Last news in Fakti

1 Август, 2017 16:25 2 290 5

ЗУТ да бъде разделен на два закона

  • зут-
  • закон-
  • промени-
  • каб-
  • игнатов
ЗУТ да бъде разделен на два закона - 1
Снимка: М. Богданова ©

От създаването си преди 16 години Законът за устройство на територията (ЗУТ) е претърпял 76 редакции. Пробойните в него не са една и две. Като резултат инвеститорите или започват да строят незаконно или просто бягат от България.

Очевидно е, че повече редакции няма смисъл да се правят. „С всяка промяна и желание да бъде подобрен проблемите сякаш се задълбочават и това не е странно, тъй като смятаме, че самата му философия е грешна и когато поправяме нещо с грешен замисъл става все по-трудно приложимо. Предложението ни е че ЗУТ трябва да бъде разделен на две части, които евентуално да станат и два самостоятелни закона – Закон за устройственото планиране, които третира всички градоустройствени правила, т.е. как се създават градовете, как се устройват и как се определят зоните в тях за паркове, за жилищно строителство и Закон за инвестиционното проектиране и строителството, който ще дефинира точни и ясни правила за строителството на сгради и съоръжения”, казва председателят на УС на КАБ арх. Борислав Игнатов.

Двата закона трябва да се подчиняват на философията на забраняването, т.е. да описват какво не бива да се прави и всичко останало да бъде разрешено. Така контролът ще е много по-лесен и ясен и ще може във всяка точка на процеса да се търси отговорност.

Трябва да се въведе принципът на мълчаливото съгласие. Ако дадено инвестиционно намерение не получи отговор в законоустановения срок да се счита, че няма забележки в него”, обяснява арх. Игнатов.

Законът трябва да урежда въвеждането на електронна система за подаване на проектите и онлайн издаване на разрешенията за строеж и получаването им по електронна поща. „В момента възложителите са принудени да ходят от инстанция на инстанция, да разнасят огромни проекти и да искат съгласуване след съгласуване. Всичко това затормозява много процеса”, казва председателят на УС на КАБ.

Европейският и световен опит показва, че подобни електронни системи поставят инвеститора в центъра на събитията и му помагат да реализира своите намерения.

Чрез системата предприемачът подава документи за разрешително за строеж. Минава през пет етапа на одобрение, което става онлайн, като след всеки етап получава SMS докъде е стигнала неговата преписка и знае точно на коя дата ще получи отговор, а дали ще е положителен или отрицателен зависи от качеството на проекта му. „Това създава удобна среда за ръководене на тези процеси и води до голямо облекчение и на възложителя, и на общини. Ликвидират се всички опашки, които са пословични в общините”, допълва арх. Игнатов.

Към момента в България са необходими над 170 документа за издаване разрешение за строеж. В Германия те са едва 19, като повечето са бланки, които се попълват на място. Проблемът в България, че въпросните над 170 документа се изискват както за най-малките, така и за най-големите обекти. Важно е да има пропорционалност от гл.т. на сложността и тежестта на обекта, за да може с по-малки обекти да се олекоти максимално процедурата и инвестициите да се реализират по-бързо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кума Лиса

    6 1 Отговор
    Най сетне малко разум. А дано!
  • 2 прост народ слаба държава

    2 0 Отговор
    Данъчните оценки във Варна са в пъти повисоки от пазарната стойност на имотите.За мази също вземат данъци както за другите имоти. Разрешителните за строеж се бавят по 2-3 години,а в това време по няколко пъти се събират едни и същи такси.Политическата класа е за затвора-ОТ-ДО.Със добро промяна няма да настане.Тези хора неразбират от добро.Те са дошли от селата на бедните региони,за да крадат и забогатяват,а ГЕРБ ги слагат на властови позиции само защото са понахални и арогантни от нормалните.Това им е политиката.Колкото е по тъп ,алчен и нахален селяка,толкова на повисок пост го слагат.Милиционерска им работа.
  • 3 владо

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Двата закона трябва да се подчиняват на философията на забраняването, т.е. да описват какво не бива да се прави и всичко останало да бъде разрешено. Така контролът ще е много по-лесен и ясен и ще може във всяка точка на процеса да се търси отговорност."
    Това предложение ще е работещо, ако имаме работеща администрация и съдебна система. При положение, че корупцията е повсеместна, за богатите и властимащите отново няма да има правила и контрол и ще си строят каквото си искат и където си искат. За обикновените бедни българи ( с изключение на безнаказаните цигани, за които законите не се прилагат) отново ще има наказания и административни трудности.
    Докато има корупция и няма ефективни тежки присъди за даващия и получаващия подкуп и за извършителите на всякакви други престъпления, няма да има държава, няма да има ред, няма да има нормален живот. Нормален живот и нормална държава ще има САМО когато СТАДОТО (разбирай българския народ) престане да търпи своеволията на новобогаташи, политици, администрация и самообявили се герои по места, и САМО КОГАТО СТАДОТО възстане за да защити правата си и да осигури нормален живот на децата си. Трябва преди да се промени ЗУТ да се промени НК, да се увеличат драстично наказанията и всеки, който е извършил престъплени ( без значение дали е богат или беден, дали е политик или местен бабаит) да бъде осъден ефективно и да си търпи наказанието в затвора. Само тогава има надежда за нормална държава и но
  • 4 ЗУТ

    2 0 Отговор
    Дано се въведе електроната система , но не само за инвеститори , тъй като и за частните лица бумащината е твърде много , ако не си запознат в подробности с нужните документи всичко става миш маш
  • 5 ИНВЕСТИТОР

    1 0 Отговор
    ТОЯ ЗАКОН Е ХРАНИЛКА ЗА БЮРОКРАТИ!!!!!
    ФАКТ Е ЧЕ МНОГО ХОРА С ИНВЕСТИЦИОННИ НАМЕРЕНИЯ СЕ ОТКАЗВАТ...
    АЗ ЧАКАМ ОТ ГОДИНА ДО ОКОЛО 4 (ЧЕТИРИ) ГОДИНИ ЗА ДОКУМЕНТАЦИЯТА СЛЕД ПОКУПКА НА ПАРЦЕЛ, ПРЕДИ ДА ПОЧНА ДА СТРОЯ ... БЕЗИМИЕ !!!
    И ПОСЛЕ ЗАЩО СТРОИМ СКЪПО ....