Last news in Fakti

13 Май, 2011 00:00 17 384 138

Купуваме много, а получаваме малко

  • жилища-
  • площ-
  • големина-
  • ново-
  • имоти-
  • комплекси

Още от малки сме научени да мислим, че всичко ново е качествено. За някои стоки това със сигурност е така, но има и такива, при които дилемата дали да се купи ново или старо е голяма. Недвижимите имоти, и в частност жилищата, са именно една от тези стоки. Тръгвайки да купува имот, клиентът има не само определени изисквания, но и ясна представа как точно трябва да изглежда всяко помещение.

Ключови параметри, разбира се, са цената и местоположението.

Все по-често обаче натежава факторът „вътрешно разпределение”

Оказва се, че в старите жилищни сгради (дори и тези с малка квадратура) апартаментите са далеч по функционални от тези ново строителство. На пръв поглед при старите апартаменти всички стаи са разпределени по начин, по който всичко е на мястото си – от коридора се влиза в кухнята и хола, спалнята гледа към задния двор и е на закътано и тихо място.

При новото строителство клиентите често се сблъскват с големи по документи, но малки по площ апартаменти. В стремежа си да бъдат „максимално” функционални, стана почти закон да

няма отделно помещение, което да е кухня

Тя просто е сгушена в единия ъгъл на хола, който е и трапезария. Така клиентът получава „три в едно” – кухня, трапезария и хол. Всичко това е разположено на 15-20 кв.м и като се наредят мебелите не остава свободна площ, върху която например децата да играят. Ако клиентът хареса имота, купи го и иска да има отделна кухня, то трябва да вложи допълнителни пари, за да изгради стени в новопостроения апартамент и да има обособено самостоятелно помещение за кухня, което ще отнеме част от използваемата площ (снимка 1).

Сн. 1

Спалнята също прилича на кибритена кутийка

Буквално от вратата се спъваш в леглото и колкото и смешно да звучи, вероятността да паднеш е много голяма. Разстоянието от гардероба до леглото е точно колкото да може да се мине. Същото е положението и с отстоянието от леглото до прозореца или балкона. (снимки 2, 3, 4 и 5)

Сн. 2

Сн. 3

Сн. 4

Сн. 5

В повечето нови жилища дори за детските стаи също не е предвидено малко повече пространство за игра на мачуганите. Повечето от тях могат да бъдат обзаведени за деца максимум до 10-годишна възраст. За по-големите предвидената квадратура ще е малка (снимки 6 и 7)

Сн. 6

  Сн. 7

Проблемът „Купуваме много площ, а получаваме малко” се появи след като на мода дойдоха комплексите от затворен тип. В стремежа си да изградят голямо количество апартаменти на малка площ,

предприемачите обърнаха представата на българина

за вътрешното разпределение на жилището на 180 градуса. Дали обаче българинът е съгласен да плаща за двустаен апартамент, в който единствено може да вкара мебелите от боксониерата си?


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 glupavnouporit

    11 33 Отговор
    Пишем много , а казваме малко !
    Оставете го българина да купува каквото си иска ,в затворените комплекси специално апартаментите са доста големи , друг е въпроса че по принцип са строени за продаване а не за живеене в тях .Но не заради вътрешното разпределение , а поради други причини , които и да ви обясня няма да разберете !
  • 2 qwertty

    42 2 Отговор
    Абе то обясеннието е с едно изречение - инвеститорите искаха да продават повече квадратни метри РЗП, а не помислиха, че че осен мебели има и хора, които също заемат пространство.
  • 3 Никифор

    57 3 Отговор
    Евала ! Съгласен съм на 100 % с автора на статията. Поредната ИДИОТЩИНА с която се сбъсках беше в един апартамент в люлин, в който спалнята граничеше с асансьора на блока и продавача се опитваше да ми обясни, че асансьора няма да се чува (който още не беше пуснат)... ОЛИГОФРЕНИ са "тия дето" ги проектират, "тия дето" ги одобряват и "тия дето" ги финансират !

    Коментиран от #5

  • 4 брей

    32 3 Отговор
    Снимките са много хубави и добре показват проблема. Както се казва "Когато фактите (в случая снимките) говорят и Боговете мълчат".
  • 5 da

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "Никифор":

    Прав си, Никифор. Само където не съм съгласен, че инвеститорите са такива. Тия много добре си знаят интереса и си го гонят.
  • 6 asd

    39 3 Отговор
    Abe koi gi izmisli tova kuhniata da ti e v hola - snimka 1? To e tolkova nepraktichno. Kato si sedish v hola da ti mirishe na mandja. To viarno ima aspiratori, ama ne stava taja rabota. Te tija na Zapad ne gotviat, shtoto se tapchat s polufabrikati, ama nie tuk si gotvim.
  • 7 баш майстора

    27 2 Отговор
    Уважаеми купувачи,
    Насочете се към блоковете строителство ЕПК.Ако се консултирате със строителен инженер,ще разберете защо.
    Освен това място,етаж,изложение,състояние на имота,съседи,цена.
    Това е личното ми мнение,като човек който има малко представа за какво става въпрос.

    Коментиран от #72

  • 8 кл

    40 2 Отговор
    Най-после една статия която не манипулира общественото мнение и защитава интересите на купувача.
  • 9 TOP_broker

    8 15 Отговор
    Докато се купуват, ще се проектира, строят, предлагат ...
    Успех ;)
  • 10 без думи

    31 2 Отговор
    На новото строителство му казвам тебеширени коопераций, строят ги с итонг - тебешир със шупли, гипсокартон - хартия и тебешир, за малките размери и това че няма един прав ъгъл да не говорим.И за това, че ти продават гарсониера за двустаен. Много са смешни коментари - защо новото и старото строителство били на една цена на квадратен метър.
  • 11 Morgan

    22 3 Отговор
    Сега се сетихте за новото строителство, че не струва... И не е проблема само в кухнята, ъглите и тебешира а и в безумните колони които минават по средата на стаите - колко яко а!
    Но не трябва да се отрича и качественото НОВО строителство. защото има такова :)
  • 12 Ани

    44 15 Отговор
    Жестоко разположение кефи ме много.За хора с претенции като приятелите ми бъбъл, акси и мн други
    спокойно,уютно но дали ще могат да живеят сами като няма място за приятелката?
    Лично ми се вижда много страшно, тесничко откровенно неудобно и незнам дрехите гардеробите ,нещата ми обувките ми къде просто а мъжът ми нали обича да е в широклегло май ще трябва да спя на земята
    А децата може би за тях трябва да начертая график за трафика сутрин за да можем да спят на смени и да се разминаваме
    (нали моя искаше 2 деца - нямаме пари за 200 квадрата ,трето дете чакам (някой каза че намалява нацията ни -незнам обърнете се към скъпите ми съфоръмци да правят деца и да пробват с тях в това чудо на снинката някъде в булгаристан така почват всички приказки )
    Ето за това говорех :никаква функционалност ,задушава ме само като гледам стеснените пространства
    Нищо нека да поспим малко -я чакай ../???? това което тече комшийското дете ли чишка а и съседа също
    Аха ., на иванови пак им дойдоха гости е- ставаме съпричастни с цялата маса и празника на съседите
    Я тая пък от втория етаЖ как пищи пак се натиска с съседа и се чува при детето чак - тва е то
    дъщеричката ми първо ще научи думички като мръсница , наздраве и тн но не и мама и тати
    Гипскартон кооперация в истинският смисъл ставаме си близки с съседите майд ин булгаристан
    Въпреки всичко кво му плащаш 200 000 лева я тия термитници в флорида на 3 етажа 1500 кв дворче и фонтанче за 120 000 $ Ще гоня аз термити из вкъщи
    Ще си ходя в българия там специалисти са проектирали бъдещето -модерното жилище на българина от новото време у европата
    ПРИКАЗКАТА приключва с GET THE FUCKA

    Коментиран от #13, #17

  • 13 varna

    21 38 Отговор

    До коментар #12 от "Ани":

    ани това за 90% от българите се води огромен апартамет.
  • 14 RUMEN

    19 5 Отговор
    SKORO I TVA SE OTMINE UMRQHA BALACITE DETO PLA6TAT IZMISLENI KVADRATURI,VE4E PARI STE SE DAVAT SAMO ZA ISTINSKA PLO6T,A NE 30% ZAVI6ENA:(
  • 15 мрежата

    14 31 Отговор
    Доларът е в по-голяма опасност от еврото
    DarikFinance.bg, 12.05.2011 18:39 (последна актуализация 12.05.2011 18:43)
    Представете си държава, която харчи и отпечатва трилиони всеки път, когато трябва да закърпи някакъв проблем, предлага FT.

    А сега си представете друга държава, където няма централно финансово министерство, което означава, че спасяването на местните правителства е малко по-трудно, и която има централна банка, трупаща ликвидност, вместо да се занимава с количествени улеснения.
    Защо да е изненада, че валутата на еврозоната е по-силна от тази на САЩ? Заради проблемите с рефинансирането на дълга на страните в периферията на съюза? И възможността за разпространяване на тези проблеми? Да, това са реални и сериозни основания, но са вътрешни за еврозоната и нямат практическо отношение към еврото. Единственото, на което влияят е цената на облигациите на някои от държавите-членки на валутния съюз.
    Мислете за това по следния начин: в САЩ, председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че отказът от златния стандарт по време на Голямата депресия е помогнал САЩ да се възстановят по-бързо от други страни.
    Бернанке използва по-слабата валута като паричен и политически инструмент, за да отговори на текущото състояние на американската икономика. Това, което много американци пренебрегват е, че някой трябва да бъде от другата страна на този процес: днес това е еврозоната, която има силна валута, въпреки многото предизвикателства.

    Преди една година еврото се оказа единственият актив, търгуван за извличане на печалби от проблемите на еврозоната. Това отчасти се дължеше на ликвидността, тъй като беше по-лесно да се продава евро, отколкото дълг на страните от периферията на валутния съюз. Но когато единната валута поевтиня до 1.18 долара, късите позиции вече не изглеждаха като сигурен залог и спекулантите потърсиха печалби другаде.
    Всяка страна може да отложи плащанията или да преструктурира дълга си. Проблемът е, че после ще е почти невъзможно да получи заем, освен на много висока цена. Така всяка страна, която предприеме подобни действия трябва да се откаже от дефицитното харчене на момента.
    Затова е в интерес на Гърция да отложи преструктурирането на дълга си, докато осъществи успешно, колкото се може повече реформи.

    Цената на риска от фалит вероятно ще бъде по-ниска след няколко години. Банковата система вече имаше време да се подготви за просрочване на гръцкия дълг, продавайки облигациите емитирани от Атина на Европейската централна банка. Така, ако Гърция се огъне под политическия натиск и преструктурира дълга си ще загуби само лесните пари от ЕЦБ и Международния валутен фонд. Защо да го прави?
    Намаляване на дълга по принцип е възможно. Белгия през 1990-те години имаше съотношение дълг към брутен вътрешен продукт от около 130 на сто, което успя да намали до около 98 на сто.
    Основното предизвикателство пред Португалия е, че тя е малка страна със слабо правителство, но въпреки това е в състояние да изпълни своите ангажименти.

    Испания е голяма страна, в която се спука балон в имотния сектор - нищо ново в съвременната история. Като се има предвид ниският общ размер на испанският дълг към БВП и твърдият подход на Мадрид към стабилизиране на банковата система, скоро ще можем да сравняваме Испания с Финландия.
    Финландия премина през последствията от спукване на балон на имотите, след разпадането на Съветския съюз, което се отрази негативно на износа на страната. А Испания има реалната икономика и достатъчно ресурси, за да се справи с настоящата криза.
    В Ирландия ситуацията е по-сложна, защото проблемите на банковата система се оказаха магнит за политическите инсинуации. Въпреки това, икономическите проблеми на съседна Великобритания изглеждат по-сериозни.
    В САЩ, в деня, в който инвеститори приемат реалността, че инфлацията, а не финансовата дисциплина, е пътят на най-малкото политическо съпротивление, пазарът на облигации ще се срине. А за разлика от еврозоната, в която потребителите ограничиха разходите и започнаха да спестяват преди десет години, силно задлъжнелите американци няма да бъдат в състояние да плащат по-високите лихвени проценти. Големият дефицит по текущата сметка на САЩ също така прави долара по-уязвими от разпродажби на пазара на облигации, отколкото е еврото.
  • 16 клуб 200 евро

    20 5 Отговор
    до #1 Глупав но упорит
    Тъй,тъй,пишеш много,но не казваш нищо.Пробвай да ни обясниш
    другите причини,може пък и да схванем...

    до Мрежата# 15
    Ейй,убийствен коментар-точно по темата!Добре че ни осветли,тъкмо се чудехме долари или евро да купуваме!
    Сполай ти!
  • 17 AXXX

    27 35 Отговор

    До коментар #12 от "Ани":

    Перхидролна кукло, явно в детайли познаваш живота в блок с население колкото едно село. Почти всички сме минали през добрите стари панели, така че си се престарала с творческите напъни. Ще откликна на пуделското ти джафкане с малко лична информация (не ти я дължа и е повече за хората, които будят уважението ми в този форум, а за теб ще са лъжа, което ме устройва). Не знам за приятелите ти, но ние с фамилията от миналото лято сме в къща – над 250 м2 с двор (въздух, борове, ели, кипариси, орехи, вишни, ябълки, сливи, леска, асма, малини, люляци, магнолия, трева, цветя...), и на „бъбъл” оня ден му честитихме новата къща, така че явно друго броим за „спокойно и уютно”. Преместихме се от апартамент в СЦ от 2002 по 300 USD/м2 (ха-ха!) – един на етажа, сега тъщата е там, че сменихме града. Иначе сме живели и на общежитие, и на квартира, и в панели, и на тясно, и на широко. От 1998 имаме и къща 120 кв. с 0,6 дка двор в едно село архитектурен паметник – калдаръм, каменни дувари, турски керемиди, дъбови греди и обшивки, чардаци, сачаци, миндери, дулапи, дърворезби като дантели, ръчно тъкани пътеки (по 100 евро квадрата) - за 10 000 USD (от тях 200 бяха комисионна на местен животновъд, предприемач, хотелиер и брокер НИ, ха-ха). В момента струва поне 80 000 евро, но не се продава. Чистият въздух и естественият живот в селото са полезни за децата – предпазват от необратимо откачане от реалността и хронична склонност към хленчене.
    Нещо и продадохме - един панел (с него купихме селската къща), един апартамент на едната баба в трети град, където няма кой да живее и едно ЕПК, че стана излишно. С две думи, жилищното ми портфолио е балансирано, но това го твърдя аз, а ти можеш да си ме представяш в който си искаш гълъбарник, ако от това ти олеква.
    По темата за площта и разпределението, от това, което оглеждах миналата пролет, ще потвърдя казаното от Morgan, че има и съвсем прилично ново строителство (разпределение, материали, изолации, площ) в хубави квартали, с паркове, пътища, магазини и т.н., с единствения недостатък, че не са по 200 евро и никога няма да станат. Разбира се, че има и като на снимката, но аз тях не съм ги гледал, защото друго съм търсил, и съм бил наясно, че е с друга цена. Количеството на предлаганите свестни жилища прогресивно намалява. Още получавам на имейла си новите оферти и за апартаменти и за къщи по зададени критерии от имот.бг, но честотата им е намаляла драстично в сравнение с края на 2009, сега направо са рядкост, а преди всеки ден идваха цели списъци.
    Промяната в цените от 1998 и 2002 до сега е закономерност на пазара, която ще е в сила и занапред, а къщата купена „на сметка” в 2010 е стечение на обстоятелствата (тогава се наложи да се местим), а не прозорливо отлагане от моя страна до срива с 40%. Съдружникът ми си направи апартамент в 2007 и не го смятаме за „набутване”, тогава цените бяха по-високи, но и оборотът ни беше с 50% нагоре от 2009 и си го плати спокойно за няколко месеца (от края на 2010 отново се събужда вътрешното търсене, щом пак ползваме и чужд транспорт). Така че, жилище за семейството се купува когато ти трябва и когато можеш, както ви говори glupavnouporit, а останалото са обстоятелства, които малко хора могат да предвиждат. Тука много мишоци се правят на пророци с активна консултантска практика през 2008, когато „са предупреждавали балъците”, но истината е, че мишоците си остават без жилище и тогава и сега. Остават дотогава, докато не се сетят, че основното зависи от тях, а външните обстоятелства могат само ту да ги улесняват, ту да ги затрудняват, но винаги са временни – „и това ще мине”, както казват в Тибет. А големите сметки на дребните сметкаджии никога не излизат. Освен във Флорида, ха-ха-ха!

    Коментиран от #18, #28

  • 18 Ха-ха-хахххх

    19 17 Отговор

    До коментар #17 от "AXXX":

    Болния комплексар с множеството мании и разтроении (поне) на личността, забравил си да споменеш за Бентлито в подземното гаражче и басейна с джакузи със златните инкрустации. Иначе мечтите са безплатни, особено за комплексираните голтаци ( щото пари не се правят със сране по цял ден във форумите, нито пък някой с доста такива ще си губи времето нон-стоп тук, пък и не само) и ако успява човек да ги различава от реалността (какъвто не е случая), няма никакъв проблем, дори действат ободряващо.

    Отделно от дражещата паплач, статията наистина е рядко точна и не маниполираща, нещо рядко срещано в този сайт.

    Коментиран от #25

  • 19 glupavnouporit

    12 15 Отговор
    Ооооо, здравей Ани !
    Явно форекса и движението на еврото не ти носят печалби щом ни засипваш с толкова злъч!
  • 20 клер

    34 7 Отговор
    Само в БГ плащаш за въздушни квадратури, стени, стълбища и прочие. По Европа лично съм сменил няколко квартири в различни региони, на оглед се ходи с рулетката, колкото измериш толкова плащаш. Ама българина е балък, смята че трябва да си загроби парите в собствено жилище вместо да измисли някакъв вид печеливша инвестиция. И поради тази причина строителите се направиха милиони, от глупостта на хората. Кога в старите жилища са включвани общи части в квадратурата?? Една добре санирана панелка е много по-добре от тези нови кибритени кутийки със съмнително качество из новите кални райони на софийските покрайнини.
  • 21 мрежата

    9 26 Отговор
    Бизнесът излиза от кризата, а хората спестяват
    DarikFinance.bg, 13.05.2011 12:37 (последна актуализация 13.05.2011 12:42)
    Броят на депозитите на домакинствата и бизнеса намалял с 2.6% през март, на годишна база, но сумата на вложените пари се е увеличила до 40.426 млрд. лв, показват последните данни на БНБ.

    Това означава, че общият размер на депозитите на българите и бизнеса се е покачва все по-бързо, като за март нараства с 9.4% на годишна база при 8.6% годишен ръст в края на декември 2010 година.

    Българинът е спестовен човек и както всеки друг по време на криза ограничава харченето. Домакинствата са взели по-малки кредити от началото на тази година, но са депозирали много повече пари в банките.

    Този процес не е само резултат от стагнацията на вътрешния пазар и кризата на пазара на труда. Това е логично следствие и от високите лихвени нива, предлагани от банките.

    Българите вече не се страхуват от фалити на финансови институции, както беше в разгара на световната финансова криза през 2008 г. и 2009 г. Банковата система изглежда стабилна и това кара хората да избират най-изгодното предложение, когато откриват депозит, вместо да диверсифицират портфейла си.

    Броят на депозитите на домакинствата намалява на годишна база с 2.8% през март, докато общият им размер нараства с 11.5%, до 27.917 млрд. лева.

    При бизнеса броят на депозитите се увеличава с 1.7%, а размерът им се покачва с 5%, до 12.508 млрд. лева

    Кредитите на сектори Нефинансови предприятия и Домакинства и НТООД са 2.751 млн. броя към края на първото тримесечие на 2011 година. На годишна база броят им намалява със 7.8%.

    Общият им размер e 50.613 млрд. лева, като нараства с 1.6% на годишна база в сравнение с 1.2% годишен ръст към края на декември 2010 година.

    Броят на кредитите намалява, заради песимизма на домакинствата, а общият им размер нараства с излизането на бизнеса от кризата.

    В края на март 2011 г. броят на кредитите на сектор Домакинства намалява с 8.1% на годишна база, като те достигат 2.625 млн. Размерът на кредитите също намалява на годишна база с 0.7%, до 18.928 млрд. лева.

    При Нефинансовите предприятия броят на кредитите намалява на годишна база с 0.4% в края на март 2011 г., като достига 125.1 хил. Размерът на кредитите в сектора Нефинансови предприятия обаче се увеличава с 3% на годишна база, до 31.685 млрд. лева.
  • 22 ves

    20 4 Отговор
    Много точна статия.Цялата истина за голяма част от новото строителсво.Лично съм го видял.Затова си купих стара тухла.
  • 23 различен

    16 7 Отговор
    Евалла Ани.Кефиш ме.
  • 24 бегай

    6 9 Отговор
    Имотите са кауза пердута - бегайте...
  • 25 AXXX

    14 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ха-ха-хахххх":

    Бентли и басейн нямам, Хахо – не са ми в стила.
    А за комплексарщината, как мислиш, дали има нещо общо с неизменното използване във всеки коментар на думата „манипУлация” и производните й? Най-смешното е, че и любимата си дума пишеш с грешка. Карай, поне знаеш как „се правят пари”.

    Коментиран от #70

  • 26 меценат

    1 4 Отговор
    Машалаа различен#23,
    ти ме кефиш повече от Анито!
  • 27 дай вар

    0 0 Отговор
    ДАЙ Вар!
    Много яки снимки на легла!
    Ако им сложите вагини и пениси,размера няма значение...
  • 28 Gogou

    19 13 Отговор

    До коментар #17 от "AXXX":

    Досега не се беше хвалил за паричното си състояние и колко си напред спрямо "цървулите" или "веждите", както наричаш хората, които не споделят твоя ентусиазъм. Нещо в статията определено е събудило агресия в теб, чудя се само къде отидоха "патриотичните" чувства да обясниш на Българина колко е зле като си мисли, че имотите са силно надценени (поне по-голямата част от новите коптори) и как трябва да е позитивен, да гледа през розови очила и да не му мисли много..

    Коментиран от #30

  • 29 без думи

    16 0 Отговор
    Къща на стойност 10 000 USD парично състояние ли е ?!?!! Нещо май недочетохте писането на човека !! AXXX , подавай им информация на малки откази, че четът бавно. Нали РЗП 250 кв.м. са приземен и етаж по 120 кв.м., не са кой знае колко.
  • 30 AXXX

    19 4 Отговор

    До коментар #28 от "Gogou":

    Няма агресия в коментара ми и не се хваля, че съм „напред”. Смее ли някой да се похвали в България, тука всички се оплакваме. Не съм напред, там съм, докъдето съм стигнал засега в „мизерната” България – средно положение, в което се намират голям процент от хората около моята възраст, учили и са работили за своя сметка и отговорност достатъчен брой години.
    „Без думи” от 29 явно също е от тях. Да, „без думи”, нормална къща, струва колкото апартамент в „Изток” или „Изгрев” например, въпрос на избор между къща и апартамент.
    Между „цървули” и „вежди” има голяма разлика, аз не използвам първото. Ако се повдигнат смръщените вежди, може да се види, че и в България можеш да живееш нормално, без да си окалян в политика, корупция, контрабанда или „застраховане”. Можеш да работиш и да печелиш прилично (ако не ти се дават подкупи на мазни чиновници, прежалваш част от пазарния си дял) и да запазиш себеуважението и спокойствието си. Проблемът на „веждите” е, че нямат вяра в нищо, все ги дебнат таласъми да ги лъжат, манипулират, крадат.. А най-големият им проблем е, че нямат вяра и в себе си. Гледа се в чуждата паница, вижда се резултата, но не и труда, нервите, риска, отговорността. За резултата всички са мераклии, за бачкането - не. Затова е удобно да се омаловажи резултатът и да се обяви за неморален: България и Резултат – абсурд, тука има нещо гнило. По стар соц-обичай, за веждите все още предприемчивите са изедници, а интелигентните са реакционери. Така се възпитават все още „децата на пионерчетата”, както ги нарече скоро И. Стамболов. По стар обичай веждите още чакат „всекиму според потребностите” и се обиждат, като се окаже, че придобиваш само ако платиш, и че за по-хубавите неща се плаща повече. И не са нужни розови очила, достатъчно е да спрете да хленчите .
    За „надценените коптори” – много е лесно – не ги купуваш, купуваш което искаш и можеш да платиш. Това словосъчетание „надценени коптори” поражда въпроса - ако им падне цената, по-малко коптори ли ще бъдат, повече ли ще ви харесат? Затова ли сте толкова ядосани веждите, че са ви скъпи „копторите”? Като са надцени копторите, има подценени нормални жилища (в момента всички са поценени). Виждам и ти си съгласен, че не всичко е коптори. „Коптор” е разтегливо понятие – опира до вкуса и предпочитанията. В статията споменават кухните в хола – ами виж колко хора точно това търсят, смятат за много шик да си пържиш кюфтета в хола. Явно се търсят и повече малки жилища, щом цената им на квадрат е по-висока, а панелите са на цените на някои нови. За лошото строителство сериозен принос имат и самите клиенти.

    Коментиран от #80

  • 31 vlp до АХХХ

    11 2 Отговор
    Така се строи социализма и се създават индивиди ивалиди,долу буржоазията да живее работническата класа,спомени от миналото,да ама вече е капитализъм и цари пазарна икономика.Човека е продукт на собственните си нужди и ако иска да има,трябва да си го заработи,понеже няма кой да му даде.
  • 32 без думи

    9 2 Отговор
    Да, разбрах, че не се хвалиш, просто пропусна една запетайка след " ръчно тъкани пътеки (по 100 евро квадрата) - за 10 000 USD ", и май си помислиха, че това е цената на пътеката, хахаха, направихате сив от неодобрения. Българина е завистлив човек.
  • 33 без думи

    13 2 Отговор
    И това не го приемам " Живей под наем, бъди щастлив "!!! Има една приказка човек се жени за старини, на младини всеки може. Това е същото и за собственото жилище. Докато си млад можеш на хората по къщите - взимаш заплата, работиш на две места, а като остарееш накъде с пенсия от 200 лв. Или ще разчиташ на децата си да те издържат ?!??
    Може да е коптор, но си е моят коптор !!!
  • 34 различен

    15 5 Отговор
    До AXXX.Много отдавна не си казвал нещо отговарящо на реалностите в България.Често изпадаш в краиности ,може би от ситуацията в която се намираш.Винаги съм казвал,че за да разбереш един човек става ли,можеш ли да му имаш доверие и да работиш с него,даи му да раздели едни пари.Бедна ти е фантазията колко се променят хората тогава.От Татово време е останало убеждението на хората,че някои все трябва да им дава,че им е задължен,че ще доиде някои от някъде да ни оправи/примерно царя на задна прашка/.Както Моисеи е водил евреиският народ из Синаиската пустиня,докато и последният роден в робство не умре,включително и тои самият,така и манталитета на българина няма да се промени,докато нашето поколение не измре,а може би и това на децата ни.На хората им бе насаждано ,че сме работническо -селска държава и те са привилигерованите,без да имат основание за това.Затова думи като работодател,бизнесмен,предприемач,мениджър,собственик се превърнаха в мръсни думи и тези хора са обиждани и унизявани повсеместно.Никои не се и замисля ,че ако ги нямаше тези хора няма да има работа,работни места и заплати,осигуровки,пенсии и т.н.Това са хората,които си залагат имотите,бъдещето на децата и собствените семеиства за да работят в тази държава и да я теглят напред.А по отношение на жилищата-не си прав.Народът разбира от хубаво-просто стандартът не му го позволява.

    Коментиран от #47

  • 35 различен

    2 0 Отговор
    До 26 меценат.Благодаря за добрите думи.
  • 36 до Аххх

    16 9 Отговор
    Гениални цитати от Ахх:
    "За „надценените коптори” – много е лесно – не ги купуваш, купуваш което искаш и можеш да платиш"

    Ами нали това става сега, защо недоволстваш?

    "За лошото строителство сериозен принос имат и самите клиенти"

    И за соята в салама, и консервантите в хляба, и за нишестето в киселото мляко, все клиента е виновен. Той знае че го лъжат и пак купува глупака му с глупак?!? Дали проблемът не е в липсата на контрол, а?

    Що се отнася до понятието "черните вежди" - каква е идеята? Може би, че българина не е доволен от положението, в което се намира спрямо другите държави в ЕС? Че като работи много, получава малко; че сферата в която иска да се развива е на много ниско ниво или дори я няма в БГ; че не може да си позволи да обикаля света, както го правят хората в другите държави от ЕС; че родителите му вземат 200-300лв пенсия; че всеки те лъже без последствия; че държава на практика няма??? И какво странно има в недоволството?

    Да наистина има и по-зле от нас - нека този факт да ни направи по-щастливи и доволни от "надценените имоти" и да спрем да изискваме някой да контролира качеството, са се усмихваме и да вярваме на всичко!!!

    Проблемът, Аххх, е че в БГ няма истинска пазарна икономика, а всичко все още се "планира" от монополисти, картели, некадърни финансови институции на принципа на "приятелството". Истински комумизъм маскиран като капитализъм.

    Ами НЕ СЪМ ДОВОЛЕН ОТ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ! Иначе в личен план харесвам живота си и съм доволен от постигнатото в професионалното развитие. Типичен представител на "черните вежди" ли съм според теб?

    Коментиран от #46

  • 37 различен

    9 3 Отговор
    До 36.Хубав коментар.Може ли на някои от нещата да ти отговоря аз?Това което е в България няма нищо общо с комунизма.Там е на всекиго според потребностите.Тук имаме силова мафиотско родствена комунистическо+държавна сигурност форма на управление.Липса на законодателство,по точно мафиотско оправдателно законодателство.Всякаква липса на правила,на лоялна конкуренция и уважени към другия.По отношение на мита,че работим много-разбит е отдавна-наи мързеливата нация сме в Европа,но с наи големи претенции.Ако не си доволен от заплатата ,или положенето където се намираш-много лесно решение:Отиваш и срещу скромната сума от 2/два/лева регистрираш фирма ,може и веднага по ддс.Назначаваш двадесетина души на работа,плащаш им по 2-3000 евро заплати,всеки месец превеждаш на държавата по 5-10000 лв.осигуровки и по 10-20000 лв ддс.Освен това всеки ден те рекетират от инспекция по труда,данъчно,ХЕИ,ДВСК,цени и ценообразуване,защита на потребителя.Нелоялна конкуренция отвсякъде,но това не ти пречи да станеш милионерче и да обикаляш света.Забравих да добавя,че обикновено работиш по 16 часа на ден без събота и неделя и празници и ако успееш в годината да отидеш 2 пъти за риба си е живо постижение.ДЪРЖИ ЛИ ТИ ГЪЗА-ПРОБВАИ.
  • 38 vlp до 37

    8 6 Отговор
    Навсякъде цари контрол,измисленната борба с тероризма развърза ръцете на правителствата и чак до нас стигна,това е законият начин за контрол над хората,няма как.Щатите са по зле,там е истинска полицейска държава в момента.Англия имат камери и в клозетите.Скандинавските страни наясно ли си какви данаци се плащат,вярно и доходите са високи.Навсякъде е трудно,но хората които могат и знаят са изобретателни и винаги гледат как да прецакат системата,това е вечната борба.
  • 39 различен

    10 1 Отговор
    Това ли е смисълът на живота -да прецакваш системата.На това ли трябва да учим децата си?
  • 40 vlp

    11 6 Отговор
    Иначе тя те прецаква и да не ги учиме,децата като пораснат сами намират пътя и начина и за това има професионалисти икономисти,да ти кажат как по законен път да спестиш от данъци и такси,това не е само у нас по цял свят е и в това няма нищо лошо,така е от край време.
  • 41 различен

    11 6 Отговор
    Бъркаш Каишков,бъркаш.Едно е да спазваш правилата на играта,друго е да заобикаляш,мамиш или прецакваш системата.Ако чаках на професионалистите икономисти да ми ръководят бизнеса отдавна да съм фалирал.Друго е да възпитаваш децата си в трудолюбие,коректност,почтеност,уважение към другия и т.н. Всичко останало би било тъжно,много тъжно.
  • 42 vlp

    11 5 Отговор
    Както кажеш,явно не си ме разбрал добре и защо обиждаш,аз не те обидих, никъде не съм писал да не учиме децата на тродолюбие и дисциплина,това е и един от големите ни проблеми днес ,всяко дете има някакви заложби и неправилното развитие от страна на родителите понякога тласкат развитието на детето в грешна посока,малко хора разбират истински,проблемите и нуждите на децата си.Гьоте е казал,че света е населен с гениални деца и глупави старци и е прав.Отностно икономистите специалисти грешиш понеже това е и един от големите проблеми у нас в БГ,че всеки се прави на специалист разбирач в много области,а в крайна сметка да имаш познания и да имаш истински знания и рутина в дадена област са две различни неща.В цял свят има законни начини да спестиш средства от данаци и такси и това си е своево рода начин да прецакаш системата,понеже тя не е идеална,такава не съществува , не говоря за измами с ддс-та и др. от този род това е вече престъпление и се наказва.
  • 43 varna

    9 14 Отговор
    до коментари 36-37 много добре обяснено, но AXXX по скоро ще си смени вярата от колкото да се съгласи с вас - ако има такава разбирасе.

    Коментиран от #48

  • 44 различен

    9 0 Отговор
    Извиняваи,явно съм те разбрал правилно.Не съм искал да те обидя.
  • 45 vlp

    10 3 Отговор
    Въпрос на гледна точка.Прекаленият светец и богу не е светец,но явно ти си безгрешен и морално възвишен човек и на теория се радвам,че те срешнах.Успех.
  • 46 AXXX

    14 12 Отговор

    До коментар #36 от "до Аххх":

    Не знам какво им е „гениалното” на цитатите и защо смяташ, че недоволстам? Или и ти си от тия, с параноята, дето си мислят, че някой ги кара да купуват, манипулира ги, за да ги излъже и да им вземат парите?
    За соята, нишестето, консервантите... всички знаем. Но можеш ли да отречеш напредъка в контрола напоследък? Ако се информираш допълнително, може би с изненада ще установиш, че всъщност в България храните са доста по-естествени и здравословни в сравнение с много други страни в Европа и в САЩ. Англичаните и австрийците например всички са болни от всевъзможни алергии, понеже никакви консерванти не използват (знам го от първа ръка). И питай bubblehead какви са доматите в Америка.
    За останалото „различния” ти отговорил почти, както бих го направил и аз. Само за монополите ще допълня, че ги има навсякъде – независимо дали изникват изкуствено - от „спецификите на прехода”, или естествено – от свободното действие на пазара. Навсякъде уж се борят с тях, и навсякъде е донякъде (за справка, виж пак САЩ).
  • 47 AXXX

    16 11 Отговор

    До коментар #34 от "различен":

    Коментарите ми са в полза на „другата страна” от реалността в България, тази, която смръщените вежди ни пречат да видим. Предпочитам да наблягам на нея, защото наистина вярвам, че тя е важната и е тази, която ни вади (всички заедно и всеки поотделно) от калта. Удобно е да се правим, че я няма, оправдателно за нас, „от които нищо ни зависи”. Затова пък гледаме кривините през няколко диоптъра, и ако няма нищо за гледане, се мятаме и го измисляме. Големи поражения нанесе соца наистина, ама стига вече, да се огледаме най-после, да го видим тоя свят, да видим и себе си в него и да разберем, че все пак стоим нелошо насред света. Вярно е, че седяхме 50 години вързани зад „голямата стена”, докато светът се движеше в естественото си развитие и сега едните сме петимни да „наваксаме” всичко, което сме можели да имаме, но нямахме (и най-вече това, което СИ ПРЕДСТАВЯМЕ, че сме пропуснали), а другите още плачат по равенството в бедността. Добре, ама вече минаха 20 и колко години, докога все така? 40 казваш? И дали ще стигнат? А ние през това време какво да правим, като нашия живот трябва да го живеем сега? Да се вторачим в миналото, да гледаме само лошото на сегашното, да си посипем главата с пепел, да си изкопаем гроба и да легнем в него? За вас не знам, но не е за мене тая работа.

    Коментиран от #69

  • 48 AXXX

    86 18 Отговор

    До коментар #43 от "varna":

    Ооо, Варна! В целия си блясък! Хайде сега ти да си смениш вярата.

    Коментиран от #49

  • 49 varna

    20 50 Отговор

    До коментар #48 от "AXXX":

    поредните глупости от AXXX.
    знаеш ли както чета твоите коментарии сякаш чета, бла бла бла бла бла нищо съществено, а на запад всички са болни и ядат лаина мисля,че по последнита стаистика, която ти толкова много обичаш да цитираш, (само когато ти отърва разбира се)българите са наи болната нация в ЕС с наи ниската прължителност на живот,това сигурно е от качествената храна в бг, а между другото и тук има сладки домати но са по скъпи, но пак са по евтини от бг.
    еи сляпо ще прогледа ама ти няма.

    Коментиран от #55

  • 50 shlomo

    15 8 Отговор
    От много време чета тука коментарите - повечето лумпенски. Няма да се ангажирам да ги коментирам - нито ъперите нито сривльивците, както те сами са се нарекли. Гледам и цените на жилищата.
    Днес с един приятел ходихме из Младост 1 по работа и аз реших да обиколя с него, за да видя какво е положението на панелките. Като в шок съм, все си мислех че е зле ама по-зле незнам дали има накъде. Картинката е следната - в големите блокове се носи смрад на плесен и застояло, мизериятя е страшна - населени са 80% с пенсионери в напреднала, много напреднала възраст, старчески домове направо! Мизерията в апартаментите пълна, празни апартаменти - бол. Мойто мнение е че съвсем скоро 1-2 год панелките ще са като цена наполовина най-малко. Който каквото ще да казва - тва е горчивата истина за някои и спасение за други. Но незнам тея коптори, колкото и да са по-практични за живеене колко ли ще издържат за вбъдеще. Пък и с тези гета...
    Начетох се на идиотщини много тука, не ми се занимава и няма да отговарям. Който има търпения да чака да го направи, който има парите - да купува, но да се тегли 100% кредите сега си е преебавка. Така мисля аз, всеки има мнение, нека го споделя
  • 51 различен

    17 10 Отговор
    До AXXX,и VLP.Предполагам,че сте едно лице,но се появявате под различни псевдоними.Казваш смръщените вежди и другата страна на реалността в България.Ти в коя страна на реалността си в България.Реалността наречена София ли?Това не е България.Тези всички дето напират за в София,от много хубаво ли напират?Смяташ,че щяха да изоставят,къщи,апартаменти,нивя,близки познати и т.н.,само за да ви правят мръсно,а не го правят от недоимък?Това ,че стандарта на живот в София е с пъти по висок от провинцията на всички е ясно.Казваш черногледи сме били?А виждал ли си тефтерите с версиите по магазините в по малките населени места?Селата останали с по няколко жители,където няма ни лекар, ни аптека,ни хлебарница?Селата,а вече и градовете където българска реч не се чува и ако не знаеш турски да си поискаш хляб ще стоиш гладен?А обезлюдяването на цял един регион ,като северозападнала България в следствие на циганския терор?Знаеш ли/ след като обичаш толкова много статистиката/ ,че от 7 наи бедни региона от европеиският съюз 4 са в България а 3 в Румъния?Казваш да гледаме положително?Добре но на кое?На законодателство-Смехотворна история.На правосъдие-Какво беше това?На президенство-Агент Гоце и защита на чужди интереси.На полиция-Та те са наи големите обучени престъпници.На монополи-Повече от тях няма.На мошенически и бездарни правителства-Дал Господ.На религия-След 50 години атеизъм и разколничество,какво очакваш.На национален идеал-Тотално заменен от парите и несъздаден в последните65 год.Да продължавам ли още?Ще спра, че сам се уплаших от това което написах.Махни си розовите очила,нещата в България са на изуи гащи.

