Last news in Fakti

16 Юли, 2009 00:00 1 849 0

Министър проспива афери с имоти

  • агенцията-
  • вписванията-
  • според-
  • филипов-
  • заради-
  • новата-
  • информация-
  • програма-
  • книга-
  • договор-
  • имоти-
  • нотариусите-
  • номер-
  • трябва-
  • всеки-
  • справка-
  • сграда-
  • защото-
  • регистър-
  • например-
  • редица-
  • актове-
  • правосъдието-
  • станислав-
  • хората-
  • вписвания-
  • голяма-
  • икар,
Докато спите, някой може да ви свие имота без проблеми. А когато се събудите, да се окажете гол и бос в прекия и преносния смисъл на думата. За тази опасност алармира лидерът на РЗС Яне Янев.

"Заради хаоса в Агенцията по вписванията напълно е възможно без ваше знание някой да продаде имота ви или дори да го прехвърли няколко пъти", предупреди и Димитър Абаджиев. Над 50 души вече са сигнализирали в централата на партията за нередности. Голяма част от тях са причинени от съдии по вписвания и техни колеги нотариуси. При хората на Янев са постъпили сигнали за апетитни имоти, които в хаоса стават обект на финансови спекулации - в Банско, Черноморието, Разлог, София, Сандански. По информация на РЗС министър Тачева вече е била уведомена за това, но не е реагирала по никакъв начин. Затова хората на Яне внасят сигнал до прокуратурата за незаконосъобразни действия на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Даниела Митова и бездействие на министъра на правосъдието Миглена Тачева. Лидерът на РЗС дори обвини пряко шефката на агенцията в корупционни практики.

Според нотариус Станислав Филипов целият хаос във вписванията е възникнал заради въведения нов програмен продукт "Икар". Той е предназначен да събере в електронен вариант всички регистри и документи. "Въвеждането на продукта беше направено противно на закона. Още през 2003 година се приема и Законът за кадастъра и регистъра, като целта е да се вписват нотариалните актове, свързани с трансфера на имотите. В закона беше предвидено МС да разработи програма за единна информационна система между отделните институции.

От правна страна Законът за кадастъра и имотния регистър разпорежда, че вписванията ще се извършват до сегашния ред. Всяко едно вписване в агенцията трябва да има уникален пореден номер в регистъра. Но в случая в регистъра всеки ден вписванията започват от номер едно всеки ден, а това не съответства на закона", обясни юристът на РЗС. "Икар" противоречи и на наредба номер 2, издадена от министъра на правосъдието през 2005. Бързото му интегриране, изглежда, е станало само за да се усвоят предоставени средства от Световната банка.

В новата система действително има пренесени данни от предишната, но в същото време се губи персонална информация. Заради това липсват редица книги, твърди Станислав Филипов. Премахва се книга "Заличавания", книга "Откази", преструктурира се информацията от персоналните партиди. А това застрашава правото на собственост и правото на кредиторите, убеден е той.

Според него новата програма преподрежда извършени и вече вписани до нейното въвеждане актове. Например някои документи, които трябва да се подреждат в книга вписвания, по новата програма се подреждат в книга "Договорни ипотеки", обясни Филипов. Заради това, когато се прави справка за даден имот, тя може да е невярна. Това създава възможности за редица измами.

Нотариусите също са настръхнали срещу системата, защото не знаят дали тя няма да им подаде невярна информация. "Например аз знам, че имотът има тежести. Но като направя справката чрез новата програма, излиза информация, че такива няма. Всъщност удостоверенията за тежести не отговарят на действителността", разказа още юристът на РЗС. Той се пита как като нотариус ще носи пълна имуществена отговорност за всяка една сделка, минала през Агенцията по вписвания?

Друг недостатък е, че хакери без проблем могат да влизат в програмата. "Как е възможно в справка по тая система "Икар" в имотната партида човек да впише някаква частна информация, като "Свободна съм за обяд" например. За каква защита става дума, щом хакерите могат да проникнат с лекота", пита се Станислав Филипов.

Няколко договора, сключвани от Агенцията по вписванията с външни фирми, също хвърлят в оркестъра РЗС. "Такъв е договорът за осъществяване правна помощ при имотния регистър. А в самата агенция си има такъв отдел, хората в него получават заплати за това. Въпреки това по външния договор се заплащат 14 306 лева на месец на адвокатско дружество", възмути се земеделецът Димитър Чукарски. Има и втори договор за възлагане на вече сключен договор за провеждане на поръчка за 3 147 900 милиона лева във връзка с информационната издръжка на имотния регистър. Освен това ведомството е плащало и по граждански договор на Ивайло Филипов, външен мениджър, по 8500 лв. хонорар, гориво за личен автомобил и 300 лева месечно за мобилен телефон.

Докладът на ЕК трябвало да бъде по-позитивен, но нарушенията в Агенцията по вписванията са поредното доказателство, че Министерството на правосъдието се е занимавало само с уреждането на лични интереси на голяма група хора. Освен тези нередности сигнали има и за една от далаверите на тройната коалиция - решението от миналата година за преместването на агенцията от бул. "Ал. Стамболийски" в сграда на ул. "Елисавета Багряна". Още през пролетта на тази година Националният съюз на юрисконсултите (НСЮ) депозира жалба пред Върховния административен съд, с която се иска отмяна на Решение номер 851 на МС от 30 декември 2008 г. като незаконосъобразно. Има доказателства, че това преместване противоречи на редица закони. Сградата на ул. "Елисавета Багряна" е с жилища и офиси. И според нотариусите съхраняването на толкова ценен архив, какъвто е този на недвижимите имоти, не е надеждно в подобно здание. Да се прехвърлиш от терасата в офиса на агенцията е изключително лесно. При преместването на службата по вписванията рискът от изгубване на преписки е голям, твърдят нотариуси. "Комично е най-важният архив на имотите на българските граждани да се мести там, и то в найлонови чували", коментира Абаджиев. Според него така всеки може да си дръпне документ и да си го отнесе.

Според юристи най-голяма била мистерията около формирането на пазарната цена, която правителството трябвало да плати на никому неизвестен продавач за новата сграда. Това са 24,5 млн. лв. за 6600 кв. м от незавършена сграда, или по 1900 евро за квадрат. Цена, която представителите на бизнеса с недвижими имоти определиха като "крайно завишена с оглед настоящата пазарна конюнктура". Според експерти в областта при по-внимателен избор на сградите е можело да бъдат спестени милиони от парите на данъкоплатците. След финализиране на сделката имотът стана публична държавна собственост и бе предоставен за нуждите на Агенцията по вписванията.

Друг проблем е, че между нея и бъдещата обител на Софийския районен съд - бившето ГУСВ на бул. "Цар Борис Трети", "лежат" седем-осем километра и поне... 45 минути път с кола в едната посока. При положение че няма големи задръствания. Заради тежкия столичен трафик извършването дори на елементарна справка в една от тези две институции би отнело най-малко половин работен ден. Да не говорим, че законът е категоричен - всяка изповядана сделка трябва да бъде вписана още същия ден. Това обаче трудно ще стане, защото според Наредба 32 за служебните архиви на нотариусите "работното време за извършване на вписването на нотариални актове приключва най-малко два часа преди края на приемното на съответната служба на вписванията". Това веднага би поставило под съмнение сигурността на сделките с недвижими имоти. Така че ако искате да продадете жилището си, това може да стане само до обяд. Защото следобедите си нотариусите ще запълват с препускане между новите адреси на Софийския районен съд и новия адрес на Агенцията по вписванията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА