Last news in Fakti

6 Август, 2015 10:21 2 541 0

Бумов: Започват да се изчерпват качествените офиси

  • аутсорсинг-
  • офис-
  • бумов
Бумов: Започват да се изчерпват качествените офиси - 1
Стефан Бумов - председател на Българската аутсорсинг асоциация

Един от секторите, които през последните години се развиват успешно е аусторсингът. Както пред всеки друг бранш, и пред този съществуват редица проблеми. Единия от тях е лисата на офис площи в по-големите градове на България, за да може аутсорсингът да продължи да се развива. Целта на сектора е през следващите години да достигне до 3% от БВП на България. „Построяването на нова офис сграда е процес отнема няколко години, докато динамиката на нашите нужди не може да чака”, каза в интервю за imot.bg Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация.

- Господин Бумов, след кризата наблюдава ли се повишаване на аутсорсинг сектора в България и какъв е профилът на компаниите, които искат да се установят тук?

- Определено след кризата темповете на ръст се увеличиха. Дори в годините на най-тежка криза, фирмите в сектора растяха с над 10% на годишна база. Това, което отчитаме последните една-две години, е, че ръстът в индустрията надхвърля 25%-30% на годишна база, което е много сериозно число за мащабите на България. Уверено вървим към достигането на 3% от БВП. Това само по себе си ясно позиционира индустрията като една от важните за българската икономика като се има предвид броят на работните места, които се разкриват.

- Единият от проблемите пред сектора е квалификацията на младите, за да могат успешно да се реализират в сектора. Но друг не малък проблем е наличието на офис площи и то в по-малките градове.

- Работим в тясно сътрудничество с различни компании от бранша. Определено без наличието на подходящи офис площи няма как да се развиваме. Ако за София, това не е генерален проблем ...

- Но е на границата да се превърне ...

- Да, на границата. Не е както беше преди четири-пет години. Започват да се изчерпват качествените офиси. В градовете извън София, където може да се реализира такъв бизнес, с много малки изключения, е проблем. Работим с консултантските компании в индустрията, както и с местната власт за създаването на условия за правене на такъв бизнес. Ясно съзнаваме, че построяването на нова офис сграда е процес отнема няколко години, докато динамиката на нашите нужди не може да чака. Въпрос е на добра коагулация между местната власт, фирмите в бранша в периода, докато се отворят новите проекти с нови и модерни бизнес сгради, как бихме могли да преустроим съществуващи такива, които са излезнали от своята функция на употреба. Това е най-бързия начин да се отговори на нуждите на индустрията ни.

Необходими са и някои прогнозни планове от страна на фирмите в бранша, както и интерес към конкретни градове. Това по някакъв начин синхронизира с компаниите, които са готови да инвестират в строителната индустрия в подобен тип проекти, така че това е ключово за успеха. В противен случаи няма да може да развием вторичните градове, където има условия за аутсорсинг бизнес и не на последно място от инфраструктурна гледна точка по-специално летищата и тяхната функционалност, е нещо, което трябва да се осмисли, за да може реално да излезем извън София.

- Първата, след София алтернатива, е Пловдив. Кои са другите градове, които в близко бъдеще биха могли да се развият?

- Пловдив направиха конкретни стъпки. Бяха едни от първите, които повярваха в потенциала и сега берат плодовете. Безспорно Бургас върви по този път, Варна, Велико Търново. Търсим възможност да развием Благоевград, т.е. навсякъде където има концентрация на университетски центрове.

В по-дълъг хоризонт може да се мисли в контекста дали няма и по-малки градчета, където могат да се направят специализирани центрове. Хубав пример може да бъде Финансовата академия в Свищов. Там могат да се реализират краен брой работни места за заети хора, които да се занимават с финансов аутсорсинг. Това ще е невероятен плюс за общината. Или пък IT технологии или тип инженерни процеси, които могат да бъдат изнесени. Защо Габрово да не може да бъде един такъв център с разкриването на 300-500 работни места.

- Споменахте Свищов, Габрово. Но строителните предприемачи дали биха се насочили към тези райони, ако няма компания, която 100% да е решила да развива дейност там?

- Затова първата стъпка са големите градове, извън София. Тези опции могат да бъдат развити, но там ще се изисква по-голям синхрон и между усилията на държавата, Министерство на образованието и индустрията, за да може да осъществим един такъв план. По-малките градове ги виждам като едно следващо ниво от стратегия за допълнително разкриване на нови работни места. Евентуално в хоризонт 5-7 години.

- По отношение на площите, които се търсят, са предимно над 1000 кв.м. така ли е?

- Не мога да дам подобна генерална оценка. Това вероятно е някакво средно число. Разбира се, че може да се започне с по-малка по обем площ. Въпросът е как се гарантира разрастването, защото това е специфично за индустрията. Старта го има, но как гарантираме разрастването. По-скоро това е проблемът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА