2 Декември, 2016 18:17 3 314 2

Арабски инвеститори пометоха имотен пазар

  • босна и херцеговина-
  • инвестиции-
  • араби

Атрактивни имоти, притежавани от мюсюлмани и хървати в Босна и Херцеговина, са изкупуват масово от арабски инвеститори, като част от проект за създаване на нещо като „Мюслимландия”, предупреди босненския мюсюлмански академик Есад Дуракович, цитиран от агенция ANSA. В интервю за телевизионния канал N1 той заявява, че случващото не може да се разглежда толкова като „инвестиция”, колкото като проблем, за решаването, на който властите трябва да се намесят.

Босненци от всички етнически групи са изразили загриженост от нарастващия брой арабски инвеститори в страната. В процес на изграждане са няколко луксозни курорта в района на Илиджа (град южно от Сараево). Тази и подобни инвестиции от страна на араби са довели до двойно повишаване на цените на имотите около столицата през последните три години. Илиджа е привлекателна с това, че се намира в полите на планина Игман и по протежение на р. Босна.

Много босненци вече определя Илиджа като арабски анклав. Табелките по улиците, на магазините, заведения, агенции за недвижими имоти, зъболекари кабинети и туристически агенции са на арабски език. Арабските собственици на новите търговски обекти не разрешават предлагането на алкохол в тях. Това донякъде безпокой местното босненско население, че ще дойде време, в което ще трябва да ходят по-надалеч, за да изпият по едно. Много от тях обаче смятат, че арабите няма да успеят да разпространят забраната и върху босненските заведения и ресторанти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кочо

    6 0 Отговор
    Ако още на някой не му е ясно как се превзема един континент и една цивилизация?...
  • 2 Тръмп

    4 0 Отговор
    Ми те тука изкупиха земята, барабар с къщите, че там няколко сгради ли ще ги спрат. Купуват имоти в Европа и директно настаняват мюсюлмани, това си е чисто нашествие. Наште измислени политици докато се усетят и партиите им ще са малцинство.