Last news in Fakti

16 Февруари, 2015 21:55 1 721 4

Сдружението на собствениците държи гаранциите за качество на санираните сгради

  • саниране-
  • гаранция
Сдружението на собствениците държи гаранциите за качество на санираните сгради - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Сдружението на собствениците е получател и държател на гаранциите за качество, които според вида и обхвата на строително-монтажните работи на санираните сгради са от 3 до 5 години”, каза Лиляна Павлова, министърът на регионалното развитие и благоустройството по време на разяснителна кампания направена във Велико Търново. “Регистрацията на сдружението не случайно се прави по чл. 25, ал.1 от Закона за етажната собственост. Това означава, че върху него не могат да бъдат прехвърляни задължения и чрез него не могат да се търсят права по вземания за ток, вода, данъци или други задължения”, допълни тя като увери хората, че никой няма да взима апартаментите на участниците в програма, а това били спекулации на политическите опоненти. Сдружението може да се закрие веднага след изтичането на гаранциите. “По договор със строителите, за срока на гаранциите държавата ще задържи 5% от стойността на строително-монтажните работи, в случай че има недобросъвестно отношение от страна на изпълнителите”, посочи Павлова.

168 са сградите от Велико Търново, които могат да кандидатстват по програмата за безплатно саниране, съобщи кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той уточни, че в помощ на желаещите предстои да се отворят няколко информационни офиси.

Ако сградата се намира в близост до газопровод, то за сметка на държавата тя може да бъде свързана с него, но само до общите части. Ангажимент на отделните собственици ще е да си направят отоплителната инсталация вътре, предвиждат част от мерките за енергийна ефективност, които държавата ще покрива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    2 0 Отговор
    Единствената гаранция е че поне половината ще ги откраднат.
  • 2 qwerty

    0 0 Отговор
    и ква стана тя? аз си правя санирането, аз си отговарям за гаранцията, т.е. ако се прецака нещо да си търся вината в мен, че съм се подвел по акъла на някой, който е лапнал 70% от стойността на услугата?
  • 3 кмета

    0 0 Отговор
    Измама от всякъде дебне
  • 4 ase

    0 0 Отговор
    хора, не се подлъгвайте да учредявате сдружение на собствениците, това е най - голямата измама в съвремената ни история; актове от община ще се връчват на сдружението, Софийска вода ще връчва сметки на сдружението, Топлофикация - също, ЧЕЗ - също, глоби, изобщо всичко, подобрение по сградата, поддръжка по общите части, поддръжка на околните пространства - за всичко това сметка ще се връчва на сдружението на собствениците.
    Ако искате да запазите собствеността си върху апартаментите не се подлъгвайте. Запитайте се за какво им е сдружение точно на собствениците, а не просто едно търговско дружество било то ООД. Това е опит за измама в колосални размери, измама, от която хиляди хора ще загубят жилищата си или ще станат роби до живот