Last news in Fakti

10 Септември, 2015 17:02 15 635 23

България третата в света аутсорсинг дестинация

  • аутсорсинг
България третата в света аутсорсинг дестинация - 1
Снимка: БТА

Несъмнено аутсорсингът е секторът в България, който през последните години се развива невероятно бързо. Доказателство за това е фактът, че само за една година страната ни се издигна с 11 позиции и вече е третата най-привлекателна аутсорсинг дестинация в света.

„през последните години сме свидетели на изключително бързо развитие в сектора на информационните и комуникационни технологии. Софтуерната индустрия вече формира 1.74% от БВП на страната ни, а за последните 10 години приходите на ИТ компаниите са отбелязали ръст от 600%”, каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на бизнес форума „Аутсорсинг дестинация България 2015“ в Пловдив. Президентът изтъкна предимствата на страната ни като аутсорсинг дестинация – висококвалифицираните хора, доброто владеене на чужди езици и добра данъчна среда.

София и Пловдив остават двата града, в които секторът се развива най-бързо. Предимствата на Града на Тепетата е добре развитата образователна система с над 40 000 студенти.

„България трябва да се стреми към развитието на икономика с висока добавена стойност. Високотехнологичната индустрия показва как може да се постигнат добри резултати в тази област. Не можем да се развиваме и да поддържаме нивото, ако нямаме дългосрочна образователна стратегия, за да дадем на България необходимите млади и добре образовани специалисти“, каза президентът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Волен Сидеров

    3 1 Отговор
    чета и не вярвам на ушите си ,я пак.
  • 2 Гошо

    3 0 Отговор
    Аутсорсингът по същество е експлоатация на евтина работна ръка от чужди компании. Защо нашата държавица да не е трета по този показател, след като големи чужди фирми си вършат чудесно работата с помощта на българи, на които се подхвърлят жълти стотинки?:)

    Коментиран от #10

  • 3 бай Тодор Плевнелиев

    3 0 Отговор
    Тази година полупроводници а догодина пълни проводници.
    Тази година диверсификация а догодина аутсорсинг.
  • 4 защо

    3 1 Отговор
    Аз Не знам защо Ви радва че сме "Модерните овчари" на света
  • 5 човек

    0 1 Отговор
    платен репортаж
  • 6 до Гошо

    0 1 Отговор
    Жълти, мълти стотинки, ако ги нямаше тея компании сега да съм си бил камшика в Западна Европа или Канада. Аз съм си доволен от паричките: две деца да издържам, ипотека и нова кола.
  • 7 Дани

    2 0 Отговор
    Предпочитат БГ, защото им работят за ЖЪЛТИ стотинки тук. Сравнете заплащането в САЩ и тук на подобна позиция в сектора. Разликата е десетки ПЪТИ в полза на американците.....
  • 8 bbbb

    0 1 Отговор
    И аз съм така , ако не са тези компании , никога немога да взимам тези пари в Пловдив при някой частник и да си живея спокойно. Заминавам на вънка само за почивка. Да наистина в САЩ или Гемания ще взимам 3-4 пъти повече ама пък и ние не сме Германия и САЩ в крайна сметка.
  • 9 Е да де

    2 0 Отговор
    Ама то няма как целокупния български народ (за сведение такъв има и извън София и Пловдив) да работи в IT сектора или в аутсорсинг компании, нали? Това в случай, че управляващите все още не са разбрали този факт.
  • 10 гаЗ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    ТОЧНО КАЗАНО, работим им за без пари.
    Това не е за хвалене!
    И означава само едно, че сме нископлатена дестинация и тоя чехльо се хвали с това.
  • 11 Kurcho

    2 0 Отговор
    Тоя що не се скрие някъде, че само глупости бръщолеви.
  • 12 Morgoth

    0 1 Отговор
    Работим без пари? Или просто мрънкаме типично по български?

    3к ви изглежда малко? Заплатите в Германия за същото са три пъти по-високи - да. Колгата от Германия може доста по-лесно да си купи кола и да ходи по екскурзии в чужбина, аз пък мога по-лесно да си купя жилище и да ходя по кръчми - има си плюсове и минуси, но на фона на средния стандарт в страната ние сме много по-високо.

    Ако това не ви задоволява - световния пазар, особено в IT индустрията е отворен - започнете собствен бизнес и печелете истинските пари, защото като служители навсякъде ще получавате "жълти стотинки" в сравнение със собствениците.

    Ако пък хем сте недоволни, хем некадърни - Германия е на под две хиляди километра. Скъсайте си паспортите и се пишете сирийци - сега приемат такива.
  • 13 аутсорсинг

    0 0 Отговор
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%81_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE
  • 14 дъге

    1 0 Отговор
    Най хубавото на нашите политици е ,че ми помогнаха да спра цигарите и кафето,сутрин като стана пускам новините и като видя някой от тях тичам в тоалетната,действат ми като Бизелакс.
  • 15 Спас

    1 1 Отговор
    Плащали жълти стотинки...
    абе на бай Иван сругаря в стария завод колко му плащат!
  • 16 ссззз

    1 1 Отговор
    Да имам и гордостта ... В аутсорсинга - ниско платена работна ръка + действащо еврогейско законодателство = перфектно и лесно за инвеститора да си изкара милиончетата и да даде на телефонистите такива заплати, че да се радват.
  • 17 томов

    1 1 Отговор
    Нормалната заплата на един ИТ специалист е над 2000 лв., което е едно добро начало за един млад човек.
  • 18 Пепино

    0 0 Отговор
    bravo Morgoth
  • 19 Киро

    0 0 Отговор
    Хаха, няколкото щатни плювача тук - знаете ли, че обикновен служител в тези аутсорснг центрове вземат по 2-3 К средно?

    Вие, плювачи, виждали ли сте толкова пари накуп, бе?

    А за колегата, който спомена, че в Германия са х 3 - малко отгоре е това предположение, но дори да е така, да не забравяме 50% данък.

    А в България с 1500 евро се живее по-добре, отколкото в Германия с 2-2500, може да сте сигурни!

    Аман от комплексари, дето плюят всичко!
  • 20 Киро

    0 0 Отговор
    Дани
    Сравнете заплащането в САЩ и тук на подобна позиция в сектора. Разликата е десетки ПЪТИ в полза на американците.....

    ==============

    Пххахахаххахахахаха !

    Я пак?
  • 21 Киро

    0 0 Отговор
    За троловете - тези компании са тук, щото има качествен материал, приемливи разходи и ниски данъци!

    Качествен материал, не екс-соц мишки, като плюещите, отглеждани на бюро в канцеларийка, дето на вързано куче хляб не могат да дадат!
  • 22 Чукча

    0 0 Отговор
    Що е това аутсорсинг? И кои са на първо и второ място след като БГ е трета? Или пак разтягаме локуми?
  • 23 onq s konq

    0 0 Отговор
    На първо място е раят,на второ -Щатите и ние сме на трето.А "що е аутсорсинг" също като тебе не знам,но все пак ще те светна че не е за ядене.