    Коментиран от #52, #53, #54

  • 52 varna

    8 31 Отговор

    До коментар #51 от "различен":

    АМИН......
  • 53 AXXX

    14 11 Отговор

    До коментар #51 от "различен":

    Различен, по едно време си помислих, че с тебе може да се говори нормално, но май съм се объркал. Чудя се, как си ни чел коментарите, като не виждаш разликата между стила и формата на писане на vlp и моите? Това първо. Второ, в София съм от по-малко от година и ако ми видиш коментарите по въпроса за миграцията към София, ще разбереш, че патоса ти погрешно е насочен към мен. Трето, виждал съм всякакви населени места и какво става в тях – различно е. В сайта за имоти е нормално да говорим основно за София и за големите градове, защото там е основният пазар на жилища. Села с по няколко жители има и ще има, ще има и с по нула жители – животът върви, светът се променя, населени места западат и умират, други се наемат да се развиват. Този процес ще го има тепърва в България и няма какво толкова да се вайкате – икономиката се преструктурира, с нея и градовете и селата. Земеделието предстои да се развива, туризмът и той - спа, културен, селски, горски... Където има инвестиции, там ще има работа и хора. Обезлюдяването и западането не е от вчера, но не е и нерешима даденост – строящата се инфраструктура е добро начало, не мислиш ли? По останалото съдържание на „кошницата ти с оплаквания” – така е, много простотии във всички сфери, НО вече става досадно това вайкане, олеква от повтаряне, а с времето става и все по-безпочвено. Унесохте се в тоя хленч като в транс и не забелязвате, че много неща около вас вече се променят, или поне са започнали – не толкова защото политиците и институциите изведнъж са станали много националноотговорни, а защото няма къде да ходим – където Европата, там и ние. Накрая идеално си го формулирал – „сам се уплаших от това, което написах”. Точно това е, сами се навивате, сами се плашите, сами се вкарвате в батака – от страх.
  • 54 AXXX

    12 6 Отговор

    До коментар #51 от "различен":

    Пробвах да разбера защо ме мислиш за vlp и ми се струва, че е заради последния ви диалог за икономистите и данъците. По въпроса ще добавя, че данъците в България в момента не оправдават плащането на каквито и да е икономисти, за да ги укриват. Още по-малко от малки и средни фирми.
  • 55 AXXX

    18 8 Отговор

    До коментар #49 от "varna":

    А за варна - малко изкувство, колтура тъка да са кажи:

    Тез червени домати, кой ги мама разклати?
    Кой та мама измами, кой та мама излъга?
    Кой та мама излъга, кой ти го мама на….?
    Шът дума да не става, всичко скрито да остава.
  • 56 vlp до различен

    13 18 Отговор
    Аз и АХХХ сме различни хора,но подкрепям мисленето му понеже е положително и той е интелигентен човек със знания.Прав е като казва,че повечето хора са черногледи и са се предали и тази омраза и негативизъм от повечето към родината си е направо смазваща и много от тях не виждат,а и не знаят колко потенциал има тук.Кризата си отиде,но остава депресията у хората,а тя е по страшна.Повечето хора в БГ обвиняват за провала си другите,а не виждат собственните си грешки,било то от липса на знания или невежество, и не търсят причината в себе си,това е манталитета ни.Навремето бях написал коментар във връзка с едно предаване коя нация се мрази с друга и се оказа,че евреите мразят арабите,гърците турците и т.н.ние обаче се мразиме помежду си и в това е големият проблем,никога не сме били единни като нация и за това не отстояваме правата си,то и повечето не се интересуват точно какви са им.
  • 57 vlp до АХХХ

    13 5 Отговор
    Винаги приятелю е удачно да се плаща на икономист със солидни знания, не псевдо,някой доказал се в областа, когато започваш даден бизнес,понеже той е човека който ще ти направи правилният бизнес план и ако го слушаш на финала ще си на печалба,а не на загуба.Повечето хора,започват определен бизнес,без предварителна подготовка и да са проучили нещата добре и се осланят само на интуицията си и накрая фалират,понеже не навреме търсят съвети от специалисти с необходимите знания.Познанието е едно,знанието е съвсем друго , за това успелите в живота бизнесмени са обградени с професионалисти и им дават солидни заплати , да ги задържат до себе си.Винаги си плащаш цената,за добро или лошо и това е факт.

    Коментиран от #58

  • 58 AXXX

    14 6 Отговор

    До коментар #57 от "vlp до АХХХ":

    Напълно съгласен, vlp. Наистина при нас на разходите за консултации с професионалисти се гледа не като на инвестиция, а като на пари хвърлени на вятъра. И в това отношение ни липсва култура, дори когато става въпрос за големи нвестиции и управление на сложен бизнес. На запад големите корпорации действително дават купища пари за легално пестене на данъци, заради големия си мащаб, който оправдава разходите, а консултантите им са първенци по доходи. За по-дребния бизнес обикновено излиза по-изгодно да си плаща данъците, отколкото да прави гимнастики да ги крие. Идеята на долния ми коментар е, че в България данъците в момента са достатъчно ниски, за да може бизнесът да ги плаща без да се затормозява със счетоводни тарикатлъци. Когато прогресивните ставки стигат до 70% от дохода ти, нормално е да се замислиш за скатаване, при 10% плосъгк данък обаче не си заслужава. Преди дни чух един министър, забравих кой, да заявява, че ще се отива към допълнително намаляване на данъчната тежест в България, което още повече би увеличило предимството ни в това отношение. И в момента хиляди фирми от съседните страни се регистрират в България точно заради ниските данъци. Ниските данъци обаче означават по-малко държава в икономиката и съответно, по-малко социализъм – нещо, което би било много здравословно за икономика и манталитет като българските.
  • 59 различен

    5 9 Отговор
    Виждам,че се намеси тежката артилерия. Не мога да разбера, защо като даваш на някого факти и се мъчиш да му отвориш очите, той те обявява за черноглед. Явно приказката за стълбата е и днеска актуална-;аз съм принц по рождение и боговете са мои братя;.За да можеш да вървиш напред,трябва да знаеш откъде идваш,къде си и на къде отиваш.Да го забравиш за 1 година не е добре.Та АЗ НЕ СЪМ ЧЕРНОГЛЕД-аз съм РЕАЛИСТ,иначе нямаше да съм все още в България и да правя бизнес тук. По отношение на данъка 10% - я се опитай да си прибереш печалбата, колко трябва да платиш допълнително вече като физическо лице? Недейте да ми пишете оди за икономистите, моят бившият така ме е набутал, че сега за да му оправя бакиите няма да ми стигнат 50-60000 лв.Понеже обичате и статистики най-богати са хората с инж. образование, без значение какво. Справка 1/Карлос Слим. 2/Майкрософт и Бил Гейтс. 3/индиеца Митал и т. н. до 20-30 място.По отношение на България-Да ще се оправи,но не при това правителство и при такова управление,а може би и не по наше време.

    Коментиран от #63

  • 60 vlp до различен

    12 3 Отговор
    Имам приятел строителен инжинер и е най-добрият специалист по мостове в БГ и ползва услугите на един от най добрите счетоводители в София,не ,че не може да смята,и прибира пасиви на края на годината благодарение на същия специалист и си плаща за това.За Бил Гейтс грешиш понеже зарязва образованието,за да прави бизнес и понеже е бил много добър и страстен играч на покер,това му овлечение му помага да стане милярдер.Купува ДОС операционната система за смешни пари и я предлага на гиганта в електрониката IBM,те му правят оферта да я купят от него за сума пъти повече за която той е купил и на срештата която му определили в последният момент,благодарение на комарджийският си нюх той завърта офертата и заявява за ужас на съдружниците му,че ще даде правата върху продукта срещу определена сума за всеки компютър на който ще бъде инсталирана операционната система.С този си ход става най богатият човек на планетата за дълги години,понеже IBM били притиснати и той го е усетил навреме и приложил системата,всичко или нищо,това е и първият принцип на неврофизиологията.По късно открадва уиндоуса от ейпъл и въпреки безбройните проблеми на операционната система успява да я наложи и до днес и доказва,че наистина понякога зад всяко богатство се крие престъпление,иначе много инжинери карат таксита,това не значи като са завършили,че са наистина добри .От всяко дърво свирка не става.Без лоши чувства.
  • 61 Петела

    3 25 Отговор
    За да има качествено и функционално жилищно строителство на добра цена-панацеята е една.............ЗАДЬЛЖИТЕЛНО СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО!!!
  • 62 различен

    5 7 Отговор
    До vlp.Пак гледаш едностранно на нещата.Това че си изпреварил времето си технически,и си зарязал училището и университета, защото там няма кои да те научи на нещо по-вече,не те лишава от техническите ти умения и познания които сам си придобил.И Архимед не е имал диплома за инж. но го приемат за един от древните гении-техници.А Гейтс все пак получава диплома през 1977 год. от Харвардския университет-за особени заслуги.Това кои от кого и какво е откраднал знаем най- малко ние,защото не сме им светили.Също така в автобиографията му/официалната/се съдържат доста по различни неща ,от това което ти пишеш-защо ли?По отношение на образованието-аз също познавам икономисти,който да карат такси-нищо лошо.Но познавам и много колеги инженери ,които след това станаха/завършиха/икономисти,А не познавам нито един икономист,който след това да е станал инж.-защо ли?А и принципа е;Тез който не знаят как се прави нещо,почват да учат другите как да го правят.Много пъти ми се е случвало.Също без лоши чувства.
  • 63 AXXX

    17 4 Отговор

    До коментар #59 от "различен":

    Различен, това за принца не го разбрах. На мен ли вменяваш високомерие и къса памет? Идването ми в София не е свързано с настаняне в дворец и лежане на няколко ката дюшеци, а с още повече бачкане, също и за съдружника ми, защото той остана сам да държи другия фронт в друг град. На кореняците софиянци, дето им пречат пришълците отново ще кажа, че трябва да ни се радват, защото с нас идват и още инвестиции, заплати, данъци, потребление...
    На принцове мязат плакалниците с големите претенции, дето грахчето все им пречи, докато се търкалят от единия бут на другия.
    Относно данъците, данък дивидент за физическите лица е 5%, а данък върху дохода за ЕТ е 10%. Много ли е?!
    За икономистите и инженерите, взел си ми думата от устата – от инженерите наистина лесно става икономисти. Дължи се на създадената способност за логическо мислене, благодарение на точните науки, които се учат по време на следването, начело с математиката. Затова и добър икономист без математика, а после и статистика (ще ме прощаваш, но там е целият аналитичен инструментариум) не става. Това, че инженери често завършват и икономика, е нормално, когато години наред на много инженери им се налагаше да работят търговци. Лошото е, че много от тях направо захващат бизнеса, без да смятат за нужно да придобият някаква икономическа грамотност. С голяма радост обаче наблюдавам и доста инженери, които си работят по професията, даже точно по специалността и точно в България (имам няколко такива приятели ). И ако щете вярвайте, печелят повече от добре. Имам и приятелка икономистка, която търгува (и произвежда в съдружие) материали, които се използват в инфраструктурното строителство и се справя отлично. Иначе има и пишман инженери, както и пишман икономисти, всички сме яли попарата на некадърни счетоводители. Така че, ако ще правиш бизнес, задължително трябва да започнеш да отбираш и от икономика, колкото и кадърен инженер да си.
  • 64 bubblehead

    15 2 Отговор
    Напълно сбъркана статия!? Чак сега съм възмутен защтоо е издържана в класическия стил на българския юрнализъм ба "голо че голямо" или "на гол тумбак чифте пищифи"... Тия птеренции които се проявяват може да има само хора със съответния финнасов ресурс. И това е верно не само за България ами за което и място и да е по света, напримвер и в Америка има "три в едно" и не просто има ами това правилото... навсякъде цондо има едно пространство обшо за кухня, трапецария и дневна , защото се отваря пространсвото инак разделени със стени ще говорим за едни малки кутийки ... и в Америка е така която всичко и е по на широко какво остава за БГ. Просто несериозен хленч на обърканата наша псевдо журналистика. За калибриране на барометъра ето един link как се живее в Хонк Конг, не в Зимбабве или Боливия ами в Хонг Конг...

    http://images.search.yahoo.com/images/view?back=http%3A%2F%2Fimages.search.yahoo.com%2Fsearch%2Fimages%3Fp%3Dhong%2Bkong%2Bliving%26b%3D73%26ni%3D18%26ei%3DUTF-8%26xargs%3D0%26pstart%3D1%26fr%3Dchr-yie8%26fr2%3Dtab-web&w=540&h=359&imgurl=s3.amazonaws.com%2Fatimg%2F921560%2F01_HongKong_112409_rect540.jpg&rurl=http%3A%2F%2Fwww.apartmenttherapy.com%2Fsf%2Fart%2Fphotographs-of-small-flats-in-hong-kong-102413&size=164KB&name=Photographs+of+S...&p=hong+kong+living&oid=cd17a5c4418e7a473f433c8550d87d91&fr2=tab-web&no=88&tt=129000&b=73&ni=18&sigr=12liu0ri9&sigi=11s60bcqk&sigb=13slue742&.crumb=DTB2taxPoQI

    На тоя link се виждат няколко жилища в стил Конг Конг - леглото ( person ) срещу хладилника, само 2 стола в цялата стая защото няма място за повече ...
  • 65 bubblehead

    15 2 Отговор
    http://s3.amazonaws.com/atimg/921560/01_HongKong_112409_rect540.jpg
  • 66 мрежата

    18 6 Отговор
    Може ли от 20 кв. м. да стане уютно жилище?
    DarikFinance.bg, 14.05.2011 12:29 (последна актуализация 14.05.2011 13:14)

    Двайсетина квадрата обикновено са таванските помещения и ателиета, пазар за които винаги е имало, особено в градовете, които привличат студенти. Най-често подобни помещения се купуват с цел "инвестиция" и се отдават под наем след скромно преустройство.

    Цените на квадратен метър не са по-ниски от цените на застроена площ на нормално жилище в съответния район, но крайната сума излиза по-изгодна именно заради общата квадратура.

    Макар да не е толкова лесно, разрешение за узаконяване на тези имоти като жилища, могат да бъдат извадени от съответните общински власти, разбира след вземане на съгласие от живеещите в дадената кооперация семейства.

    Изгодата на подобен тип сделки, която собствениците пресмятат, е свързана с по-ниските данъци и разходи за консумативи. Другият плюс е, че покупката може да стане и без кредит от банката - тоест, можеш да имаш собствен покрив без да трепериш от страх, че имаш заем за връщане.

    И все пак, за българинът, раснал на широко в татковата къща с двор или в панелния апартамент по БДС, живеенето на тясно е меко казано шокиращо и дори срамно. Неслучайно интерес да наемат таван (при това временно) имат предимно студенти, особено пък такива, напитили си от съжителство с хазаи или съквартиранти. И което е по-важно, студентите рядко имат много вещи и залагат на мобилността във всяко едно отношение.

    По света обаче подобен тип малки жилища са особено интересен и перспективен сегмент, особено на места, където имотите са недостъпно скъпи. В Япония дори строят цели многоетажни сгради, наричани narrow buildings, които биват издигнати върху двайсетина квадратни метра земя. Подобни тесни сгради може да се видят и в САЩ, особено в скъпите градове като Ню Йорк, Манхатън, където изборът между това да живееш нашироко, но далеч от работа бива пренебрегнат заради избора да се свиваш натясно, но пък да си близо до офиса.

    В Европа също има много narrow buildings, но те обикновено се строят на принципа "къща на калкан". В Белгия и Холандия например такива жилища може да видите почти навсякъде и съществуването им се обяснява с прагматичността на хората, които държат да им е икономично, без излишни вещи и ангажименти.

    В България все още на този тип малки жилища не се гледа като на имоти, които да бъдат обитавани от собствениците им. И това изглежда странно, имайки предвид ниските разходи, които носят тези жилища и по-лесната им поддръжка. На всичкото отгоре този тип жилища са достъпни за средностатистическия българин и се изплащат в рамките на няколко години, не както се случва при стандартните апартаменти по БДС - в рамките на 2 - 3 живота. Освен всичко останало, този тип жилища са рядкост. Според последната статистика на Националния статистически институт (НСИ), у нас продължават да се строят сгради, в които жилищата да са по-малко на брой, но по-големи като площ.

    Освен евтино, живеенето в двайсетина квадрата би могло да бъде и уютно, имайки предвид потенциала на мебелните дизайнери. В това последното може да се убедите от краткото видео, заснето от faircompanies.com и публикувно в YouTube.

    Коментиран от #68

  • 67 vlp до различен

    14 3 Отговор
    Бил Геитс е откраднал уиндоуса и това се знае,ейпъл създават първата операционна система с прозорци и маййкрософт си го крадат директно,понеже първият уин.е едно към едно с ейпълската опр.система която е и патентована първа,но това не е най важното,а дали това прави Гейтс престъпник,не просто най богатият човек на планетата за дълъг период от време и всичко се дължи на способностите му на играч от висока класа,той лично нищо не е измислил,след това продължава да привлича едни от най големите мозъци в областа и им плаща луди пари за да го направят все по богат.Това е пример,понеже винаги трябва да работиш с най добрите за да си добър иначе си оставаш посредствен или губиш,говоря за специалистите и бизнеса.За да продаваш зеленчуци на пазара,наистина не ти трябва толкова скъп персонал,трябва ти кантар,предварително настроен нагоре.Пак без лощи чувства.
  • 68 bubblehead

    17 4 Отговор

    До коментар #66 от "мрежата":

    Като заговори за narrow buildings да допълня че най-тясната сграда в света се намира някъде в Австрия , виждал съм я когато бях на екскурзия само не помня точно къде в Залзбург или в Виена беше. Фасадът и е по малко от два метра , представяй си вътре какво е .... по света има всичко но кога ще го опознаем ние българите не знам. Като говорим за тясно и неудобно в Япония има хотели където няма стаи ами има един коридор и в него има ниши където са легла които се издърпват от стената и като легнеш се прибираш обратно в стената ... като в морга където държат телата в хладилни камери... тоя свят има всичко и всичко познава. Само такова чудо като нашите вежди не познава.
  • 69 bubblehead

    18 5 Отговор

    До коментар #47 от "AXXX":

    Дай боже всеки ден в българските медии да излиза по една статия в духа на това което е написал АХХХ от 47. Тия зомби трябва да ги събидим , тук избор няма. Аман от това наше сиромахомилство от където идва и тая летартгия в действията, безплодност на мисленето и чисто психични отклонения. Никъде по света бедните не са априори добрите а богатите априори лошите. В известен смисъл е обратно защо икономическия прогрес идва на гърба на богатите и няма как те да не берат плодовете на труда си. И това за заслужите на богатите го казва човек който никога не е имал бизнес в България не е бил богат, но има доблеста да погледене ралноста в очите. Това иначе го казва и човек със леви разбирания като за нормалния свят ... Но в БГ неща са толкова откачени че трябва да се дава отпор на тая диващина където успелите са изедници, брокерите - мошеници, банките - мръсни лихвари, стацитката - лъжлива, политиците - крадливи всичките на едро, гаче те не са част от тоя народ ами са от Марс!? Зомбите трябва да се събудят и това да не чакат 200 евро/м2 е само детайл от по-големия проблем на откачането от реалноста на огромни прослойки от българския народ. Даже някога се отчайвам когато дори хора като "различен" се явяват в ролята на плакалници, при положение че те самите са призвани да са оптимистите и дейни и активни хора... Отчайващо е но не в смисъла на воплите и стоновете на веждите а в събийдането на зомбите които да съзнават мястото си в тоя свят и всеки стойчески и ако щеш философски да си носи кръста. И тука никoй не говори да слагаме розови очила защото американеца дори да умира от рак като го питаш как е бодро ще ти каже - ДОБРЕ и ще се усмихне до колкото може. Това какъв цвят очила са!?
  • 70 Ха-ха-хахххх

    6 15 Отговор

    До коментар #25 от "AXXX":

    Любимата ми дума като видя някой като теб е ДЕБИЛ и за разлика от насраната ти мизелна КРЕАТУРА, МНОГО БОЛНА между другото, мога смело да я кажа на всеки БОКЛУК като теб право в очите, без да се налага да се покривам като ПЛАЗМОДИЙ в нета. А доказателството, за пореден път, че си пълен нещастник, който все още незнайно как има пари за нета е безбройното ти разливане на гнойна злъч, безспирна, тук поне, а съм сигурен, че манията ти не се ограничава само с този сайт.

    Коментиран от #76

  • 71 новата действителност

    12 9 Отговор
    Интересно, кой ли плаща на балончо и Аххх?!? Не вярвам да отделят толкова време само заради удоволствието да отворят очите на невежите.
  • 72 СОЛОМОН

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "баш майстора":

    Само дето пропускаш да кажеш,че в тия блокове тип ЕПК-/едроп
    лощен кофраж-за тия които не знаят какво значи абревиатурата/
    живее едно цяло село/като брой хора/и проблемите с подръжката
    на общите части на сградата са огромни.Обикновено общите им
    части са в отвратително състояние-надраскани и излющени стени
    счупени прозорци на стълбището и т.н.
  • 73 баш майстора-до соломон

    7 0 Отговор
    При населените блокове може да се получи представа какви хора живеят там,освен това по-лесно се отоплява апартамент в населен блок,отколкото да си единственния в блока и да чакаш да разбереш какви съседи ще ти се паднат, след като вече си дал парите.
  • 74 Владимир Йосифов

    9 3 Отговор
    В България не се разбира разликата между студио и апартамент.
    Архитектите ни са социалистически реалисти, а именно взимат парите / апартаментите и бягат.
  • 75 AXXXXX

    9 22 Отговор
    БАЛКОН ПАДНА И ПОГУБИ ЧОВЕК .
    МАМА ВИ ТЪПА НЕКАДЪРНА КАКВИ ИМОТИ В ТЪПАНАРИСТАН БЕ СМЕШНИЦИ
    ТОВА ТУК Е КОМУНИСТИЧЕСКА 70 ГОДИШНА КЛОАКА С ИЗРОДЕНИ ВЪШКИ
    СКОРО НИКОЙ НЯМА ДА ОСТАНЕ ТУК ИПЕНСИОНЕРО ЩЕ СИПРОДАВА НА ПЕНСИОНЕРО АПАРТАМЯНТИТЕ ПОРУТЕНИ ГЛУПАЦИ СМОТАНИ НЕЩАСТНИ
    НИКОГА НЕ БИХ СЕ ВЪРНАЛ В ПОМИЯТА НАРЕЧЕНА ОЛИГОФРЕНИСТАН
    НИТО РОДИТЕЛИТЕ СИ БИХ ВЪРНАЛ НИТО ДЕЦАТА МИ ЕБЕТЕ СИ МАЙКИТЕ НЕЩАСТНИЦИ СМОТАНИ
  • 76 AXXX

    17 3 Отговор

    До коментар #70 от "Ха-ха-хахххх":

    Да бе, Хахо! Като си погледнах пак коментарите, ми то вярно, само „гнойна злъч”, зелена отрова! Добре, че се включваш и ти в тоя форум, въпреки високата си ангажираност, та живителната свежест на благите ти думи да се разлива като пълноводен поток в ефира. Продължавай да облагородяваш форумния дух с изявите си, а аз ще поспра, докато си намеря нов кашон. Нямам пари за интернет и пиша на ръка върху парченца от кашона, в който живея, и вече почти оставам без покрив. Ще почакам добри хора да ми подарят нов дом и пак ще се включа.

    Коментиран от #85

  • 77 различен

    14 19 Отговор
    До vlp,AXXX,bubblehead.След задълбочени проучвания,на вашите икономически анализи и взаимни хвалебствия,решихме да инвестираме няколко милиона в софииски коптори.Явно ценовото ниво от 700-1500Е е прекалено ниско и сега е момента да правим луд бизнес ,като сме готови и да наддаваме за някои птрестижен квартален имот.Осъзнахме,че бъдешите цени ,които се очакват са на минимални нива от 10000-80000Е кв.м. и сега е момента всички да теглят луди кредити ,ако искат да спечелят.Горещо го препоръчваме този подход.Все пак някои има бакии за оправяне и защо да не му помогнем.Приемаме ,че двегодишните атаки и убеждения са си свършили работата и е време за далавери.Благодарим ви за перфектните анализи и пълното ви себераздаване в форума.

    Коментиран от #78

  • 78 AXXX

    12 2 Отговор

    До коментар #77 от "различен":

    Моля. Има защо.
    Ама се усмихваше докато го писа тоя коментар, нали? Защото мен ме разсмя. Особено „минималните нива”. Можело значи, да се отпуснат веждите и да се усмихнеш.
  • 79 клуб 200 евро

    5 1 Отговор
    до#77 различен
    Е-е-е,тъй не е честно! 8-10000 евро кв.м от раз?!
    Ние в клуба няма да смогнем да купим и кокошарник!
    Ама,хак ни е! Като ни говореха експертите (знаеш кои),ние
    им се хилехме и не им вярвахме,ама сега...

    Ако остане някое гаражче,което не искате-звънкай,ама повече
    от 1000-1500 евро кв.м нямаме
  • 80 Gogou

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "AXXX":

    Исках да те провокирам, но ти ми отговори доста на ниво. Виж, аз съм щастлив да живея в България. Бил съм на няколко места в западна Европа и мога да кажа, че България си има много минуси, но има и много плюсове - всеки както го разбира. Работата ми доставя удоволствие и не бих я сменил с друга. Не се мръщя и не свивам "вежди", винаги съм оптимист и съм напълно съгласен с твоята теза за "мрънкащия българин". По принцип на Бай Ганьо винаги някой друг му е виновен, никога той самия. Иска се здраво бачкане и адаптиране, иначе сме за никъде. Обаче за имотите в българско не съм съгласен. Също не съм съгласен, че те са най-доброто за българската икономика. Пъти по-добре е да имаме силно производство. Отново проблемът се крие в народо-психологията ни - ако не искаше всеки да има собствено жилище, па макар и коптор, в който ще е нещастен, изобщо нямаше да водим този разговор. Когато българите разберат, че повече от половината западна Европа живее под наем, тогава може и да се сетят, че е погрешно да се бленува за жилище на "всяка цена". Както е и погрешно да имаш доход 600лв и ипотека за 500...

    Коментиран от #81

  • 81 bubblehead

    20 8 Отговор

    До коментар #80 от "Gogou":

    Гогу от това ти писание излиза че имаш шанс да си нормален човек, но ти дължа няколко разяснения. В западна Европа половината живеят под наем защото цените са астрономически и просто хората не могат да си позволят да си купят. Там ще стигнем и ние това е нормалния път на капитализма. Никакъв цинизъм не влагам тук просто не всеки ще има собствено жилище... Живеенето под наем не е някаква културна особеност в Европа, мода или нещо друго освен търсене и предлагане, достъпност и недостъпност... И няма как да е инак след като в Париж средната цена на жилище е по 8000 евро/м2,( в Лондон по 12 000 евро/м2) а средната заплата е по 3000 евро на месест. Не един път съм се опитвал да ги навра тия цифри под веждите... Сам виждаш че нещата на запад са много по-страшни от 600 лева заплата и 500 лева ипотека... И какви ти 600 лева заплата? В София средната заплата е над 1000 лева вече , а никъде по света средни доходи не гарантира собствено жилище в голям град ... Отново какви 600 лева? У нас най-голямата група вземащи ипотека семейства са с доход между 1500 и 2500 лева има и с над 4000 лева... Малко респект се иска към фактите инак ставаме махленска седянка.

    Коментиран от #82

  • 82 varna

    5 7 Отговор

    До коментар #81 от "bubblehead":

    ГРЕШКА....
  • 83 AXXX

    13 2 Отговор
    Добре Gogou, оптимистите се оказваме с един повече. Вземаме те като още едно потвърждение за тясната връзка между готовността да действаш и да носиш отговорност и способността да се радваш на живота. И че тази зависимост е валидна дори и в „сбърканата” България. А тук, където сме се затичали да догонваме „старите кучета” от Европата в почти всяко отношение, има много за действане. Най-ценният ни актив е потенциалът за развитие и приличната стартова позиция (спрямо много други страни) към момента.
    Производство е чудесно да има - за малък пазар като нашия, най-вече на услуги (туризма) и на стоки за износ. Жилищното строителство не съм го класирал като „най-доброто за икономиката”, но и не мисля, че пречи, напротив. Като всеки друг отрасъл, носи инвестиции, заетост, заплати, печалба – все полезни неща. Останалото bubblehead го е казал по най-добрия начин – пазар и възможност да се включиш.
    Иначе желанието за свое жилище не е порок, а нормален човешки стремеж към някакъв вид сигурност, която собствеността създава. Даже и да имат значение културните различия, ние германци няма да станем, така че се съмнявам да се превърнем масово в наематели. Пък и така да е, нали трябва да има какво да наемаме. Това за милионите и милиардите излишни жилища в България е от фолклора на „веждите”. Истината е, че и жилищното строителство (както много други браншове в БГ) особено в София и големите градове, имаше и още има да наваксва изоставане и като обем и разнообразие на продукцията и като цени. Точно заради потенциала за растеж и на икономиката и на самото строителство, натам се насочиха повече капитали след 2006. Това не е проблем на манталитета, а е закономерност на пазара – където има възможност за печалба, там отиват инвестициите. Обаче като го хакна шокът от кризата, пазарът автоматично се саморегулира. В нашия случай строителството направо спря – урочасаха го лошите очи изпод веждите... И ето ти пак свръхреакция, типично по нашески.
  • 84 различен

    3 0 Отговор
    До 79 клуб 200 евро.Имаш го гаражчето.
  • 85 Ха-ха-хахххх

    11 15 Отговор

    До коментар #76 от "AXXX":

    Ха-ха-ха-ха, ей простото си е просто, ама то нормално, за такъв като теб се отнася пази боже сляпо да прогледне. С 10 водоноски с лайна не можеш да му запушиш устата, все ще намери от къде да поеме още и още.
    Я дай пак колко имота имаш, как си мноооо напред с материала и как си единствения с много голямо състояние, дращещ по форумите ПО ЦЯЛ ДЕН ВСЕКИ ДЕН едни и същи безмислици, как другите не можем да пишем правилно на български, допускайки по някоя граматическа грешка и това е много съществен довод, оборващ тезите ни, че си болен, комплексиран, затънал селски хитрец на дребно.
    И накрая, не прекалявай с опитите да остроумничиш, че да се се задавиш с него, а хахо викай на баща ти, щото те е създал такъв безскруполен и нагъл селси профан.

    Коментиран от #87, #88

  • 86 vlp до различен

    18 3 Отговор
    Никога не съм давал съвет да се купува,всеки сам преценява дали му е изгодно и кога.Обратното казвал съм,че по време на криза и срив на пазара не трябва да се продава и само при нужда от кеш или друга причина,понеже повтарям,първи принцип на спекуланта и търговеца е да да се купува когато е евтино и да се продава когато е скъпо и тогава и само тогава ще има печалба,иначе само загуба и разочарование.
  • 87 Ха-ха-хахххх

    1 16 Отговор

    До коментар #85 от "Ха-ха-хахххх":

    И като типичен селски комплексар можеш пак да си доставиш удоволствието да се направиш на велик - безскрупУлен.
  • 88 AXXX

    13 2 Отговор

    До коментар #85 от "Ха-ха-хахххх":

    Всъщност, какъв ти е проблемът?
  • 89 vlp до АХХХ

    15 2 Отговор
    Повярвай приятелю много са му проблемите не е един.
  • 90 различен

    10 15 Отговор
    Момчета,много хубаво обяснявате за Европа и средни цени и жилища-пропускате обаче изходните нива.Сиреч:Европа с заплата 2000-5000Е-България,400-1000лв.Европа с огромен емигрантски наплив-България,обезлюдяване и демографски срив.Европа с лихви по кредити 2-5%-България 12-18%.Европа със средна класа 80-90%--България,липса на средна класа или около 10%.Европа с продължителност на живот за мъжете 78-85год.-България,максимум 68год. при жените още по фрапираща.Казвате,че ценово имаме много да ги догонваме-само ценово ли?Иначе липсата на собствено жилище те прави по мобилен и много по лесно сменяш работа и град,ако имаш по добро предложение.Недостатък на българина е и,че много по трудно желае да се преквалифицира,и да смени професията си,въпреки предложенията, които има.Хубави коментарии,но както дявола чете Евангелието.

    Коментиран от #96

  • 91 vlp до различен

    14 4 Отговор
    И какво да легнеме да умираме ли.Човек е загубил вече като се е предал предварително.Трудностите са навсякъде не само тук,ти си в България нали и си черноглед,не е ли жалко това иначе си интелигентен човек и това е добре.С плачене колко сме зле няма да се оправиме нито ще е по леко,трябва силна воля и желание за живот и промяна иначе нищо добро не ни чака така е.Депресията във всичките и форми е по страшна и от най лошата криза.
  • 92 vlp

    16 5 Отговор
    Англичаните се сабудиха една сутрин и паунда се беше сринал с 40% и именно от там тръгна кризата,не САЩ,всички и тези които залагаха на месната валута обедняха с 40%,но това не ги обесърчи нали,а се борят и не плюят Държавата си и са националисти,а ние какво правим,при първата трудност се изяждаме като канибали,е как да сме добре.Повечето не гледат работата си,а гледат и за виждат на другарчето до себе си и поговорката не искам аз да съм добре искам на Вуте да му е зле е типично Българска и оприличава съшността ни като народ,освем ,че и се обезличаваме като народ и нямаме самочуствие.Сами си го правиме,никой не ни е виновен.
  • 93 различен

    6 15 Отговор
    До Vlp.Ти си много интересен екземпляр.Като ти напише някои някакви факти и числа различни от твоите, веднага го обвиняваш във всички смъртни грехове.Едно са мечтите,друго са реалностите.Никои няма да се набута с пари за да ти е на тебе добре.Бъди реалист.Едно е да знаеш,друго е да можеш,трето и четвърто е да знаеш как.Справка :Мъжки времена; и Григор Вачков.Никои не е легнал да умира,просто не иска да ти играе по свирката.По отношение на завистта-да така е ,по отношение на народопсихологията нещата са доста по сложни,ако искаш ще ти ги обясня.
  • 94 glupavnouporit

    3 3 Отговор
    Много вярно казано !
  • 95 <br />17.05.2011 13:03 <br />Едва ли са само толкова . Има изтървани

    0 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ Е ПЪЛНО С ОПТИМИЗЪМ И ОПТИМИСТИ ЕТО МНЕНИЯ НА НЯКОИ ОТ ТЯХ.
    200 000 ”просто не искат да живеят в България”, според анкета
    Половината от желаещите да емигрират вече представят аргумента „просто не искам да живея в България”. При влизането на България в ЕС склонните да напуснат страната са посочвали аргумента професионална реализация и семейни причини.
    Към новината »12:25 | 17 май 2011
    Към новината (31) Напиши
    pеплика!вземи линкдиди ( нерегистриран )
  • 96 AXXX

    19 10 Отговор

    До коментар #90 от "различен":

    Различен, явно пак се налага да се повтаряме.
    Заплатите: средната заплата в ЕС е 2,5 пъти по-висока от тази в БГ (Мудис: заплатата в БГ е 40% от средноевропейската, с тенденция до 2020 да достигне 60%). Цените: по данни на Евростат, една и съща пазарна кошница струва 2,4 пъти повече в ЕС от същата в БГ – скоро давах подробните изчисления чрез курса на лева по ППС. Производителността и тя е с толкова по-ниска (без да търсим виновни). Какво излиза дотука – каквито заплатите, такива и цените.
    Демографския срив: отново митове и легенди. Демографски проблем има в цяла Европа и той се решава с единно законодателство, касаещо и нас. Намалената раждаемост поради уплах от кризата (прекомерен, разбира се, по нашенски) е временен и вероятно пак ще стане бум, какъвто беше наскоро (2007-2009). Статистиката отчита затихване на емиграцията, но затова пък увеличаване на завръщащите се българи (450000 заради кризата) а и на имиграцията (руснаци, отново англичани, даже днес четем за китайци, които искали земя в България – главно северозападна, под наем). Демографията е динамична и ако се подобрява икономиката (което вече става), ще се подобрява и тя.
    Високите лихви си имат и предимства – не допускат балони в условия на икономически възход и има накъде да падат при нужда от ускоряване на растежа. В момента това е в наша полза, защото когато имаш слаб растеж и ниски лихви (САЩ, Европа), практически си лишен от най-ефикасния си инструмент за експанзия. В България ипотечните лихви в момента паднаха до 7-8%, което при инфлация от около 5% вече не е толкова високо. 12-14% наистина беше срамота, ама нали знаеш, банките и те лозе пазеха в кризата. Ако забелязваш, сега Западна Европа се чуди лихвите ли да вдига, растежа ли да гледа, докато в ЦИЕ изобщо не мислят да вдигат лихви, даже ги свалят. В някакъв смисъл кризата открои предимствата на развиващите се и финансово стабилни икономики като нашата. Затова и растежът след нея в Европа е около 2%, а в ЦИЕ – около 4%. Имаме да догонваме наистина и не само в цените – цените са следствие.
    А за собственото жилище – кой както обича.
  • 97 различен

    13 16 Отговор
    Вие пак си знаете вашето.Въпрос?Като играете на борсата,отивате и купувате наред,без да гледате тренд,тенденции,нива,опции,марж и т.н.,както правят сериозните икономисти.Така ли е?Не е.Не можете ли да разберете,че за повечето от хората,пишещи и споделящи тук,купуването на имот е сделката на живота им.Те не са свикнали всеки ден да печелят и губят пари.Това са им притесненията и за това ги споделят тук.Знаят, много добре,че друг такъв шанс няма да имат и никои не ви вярва на писанията и статистиките/стакмистиките/.Те живеят в настоящия реален свят, а не в облаците като вас.

    Коментиран от #99, #100

  • 98 varna

    12 19 Отговор
    още една типично бългаска трагедия - ужас.


