Last news in Fakti

15 Март, 2011 11:18 9 676 15

София е капан в случай на силно земетресение

  • земетресение-
  • софия-
  • опасност-
  • диков-
  • устойчивост-
  • сгради

Не е ясно какво е състоянието на повечето сгради в София и колко от тях ще издържат в случай на земетресение като това в Япония. Най-опасни са старите стоманобетонови сгради, чиито носещи стени и подпори са унищожени при ремонти. Опасни са и сградите от 90-те години, строени с некачествена стомана. Това заяви арх. Людмил Леонидов. Според него, рискът за панелните блокове е по-малък. Арх. Людмил Леонидов обясни: „Витошката яка - всичките тези селища, които там се народиха, те нямат канализация, там почвата се навлажнява, тя става хлъзгава. Това се потенциални свлачища.

При едно земетресение няма да ни помете цунами, но тази част ще слезе долу в София. София няма пътища за евакуация, ние имаме паркирани коли безобразно навсякъде в града. Не може да се евакуирате. Вътрешнокварталните пространства в старата, в централната част на града са с двуметрови зидове. Всеки се е оградил, като че ли ще води война със съседа. Няма къде да избягате, защото нашите улици в София са тесни. И е ясно какво е състоянието на повечето сгради в София и колко от тях ще издържат в случай на земетресение, като това в Япония", каза той.

Три неща определяли устойчивостта на сградите при земетръс

Сградите в София са така проектирани, че трябва да издържат на земетресение с магнитуд 7.4-7.5 по Рихтер, увери главният архитект на София Петър Диков. По думите му, обаче влияние би оказало самото качество на строителството. Диков поясни, че след промените е имало период от 7-8 година, когато е нямало стриктен контрол на качеството на строителството. „Аз обаче смятам, че включително и тези сгради са направени достатъчно коректно спрямо проектите, тъй като отговорността на проектанта и конструктора е много голяма по нашата нормативна уредба", допълни той.

Три неща определят устойчивостта и гаранциите на сградите при земетръс. Първото са нормите, по които се проектират сградите. Второто е качеството на самото строителство. И третото е организацията на обществото и на града при едно бедствие. По първа точка, според арх. Диков, нашите норми са изключително коректни, добре направени. Те са съобразени с европейските норми.

„Така че по отношение на качеството на самите проекти, аз мисля, че ние не трябва да имаме съмнения. Зонирането на България е направено коректно, спрямо нашата геоложка зона. То беше променено след земетресението във Вранча, при което се бяха срутили жилищни сгради в Свищов. Жилищните сгради, които паднаха, бяха строени по една система, която след земетресението беше забранена", каза още главният архитект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 glupavnouporit

    14 6 Отговор
    Като ''правило на палеца'' за устойчивост при земетръс са подземните нива спрямо надземните .Две подземни нива с до 6 надземни е изключително устойчива формула , при спазени всички останали норми .

    Коментиран от #2

  • 2 qwerty

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "glupavnouporit":

    Еми така е, но въпросът е доколко са спазени нормите. А и преустройствата на старите сгради ... С години се къртеше, за да се преобразуват партерни апартаменти в магазини.

    Коментиран от #3

  • 3 glupavnouporit

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "qwerty":

    Хмммм .Зависи от сградата , повечето стари сгради са с по едно подземно ниво .......
    Преустройствата не би трябвало да носят поразии , ако не са бутани носещи стени .
  • 4 sas

    16 6 Отговор
    Добре, че не си продадох панелката!
  • 5 bubblehead

    9 21 Отговор
    Не е ясно какво е състоянието на повечето сгради в София и колко от тях ще издържат в случай на земетресение като това в Япония.
    ------------------------------------------------------------


