Last news in Fakti

6 Октомври, 2010 00:00 4 243 3

Юридически казус превърна сграда в свърталище на клошари

  • софия-
  • център-
  • строеж-
  • магазин-
  • казус

Отваряйте си очите на шест, ако решите да закупите имот и да си построите върху него магазини. Особено ако се намира в идеалния център на София. В подобен капан са се оказали 19-ина собственици на част от недостроените търговски площи на ъгъла на улиците „Алабин” и „Княз Борис I”. Преди десетина години те закупуват магазинната част от сградата с нотариални актове. И всичко върви по план, докато през 2002 г. държавата не решава да отмени свой акт и изцяло да превърне казуса с недостроената сграда в пример, който трябва да се преподава на студентите по право.

Кошмарът започва преди осем години


Още преди осем години сградата е построена до груб строеж, но през 2002 г. новоназначеният областен управител Росен Владимиров смята, че има нередности в заповедта за реституция и я отменя. Така сградата е обявена за държавна собственост, а собствениците на търговските обекти сезират губернатора на София, като му предоставят абсолютно всички документи, с които разполагат. Предоставените нотариални актове за собственост на сградата обаче спират действието на деактуването и превръщането на собствеността в държавна, и 9/10 от идеалните части на сградата си остават на собствениците. Оставащата 1/10 от идеалните части обаче е собственост на държавата. Купувачите на по-голямата част от имотите настояват да им бъде предоставена възможност да ги закупят, за да се ликвидира съсобствеността с държавата. Само по този начин собствениците могат да довършат и пуснат в експлоатация своята част от сградата.

Договорите

Въпросната 1/10 от идеалните части на сградата е трябвало да бъде прехвърлена на собствениците след окончателното завършване на сградата и получаване на Акт 16. Това е записано в договорите между купувачите и фирмата строител „Интерстройпроект 90” ООД. Само четири от общо 19 собственици са успели да закупят 100 процента от собствеността на магазините си. Закупуването към днешна дата може да се осъществи само след разрешение от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Държавата обезщетява фирмата строител, но забравя за собствениците

В края на 2003 г. тогавашният областен управител на София Росен Владимиров обявява собствеността за държавна, а фирмата строител „Интерстройпроект 90” ООД претендира за обезщетение. И го получава. През септември Владимиров поема задължение от името на държавата в размер на близо 2 милиона лева. Държавата започва почти веднага да погасява задълженията си, но не с пари, а с предоставяне на терен на „Интерстройпроект 90” ООД в идеалния център. Така фирмата се сдобива с част от терена на бившите „Царски конюшни”. А не обезщетява собствениците на магазини, с чиито пари де факто е построена цялата сграда до груб строеж, жалват се собствениците.

Областната управа притежава терена

От Областната управа на София уточниха, че българската държава притежава правото на собственост върху дворното място, върху което е построена сградата. Държавата е съсобственик с 1/10 идеални части от магазини в сутерена, партера и първия етаж в сградите. От управата припомниха, че по закон всеки от съсобствениците има право да поиска делба на общата вещ по съдебен ред или чрез доброволна делба. За да се случи доброволната делба обаче, е необходимо съгласието на министъра на регионалното развитие и благоустройството, издаване на заповед от областния управител, подписване на договор и т.н. "При този нормативен регламент изкупуването на дела на държавата от съсобствениците е само един от способите за ликвидиране на съсобствеността върху съответните обекти от описаната сграда, а не тяхно право", заяви в отговор на "Новинар" областният управител на София Данаил Кирилов. От управата припомниха, че държавата не е встъпвала като страна по договорите за покупко-продажба на правото на строеж и не носи отговорност за неизпълнение на задължения, поети от търговското дружество по отношение на трети лица. Оттам припомниха, че при неизпълнение на договорни задължения всяка от страните има право да потърси защита на правата си пред компетентния съд.

Предложение


Някои собственици на магазините предлагат държавата да им предостави половината сграда, която се намира на ъгъла на улиците „Алабин” и „Княз Борис I”, за да довършат строежа на магазините си. Те се питат и защо областният управител Росен Владимиров е преценил, че е необходимо обезщетение на фирмата строител „Интерстройпроект 90” ООД, но не и на собствениците на магазини. Купувачите толкова са се отчаяли от многогодишните съдебни битки и мълчанието на институциите по техния казус, че дори обмислят да съдят държавата в Страсбург.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирчо

    5 2 Отговор
    Колкото и да плюят някои мрънкала,такава простотия при социализма никога нямаше да се случи. Не знам дали сте минавали скоро покрай тази сграда, но мирисът на лайна от нея е ужасен. Няма що - голям авторитет ще има столицата пред малкото чужденци, дръзнали да посетят тази нещастна балканска държавица, в която се превърнахме последните години...
  • 2 Pesko

    2 0 Отговор
    Svartaliste na klosari pomjari i deistvasti prostitutki.V sarceto na Sofija.
  • 3 Angel

    2 0 Отговор
    Pesko, то в София само клошари, помияри и проститутки има! нищо ново под хоризонта