Last news in Fakti

17 Юли, 2012 09:12 5 543 7

Радев: С предварителни договори ще секнат имотните измами

  • имот-
  • измама-
  • депутати-
  • герб
Радев: С предварителни договори ще секнат имотните измами - 1
Емил Радев - депутат от ГЕРБ

- Господин Радев, има ли воля сред депутатите от ГЕРБ да бъдат вписвани предварителни договорите така че всеки следващ купувач да може да проверява дали има тежести върху апартамента?

- Приветствам тази идея. Подобни негативни последици от сключване на договори не са от 10-тина година. Още в началото на 90-те години на миналия век имаше такива пирамиди. Когато говорим за предварителни договори, за да има правна сила подобен документ, трябва да се сключват с нотариална заверка на подписите и да се направят нужните законодателни промени.

- Поемате ли ангажимента да внесете такива предложения?

- Ще ги коментирам с колегите и мисля че ще секнат имотните измами, ако се сключват предварителните договори. Важно е гражданите да знаят, че могат да използват и варианта още след разрешението на строеж да се прехвърли правото на строеж върху съответния купувач и там да се договорят всички клаузи за завършване на сградата, да се разсрочат сумите, т.е. да се плаща част от имота на Акт14, при  груб строеж и при въвеждане на сградата в експлоатация. Съветвам всеки да следва този принцип, за да понесе минимални щети и с остатъка на парите да наеме друг строител, който да завърши сградата.

- Защо досега не са се направили такива промени?

- Има и други методи на защита и избор е на самия купувач как да сключи договор със строителя. Трябва да го направи обаче с нотариална заверка на подписа. Затова ще има и нужната от закона нотариална такса. И сега може да се направи с предварителна нотариална заверка, но е избор на страните.

Интервюто е дадено пред bTV


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 венци

    2 0 Отговор
    Че той като адвокат правеше най-много имотни измами-сега щял да ги секва.Все едно вълкът да пази стадото и крадецът да вика дръжте крадеца
  • 2 имота

    1 0 Отговор
    ''Съветвам всеки да следва този принцип, за да понесе минимални щети и с остатъка на парите да наеме друг строител, който да завърши сградата.''ТОВА ЛИ СЪВЕТВА ПРОЧУТИЯ АДВОКАТ!???да понесем минимални щети??? а с остатъка от парите да платим на друг измамник???
    "Затова ще има и нужната от закона нотариална такса."???май това го интирисува повече ПОРЕДНАТА НАТОРЕАЛНА ТАКСА!!!УТВУРДЕНА С ПОРЕДЕН ЗАКОН!!!:)))КРАЙ НА ИМОТНИТЕ ИЗМАМИ...:))))
  • 3 Снежана Василева

    1 0 Отговор
    Нужда от регистър в който да се вписват предварителните договори
    има много отдавна и агенциите за недвижими имоти го предлагат отдавна. Лично моето мнение е, че договорите не трябва да бъдат с нотариална заверка, да се вписват в агенцията по вписванията срещу минимална такса. Ако таксата е висока пак ще се избягват вписванията. Такъв регистър за вписване на предварителните договори за продажба, а както и на договорите за наем има в много държави, целта е да се избягват измамите, а за наеми може да се проверят и изрядните наематели и наемодатели.
  • 4 Станимир Тенчев

    0 0 Отговор
    Защо смесвате двете отделни и независими процедури:
    - нотариална заверка на подписите на договор с определен материален интерес - съществува и сега, прилага се по желание на страните в сделката /основно по искане на купувача/ , има определена нотариална такса, професионалистите би трябвало да знаят предимствата на този предварителен договор и защо се използва сравнително рядко.
    - вписването на предварителния договор в агенцията по вписвания му придава публичност, т.е. дава възможност всеки интересуващ се от имота, при поискване на справка, да получи информация за наличието на сключен с друго лице предварителен договор за този имот. Тази отметка по партидата на имота няма начин да бъде безплатна, но дори при сделка таксата за вписване не е висока - 1на 1000. Вписваните договори би трябвало да бъдат с нотариална заверка на подписите, другото е просто абсурд. Представете си злоупотребите и възможностите за блокиране на реални сделки от представен и вписан неистински предварителен договор.
    Моето мнение - с много малко усилия трябва да се даде възможност на Агенцията по вписвания да вписва по партидата на имот обстоятелството "предварителен договор"и да се определи таксата за услугата. Тази процедура не бива да бъде задължителна за страните по сделката, но ще бъде възможна при желание. Купувачът, който иска да спести някаква сума, намалявайки своята сигурност, винаги трябва да може да го направи - всеки има право да греши!
  • 5 Боримечков

    2 0 Отговор
    Този, милият, не е много на ясно за какво говори. "Когато говорим за предварителни договори, за да има правна сила подобен документ, трябва да се сключват с нотариална заверка на подписите и да се направят нужните законодателни промени." Титан на мисълта. Или е много на ясно и май тук целта е вече само заверен от нотариус договор да е валиден. И слабо го вълнува ще се вписват ли договорите (особено за някакви дребни левчета).
    Предварителните договори сега, неясно защо, не се вписват в регистър(АВ). Вярно е, че измамите не са много, но какъв е проблема да се въведе тази практика и хората да са спокойни? Навярно никакъв.
  • 6 Ангел Ангелов

    1 0 Отговор
    Такъв гегистър има от януари месец. Не е нужно да чакаме някой да ни спасява. Просто се погрижете за правата и собствеността си.
    Ето го http://www.imotigard.com/

    Коментиран от #7

  • 7 Лекси

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ангел Ангелов":

    Считам, че http://www.imotigard.com/ не е публичен регистър тъй като от него могат да се ползват само потребителите в Интернет, които знаят за него и са решили да направят Интернет проучване. Вписването на предварителните договори в Имотния регистър действително би предотвратило множество измами. За съжаление, обаче, не вярвам да стане в скоро време такава законодателна промяна. Предполагам, че строителните предприемачи имат солидно лоби в Парламента...