    Начи направо е кеф да се четат шедоиврите на безотговорната българска журналистика. Тоя народ го ошашавиха и той горкия напълно обезумял му се привиждат само земетресения, урагани, цунамита и свлачища в равното софийско поле... Първо и най-важно е да се знае че БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА! Земетресения стават , но това което се случи в Япония е изключено. Калифорния е земетръсна зона, но коментарите на американски журналисти са че японския сценарий е изключен, просто дори Калифорния няма такъв потенциял. В Клифорния се смята че няма възможност за повече от земетррсение от 8-ма степен... Къде сме ние сред тия земетръсни зони!? Ами оросто никъде, как къде. А се вижда че стандарта у нас изискава устойчивост до 7.4 какъвто вероятно е потенцаила за максимално голямо земетресение у нас...Тоест опасноста от земетресение у нас е оцененан леко по ниско от Калифорния ( истински земетръсна зона, другари) Колко повече трябва да е за да спат българските журналисти спокойно!? Няма никаква журналистическа тема тук! Просто поредния пример за безотговорна българска журналистика!
  • 6 НАРОДА

    13 16 Отговор
    АМИ ТОГАВА ЗА КАКВО ДА ВИ КУПУВАМЕ ИМОТИТЕ БЕЕЕ, ЗА ДА СИ ДАДЕМ ПАРИЧКИТЕ ЗА НЕЩО ДЕТО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ КАТО ДИМ ?!!!
    Имота не е сигурна стока, не е инвестиция, днес го имаш , утре ....

    Коментиран от #12

  • 7 bubbleGUM

    17 4 Отговор
    България е земетръсна зона. През 1904г. в Кресна става най-силното земетресение в Европа с магнитут 7.8 !!! 25 минути преди това е имало трус с магнитут 7.1-7.3 !! Ако сега това се случи дали ше остане нещо здраво?

    Коментиран от #8

  • 8 glupavnouporit

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "bubbleGUM":

    Отговорих- сградите с две подземни нива и до 6 надземни няма и да помръднат . Панелите няма да паднат, но ще се наложи саниране .
  • 9 Христова

    13 7 Отговор
    АМИ НЕ КУПУВАЙ! - Никой не Ви кара да купувате насила. Наистина спрете да купувате. Много по мобилни ще бъдете ако нямате имоти, Една палатка ще Ви свърши добра работа. Пък и София вече е пренаселена. Трябва вече да започнат да рушат това което е застроено след 1990 година, защото е некачествено и ще се освободи място за градинки и паргинги.
  • 10 Гъзибаров

    9 8 Отговор
    Мноо сте прости.
  • 11 Пазар

    9 3 Отговор
    Първо: земетресение с 9 по Рихтер няма да случи през следващите 1000 години в София. Второ: старите железо-бетонни сгради, както и ЕПК са много здрави. Не важи същото за новото строителство, в което бетонът е почти без цимент и с калпава арматура. Трето: наистина трябва да се помисли за евакуационни планове, не само при земетресения, но и при пожари например. Много от блоковете са с блокирани задни входове, някои направо зазидани. Това е ужасно опасно, освен, че е и грозно. Тука общината трябва да се намеси и да отпуши входове и безистени.
  • 12 АХХХ

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "НАРОДА":

    Едно сигурно има в тоя живот – че има край. В тоя смисъл, ако се търсят инвестиции, или поне някаква застраховка, най-удачно е своевременно да се постъпи в манастир. Само срещу пост и молитва се обезпечаваш с подслон до настъпване на сигурното очаквано събитие. И хем инвестираш „в бъдещето”, застраховаш се при „последна инстанция”, така да се каже. Сигурно си заслужава, защото казват, че в Рая имало имоти – райски градини и прочие, а в Ада – само домашни потреби като казани и от ония тризъбите вилици...
  • 13 qw

    8 6 Отговор
    Не може архитект да говори за сеизмична устойчивост на сгради. Никога не са били компетентни по тези въпроси, а и са далеч от истината.
  • 14 bulgaro

    0 0 Отговор
    mnogo iskam edno 12 stepenovo zemetresenie sled koeto vi garantiram 4e ne6tata 6te trugnat v tazi teritotia
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.