20 Март, 2018 17:11 6 699 15

САЩ преживяват най-голямата строителна криза

  • сащ-
  • строителство-
  • цени
САЩ преживяват най-голямата строителна криза - 1
Снимка: Shutterstock

Строителството на жилища и къщи в САЩ преживява криза - броят на въведените имоти в експлоатация към броя на нуждаещите се е понижило до най-ниското си ниво от 60 години насам, когато е започнала да се води подобна статистика, посочва вестник The Wall Street Journal. Парадоксалното в случая е, че този дефицит идва на фона на ръст на американската икономика, силно предлагане на работни места, ръст на заплатите, рекордна активност на фондовата борса, а също така поколението, което търси най-много жилища след това от 40- и 50-те години на миналия век, е това на милениумите. Всички тези фактори би трябвало да доведат до бум в строителния сектор, но се получава обратното - толкова малко жилища са се строели само по време на Втората световна война.

По данни на Националната асоциация на собствениците, през 2018 г. в страната ще бъдат пуснати в експлоатация под 900 000 къщи, в момент, в който за да се удовлетвори търсенето и при нарастващ брой на населението е необходимо да бъдат построени минимум 1.3 млн. къщи. Подобно повишаване на търсенето над предлагането тласка цените нагоре и новопостроените имоти стават недостъпни за младите семейства, които са принудени да търсят своя дом на вторичния пазар. Това води до ръст на цените и в този сегмент.

Строителите, от своя страна, също биха искали да реализират повече обекти. Те обаче са поставени в доста неизгодна ситуация, защото през последните 10 години цените и на парцелите, и на строителните материали на практика се удвоиха. Това повишава себестойността, а оттам и крайната цена и потенциалните купувачи са много по-малко.

Дори по време на голямата депресия през 70-те години на миналия век и на спада на пазара през първото десетилетие на новото хилядолетие са се пускали в експлоатация значително повече на брой нови имоти, отколкото се изграждат днес по време на деветата година от икономическия ръст, отбелязват специалисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    32 9 Отговор
    Това е само началото на края и той е неизбежен,защото Америка ще си получи заслуженото!Господ забавя но не забравя!

    Коментиран от #14

  • 2 Потин

    19 4 Отговор
    За кво да купуват жилища като идва ядрена война, по-хубаво да купуват бункери, да ги пълнят с консерви и вода щото оръжията не се ядат
  • 3 Я изкарай Гано

    13 4 Отговор
    Не ги мисля хамериканците. Я да махнат визите за разни там тарамбуки(тук и ние влизаме), що паплач ще се изсипе. Градове-мегаполиси от картони, ламарини и каравани ще се заформят. Не от нашите лилави, от индийци, филипинци, панджабита и хелоу африка
  • 4 Гостът

    13 2 Отговор
    Така е икономическия растеж е само на книга и в новините, като при нас.
  • 5 Дам

    21 2 Отговор
    Какъв растеж, какви пет лева. Лъвският пай от растежа го прибират няколко банки, корпорации и мултимилиардерски семейства. Средният американец няма 1000 долара заделени в случай на нужда. Всичко е на кредитни карти и робство от 15до75 годишен. Корпорациите обраха хората до положението, в което хората няма с какво да си купят стоките, които им се предлагат.
  • 6 Данчо

    10 7 Отговор
    Айде юруш към Русия, там благоденстват ...

    Коментиран от #13

  • 7 България

    14 1 Отговор
    Дървени бунгала с тухлен комин и терекот на пода -екстри термити хлебарки.За над 250 000 $ НЕ БЛАГОДАРЯ
  • 8 Бай хой

    6 4 Отговор
    Краварите да умират,така им се пада с техният фалш!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Бай хой

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Ами какво чакаш бе Данчо, хайде тичай през океана да слугуваш на краварите!
  • 10 kjl

    3 1 Отговор
    Може би това е тази толкова дълго търсена инфлация, която я нямаше независимо от трилионите напечатани долари през изминалите години. Цените на материалите са се удвоили, но инфлация няма!!! Весело, много весело.
  • 11 Бай Благой

    3 1 Отговор
    Една шепа хора имат по 20-30имота....с няколко хиляди акра покрай тези имоти.
    Други се завират като в миша дупка и плащат безумни наеми.
    Няма как това неравноправие да издържи дълго.
  • 12 факт

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: през последните 10 години цените и на парцелите, и на строителните материали на практика се удвоиха. Това повишава себестойността, а оттам и крайната цена и потенциалните купувачи са много по-малко.
    Много бързо забравиха балона от 2008 г.!
  • 13 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Данчо":

    Само ,че Данчо в Русия един апартамент в хубав град от 40 квадрата струва 18/22000 $ а в америката една дървена барака струва 100000$ Така ,че да с удоволствие ще живея в Русия , а ти ходи и робувай цял живот да изплащаш един свинарник.

    Коментиран от #15

  • 14 русия е джудже

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "гражданин":

    Ето го ,набожния вече ги закри.Ха ха
    Ходи запали една свещ ,по тоя повод.САЩ никога няма да се разпадне или там каквото и да чакате да се случи с тях.Много по-вероятно е разни бананови републики като Русия ,да се разпаднат от само себе си от колкото нещо някога да се случи със САЩ.
  • 15 Умен

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    В грешка си. За 1 млн.$ ще си купиш цяло имение не барака в САЩ.