Last news in Fakti

6 Февруари, 2019 13:18 3 992 2

Препятствията пред инвестициите в имоти

  • имоти-
  • инвестиции-
  • европа-
  • препятствие

Евтиното финансиране ще тласка пазара нагоре

Препятствията пред инвестициите в имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Основните рискове пред предприемачите решили да инвестират в недвижими имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) включват затягане на инвестиционния цикъл, недостиг на пазара на труда, подобряване на условията за правене на бизнес в други конкурентни икономики по света, Брекзит и свързаното с него намаляване на европейско финансиране, популистката политика на ЦИЕ и рискът от ефектите на данъчното облагане.

Ниски нива на финансиране

Наличието на евтино финансиране несъмнено е главен фактор за позитивното развитие на пазара на имоти в Европа и ЦИЕ през последните години. „То доведе инвестиционните обеми в ЦИЕ-6 до нови висоти през 2018 г. - EUR 13.8 млрд. или с 5% повече на годишна база. Възвръщаемостта продължи да върви надолу през миналата година в столиците по отношение на офисните и някои транзакции с търговски площи”, пише в своя доклад Outlook 2019: Climbing at the altitude консултантската компания Colliers Intenational. Очакванията за 2019 г., са че само в определени локации този тренд ще продължи (предимно при офис площи в столични градове). Нивата на финансиране са ниски, но с капиталовите печалби през последните години, възвръщаемостта намаля. Както при много класове активи в глобален аспект, ликвидността на недвижими имоти в ЦИЕ-6 се увеличи. Печалбите са най-атрактивни в сектора на индустриалните имоти, като акцентът е върху логистичните площи пред производствените.

Потреблението се успокоява

Паричното предлагане в еврозоната регистрира спад от края на 2016 г. насам. Това е предвестник на забавяне на икономиката в Европа. Неговите признаци вече се забелязват в Западна Европа. То показва, че потреблението в ЦИЕ-6 в най-добрия случай, ще достигне плато.

Прогнозите за развитието на потреблението имат водещо значение за притока на финансиране в недвижими имоти в ЦИЕ. Връзката на инвестиционните бизнес модели с факта, че близо половината инвестиции в региона са в търговски и логистични имоти и хотели, и индиректно с наемането на служители за офисния и индустриалния пазар, е ясна. Потреблението достигна своите върхове в ЦИЕ-6 преди 6-12 месеца, а в Румъния дори по-рано. Очаква се то да реализира най-високата си стойност до средата на 2019 г.

Брекзит

Брекзит вероятно ще доведе до намаляване на финансирането по европейски програми и до нови изисквания в това отношение към ЦИЕ-6. Съгласно местното законодателство и съответната държавна политика, сравнително балансираните бюджети на държавите от региона ще компенсират в известна степен редуцираните средства от страна на ЕС. Други ефекти от Брекзит могат да бъдат малки намаления на сумите, изпращани от имигранти към държавите им на произход (към техните семейства) или промяна в миграционния баланс, което ще има благоприятен ефект върху ситуацията с недостига на пазара на труда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вложител

    2 0 Отговор
    Ха, дано! Чул те господ! Че съм инвестирал сума в строителна организация и чакам да си върна вложеното ...

    Коментиран от #2

  • 2 Грую

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вложител":

    Побързай, че на мен днешното време ми прилича на 2007, 2008г. , когато казваха, че всъщност нямало да има криза, че всичко ще се размине и прочее, а пък знаеш каква стана. Количествените облекчения ги спряха вече и може да се каже, че с тях свърши и безплатния обяд. Печатането на пари все пак няма как да е без крайно, защото ако беше така, то вероятно по някое време ще се наложи или да се върнем към златния стандарт или още по-зле към родово - общинна натурална размяна. Ще спрат и структурните фондове след една две години и най-вероятно купонът ще свърши и който е инвестирал неправилно ще се наложи да плаща т.е. да фалира.