    6-годишно момченце от Варна, за което вчера полицията съобщи, че е обявено за издирване, е открито мъртво. Трупът на малкия Стефан Стефанов е намерен в канала до пожарната в града.
    Сигнал в полицията е получен тази сутрин в 9,20 ч. за черен чувал с тяло на дете под моста над канала на ул."Струга", съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР в крайморския град, цитирани от БТА.

    За последно Стефан бил забелязан около 15 ч. на 14 май, когато излязъл да играе пред дома си на ул. "Княз Черказки" в ромския квартал "Максуда". Детето било облечено в червено долнище от анцуг, черна блуза и бели чехли.

    Трупът е бил намерен от клошар, пише БГНЕС. По време на огледа полицаите извикаха предполагаем свидетел, който слезе долу до канала и след това потресен разказа, че гледката е била ужасна - детето е било обезобразено, главата му е била в чувал.

    Според съдебен лекар, пристигнал на място, видими следи от насилствена смърт няма.
    Пред "Фокус" говорителят на Областната дирекция на МВР-Варна Калинка Пенчева отказа да коментира дали по тялото има следи от насилствена смърт, но най-вероятно става дума за убийство.

    Полицаите водят преговори със стачкуващите патоанатоми от Съдебна медицина, които вчера спряха да правят аутопсии заради неизплатени от месеци възнаграждения. Заради стачката те отказват да изпълняват задължения си и не правят изключение дори за този случай. Тялото на детето е прибрано в хладилна камера в една от варненските болници и ще остане там, докато патоанатомите не установят причините за смъртта.
  • 99 AXXX

    26 9 Отговор

    До коментар #97 от "различен":

    Сега пък се изказваш от името на „хората”. Нали беше „различен”? И това демонстрации на човещина и съпричастност към Горките Хора ли са, контрапункт на Злодеите-Оптимисти, които не вярват в предстоящи Сривове и Катастрофи? Нали това и ние разправяме – покупката на жилище за живеене е различно от покупката за инвестиция. Като купуваш дом, а не актив за печалба в бъдеще, първо гледаш дали ти харесва и какво можеш да си позволиш. Конюнктурата може да те улесни или затрудни според момента, но дългосрочния „тренд” какво да му гледаш, той е ясен, за 10 години – 2 пъти нагоре. Следователно не е нормално към „сделката на живота си” да се отнасяш като спекулант на фондовата борса, което прави мнозинството в този форум. Кризата отвори възможност на доста хора да се сдобият по-бързо с жилище, отколкото при 40% по-високи цени, и някои го направиха. Други чакат още 40% и после още 20%. Кризата отприщи и очакванията на някои, че така както си лежат, ще дойдат и ще им подарят апартамент, взет от някой алчен изедник. И така ще продължава вечно... Кой е в облаците тогава? Като не вярвате на статистика, на какво вярвате? На всеобщия гръмогласен магарешки рев – много сме зле, ама и още по-зле може, дайте да ревем, че да зазляваме по-бързо! Защото колкото по-зле – толкова по-добре! А? Това ли е „болката на хората”? Айде стига, че ще ме разплачеш.
    Имаш все пак един проблясък, макар и противоречащ на общия смисъл на изказването ти: „Знаят, много добре, че друг такъв шанс няма да имат”. Ако този шанс (срив с 40% в развиващ се пазар) се осъзнаваше, щяхте да пеете нашата песен – кризата не е вечна, спадовете са до време и са шанс да се купува изгодно. Пак повтарям, никого не карам да купува и да продава, и никой не е длъжен да ми вярва – виждам добро предстоящо развитие на България и това пиша.
  • 100 AXXX

    20 12 Отговор

    До коментар #97 от "различен":

    И смешни сте с това „вярвам ти”-„не ти вярвам". Ако щеш ми вярвай, няма дя се женим, я. На какво вярваш си е твой въпрос и засяга твоите решения, но не и истинността на фактите. И на „стъкмистика” като не вярваш, защо се засягаш, че не ти приемат числата? Ти откъде ги вадиш, ей тъй, на око ли? Защо ти са въобще числа, карай я на нормативни оценки – това „лошо”, онова „по-лошо”, третото „ужас” и т.н.
  • 101 различен

    11 15 Отговор
    Доообре.;Дневник:-1/Лизинговият сектор започва трета поредна година със свиване.Делът на необслужените кредити стигна 21.5% в краят на март.2/Чуждестранните инвеститори са изтеглили 363 милиона евро от България през март.3/Банките стават предпазливи в офертите за кредити-Промоциите с ниски лихви и такси все-повече намаляват.:Пари; БВП расте с 2,5% за първото тримесечие на 2011г. поради увеличения износ с 22,2%.Вътрешното потребление се свива с 2,1%,а инвестициите с 2,7%.Няма смисъл да продължавам ,а и за разлика от тебе имам и друга работа.Времето ще покаже кои е прав.
  • 102 Ceco

    23 0 Отговор
    Евалата!

    Абсолютна истина. Пример:
    2-стаен 90 кв. = две стаи по 20 кв., баня 5 кв. + 45 кв общи части :)
    Айде стига.

    Поздрави на автора.
  • 103 bubblehead

    9 12 Отговор
    АХХХ, нещо се случва щом твоите и моите коментари имат повече положителна оценка. Такова чудо не е било... ха-ха!

    Коментиран от #105

  • 104 Рони

    4 11 Отговор
    Като чета писанията на тия псевдо икономисти и инженери,които преди това са учили марксизъм и ленинизъм, ми става ясно защо държавата ни е в това окаяно състояние.

    Коментиран от #123

  • 105 АХХХ

    11 9 Отговор

    До коментар #103 от "bubblehead":

    Озадачаващо е... Превес на оптимизма в български сайт за имоти? Има някяква грешка. Май ще трябва да втвърдим тона и да увеличим статистиката? Ха-ха!

    Коментиран от #106

  • 106 bubblejhead

    7 10 Отговор

    До коментар #105 от "АХХХ":

    Те па да не ги бъзикне човек и глеи кво правят... ха-ха-ха!
  • 107 до Рони

    8 1 Отговор
    Китайците са комунисти и също са чели Маркс и Енгелс и виж до къде стигнаха,проблема не е в това.Всичко зависи от нас да живеем по добре.
  • 108 zla.osa

    23 7 Отговор
    Търся жилище от 3 месеца и отначало се бях насочила към ново строителство. Имах желание апаратаментът да е поне 90 кв.м. жилищна площ и да има отделна кухня, но с течение на времето установих че е невъзможно да се намери такова. Точно описаните в статията проблеми ме накараха да търся ПК, ЕПК и дори панел, но не и ново строителство. Не искам да плащам за "идеални части", а за жилищна площ! И не искам да ме убеждават, че трябва да живея в минималистично пространство, защото строителите искат да печелят повече.

    Коментиран от #109

  • 109 glupavnouporit

    13 12 Отговор

    До коментар #108 от "zla.osa":

    Не искам да плащам за "идеални части", а за жилищна площ!
    ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;
    Ами купете си къща , там идеалните части ще са само ваши .А и имате избор , ако не искате стълбище да си влизате директно през прозореца .Панелките или ЕПК-то ще ви предоставят жилищната площ и отделната кухня , но ще живеете в казарма , ще плащате безумни сметки , ще ви се налагат чести ремонти и като цяло ще се чувствате дискомфортно . За капак на всичко , имота е неликвиден и след години като стане и неизползваем ще си дадете сметка че сте си купили нещо в което на практика сте живели под наем , защото не притежавате нищо .
    Успех в търсенето !
  • 110 Пазар

    19 3 Отговор
    Аааа, ама вярно ли било такова новото строителство??? Колко години ни трябваха за да го разберем???!!! Статията е О.К. Бих добавил само и за външното пространство. Ако има такова, то е кално и бабунесто, а съседната "кооперация" (не зная защо още ги наричат така) е на отстояние 3,5 м. Продават се някакви полу-сутерени, полу-тавани, полу-магазини. Няма нова сграда по-висока от 10 етажа. Защо ли?
  • 111 Патил

    24 4 Отговор
    до 109.Ама от тъпи и упорити!Не ми давай акъл какво да правя.След като плащам искам качество и количество.Какви са тези простотии кухньохол.Така го наричат самите строители.Коридор да се загубиш в него дълъг и тъмен ,апартамент на шпакловка и замазка с дефекти колко щеш,но цените космически.На всичкото отгоре се опитват да ме заблудят че са нормални,едва ли не подарък.Това никъде по света го няма.Още не продадени апартаментите,а блока се руши.А за да стигнеш до него и влезеш недай си боже ако нямаш гумени ботуши,направо си загинал.А идеалните части се плащат от всеки пропорционално,но не винагиq и тук има клопки.С една дума Булгаристан с привкус на Индия.
  • 112 Владимир Йосифов

    12 1 Отговор
    Добър ден на всички в коментара,
    може би след 20-30 години всичко ще си дойде на място.
    Необходими са поне десетина години за да стане ясно на повече хора какво означава местоположение. Децата ни учат каква мастика е пил чорбаджи Генчо с шопската си салатка, но не ги учат да разбират значението на думите.
    Така освен беден речник, голяма част от българите не знаят и какво означават думите, които четат или чуват. Това помогна да ги излъжат и да купят теракот и ламинат в широк център, вместо добро жилище в сърцето на града, което трябва да се ремонтира.
    Продавам 3-стаен апартамент, който е подходящ за офис, на 10 метра от бул. Витоша, Парчевич 37, на 2-3 минути от Метростанция НДК и Съдебната палата. В имота Няма коридори, антре, мокро, дрешник, килер и друга НЕНУЖНА за офиси ПЛОЩ, но това не се осъзнава от гледащите обяви на пазара.
    На същата цена се предлагат апартаменти, ЗА ОФИС ! с коридори, антре, мокро, втора баня и т.н с още 15-20 кв.м. КУХА за офис площ, в широк център / улици Средна гора, Софроний Врачански, Козлодуй, Тимок ... / и хората се "лъжат" да гледат площта и плочките в коридора, а не качеството на имота и местоположението му.
    Голяма част от купувачите са израснали в малки населени места, с кенеф на двора вместо баня с душ кабина и не могат да разберат колко голяма е разликата между Подуяне и Лозенец, или между Банишора и Докторска градина.
    Подлъгват се по "лачените" плочки и ламинат, вместо да търсят добра инвестиция.
    Трябва време за да осъзнаят пътуващите в "белите държави", че е добре освен заведения, музеи и паметници да гледат и сградите. Да се постараят да видят разликата между център и предградие.
    Когато се разхождате в чужбина, моля, спирайте се пред офиси на агенции за имоти и разглеждайте оферти и цени.
    Това ще ви покаже какво означава местоположение и колко струва доброто местоположение.
    За белите хора плочките на пода и луничките на тавана са фактор само за имоти в квартала, който харесват.
    В нормалните държави брокерите имоти имат поръчки за добрите райони и сгради. Имотите се чакат с години и когато се предложи за наемане или продажба имот в района агенцията се обажда на чакащите клиенти и чак след това публикува обяви.
    Бъдете здрави !
  • 113 Mинка Ганева

    11 3 Отговор
    Бизнесмените мислят само за печелбата, а не за хората. Не стига и това, но в повечето случаи се излиза от нормативните документи с цел да се продаде по-голяма площ и да се получат повече пари! Много весело - типично българско!
  • 114 Варненка

    12 1 Отговор
    Ако пазара се определя от търсенето, то тогава няма какво да се сърдим на строителите. Който знае какво търси, не купува описаните в статията апартаменти.;-)
  • 115 teo

    4 6 Отговор
    Do Vladimir Iosifov. Jiveja otdavna v edna ot "belite darjavi", no dosega ne sam imal udovolstvieto da sresha balgari v njakoi muzei, izlojba, zamak i t.n. a kamo li na njakoi ot segashnite turisti da mu napravi vpe4atlenie jilisten kvartal, organizazia na dvijenie, na4in na jivot, ili 4istota na naselenite mesta. Taka 4e nadejdata ti e iljuzija.
  • 116 Пенчо

    12 2 Отговор
    При кредит от 80 000 лв. за срок от 30 г - обща дължима сума 233 988.77 лв (рекламирания кредит на ОББ) + хиляди за застраховки живот и имот... Мисля, че в момента е самоубийство да се купува жилище от хора, които разчитат само на работната си заплата в БГ. Не че е невъзможно, просто е идиотско да даваш толкова пари на банка при такива условия! 20 и няколко години вноската ти покрива 90% лихва и 10% главница! Ако решиш да внесеш повече пари по главницата - веднага ти слагат наказателна лихва! При тези условия по-скоро да си живея под наем, отколкото да плащам грешни пари и да живея за да работя за банката... и ако недай си боже не успея да си плащам - хем ще ми вземат имота, хем като не успея да си покрия дълга ще ме гонят до дупка и за останалите пари!

    Коментиран от #124

  • 117 Алек

    3 8 Отговор
    Купувайте селяни купувайте на мутрите гадните строежи. Те се гаврят вече с качеството ма вие нали пари имате- цел живот роб с апартамент в СОФИЯТА. Идвайте още работа има хахаха.
  • 118 Алек

    3 7 Отговор
    Купувайте селяни купувайте на мутрите гадните строежи. Те се гаврят вече с качеството ма вие нали пари имате- цел живот роб с апартамент в СОФИЯТА. Идвайте още работа има хахаха.
  • 119 Alek

    3 6 Отговор
    Купувайте селяни купувайте на мутрите гадните строежи. Те се гаврят вече с качеството ма вие нали пари имате- цел живот роб с апартамент в СОФИЯТА. Идвайте още работа има хахаха.
  • 120 Alek

    2 6 Отговор
    Купувайте селяни купувайте на мутрите гадните строежи. Те се гаврят вече с качеството ма вие нали пари имате- цел живот роб с апартамент в СОФИЯТА. Идвайте още работа има хахаха.
  • 121 Aleks

    2 7 Отговор
    Купувайте селяни купувайте на мутрите гадните строежи. Те се гаврят вече с качеството ма вие нали пари имате- цел живот роб с апартамент в СОФИЯТА. Идвайте още работа има хахаха.
  • 122 Aleks

    5 11 Отговор
    Купувайте селяни купувайте на мутрите гадните строежи. Те се гаврят вече с качеството ма вие нали пари имате- цел живот роб с апартамент в СОФИЯТА. Идвайте още работа има хахаха.
  • 123 mishelmari

    8 3 Отговор

    До коментар #104 от "Рони":

    Проблемът не е в инжинерите и икономистите, а в архитектите и най вече в правилата. Трябва да има правила, които да се спазват и строг контрол. При нас до скоро беше пълна анархия в строителствота, както и в другите области.
  • 124 AXXX

    10 7 Отговор

    До коментар #116 от "Пенчо":

    Средногодишно нарастване на цените на апартаментите в страната за изминалото десетилетие (2000-2010) е 11%. Средните цени на жилищата в БГ нарастват от 2000 до 2010 с около 200 % , или 3 пъти. Например, в София – средна цена 2000 г. – 250 евро, 2010 г. – 706 евро (183%), във Варна, средна цена 2000 г. – 199 евро, 2010 г. – 712 евро (258%). Дългосрочната тенденция е на повишение на цените на жилищата, и номинално, и реално. В САЩ например за 60 г. номиналното поскъпване е 22 пъти, а реалното между 4 и 6, в зависимост от щата.
    Имаш основания да очакваш, че жилището за 80 000 сега, ще струва над 200 000 след 10 години и над 600 000 след 20 години. Наемите се движат в крак с общите ценови нива (също нарастват дългосрочно) през годините. В момента средната доходност от наем в БГ е около 4-5% (средно ниво за Европа), и практически е равна на средната лихва по депозитите.
    С две думи, можеш да надхитриш конюнктурата, но не и дългосрочния тренд.

    Коментиран от #130

  • 125 beniko

    4 0 Отговор
    Не съм съгласен !!!Всеки решава сам какво да си купи !!!АКО има пари може да си купи ,каквото поиска !!Някой променил представите ....!!!
  • 126 БУЛФОН

    4 2 Отговор
    До Владимир Йосифов : ако местоположението е толкова отлично и според теб цената е добра, не е ли време да лепнеш някоя плочка и предадеш добър вид на жилището или очакващ чичко-паричко да свърши черната работа сам пък дори и да премете вмерисания пенсионерски вход на Парчевич 37. Всичко има значение и ако трябва вложи малко и го продай бързо а недей да мърмориш защо са предпрочели друг имот, който грабва от пръв поглед.

    Коментиран от #129

  • 127 жоро

    1 1 Отговор
    Очевидно проблема не е нито на строителите нито на автора, а в цената която желаещите да купят са готови да платят.
    Плтежоспособното търсене.
    Като го няма, то не са трикове за общи части и квадратури, идеални части от терена, мазета гаражи и т.н.
    иначе относно архитектурата автора не е прав - по добре да няма стена и ако искаш да направиш отколкото да събориш - не можеш...
    решения за дизайна на малките стаи има колкото щеш- двуетажни,стенни прибиращи се легла; ракли подиуми
    мебели по поръчка
  • 128 мая

    0 0 Отговор
    Японците на снимката наистина ли живеят така???
  • 129 Владимир Йосифов

    6 0 Отговор

    До коментар #126 от "БУЛФОН":

    До БУЛФОН,
    много е лесно да даваш съвети, когато си анонимен.

    Коментарът не е за плочките, а за чистата площ.
    В България все още се гледа цифрата, обявена в обявата и не се обмисля колко от обявената площ е КУХА.
    Ако продавате имот подходящ за офис или адвокатска кантора защо ви са 10-20 кв.м. КУХА площ като коридор, антре, мокро, килер, втора баня ... ?
    Нека не забравяме, че дълги години предстои да плащате отопление, данъци сгради и смет, подръжка на Етажната собственост / според площта / и за КУХАТА площ, която никога няма да използвате.

    За това пиша, а не за плочки !

    Офисът, който предлагам, е готов за работа :
    гранитогрес, теракот, латекс, стъклопакети, модерни осветителни тела, СОТ и датчик за пожаросигналицзация, чугунени радиатори, нова техника в кафе бокса, блиндирана входна врата ...

    Етажната собственост на Парчевич 37, София е наела семейство, което да почиства двата входа и двора. Етажната собственост дава жилище на семейството в мазето.
    След няколко години и други мазета ще бъдат преустроени за жилища и ще се дават под наем. Таваните в сградата също предстои да се дават под наем.

    БУЛФОН, личи си, че не познавте София Ц.
    Вмирисаните Хводове са навсякъде по улиците Иван Денкоглу, Цар Самуил, Асен, Княз Борис І, Цар Асен, Позитано, Лавеле, и други подходящи за адвокатска кантора локации.

    След една година на 70-100 метра от Парчевич 37 ще работи Метростанция НДК и Витошка ще бъде много,
    ама много добро място за бизнес.
    Вижте какво стана с "края" на ул Граф Игнатиев. Тази част на улицата вече е с други цени и наеми на имотите.

    Надявам се да доживея смелите граждани да изписват имената под мислите си на стената.

    Коментиран от #132

  • 130 Нищо лично

    10 4 Отговор

    До коментар #124 от "AXXX":

    Моите уважения,но дали не сте объркали вида на дългосрочният тренд който сте използвали при опита си да подплатите с теоретични методи научните си прогнози за ценовите равнища в дългосрочен аспект?
    Съмнението ми беше продиктувано от следното:
    1.Използвайки "някакви средни" Вие наистина може да определите "накаква тенденция" но едвали може да твърдите че това ще е тенденцията за 10г. напред.Поради простата причина че и идея си нямате какви ще са стойностите на нивата които разглеждате, как и кога ще бъде пречупена тази тенденция.
    2.Качествената не еднородност на нанните които разглеждате:10 годишния период който разглеждате е исторически несъвместим, в него са протичали различни социално икономически процеси които едва ли ще се проявят със същата сила и дълбочина.Да съгласен съм че бъдещето носи характера на миналото, но не залагайте на това.
    3.Използвайки наивитета на литейното "трендиране",извинявам се за думата може и да улучите нивата за които говорите за след 10 и след 20години.А и вероятно ще се съгласите с мен но линейният тренд, който вероятно сте използвали би довел до големи грешки при данните които прогнозирате.
    4.Ако използвате някакъв по-точен модел натренда, е възможно и да получите по верни прогнози но не и за толкова дългосрочен аспект.
    Доста смело е да сетвърди че има основания за ръста който е посочен.
    "С две думи, можеш да надхитриш конюнктурата, но не и дългосрочния тренд. "
    Вероятно тук под "конюнктура" се разбира моментните и краткосрочни нива на цените,тук е добре да се разбере колко по краткосрочни в сравнение с "дългосрочния тренд" и каква полечност ще ти дадат данните на един неадекватен модел.
    Нищо лично към теб, твоите коментари са едни от най-научно обоснованите.

    Коментиран от #134

  • 131 Нели Глушкова - фирма

    8 0 Отговор
    Напълно подкрепям, направената констатация от колегите. Аз работя от 18 години и този вьпрос е действително проблем при избор на 60% от клиентите и те са принудени да търся жилището си месеци или даже година. Предпочитат да купят старо жилище и да го ремонтират. Съветвала съм много от управителите на строителните фирми, но още резултати не виждам. Независимо, че в момента от месец пазарът на недвижими имоти отново е в застой. поздрави-Нели Глушкова
  • 132 БУЛФОН

    13 0 Отговор

    До коментар #129 от "Владимир Йосифов":

    Нямам нищо против, още повече не знам нищо за имота, който предлагаш още по-малко за наемната / продажната цена. Но нека не забравяме реалността, излез от входа на сградата и се огледай, какви са тротоарите, съседните сгради, има ли опасност да се срути покрив или тераса върху някой случайно преминаваш. Старите ленти и София на аристократи е минало, действителността е такава каквато я виждаш, къде ще паркират служителите и какво предлага района, има ли остатъци от кучешки работи по тротоарите, не е ли наистина по-добре за по-смислен наем да се вземе офис в не идеалната централна част на града, а в сграда която гарантира удобства. А относно столицата ни нека я съпоставим с останалите столици на страни от ЕС, цените ни незнайно защо отново не отговарят на реалността.
  • 133 david

    6 0 Отговор
    БУЛФОН съгласен съм напълно. Нямам и нищо против Владимир. според мен имота му е атрактивен - функционален за офис, но и сигурно има доста солена цена като за център. В допълнение да добавя колко много офис сгради бяха пуснати последната година. Всеки 2ри кв.м офис сграда в столицата в момента е празен !
    Много е лесничко и просто да кажеш Владимире - селяни прости вие какво разбирате от локации, като кенефа ви е насред двора. По-трудното е обаче да си отвориш оичите и да видиш истинския център - мръсен, тесен, невъзможен за паркиране, кофти обкръжение. Дори и като 'оазис в пустиня' да ти е жилището, хайде да не изнасилваме думата 'локация' за София
  • 134 AXXX

    5 3 Отговор

    До коментар #130 от "Нищо лично":

    Не е ли очевидно в коментара ми, че нито съм използвал конкретен модел (щях да го спомена), за да правя иконометричен анализ на цените на имотите, нито претендирам за точност на стойностите след 10-20 години? Още по-малко съм твърдял, че екстраполацията е надежден метод за прогнозиране. Идеята на коментара ми е, че след изплащането на дългосрочния кредит, бъдещата стойност на имота ще бъде по-висока от изплатената сума по кредита, както и от натрупаната инфлация. Това е валидно дори за развитите пазари на НИ, а какво да говорим за пазара в България, чиято икономика като цяло има да догонва европейските (без да вземаме предвид състоянието на жилищния фонд и преструктурирането на икономиката). ПОСОКАТА на дългосрочния тренд е ясна и не виждам нито една причина да се промени. 10 години не са дълъг период и не стават за вадене на тенденции, но изминалото десетилетие е показателно за напиращия натиск (естествен) за наваксване на развиващ се пазар като българския – като на всеки развиващ се пазар.

    П.П. Ако ти се говори за иконометрия, слагай си един ник, и да почваме (под претекст, че говорим за имоти).
  • 135 elenah

    7 1 Отговор
    Браво!блесва една истина,купуваш много получаваш малко,и се чудиш и блъскаш как да се устроеш в този скъп живот!Пълна лудница!
  • 136 DidonaB

    9 2 Отговор
    Никой не иска да живее на тясно. Хората правят компромиси защото са притиснита от една страна от нуждата от самостоятелно жилище, а от друга от зверските лихви по кредитите. Колкото по-бедна е една държава, толкова повече банки има в нея. Богатия може да почака, но бедния, като му трябват пари, всеки може да го изнуди. Децата ни се заробват със заеми за да имат къде да живеят и това неминуемо се отразява на качеството на живота им и увеличава броя на разрушените семейства. Някога имаше безлихвени младоженски заеми. Сега нито една банка не отпеска кредити с по-малки лихви на млади семейства. Къде е държавата??
  • 137 Ani

    5 2 Отговор
    Лихвите не са отражение на нивото на рискът в средно и дълго аспект и те не са никак високи предвид огрмният риск който е тиктакаща бомба с закъснител в българия .Евтиният кредитен ресурс е минало след фалита нал Лимън Брадърс .Няма да да се върне времето с 2 % лихвите скоро в българия .Добре е да се мисли по перспективно и да се защитите от инфлацията която идва и ще се усилва Но дълги експозиции в имоти не са надеждно решение в момента както показаха анализите на всички досега .Само можете са си изчислите реално при че при покупка на 7000 лева апартамент преди 30 години и 70 000 лева сега вие просто сте загубили с респект към инвестиране огромна сума пари и 70 000 лева не се превеждат никак като голяма печалба днес когато тези 70 000 лева не купуват и частица от стоките които са купували тези 7000 лева на времето С тази нагласа зависи за какво се купува жилището но определено е една от най лошите възможностти да сложите парите си Между другото сорос Кешира злато над 1500 % тройунция
    That s something
  • 138 JamesPed

    0 0 Отговор
    Заказать seo поисковую оптимизацию сайта, Заказать услуги по продвижению сайта По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин pokras7777 Аренда выделенных серверов по приемлимым ценам Раскрутка сайта под ключ