратяване на договора и специфични условия
    Член 8. Настоящият договор се прекратява:
    (3) Едностранно от довереника(кмета) с едномесечно предизвестие, в случаите на виновно неизпълнение на задълженията на доверителя(СС) по чл. 5(кой, как и с какъв документ ще установи виновното неизпълнение на задълженията по чл. 5 – ал.5 достъп(до всяко жилище) в 2(дву)!? дневен срок) и ал.7 не осигури склад(колко и какъв никъде не пиша!?)
    Доверителят(СС) дължи възстановяване на разходите (платени или дължими) по действително извършените дейности по чл. 2(всички), както и дължимите неустойки по вече сключени договори(могат да напишат всичко) от страна на довереника(кмета)…
  • 5 бай Иван

    0 0 Отговор
    Е все някой , ще плати и познайте кой? Е няма да е президента.По вероятно е да е целокупния български глупак! Не че имаме избор де.
  • 6 ase

    2 0 Отговор
    хора, не се подлъгвайте да учредявате сдружение на собствениците, това е най - голямата измама в съвремената ни история; актове от община ще се връчват на сдружението, Софийска вода ще връчва сметки на сдружението, Топлофикация - също, ЧЕЗ - също, глоби, изобщо всичко, подобрение по сградата, поддръжка по общите части, поддръжка на околните пространства - за всичко това сметка ще се връчва на сдружението на собствениците.
    Ако искате да запазите собствеността си върху апартаментите не се подлъгвайте. Запитайте се за какво им е сдружение точно на собствениците, а не просто едно търговско дружество било то ООД. Това е опит за измама в колосални размери, измама, от която хиляди хора ще загубят жилищата си или ще станат роби до живот
  • 7 Пепи

    1 0 Отговор
    Нещо гнило е това саниране. Мирише ,че трябва да се усвоят бързо парички и че наближават избори.
    Колко пъти трябва да попълваме документи, защо като кметът ще е довереникът ,ха а аз ще плащам после и това е лъжа че ще е 1.60 лв. ама на квадрат или на апартамент. Щом искат да санират нека си санират нали това нали е държавна политика. могат да ме попитат само дали съм съгласна ама и това не е от значение. Малко ми е чудно ,защо всички трябва да са съгласни и да удостоверяват с подпис. Ама щом държавата ще го прави и не ми влиза в имота нека си го прави.
    Никъде не се тиражира колко сгради и къде са санирани, тук чета поне забележете 5 години да е сдружението. Хахаха , а колко ще е гаранцията, ако е 5 години по-добре да си санират техните имоти. Според мен това е вид пране на пари и пак стресиране на народа и настройване един спрямо друг ако не се подпишеш. А Павлова и останалите да се огледат и да мислят за хората по места като изпълнение задълженията на домоуправителите, да провярят общините колко са им наистина действащите домоуправители и изобщо дали има такива ,защото това е както в училищата има деца , но не ходят на училище и има евентуално на лист хартия домоуправител ама в действителност нямаааааааа.


  • 8 554236

    2 0 Отговор
    Споменаха някъде по форумите, че врътката е с нотариалния акт, който собственика на санираното жилище ще е длъжен да предостави. Измамата е в това, че при прехвърляне на имота, наследство, дарение или продажба, санирането е длъжно да се ИЗПЛАТИ, преди изповядване. Обърнете внимание, че санираните панелки ще са на хора, които рядко ще имат възможност за дълги съдебни процеси и следователно, тихо, кротко и по комунистически ще си платят като богаташи на фирмата изпълнител, която задлжително ще е на БАТКО.
  • 9 12345

    1 2 Отговор
    Сдружението, което се създава, е целево. Създава се единствено и само с цел да се кандидатства и да се получи финансиране по програмата.