Last news in Fakti

26 Октомври, 2010 00:00 3 767 5

Кметовете са възмутени от сметките за данък "лукс"

  • данък-
  • лукс-
  • кмет

Сред кметовете из страната цари голям смут около предложения от финансовото министерство данък "лукс" върху недвижимостите. Текстът гласи, че всеки имот с данъчна оценка над средната за общината ще се облага с 30% по-висок данък сгради. Това, което най-много притеснява местната власт, е, че промяната ще засегне много масови жилища, които нямат нищо общо с понятието "лукс".

Освен това повечето общини не смеят да вдигнат данък сгради в условията на криза, въпреки че проектозаконът им позволява да увеличат ставката с до 80%. За сметка на това обаче записаното в проекта 30-процентно увеличение на налога трябва да се наложи автоматично и няма как да се избегне.

"Ние никога не сме предлагали данък "лукс", а конкретният текст в проектозакона нито е обсъждан с нас, нито разбираме каква е същността на предложението и защо се прави", заяви пред "Сега" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Гинка Чавдарова. Тя уточни, че тепърва ще има дебати с екипа на министър Симеон Дянков по темата. МФ са поискали от сдружението становище по текстовете до 28 октомври.

Кметовете масово не са наясно с начина, по който ще се определя средната данъчна оценка за съответната община, показа проверка на "Сега". Цветомир Енев от отдел "Местни данъци и такси" в община Велико Търново тълкува този запис в закона като определяне на средноаритметична данъчна оценка. Той смята обаче, че в промените има недомислици. "Не може средната данъчна оценка да се изчислява, без да се разделят обектите на жилищни и нежилищни", коментира Енев. По думите му заради луксозните хотели и търговски центрове в общината средната данъчна оценка ще се повиши значително. Енев обясни, че е възможно тя да достигне 300-400 хил. лв. и така дори луксозните вили в Арбанаси няма да я надхвърлят. Затова по-високият данък сгради ще засегне предимно местния бизнес, който редовно плаща данъци.

"Нямаме информация за начина, по който ще се определя средната оценка", оплака се кметът на Плевен Найден Зеленогорски. По думите му обаче идеята да се покачва данъчната тежест в условия на криза е лоша.

Промените в Закона за местните данъци и такси свариха неподготвени дори депутатите от ГЕРБ. Председателят на регионалната комисия Любен Татарски обясни, че с него не е обсъждана идеята и не е наясно как точно ще се определя средната данъчна оценка. Други депутати от ГЕРБ дори вече заговориха, че увеличението на данъка няма да е точно 30%, а ще се диференцира в зависимост от големината на имота. По-малките имоти щели да плащат само 10% отгоре, а по-големите - до 50%.

От Министерството на финансите засега изобщо не могат да защитят предложението си и подчертаха, че проектозаконът е публикуван тъкмо защото сега започва обсъждането му.

"Липсата на точни критерии, чрез които да се определя каква точно ще е ставката за даден имот, дава възможност за двоен стандарт", коментира кметът на Кърджали Хасан Азис. Той поиска още идеите да се обсъдят по-подробно с общините.

Кметът на Каварна Цонко Цонев пък е разбрал промените в Закона за местните данъци и такси съвсем различно. Според него данък "лукс" не е задължителен. "Всяка община сама трябва да избере дали да облага по-скъпите имоти допълнително или не", коментира Цонев. Той обаче също мисли, че допълнителната ставка ще засегне съвестните данъкоплатци и дори бизнесът може да се откаже от инвестиции, за да избегне допълнителната тежест.

 

ОБРАТЕН ЕФЕКТ
Може да се окаже, че новият туристически данък също няма да доведе до повече приходи за общините. Това стана ясно от думите на председателя на Националното сдружение на общините Дора Янкова. Според промените хотелиерите ще плащат данък за всички легла без значение дали са заети или не. Янкова даде за пример община Смолян, където има около 3000 легла и от туристически такси годишно се събират 73 000 лв. По думите й, ако има 100% запълняемост, приходите ще достигнат 270 000 лв. Ако всяко легло се облага с 20 лв., най-ниската ставка, предвидена за хотели 3 звезди, постъпленията ще са 60 000 лв, обясни Янкова. Ако се вземе горната граница от 60 лв., сумата ще достигне 180 000 лв.


МЕЧТИ
От Националното сдружение на общините не харесват промените в данъчното законодателство. Причината е, че не са предвидени нови източници на приходи за местните власти. Най-добре е 2% от данък общ доход и 2% от корпоративния данък да остават в общините, поиска председателят на сдружението Дора Янкова пред "Дарик". Това е стара идея на общините, която така и няма да залегне в законите за 2011 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Галина

    7 0 Отговор
    Така си е, от текстовете излиза, че най-много увеличение ще получат имотите с голяма площ, каквито са например складове и производствени халета. А какво луксозно има в тях не е ясно. Пък и там и досега се плащаха несправедливо големи такса битови отпадъци. Уж щяха да я връзват тая такса с количеството или поне с живущите.
  • 2 ?

    0 0 Отговор
    по света има данъци лукс - обаче там и заетостта в туризма и бизнеса е несравняема...Кредити, работи, големи приказки и все тоз бизнес и накрая хазната празна и бизнеса де факто го няма.
  • 3 Балканчо

    6 1 Отговор
    Дянкoff.
  • 4 ГРОБ-ар

    1 1 Отговор
    абе остана ли още нещо незаГЕРБено в тая държава, та да го заГРОБим?
  • 5 pinot

    3 0 Отговор
    1. доколкото разбирам с този мил данък ще обложат само физ лица, собственици на жил.имоти.
    2.личният ми казус е идиотски-имаме прекрасна обгрижена къща от 2001г, немалка за голямото ни семейство в район около Самоков. Макар и в регулация, прекарахме за своя сметка(ние и съседите) водопровода, ел. ток и стълбове, канал.Е, не сме асфалтирали!И сега, затова че сме санирани, с добра дограма и т.н., плащали сме данъците си върху парите, с които сме строили, законно, с одобрени проекти , ще ни НАКАЖАТ с по-висок данък, защото в общината не липсват неизмазани, грозни, неподдържани къщи! Параграф 22!
    Прдлагам да въведат данък лукс върху зъбите- които не е с изгнили зъби -да плаща( значи има пари за четка, паста и зъболекар)!