Last news in Fakti

27 Март, 2024 13:21 1 831 2

Най-големите пожари в музеи по света

  • музеи-
  • пожар-
  • сгради

За последните близо 250 години са унищожени хиляди безценни картини

Най-големите пожари в музеи по света - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В началото на 2024 г. светът загуби хиляди картини, след възникването на пожар в националната галерия на Абхазия, разположена в Сухум. От XIX в. до днес светът е свидетел на шест пожара в галерии от световно значение.

На 16 февруари 1864 г. пожар в Ротердам (Холандия) унищожава близо 70% от колекцията на музея Boijmans-van Beuningen. Пожарът е избухнал рано сутринта, причината за него все още не е установена.

Служителите на музея успяват да изнесат част от картините от сградата, но останалите не могат да бъдат спасени, тъй като ключът от хранилището е изгубен в суматохата.

Общо 293 картини на датски, холандски и френски майстори са загубени в резултат на пожара, както и колекция от гравюри, порцелан и скулптура на Холандската академия за изящни изкуства и технически науки, която заемаше първия етаж на сградата на музея.

На 13 август 1947 г. пожар унищожава близо 30% от колекцията на Музея за изящни изкуства в Страсбург (Франция). По-специално, изгубени са картини на Лукас Кранах Стари, Антонио дел Полайло и други.

На 8 юли 1978 г. пожар унищожава колекцията на Музея за модерно изкуство в Рио де Жанейро, Бразилия. Предполага се, че пожарът е причинен от незагасена цигара или неизправна електрическа инсталация.

Унищожени са картини на Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Пол Клее, ретроспективи на някои латиноамерикански художници и колекция от политически плакати. Спасени са само 50 от над 1000 експоната.

На 22 октомври 2007 г. в Амерсфорт (Холандия) изгоря частният музей на Армандо (Херман Дирк ван Додеуеърд), разположен в църковна сграда. Пожарът е възникнал по време на покривни работи. При пожара са унищожени творби на Албрехт Дюрер, Якоб ван Рюисдал, Шарл-Франсоа Добини и др.

На 26 април 2016 г. Националният природонаучен музей напълно изгоря в Ню Делхи, Индия. Причината за пожара не е установена, пожарогасителната система в сградата не е работила. Най-голямата палеонтологична и биологична колекция в Индия беше унищожена.

На 2 септември 2018 г. Националният музей на Бразилия беше напълно унищожен от пожар в Рио де Жанейро. Колекцията му се състоеше от повече от 20 милиона експоната, включително археологически артефакти, египетски антики, мумии, предмети от бита и минерали. Всички те бяха изгубени. Причината за пожара е късо съединение в електрическата инсталация на климатика, възникнало в резултат на прегряване на уреда.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ричард Естес

    0 0 Отговор
    На бат Бойко от Банкя не му пука за пожари в музей , защото той на таквиз места НЕ ходи ! Неговата КУЛТУРА стига само до думата физКУЛТУРА !
  • 2 "Кредит Маркет ООД"

    1 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма